logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka klimatyzatora przenośnego Fersk Vind (domontowanie rury wlotowej)

PiotrKFtw 28 Lip 2020 06:03 7689 21
REKLAMA
  • #1 18841474
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam czytałem różne tematy dotyczące zrobienia takiej modyfikacji ale nie dużo się z nich dowiedziałem, większość ludzi pisała "zamontuj splita/argumentowała".. Ostatnio zakupiłem klimatyzator przenośny Fersk Vind z myślą o zmodyfikowaniu go aby sprawnością był zbliżony do splita, poprzez zamontowaniu i uszczelnieniu przy pomocy taśmy, folii, jakiegoś kartonu czy poprostu wyciętej uszczelki okiennej i domontowaniu rury przez którą dmuchawa chłodząca skraplacz (lub ogrzewania skraplacza w trybie ogrzewania) by pobierała powietrze z zewnątrz zamiast z wewnątrz aby zwiększyć jego sprawność poprzez wyeliminowanie podciśnienia. Obie rury byłyby zamontowane w dwóch oknach, które są obok siebie.

Czy takie coś ma sens?
    Jakiej wielkości rurę byście polecili do modyfikacji tego klimatyzatora aby nie doprowadzić do tak zwanego "zadławienia"?
    Który sposób modyfikacji jest najlepszy?
    Czy jeszcze jest coś o czym powinienem wiedzieć?

Z góry proszę o nie argumentowanie i nie pisanie o montowaniu Splita bo dokładnie znam jego wydajność tyle że nie mam zgody właściciela budynku (odmowa) na zamontowanie go.
  • REKLAMA
  • #2 18841706
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 840
    dlaczego nie kupiłeś dedykowanego do takich zastosowań np. EBERG QUBO Q40HD . Tanie klimatyzatory pobierają powietrze do parownika i skraplacza jednym kanałem więc tak czy owak za każdym razem pobiera świeżą porcję powietrza do schłodzenia z otoczenia. Więc Twoja modernizacja będzie polegała na schładzaniu powietrza z zewnątrz i wtłaczaniu do pomieszczenia z którego będzie uchodzi9ć na zewnątrz.
  • REKLAMA
  • #3 18842354
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    Sniezynka napisał:
    dlaczego nie kupiłeś dedykowanego do takich zastosowań np. EBERG QUBO Q40HD . Tanie klimatyzatory pobierają powietrze do parownika i skraplacza jednym kanałem więc tak czy owak za każdym razem pobiera świeżą porcję powietrza do schłodzenia z otoczenia. Więc Twoja modernizacja będzie polegała na schładzaniu powietrza z zewnątrz i wtłaczaniu do pomieszczenia z którego będzie uchodzi9ć na zewnątrz.

Rekomendacja Fersk Vind się powtarzała. Pozatym nie sądziłem że podciśnienie będzie aż takim problemem.. Zwrócić nie mogę.. Kanał którym skraplacz pobiera powietrze znajduje się na dole (parownik pobiera od górnego). Więc nie ma takiego czegoś jak jeden kanał przy tym klimatyzatorze.
  • #4 18842453
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    Sniezynka napisał:
    Tanie klimatyzatory pobierają powietrze do parownika i skraplacza jednym kanałem

Wg mnie żaden tego nie robi.
    Z reguły powietrze do parownika jest pobierane z przodu i wydmuchiwane po schłodzeniu do góry.
    Powietrze do skraplacza pobierane jest z tyłu u dołu, a wydmuchiwane też z tyłu tylko wyżej, gdzie jest zaczep dla rury.
    Trzeba obudować wlot do skraplacza i objąć go rurą wystawioną na zewnątrz.
    Najlepiej jak rury zakończone są kolanami. Wlotowa kolano w dół, a wylotowa kolano w górę.
    Chodzi o to aby nie robił się tzw kocioł, czyli zaciąganie do wlotu powietrza wylotowego.
    Rury, a szczególnie wylotową warto zaizolować.
    Średnice muszą być spore, a rury w miarę krótkie aby były ma/e opory przepływu, bo wentylator ma mały spręż i nie pokona większych oporów, a przez to skraplacz będzie przegrzewany i urządzenie może się wyłączać lub zmniejszać moc chłodniczą w zależności od inteligencji automatyki.
  • #5 18842491
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    jack63 napisał:
    Sniezynka napisał:
    Tanie klimatyzatory pobierają powietrze do parownika i skraplacza jednym kanałem

Wg mnie żaden tego nie robi.
    Z reguły powietrze do parownika jest pobierane z przodu i wydmuchiwane po schłodzeniu do góry.
    Powietrze do skraplacza pobierane jest z tyłu u dołu, a wydmuchiwane też z tyłu tylko wyżej, gdzie jest zaczep dla rury.
    Trzeba obudować wlot do skraplacza i objąć go rurą wystawioną na zewnątrz.
    Najlepiej jak rury zakończone są kolanami. Wlotowa kolano w dół, a wylotowa kolano w górę.
    Chodzi o to aby nie robił się tzw kocioł, czyli zaciąganie do wlotu powietrza wylotowego.
    Rury, a szczególnie wylotową warto zaizolować.
    Średnice muszą być spore, a rury w miarę krótkie aby były ma/e opory przepływu, bo wentylator ma mały spręż i nie pokona większych oporów, a przez to skraplacz będzie przegrzewany i urządzenie może się wyłączać lub zmniejszać moc chłodniczą w zależności od inteligencji automatyki.

Jak już mówiłem, obie rury będą w osobnych oknach aby do tego nie doszło.
    "Średnice spore" właśnie z tego powodu zadałem pytanie jaka średnica by się nadała, szkoda że nie przeczytałeś. Dodatkowo jaka długość byłaby OK ponieważ okno jest u mnie wysoko i taka 1m rura jest potrzebna by dosięgła.
    Rura wylotowa jest izolowana (oblepiłem taśmą duct tape aby nie uciekało gorące powietrze)
  • Pomocny post
    #6 18842593
    jack63
    Poziom 43  
    Rura fi 150mm to minimum. Rurę wylotową izoluje się aby nie ogrzewała pomieszczenia. Izolacja trochę tłumi też hałas.
    Jak masz okno wysoko, to postaw klimatyzator wyżej naczymś stabilnym tak aby nie zjechał/spadł.
    Jak będzie wyżej to nawet lepiej dla rozprowadzania zimnego powiwtrza po pomieszczeniu, bo zimniejsze i tak opada.
  • #7 18842696
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    jack63 napisał:
    Rura fi 150mm to minimum. Rurę wylotową izoluje się aby nie ogrzewała pomieszczenia. Izolacja trochę tłumi też hałas.
    Jak masz okno wysoko, to postaw klimatyzator wyżej naczymś stabilnym tak aby nie zjechał/spadł.
    Jak będzie wyżej to nawet lepiej dla rozprowadzania zimnego powiwtrza po pomieszczeniu, bo zimniejsze i tak opada.

Czy taka rura może być ? Link
    I czego mam użyć do zaizolowania tej rury, styropianu?
  • Pomocny post
    #8 18842961
    jack63
    Poziom 43  
    Tak.
    Wełna mineralna.ok 3cm. Są takie arkusze z folią Al lub obwiń folią stretch miękką wełnę 5cm.
    Rury trzeba w oknie zamocować. Jak długie to i po drodze aby się konstrukcja nie rozpadła od drgań.
  • #9 18845069
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    jack63 napisał:
    Tak.
    Wełna mineralna.ok 3cm. Są takie arkusze z folią Al lub obwiń folią stretch miękką wełnę 5cm.
    Rury trzeba w oknie zamocować. Jak długie to i po drodze aby się konstrukcja nie rozpadła od drgań.

Czy taki też może być? Link
  • #10 18845133
    jack63
    Poziom 43  
    Nie wiem. Ze zdjęcia trudno ocenić jak jest sztywny/wytrzymały. Oby nie była to tak "szmatka".
    Najlepiej kup coś na wzór ori rur do takich klimatyzatorów.
  • REKLAMA
  • #11 18854599
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    jack63 napisał:
    Nie wiem. Ze zdjęcia trudno ocenić jak jest sztywny/wytrzymały. Oby nie była to tak "szmatka".
    Najlepiej kup coś na wzór ori rur do takich klimatyzatorów.

Dzisiaj przyszła rura, zrobiłem to w ten sposób, tyle, że to nie uszczelnia "perfekcyjnie", nadal jest małe/średnie podciśnienie ale nie takie duże jakie było bez tej modyfikacji, jakiś inny pomysł aby to "uszczelnić" czy coś żeby całkowicie wyeliminować to podciśnienie, może większa rura??, Film
    Zauważyłem, że jak "zatkam" tą rurę wlotową to ten wentylator od spręż zaczyna ciągnąć trochę powietrza od strony parownika, jak i podczas samego "wentylowania" wiatraka, przedni wiatrak zaciąga (mało co prawda ale zaciąga) trochę powietrza od rury wlotowej, zgaduje, że wentylator spręż ma zbyt duży opór, czy to ta moja dziwna konstrukcja uszczelniająca, za mała rura czy to wina tej "gumowej" konstrukcji rury?
    Zgaduję, że to jest wina tego podciśnienia..
    Spokojnie podczas zatykania upewniłem się, że sprężarka nie chodzi aby nie doszło do przegrzania skraplacza.
    Dodam, że ta modyfikacja też tłumi hałas.
  • #12 18859349
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    Zmiana jest ogromna pozatym, dzisiaj było 31C i w ciągu 1,5h temperatura spadła do 20C (czyli docelowej) z 28-31C w domu. Tą różnicę da się poczuć jak się przejdzie do innego pokoju i jak się wraca do pokoju z klimatyzatorem. Sprężarka też krócej chodzi (robi przerwy). Sukces można odtrąbić ale to jeszcze można ulepszyć poprzez większą rurę. Poprzez zaizolowanie rury spadła do 20C w ciągu godziny (pomiędzy testami 1h wietrzenia pomieszczenia ciepłym powietrzem z zewnątrz przez okna).
  • REKLAMA
  • #15 18859733
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    jack63 napisał:
    Czy średnica rury wlotoej jest taka sama lub większa niż wylotowej?

Wygląda na to, że jest taka sama (albo odrobinę mniejsza), jest "giętka" a nie sztywna. Naciągnąłem ją aby zminimalizować możliwe "zaciski", jest lekko ściśnięta przy uszczelce okiennej i trochę zbyt długa.. Kupiłem taką bo nie mogłem znaleźć sztywnej i większej w cenie w miarę rozsądnej. Szukałem słowami typu "rura flex pcv 170" "rura flex pcv 17 cm"

Dodano po 13 [minuty]:

lonekb napisał:
    PiotrKFtw napisał:
    Czy takie coś ma sens?

Witaj.
    Zapoznaj się z modyfikacją którą ja wykonałem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3703297.html
    Sprawdzona, działa i polecam.

Konstrukcja wlotu do klimatyzatora Fersk Vind jest skośna niestety
  • Pomocny post
    #16 18859788
    jack63
    Poziom 43  
    Są jeszcze opory przepływu na wlocie do skraplacza. Stąd te efeky zasysania "skąd może".
  • #17 18859803
    lonekb
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    PiotrKFtw napisał:
    Konstrukcja wlotu do klimatyzatora Fersk Vind jest skośna niestety

Warmtec kp35w ma dokładnie taką samą konstrukcje wlotu powietrza do skraplacza jak u ciebie (położenie dolne,powierzchnia tylno-boczna). To trochę utrudnia wykonanie szczelnej komory ale u mnie jest zero podsysania powietrza bokami.
    Szkoda,że nie kupiłeś dedykowanego fabrycznie dwururowca. Tak czy inaczej warto wykonać taką przeróbkę.

Dodano po 3 [minuty]:

PiotrKFtw napisał:
    Kupiłem taką bo nie mogłem znaleźć sztywnej

najlepiej nadaje się rura z twardego PCV. Do kupienia tanio w marketach budowlanych .

Dodano po 22 [minuty]:

PiotrKFtw napisał:
    Film

obejrzałem i mam podstawową uwagę:
    bezpośrednie przyleganie rury do wlotu skraplacza b.zmniejszyło ilość powietrza (niewielki pożytek z tak dużej średnicy rury dolotowej). Koniecznie zrób komorę,nawet z grubego kartonu.
  • #18 18860475
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    lonekb napisał:
    obejrzałem i mam podstawową uwagę:
    bezpośrednie przyleganie rury do wlotu skraplacza b.zmniejszyło ilość powietrza (niewielki pożytek z tak dużej średnicy rury dolotowej). Koniecznie zrób komorę,nawet z grubego kartonu.

Aktualizacja:
    Zrobiłem komorę z kartonu dość grubego, ale to uszczelnić to już jest inna sprawa. Karton wyciąłem tak aby przylegał tylko do boku (tylną część otworu zakleiłem), podciśnienie się jeszcze bardziej zmniejszyło ale nadal nie wyeliminowane, czy wyciąć tak aby komora zakrywała całość?
    lonekb napisał:
    Warmtec kp35w ma dokładnie taką samą konstrukcje wlotu powietrza do skraplacza jak u ciebie (położenie dolne,powierzchnia tylno-boczna). To trochę utrudnia wykonanie szczelnej komory ale u mnie jest zero podsysania powietrza bokami.
    Szkoda,że nie kupiłeś dedykowanego fabrycznie dwururowca. Tak czy inaczej warto wykonać taką przeróbkę.

No nie do końca, co prawda idzie z boku na tył ale tam jest takie wgłębienie czego nie ma w warmtec kp35w. To między innymi utrudnia uszczelnianie.
    Nie kupiłem dedykowanego z tych powodów: Cena, brak opcji ogrzewania, mało rekomendacji, możliwość przeróbki jednorurowego. Po co płacić prawie 1000 (1700 w moim wypadku) zł więcej jak można jednorurowy przerobić?
  • Pomocny post
    #19 18860534
    lonekb
    Poziom 12  
    PiotrKFtw napisał:
    czy wyciąć tak aby komora zakrywała całość?

ja bym wentylował cały wlot

PiotrKFtw napisał:
    To między innymi utrudnia uszczelnianie.

zgadzam się ,odrobina więcej pracy :)

PiotrKFtw napisał:
    Po co płacić prawie 1000 (1700 w moim wypadku) zł więcej jak można jednorurowy przerobić?

taki np. https://wentsystem.com/product-pol-2017-Klimatyzator-przenosny-Fral-SuperCool-FSC-13-T.html wydaje się odrobinę droższy ,ale to kwestia wyboru. Teraz oczywiście to jest już bez znaczenia :)
  • #20 18882157
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    lonekb napisał:
    PiotrKFtw napisał:
    czy wyciąć tak aby komora zakrywała całość?

ja bym wentylował cały wlot

PiotrKFtw napisał:
    To między innymi utrudnia uszczelnianie.

zgadzam się ,odrobina więcej pracy :)

PiotrKFtw napisał:
    Po co płacić prawie 1000 (1700 w moim wypadku) zł więcej jak można jednorurowy przerobić?

taki np. https://wentsystem.com/product-pol-2017-Klimatyzator-przenosny-Fral-SuperCool-FSC-13-T.html wydaje się odrobinę droższy ,ale to kwestia wyboru. Teraz oczywiście to jest już bez znaczenia :)

Przerobiłem tą moją osłonę na wlot, na karton który pokrywa cały wlot, uszczelniłem w 95-98%, podciśnienie *prawie* zniknęło, nie całkowicie ale jest takie niskie, że tego prawie się odczuć nie da (jak się przyłoży rękę pod drzwii), małą kartkę poruszy niestety. Będę próbować dalej aby całkowicie wyeliminować, jeśli możliwe..
  • #21 18882832
    lonekb
    Poziom 12  
    PiotrKFtw napisał:
    Będę próbować dalej aby całkowicie wyeliminować, jeśli możliwe...

To jest możliwe, ale myślę, że cel już osiągnąłeś i szkoda czasu. Delektuj się chłodem. :) Pozdrawiam.
  • #22 18923242
    PiotrKFtw
    Poziom 8  
    Wyeliminowałem całkowicie poprzez zrobienie "stałej" konstrukcji, poprzez ingerencje w obudowę aby uszczelnić w 100%. Sama klima i rury zaizolowane wełną mineralną i chłodzi dokładnie tak jakbym miał splita. Jeszcze wymieniłem uszczelkę okienną na ramę aby 100% szczelne okno było. Temat zamykam oraz polecam tą modyfikację

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące modyfikacji przenośnego klimatyzatora Fersk Vind, aby poprawić jego wydajność poprzez zamontowanie rury wlotowej, która pobierałaby powietrze z zewnątrz. W odpowiedziach podano, że rura o średnicy co najmniej 150 mm jest zalecana, a także zasugerowano izolację rur, aby zminimalizować straty ciepła. Użytkownik eksperymentował z różnymi rozwiązaniami, w tym z budową komory uszczelniającej z kartonu, co znacznie zmniejszyło podciśnienie. Ostatecznie, po kilku modyfikacjach, udało mu się osiągnąć niemal całkowite uszczelnienie, co poprawiło efektywność klimatyzatora do poziomu porównywalnego z systemem split.
REKLAMA