Witam, mam pewien problem. Gdy włączam telewizor zapala się zielona lampka, mignie obraz (czasem kilka razy) i wyłącza się na stand by. Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Kondensatory wszystkie ok, nie napuchnięte.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMisiek2133 napisał:Kondensatory wszystkie ok, nie napuchnięte.
Misiek2133 napisał:Dzięki za pomoc. Może ktoś inny pomoże?
Misiek2133 napisał:Może ktoś inny pomoże? Nie po to pisze na forum, żeby się dowiedzieć, że mam to zanieść do serwisu czy na złom.
sosarek napisał:Można jeszcze dać na mszę w intencji samonaprawienia się TV...nie wiem na co liczysz.
Misiek2133 napisał:Miernik za dyche starczy? I co mam pomierzyć
Misiek2133 napisał:Mam już czym zmierzyć, może teraz pomożecie? Co mam pomierzyć?
Misiek2133 napisał:Wybije bezpiecznik od razu! Uszkodzone są jeszcze inne elementy zasilacza, do sprawdzenia tranzystor kluczujący i elementy w jego "okolicach" i mostek prostowniczy. Kondensator 1nF/2kV (ten pęknięty i "usmażony") uszkodził się najpewniej sam z siebie.Kupie ten odpowiedni (kondensator) i bezpiecznik i zobaczymy.
Misiek2133 napisał:Czego? Serwisu!A czego ja mam tam szukać jak ja się nie znam.
Misiek2133 napisał:Po co w takim razie jest to forum skoro wszystkim piszecie, żeby poszli do serwisu?
Misiek2133 napisał:Kolego... nie da się wytłumaczyć w kilku zdaniach czegoś co należy wiedzieć ucząc się latami. Nikt nie jest elektronikiem, a tym bardziej serwisantem, dlatego, że ma taką zajawkę i kupi sobie miernik... Wybacz, ale taka prawda. Mało tego, ze należy opanować podstawy, trzeba wiedzieć jak działa każdy element, jak jego zmiana parametrów może wpłynąć na zachowanie ukkladu w którym jest użyty... i wiele innych rzeczy.Wystarczy dobrze wytłumaczyć czego muszę poszukać
Misiek2133 napisał:, bo owszem - forum pomaga, ale pewne umiejętności musisz już mieć wcześniej - umiejętności i wiedzę do których dochodzisz latami.Po co w takim razie jest to forum skoro wszystkim piszecie, żeby poszli do serwisu?
Moderowany przez Marek_Skalski:Nie tolerujemy postawy jaką Kolega prezentuje w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3714937.html
Proponuję blokadę pisania na 30 dni, aby Kolega ochłonął i zastanowił się nad kolejnymi wypowiedziami. Jeżeli to nie pomoże, to Koledze podziękujemy.
3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.
3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.