logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200

sylweksylwina 28 Cze 2020 14:13 969 6
REKLAMA
  • #1 18787516
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Witam wszystkich, dostałem do naprawy zestaw nagłośnieniowy: Powermixer Samson tm500 oraz dwie kolumny - bez tabliczki znamionowej z logiem Fender electronics - na oko są to 115ELC.

Sprzęt był w fatalnym stanie. W powermikserze nie działał jeden kanał wyjściowy, był zespawany i stopiony przekaźnik głośnikowy, popalone filtry zobla w obu kanałach (rezystory 10Ohm 5W spalone, kondensatory 100nF niby dobre ale profilaktycznie je wymieniłem). Na działającym kanale był przydźwięk 100Hz Powermixer został prze mnie naprawiony. Działa wzorowo. Przewody głośnikowe otrzymały nowe wtyki. Przyszedł czas na kolumny....

Kolumny oparte są o midbasy celestion K15T-200 i ktoś założył jakieś chińskie przetworniki wysokotonowe (bez filtra zobla i z osobą obsługującą nie mająca pojęcia co robi wiadomo jak skończyły). Horny za duże ze 2 razy. Ktoś lekko otwory powiększył ale były dziury po bokach. Jeden midbas ma obluzowany zespół magnetyczny. W kolumnach są zastosowane jakieś chałupnicze zwrotnice.

W związku z tym mam kilka pytań.
    Czy podklejał ktoś zespół magnetyczny bez jego demontażu? Magnes się nie przemieszcza, pewnie zrobiony na nitach do kosza które mają luz. Cewka nie ociera tylko całość rezonuje i brzęczy. Wiem jak to profesjonalnie miało by wyglądać, ale ze względu na to że ma być to zrobione tanim kosztem i na szybko oddawanie przetwornika do regeneracji odpada. Jeśli ktoś robił taki zabieg to jaki klej użyć by lekko wypełnił szczelinę ale nie był na tyle rzadki by nie wleciał na cewkę przy aplikacji?

Czy naprawdę potrzebny jest filtr DP na niskie i średnie pasmo do midbasów (jak dla mnie jest to zupełnie zbędne) ale chcę też usłyszeć inne opinie. Kondensatory do wysokotonowych 3.3uF planuję zostawić.

Na koniec zostaje kwestia przetworników wysokotonowych. Te co są wylatują razem z hornami. Tutaj dobrze by było jak by ktoś coś zaproponował... Otwór montażowy lekko powiększony do mniej więcej 12x10cm. Sam myślałem nad chińczykiem monacor MPT-177 bo ma zbliżone wymiary do otworu montażowego i jest tani. Sprzęt ma grać jako tako, na moje uszy pewnie i tak całość zagra tragicznie więc nie ma co się nad tym dużo rozwodzić. Sprzęt musi być na piątek gotowy... Więc czas mnie nagli.

Na koniec kilka zdjęć z czym mamy doczynienia.
    Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18788702
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1712
    sylweksylwina napisał:
    monacor MPT-177

Czyli z deszczu pod rynnę. :-)
    W STX jest w promocji D-800: https://stx.pl/d-12-800-8-ti.html a schemat filtra do niego też znajdziesz na ich stronie. Zresztą na midbas też da się jakiś podpasować.
    Te horny chyba powinny do niego podejść, tylko kwestią jest czy są na tyle solidne by go utrzymać.
    Układ magnetyczny podklej jakimś klejem dwuskładnikowym, np; Poxipolem. Jest dość gęsty, więc nie spłynie do szczeliny.
    Dobrze odtłuść klejone powierzchnie!

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18789220
    sylweksylwina
    No wlasnie.... Tylko że te horny nie pasują. I raczej nie będą pasować... Tak to wygląda. Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200

Dodano po 16 [minuty]:

Dobra wpadłem na genialny pomysł. Lekko powiększe otwory i Horna przykręce od środka ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18789364
    DjMapet
    Poziom 43  
    Chyba że zastosujesz tego typu horn: https://stx.pl/horn-373-142.html ale to dodatkowy koszt. Jak nie do przejścia, to zrób jak uważasz. Trzeba jeszcze sprawdzić, czy D-800 zmieści się pod górną ścianką kolumny. Zmierz to - driver ma średnicę 116mm.
    Taka: https://stx.pl/zwrotnica-w-38-500-8-mc-d-12-800-8-ti.html zwrotnica była by ok. do tych głośników, ale i nie tania. Można by wykonać samodzielnie, choćby na pająka na kawałku sklejki.

Pozdrawiam.
  • #5 18789684
    sylweksylwina
    Sam horn u mnie ma 15cm wysokości więc driver wejdzie na wysokość.
    D-800 zamówione.

Co do zwrotnicy to wykonam sam. Patrzyłem za twoją radą na konstrukcje na stronie STX.

Subbasy pójdą na te cewki w szereg co były czyli wg. testera 0.52mH. Nawinięte są grubym drutem to nic im nie będzie. Przed zwrotnicą na driver wysokotonowy dam w oprawie żarówkę 12V - 21W/5W, włókna dam równolegle. Dalej sygnał będzie szedł przez kondensatory 3.3uF (te co były) na driver wysokotonowy. Do drivera równolegle dam dławik 0.4uH.
    W razie potrzeby dobiorę za żarówką rezystor gdyby góra się za bardzo wyróżniała. Myślę że zda to egzamin ;)

Co do subbasa dochodzę do wniosku że komuś musiał spaść wcześniej poza obudową.... W szczelinie dało się zauważyć że kosz jest wygięty w miejscach nitowania... Cały układ magnetyczny był pod lekkim kątem, ale nie na tyle dużym cewka ocierała. Ciężko było napchać kleju między kosz a układ magnetyczny, ale coś weszło. Na koniec mocno docisnąłem by całość się zeszła ze sobą (na pewno idealnie równo nie jest) i czekam na rezultaty.

Dodano po 1 [minuty]:

Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200

A przymiarki wyglądają tak ;)
    Wiem że powinien być inny horn w te paczki ale klient specyficzny i chce mieć jak najtaniej (w sumie kto by nie chciał mieć najtaniej :P)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18790107
    DjMapet
    Poziom 43  
    Dobrze było by, jakby wymiary otworu były takie same jak wymiary wyloty horna a krawędzie otworu były spiłowane pod tym samym kątem, co płaszczyzny ścianek wylotu horna, bo w innym wypadku mogą występować zaburzenia wydobywającego się z niego dźwięku.
    Da się to szybko i równo zrobić pilnikiem do drewna (tarnikiem), lub grubym papierem ściernym na klocku drewnianym.

Pozdrawiam.
  • #7 18796323
    sylweksylwina
    To reanimacja na czas się udała. Midbas się skleił i nie brzęczy. Drivery STX trzymają się solidnie. Zwrotnica zrobiona. Dzięki serdecznie za cenne wskazówki @DjMapet

Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200 Naprawa kolumn Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podjął się naprawy zestawu nagłośnieniowego, w skład którego wchodzi powermikser Samson TM500 oraz kolumny Fender 115 ELC z midbasami Celestion K15T-200. Powermikser wymagał wymiany uszkodzonych komponentów, takich jak przekaźnik głośnikowy i filtry zobla. Kolumny były w złym stanie, z nieodpowiednimi chińskimi przetwornikami wysokotonowymi oraz chałupniczymi zwrotnicami. Użytkownik planuje zastosować horn STX oraz samodzielnie wykonać zwrotnicę, a także naprawić układ magnetyczny midbasa. Po wykonaniu napraw, midbas przestał brzęczeć, a drivery STX zostały solidnie zamocowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA