logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Satel Integra dla 5 mieszkań i strefy technicznej - alarmy gazu/zalania

Iwazo 20 Lip 2020 13:35 558 8
REKLAMA
  • #1 18827670
    Iwazo
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie skonfigurowania centrali pod jedną wspólną strefę. Na jedej płycie ma chodzić 5 stref - 5 mieszkań. W każdej strefie jest czujka gazu/zalania oraz w piwnicy dostępnej dla wszystkich również gaz i zalania. Zastanawiam się jak w najbardziej odpowiedni sposób skonfigurowac centrale żeby każdy dostawał powiadomienie o wycieku gazu z każdego mieszkania i z piwnicy ale żeby wyłączyć awarie mógł tylko lokator danego mieszkania i awarie z piwnicy administrator. Dodatkowo główny elektrozawór. Moglibyście mnie nakierowac?
    Satel integra
  • REKLAMA
  • #2 18827678
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Iwazo napisał:
    Satel integra

Która, jak skonfigurowany obecnie jest system?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18828523
    Iwazo
    Poziom 4  
    Obecnie nie ma centrali ale będzie to na pewno 256 plus. Póki co próbuje sobie wyobrazić na sucho działanie centrali żeby później nie było wpadki a za bardzo nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Idę w stronę osobnej strefy ale na tym się kończą moje pomysły, jak na coś wpadnę to zawsze pojawia się jakis problem
  • REKLAMA
  • #4 18828533
    sosarek

Poziom 43  
    Czy w mieszkaniach będą także inne czujniki prócz gazu i dymu że potrzeba aż 265 Plus?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18829020
    Iwazo
    Poziom 4  
    Będzie 5 mieszkań tak jak napisałem, w każdym manipulator i po około 7-10 czujek ruchu, kontraktony. 124 zdecydowanie za mała. Dodatkowo trochę automatyki.
    Ale nie w tym problem lecz z odpowiednią konfiguracja, z resztą na razie nie ma problemu tylko na tym trochę utknąłem
  • #6 18829042
    sosarek

Poziom 43  
    Iwazo napisał:
    po około 7-10 czujek ruchu

To co to są za mieszkania?
    Przy takich ilościach urządzeń poszedłbym w niezależne systemy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18829752
    Iwazo
    Poziom 4  
    Nie ma sensu dawać osobnych systemów, dodatkowo jeszcze dwa wspólne garaże dla wszystkich. Zbyt duże koszta.
  • #8 18829776
    sosarek

Poziom 43  
    Tutaj już nie powinno chodzić o koszta a o bezpieczeństwo - w momencie usterki płyty nie działa nic.
    Policz koszt płyty, ekspanderów, zasilaczy buforowych...
    No a teraz policz koszt sześciu Integr 64 - no i jaka jest ta różnica w kosztach?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18829918
    Iwazo
    Poziom 4  
    Różnica jest ponad 3 tys. Satel chwali się chronionymi wieżowcami przez ich centrale w Dubaju a płyta nie ogarnęła by 40 czujek i 6 manipulatorów?

Ale powiedzmy że damy 6 central. Jak rozwiążemy w takim razie sprawę z :
    2 sygnalizatory wspólne, w przypadku wtargnięcia złodzieja do 2 lub więcej mieszkań na raz - gryza się zasilania. Dawanie osobnych przekaźnikow? Kolejne koszta
    Jak rozwiązać powiadamianie o alarmach żeby lokator 2 dostał powiadomienie że coś się dzieje u lokatora 1?
    Jak rozwiazac problem o powiadamianiu o alarmie z strefy wspólnej? Każdy lokator musiałby w takim razie mieć 6 numerów alarmowych, że nie więcej. Wspólne sterowanie automatyką typu np podlewanie? Oświetlenie lub markiza.

Chciałbym się tylko dowiedzieć jak rozwiązać powiadamianie żeby lokator 1 dostał powiadomienie że jest alarm u lokatora 2 ale nie mógł tego wyłączyć, int GSM.
    Czy jeżeli w int GSM przy numerze telefonu zaznaczę użytkownika
    Lokator 1 i zaznaczę wszystkie strefy to będzie dostawać powiadomienia o alarmach z pozostałych stref?
    Lokator 1 ma oczywiście nadane uprawienia tylko do swojej strefy i teraz nie jestem do końca pewien czy jeżeli w int GSM mu zaznaczę wszystkie to czy dostanie powiadomienie o reszcie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o konfigurację systemu alarmowego Satel Integra dla pięciu mieszkań oraz strefy technicznej, w której znajdują się czujniki gazu i zalania. Chce, aby każdy lokator otrzymywał powiadomienia o wyciekach gazu, ale tylko lokatorzy mogli wyłączać alarmy w swoich mieszkaniach, a administrator w strefie wspólnej. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące liczby czujników, potrzeby zastosowania centrali 256 Plus oraz problemów z powiadamianiem lokatorów o alarmach w innych mieszkaniach. Użytkownicy sugerują, że przy dużej liczbie urządzeń warto rozważyć niezależne systemy, ale autor preferuje jedno wspólne rozwiązanie ze względów kosztowych. Pojawiają się również pytania o sposób zarządzania wspólnymi sygnalizatorami i automatyzacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA