logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem 7.1 - brak reakcji przy odczycie EEPROM 93C46

jakistaki 24 Cze 2020 12:01 867 2
REKLAMA
  • #1 18779507
    jakistaki
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam szanowne grono.

Próbuję odczytać eeprom 93C46 programatorem Willem 7.1. Ustawiłem zworki zgodnie z podpowiedzią programu do obsługi tego programatora. Niestety nie ma jakiejkolwiek reakcji. Kiedyś odczytwałem nim pamięci 27c256/512 i nie było z tym większego problemu.

Jedyne czego nie jestem pewien to czy przylutowalem dobrą stroną do adaptera, ze względu na to, że pamięć, którą chcę odczytać nie ma wycięcia ani żadnych innych znaków, przy pomocy których mógłbym zweryfikować, którą stroną należy przylutować ją do adaptera. Próbowałem odwrotnie, ale bez zmian.

Z tego co znalazłem na forum to niektórym udało się odczytać ten układ przy pomocy w.w. programatora. Jeśli nie Willem to jaki inny moglibyście polecić do odczytywania układów 93C46?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18779591
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    Ustawiony dobrze port LPT w biosie ? Pamiętam, że tylko w jednej opcji chciał działać ten programator. ECP czy EPP jakoś tak.
  • Pomocny post
    #3 18779662
    raftronik
    Poziom 18  
    Ocena: 59
    jakistaki napisał:

...
    Jedyne czego nie jestem pewien to czy przylutowalem dobrą stroną do adaptera, ze względu na to, że pamięć, którą chcę odczytać nie ma wycięcia ani żadnych innych znaków, przy pomocy których mógłbym zweryfikować, którą stroną należy przylutować ją do adaptera. Próbowałem odwrotnie, ale bez zmian.

Wyprowadzenia mogą być odwrócone o 90 stopni. Można to ustalić sprawdzając połączenia w tym urządzeniu gdzie była pamięć.
REKLAMA