logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć efektywność klimatyzatora monoblok dodając drugą rurę?

hafexo 15 Cze 2019 20:20 11382 41
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić klimatyzator monoblok z jedną rurą na układ z drugą rurą doprowadzającą powietrze do skraplacza, żeby ograniczyć podciśnienie w mieszkaniu?

Tak, to ma sens: trzeba odseparować obieg powietrza skraplacza i sprężarki od powietrza w pokoju, czyli zrobić drugą rurę zasysającą dla części dolnej urządzenia [#18014069] Wlot do skraplacza warto poprowadzić możliwie szeroko i symetrycznie, najlepiej z łagodnym łukiem skierowanym w dół, a wylot oddalić i skierować w górę; przejście z prostokąta na koło powinno obejmować całą powierzchnię wlotu, żeby zmniejszyć opory przepływu [#18016385][#18024746] Dodatkowy wentylator zwykle nie jest konieczny od razu, ale trzeba liczyć się z tym, że monoblok jednorurowy ma słabszy układ przepływu niż dwururowy [#18014495][#18016385] Filtr na kanale zasysu raczej zaszkodzi niż pomoże, bo zmniejszy przepływ powietrza, a sama rura i obudowa muszą być szczelne i łatwe do demontażu do czyszczenia filtrów urządzenia [#18023767][#18791803] W praktyce taka przeróbka działa: po zrobieniu pudełka z dodatkowym wlotem i oddzieleniem wydechu autor usunął podciśnienie, poprawił chłodzenie i przy 32°C na zewnątrz musiał klimatyzację nawet wyłączyć, bo było zbyt zimno [#18811065]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 18013113
    hafexo
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.

Z racji cholernych upałów zakupiłem do mieszkania klimatyzator typu monoblok z jedną rurą wyrzutową. Do tego "rękaw" na okno żeby mi powietrze z powrotem nie wlatywało.
    Od razu nadmienię że montaż splita ODPADA (nie mam balkonu i mieszkam w wielkiej płycie)

O ile urządzenie pięknie się sprawdza w jednym pokoju, powstaje wszystkim znany efekt uboczny czyli podciśnienie które do reszty mieszkania zasysa zewsząd gorące powietrze z dworu i wspaniałe zapachy ziemniaków i cebuli z wentylacji. Więc nie dość że efektywność cieplna spada to poza pokojem w którym stoi klimatyzator robi się dość gorąco

Pomyślałem więc żeby zrobić drobną modyfikację tegoż urządzenia. Do otworu wentylacyjnego skraplacza zrobić pudło do którego bym podłączył rurę elastyczną o średnicy takiej samej (lub większej) niż rura wylotowa i ją również wystawić za okno. Oczywiście wszystko uszczelnić. Wtedy problem podciśnienia zostanie zminimalizowany a efektywność chłodzenia wzrośnie.
    I teraz parę pytań.

1. Który wlot odpowiada za skraplacz? Górny czy dolny?
    2. Czy moc dmuchawy będzie wystarczająca żeby zasysać powietrze przez dodatkową rurę?
    3. Czy zbyt wysoka temperatura (35 C..) na skraplaczu nie uszkodzi go?
    4. Czy w ogóle coś takiego wchodzi w grę? Nie spowoduje to jakichś innych skutków ubocznych? Zdaję sobie sprawę że moc chłodnicza też może trochę spaść, ale na pewno będzie to znacznie lepsze niż zasysanie ciepłego powietrza z zewnątrz.

Nadmienię drugi raz że nie ma szans na splita, a większe urządzenia też nie wchodzą w grę bo nie mam na to miejsca.

Pozdrawiam.
  • #2 18014069
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Najlepszą modyfikacją jest rozdzielenie skraplacza i parownika oraz kompresora. Musiał byś rury mieć oddalone od siebie i nie żadne okna tylko otwory ścienne wtedy może jakoś poprawi to nie tyle sprawność urządzenia co wymianę powietrza w pomieszczeniu a jednocześnie powinno sprawić że będzie chłodniej. Dolna część urządzenia to skraplacz i kompresor.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #3 18014427
    hafexo
    Poziom 12  
    No przecież właśnie to chcę zrobić. Obieg powietrza z kompresora i skraplacza (czyli vide część zewnętrzna w splicie) oddzielić od obiegu powietrza w pomieszczeniu przez zamontowanie tej "modyfikacji". Mówiąc sprawność urządzenia miałem raczej na myśli ogólną sprawność klimatyzacji.

Napisałem że mieszkam w wielkiej płycie i żadne tego typu przeróbki NIE WCHODZĄ W GRĘ!
    Jedyna opcja odprowadzania powietrza to okno z uszczelką. Oddalenie rur od siebie nie jest problemem.

Co z resztą moich pytań?
  • #4 18014495
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    hafexo napisał:
    Napisałem że mieszkam w wielkiej płycie i żadne tego typu przeróbki NIE WCHODZĄ W GRĘ!
    Wielka płyta to nie argument, zobacz ile lokali w wielkiej płycie ma klimatyzację split.
    Trwa dość ostra dyskusja (w innym temacie) na temat sensu stosowania monobloków. Czu możesz podać więcej danych aby ocenić jaki efekt osiągasz: Wielkość pokoju, temperaturę zewnętrzną, model klimatyzatora, jaką temperaturę osiągasz po włączeniu klimatyzatora i w jakim czasie od momentu włączenia.
    Z przeróbką byłbym ostrożny bo o ile monobloki dwururowe są przystosowane do chłodzenia gorącym powietrzem "z za okna" o tyle jednorurowe pobierają powietrze już ochłodzone. Sadzę, że dodatkowa dmuchawa jest niezbędna, dwururowe mają mocniejszą dmuchawę.
  • #5 18014608
    hafexo
    Poziom 12  
    vodiczka napisał:
    Wielka płyta to nie argument, zobacz ile lokali w wielkiej płycie ma klimatyzację split.

Dobra może inaczej - nie mam balkonu więc jedyna możliwość to elewacja. Spółdzielnia się nie zgadza na montaż jednostki zewnętrznej na niej. Gdybym mógł zamontować splita to serio bym to zrobił.

Pokój mały, 10m2. Przy działającym komputerze (niestety pracującym zwykle na pełnych obrotach, razem z monitorem średnio 450 watów) przy temp zewnętrznej 33 stopnie udało mi się obniżyć do 26 po godzinie. Klimatyzator model Furizu cube 9000, moc chłodnicza 2.6kW. Na wylocie temperatura osiąga ok 13-14C.

Problemem nie jest temperatura pomieszczenia ale fakt że do reszty mieszkania przez podciśnienie zaciąga się gorące powietrze z wentylacji i wszystkich szpar, a że mieszkam na ósmym piętrze no to robi się skwar...
  • #6 18014654
    vodiczka
    Poziom 43  
    hafexo napisał:
    Problemem nie jest temperatura pomieszczenia ale fakt że do reszty mieszkania przez podciśnienie zaciąga się gorące powietrze z wentylacji i wszystkich szpar,
    Dobrze znam mankamenty monobloków jak i to, że przeciwnym montażowi splitu nie jest wielka płyta (jako konstrukcja) a właściciel lub zarządca budynku.
    Dane, które podałeś są mniej więcej zgodne z moją wiedzą choć przy pokoju nie większym niż 10 m2 i mocy chłodniczej 2,6kW spodziewałem się, że zejdziesz przynajmniej do 24°C Być może tyle osiągasz po dłuższym chłodzeniu.

Ciekawi mnie też o ile wzrosła temperatura w pozostałych pokojach w porównaniu do sytuacji gdy nie było klimatyzatora. Być może efekt jest bardziej psychologiczny niż fizyczny bo z pomieszczenia lekko ochłodzonego wchodzisz to ciepłego i vice versa.
    Wczoraj wieczorem wracałem samochodem bez klimy, temperatura wewnątrz była akceptowalna. Stanąłem na 10 minut pod Biedronką (żona została w aucie, drzwi otwarte) i po powrocie z marketu wydało mi się, że w aucie jest bardzo gorąco.
  • #7 18014781
    hafexo
    Poziom 12  
    Nie jest to subiektywne. Najbardziej czuć w łazience (z tamtejszej kratki najwięcej powietrza się zaciąga), tam temperatura jest nie do zniesienia.

Nie osiągam tego 24C w godzinę pewnie przez chodzący komputer (mam bardzo wydajny i 400-550 watów z monitorem to normalka) i fakt że przez podciśnienie napływa mimo wszystko ciepłe powietrze do pokoju. Ale jak mówiłem mi to nie przeszkadza, taka temperatura mi odpowiada. Bardziej mi przeszkadza fakt że właśnie w reszcie mieszkania się robi gorzej...

Mówisz że skraplacz jest na dole? Spróbuję mimo wszystko coś podziałać, może przy odpowiednio szerokiej rurze nie będzie problemu.
  • #8 18015107
    vodiczka
    Poziom 43  
    hafexo napisał:
    Mówisz że skraplacz jest na dole?
    To mówił kolega duddy:
    duddy napisał:
    Dolna część urządzenia to skraplacz i kompresor.

hafexo napisał:
    Nie jest to subiektywne. Najbardziej czuć w łazience (z tamtejszej kratki najwięcej powietrza się zaciąga), tam temperatura jest nie do zniesienia.
    OK ale (przynajmniej u mnie) temperatury w mieszkaniu i na zewnątrz wyrównują się po kilku dniach upałów, nie będzie więc ani chłodniej cieplej niż jest za oknem. Dokładniej - w nocy jest nieco chłodniej za oknem a w dzień do godz. 14 nieco chłodniej w mieszkaniu.
    Teraz o godz. 22.40 za oknem mam 23°C a w mieszkaniu 26°C.
  • #9 18015754
    duddy

Poziom 24  
    Nie rozumiem jednego. Nie chcesz montować normalnej klimy bo wielka płyta i takie a chcesz wywalać cześć układu z klimatyzatora stacjonarnego na zewnątrz ?? Gdzie tu sens ?
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #10 18016282
    kowal011
    Poziom 22  
    Ocena: 266
    On chce zrpbić zasysanie powietrza z zewnątrz a nie pruć klimatyzator.
  • #11 18016385
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2767
    hafexo napisał:
    1. Który wlot odpowiada za skraplacz? Górny czy dolny?

Weź coś powiewnego. Folię, ręcznik papierowy i zatykaj podejrzane wloty. Folia powinna przywrzeć, bo ssanie, a z jednego z wylotów poleci wyraźniej mniej powietrza.
    Oczywiście klimatyzator musi pracować.
    hafexo napisał:
    Czy moc dmuchawy będzie wystarczająca żeby zasysać powietrze przez dodatkową rurę?

Nie tyle moc co spręż wentylatora, ale powinna wystarczyć na drugą, ale max jak wylotowa, rurę.
    hafexo napisał:
    Czy zbyt wysoka temperatura (35 C..) na skraplaczu nie uszkodzi go?

Jeśli ci chodzi o temp zewnętrzną to nie o ile zapewnisz przepływ powietrza przez skraplacz. Pilnuj filtrów!
    hafexo napisał:
    Czy w ogóle coś takiego wchodzi w grę? Nie spowoduje to jakichś innych skutków ubocznych? Zdaję sobie sprawę że moc chłodnicza też może trochę spaść, ale na pewno będzie to znacznie lepsze niż zasysanie ciepłego powietrza z zewnątrz.

Ma i to duży. Dobrze kombinujesz i jak niewielu potrafisz wyciągać prawidłowe wnioski. Dla mnie klasa.
    Mam jeszcze uwagi.
    1. Wlot powietrza należy skierować w dół. Jakbyś zdobył łagodne kolano, czyli łuk to było by super.
    2. Wylot analogicznie, tylko w górę.
    3. Nad oknem z wystawionymi rurami nie powinno być balkonu, okapu, a pod oknem drugiego gościa z identycznym klimatyzatorem.
    4. Tzw przejście z prostokąta na koło powinno być wykonane dokładnie, nie za krótkie i musi obejmować całą powierchnię wlowu do kraplacza. Chodzi o opory przepływu.
    5. Nie wymagaj za dużo i bądź cierpliwy. Rozgrzane mury długo trzymają ciepło. Nie dopuszczaj do ich rozgrzania. Niech klimatyzator pracuje jak najdłużej.
    6. Stosuj też inne sposoby na ograniczenie wnikania ciepła do mieszkania. Szczególnie promieniowania słonecznego. Niesie olbrzymią energię.
    Powodzenia.
    Ps. Wiercenie w ścianach sobie odpuść...
  • #12 18023482
    slonik
    Poziom 12  
    Witam, wpadłem na ten sam pomysł i bardzo się cieszę że mogę się podłączyć. Sytuację mam bardzo podobną, wielka płyta, brak zgody na splita, monoblok Celcia WAP-267EF. Też myślałem o zaciągu powietrza dla skraplacza z zewnątrz i kierownicą powietrza na skraplaczu. Mam parę pytań:

1. zastąpienie spiro 125 plastikiem 150 + izolacja termiczna wydechowego kanału i filtr na kanale zasysu. Ma sens i jak bardzo to pomoże wentylatorowi skraplacza?
    2. jakiś dobry pomysł na zrobienie kierownicy powietrza zasysanego z zewnątrz skraplacz?
    3. w jaki sposób wyciszyć monoblok / sprężarkę?

Efektywność chłodzenia mnie zadowala, zależy mi na zlikwidowaniu cofek kominowych i znacznym wyciszeniu klimy.
  • #13 18023767
    jack63
    Poziom 43  
    slonik napisał:
    zastąpienie spiro 125 plastikiem 150 + izolacja termiczna wydechowego kanału i filtr na kanale zasysu. Ma sens i jak bardzo to pomoże wentylatorowi skraplacza?

Filtr nie pomoże tylko zaszkodzi. Zmnieszy przepływ powietrza. Wystarczy ten co jest, byle był kontrolowany i czyszczony. Rury "trwarde" w tej sytuacji są mniej praktyczne, ale dają mniesze opory. Jak ci się uda je połączyć z klimatyzatorem to ok. Jednak kkimatyzator musi mieć usunięte kółka bo będzie tendencja do rozrywania konstrukcji.
    slonik napisał:
    jakiś dobry pomysł na zrobienie kierownicy powietrza zasysanego z zewnątrz skraplacz?

Tu ci nikt nie doradzi na 100% . I tak taka konstrukcja to rzeźba gdy producent nie przewidział zaczepów. Najczęściej kończy się na dużej ilości taśmy samoprzylepnej...
    Nie wolno używać wkrętów do przykręcania czego kolwiek do obudowy klimatyzatora! Grozi to przedziurawieniem jakuejś rurki!!!
    slonik napisał:
    w jaki sposób wyciszyć monoblok / sprężarkę?

Musiałbyś włożyć klimatyzator do ubudowy dźwiękoszczelnej, a i tak sporo hałasu wydostawało by się wlotami, wylotami powietrza.
    Wg. mnie tylko stopery do uszu. To jest jedna z wad monobloków, niestety.
    slonik napisał:
    Efektywność chłodzenia mnie zadowala, zależy mi na zlikwidowaniu cofek kominowych i znacznym wyciszeniu

Akurat hałasu nie wyeliminujesz, ale "efektywność chłodzenia" wzrośnie.
  • #14 18023840
    slonik
    Poziom 12  
    jack63 napisał:
    Musiałbyś włożyć klimatyzator do ubudowy dźwiękoszczelnej, a i tak sporo hałasu wydostawało by się wlotami, wylotami powietrza.
    Wg. mnie tylko stopery do uszu. To jest jedna z wad monobloków, niestety.

Bardziej myślałem o wyciszeniu sprężarki jakąś matą lub gąbką, tylko nie wiem na ile ona wymaga chłodzenia i na ile jej by to mogło zaszkodzić.

Myślałem też o wyciszeniu obudowy od wewnątrz i zwiększeniu jej sztywności, żeby zmniejszyć rezonanse obudowy (coś w stylu wyciszenia obudowy PC).
  • #15 18024163
    hafexo
    Poziom 12  
    jack63 napisał:

Ma i to duży. Dobrze kombinujesz i jak niewielu potrafisz wyciągać prawidłowe wnioski. Dla mnie klasa.
    Mam jeszcze uwagi.
    1. Wlot powietrza należy skierować w dół. Jakbyś zdobył łagodne kolano, czyli łuk to było by super.
    2. Wylot analogicznie, tylko w górę.
    3. Nad oknem z wystawionymi rurami nie powinno być balkonu, okapu, a pod oknem drugiego gościa z identycznym klimatyzatorem.
    4. Tzw przejście z prostokąta na koło powinno być wykonane dokładnie, nie za krótkie i musi obejmować całą powierchnię wlowu do kraplacza. Chodzi o opory przepływu.
    5. Nie wymagaj za dużo i bądź cierpliwy. Rozgrzane mury długo trzymają ciepło. Nie dopuszczaj do ich rozgrzania. Niech klimatyzator pracuje jak najdłużej.
    6. Stosuj też inne sposoby na ograniczenie wnikania ciepła do mieszkania. Szczególnie promieniowania słonecznego. Niesie olbrzymią energię.
    Powodzenia.
    Ps. Wiercenie w ścianach sobie odpuść...

1 i 2. Oczywiście postaram by wylot powietrza był skierowany w górę i oddalony od wlotu
    3. W moim bloku chyba nikt nie ma klimy, a nad oraz pod niema niczego
    4. Tutaj miałem taki pomysł - samą "obudowę" zrobić w takim kształcieJak zwiększyć efektywność klimatyzatora monoblok dodając drugą rurę?
    Do tego jakby mi się udało zdobyć taką samą rurę plastikową elastyczną i dokupić przejściówkę z koła na kwadrat
    5. Generalnie klimatyzator pracuje tylko wtedy jak siedzę przy komputerze, ewentualnie przed pójściem spać, więc nie ma okazji żeby schłodzić też mury. Raczej pracuje dla komfortu
    6. Mój pokój jest od północnej strony więc poza wczesnym rankiem i zachodem nie widać w nim słońca. W salonie jest tylko do południa. Poza tym mam szczelne okna.
  • #16 18024189
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    jack63 napisał:
    Nad oknem z wystawionymi rurami nie powinno być balkonu, okapu, a pod oknem drugiego gościa z identycznym klimatyzatorem.
    Może napiszesz w czym by to przeszkadzało , bo nie za bardzo ogarniam ? :cry:
  • #17 18024229
    vodiczka
    Poziom 43  
    brofran napisał:
    Może napiszesz w czym by to przeszkadzało
    W dostępie do chłodniejszego powietrza przeszkadzałby "gość niżej". Trochę by je podgrzał tym co wypuszcza. Balkon wyżej raczej nie będzie przeszkodą.
  • #18 18024252
    jack63
    Poziom 43  
    slonik napisał:
    Bardziej myślałem o wyciszeniu sprężarki jakąś matą lub gąbką, tylko nie wiem na ile ona wymaga chłodzenia i na ile jej by to mogło zaszkodzić.

Myślałem też o wyciszeniu obudowy od wewnątrz i zwiększeniu jej sztywności, żeby zmniejszyć rezonanse obudowy (coś w stylu wyciszenia obudowy PC).

No to próbuj. Tylko nie pourywaj rurek czy kabli. Jakoś marnie widzę ew efekty takich działań. W tym badziewiu drga wszystko z projektantem włącznie... Jak lubisz eksperymenty to do dzieła.
    hafexo napisał:
    Tutaj miałem taki pomysł - samą "obudowę" zrobić w takim kształcie

Wg mnie nie jest to dobry pomysł. Obudowa, a w zasadzie "przyłącze" powinna być maksymalnie symetryczna i głębsza/dłuższa aby zapewnić maksymalnie równomierny przepływ powietrza przez powierzchnię wlotu do skraplacza.
    hafexo napisał:
    Generalnie klimatyzator pracuje tylko wtedy jak siedzę przy komputerze, ewentualnie przed pójściem spać, więc nie ma okazji żeby schłodzić też mury. Raczej pracuje dla komfortu

Klimatyzator powinien schłodzić całą objętość pomieszczenia w miarę równomiernie. Na to trzeba czasu. Powinien być timer do nastawienia czasu włączenia, więc można włączyć go wcześniej i wejść do schłodzonego pomieszczenia. No chyba, że lubisz siedzieć w zimnym powiewie? Ja nie lubię, bo to ani przyjemne ani zdrowe.
    hafexo napisał:
    Mój pokój jest od północnej strony więc poza wczesnym rankiem i zachodem nie widać w nim słońca. W salonie jest tylko do południa. Poza tym mam szczelne okna.

No to pod względem dogrzewania jest ok. Jednak szczelne okna to nie jest dobry pomysł ani w lecie ani w zimie. Wtedy nie działa wentylacja a powietrze musi być wymienione nawet kosztem strat/zysków ciepła!
    brofran napisał:
    Może napiszesz w czym by to przeszkadzało , bo nie za bardzo ogarniam ?

Wszelkie okapy prowadzą do możliwości powstania tzw. poduszki/kotła gorącego powietrza, które może być zaciągane drugą rurą.
    Powietrze gorące ma się unosić "do nieba" a ze względu na zjawisko "przylepiania się do ścian" (efekt Coandy) okap bardzo to ulatywanie utrudnia. Czy półka nad kaloryferem coś ci mówi?
    Sąsiad z dołu to chyba oczywiste.
  • #19 18024306
    marcin34142
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Masz kiepska firme jak spółdzielnia nie chce się zgodzić na ścianę to montuje się na dachu zazwyczaj kazde mieszkanie ma kilka szachtow wentylacyjnych wpuszczamy instalacje szachtem agregat jest na dachu ,oczywiście kosztuje to odpowiednio wiecej ,Rekordem był multi split w jednym szachcie na 3 maszyny przez 3 pietra
  • #20 18024322
    jack63
    Poziom 43  
    Nie wolno zatykać szachtów wentylacyjnych!
    Taki montaż klimatyzatora jest niedozwolony!
    Zwykła fuszerka.
  • #21 18024340
    duddy

Poziom 24  
    Zgadzam się z kolegą, przedmówcą. Za takie przeprowadzenie bez zgody i podkładki na piśmie można zakończyć przygodę na prokuratorze.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #22 18024540
    hafexo
    Poziom 12  
    jack63 napisał:

Wg mnie nie jest to dobry pomysł. Obudowa, a w zasadzie "przyłącze" powinna być maksymalnie symetryczna i głębsza/dłuższa aby zapewnić maksymalnie równomierny przepływ powietrza przez powierzchnię wlotu do skraplacza.

Niestety ograniczeniem jest u mnie ilość miejsca ZA klimatyzatorem. I fakt że rura wylotowa też trochę tam przeszkadza. Rozumiem fakt że powinno to mieć "kolanko" a pudło w kształcie piramidy i wlot wychodzić ze środka. Niestety jestem zmuszony "przyłącze" zrobić do góry, dlatego kombinuje z wymyśleniem innego kształtu

Może w przyszłym roku powalczę trochę ze spółdzielnią o montaż splita :)
  • #23 18024585
    brofran
    Poziom 41  
    hafexo napisał:
    Może w przyszłym roku powalczę trochę ze spółdzielnią o montaż splita
    Jeżeli blok ocieplony to małe szanse . Pogorszy się izolacja, estetyka, a i montaż skomplikowany.
  • #24 18024666
    hafexo
    Poziom 12  
    brofran napisał:
    hafexo napisał:
    Może w przyszłym roku powalczę trochę ze spółdzielnią o montaż splita
    Jeżeli blok ocieplony to małe szanse . Pogorszy się izolacja, estetyka, a i montaż skomplikowany.

Nie do końca. Akurat jedna ściana mojego pokoju po drugiej stronie ma "balkon" - taką zewnętrzną klatkę przeciwpożarową, typową dla wielkiej płyty. Tam montaż można przeprowadzić normalnie i nie szpeci elewacji + jest dostęp do rynny na skropliny. No ale spółdzielnia się nie zgadza...
  • #25 18024746
    jack63
    Poziom 43  
    hafexo napisał:
    Niestety ograniczeniem jest u mnie ilość miejsca ZA klimatyzatorem.

Pisałem o tym do czego trzeba dążyć. Jak sytuacja nie pozwala, to kompromis.
    Kanał nie.musi być okrągły, lecz wtedy optimum jest kwadratem.
  • #26 18024849
    slonik
    Poziom 12  
    marcin34142 napisał:
    Masz kiepska firme jak spółdzielnia nie chce się zgodzić na ścianę to montuje się na dachu zazwyczaj kazde mieszkanie ma kilka szachtow wentylacyjnych wpuszczamy instalacje szachtem agregat jest na dachu ,oczywiście kosztuje to odpowiednio wiecej ,Rekordem był multi split w jednym szachcie na 3 maszyny przez 3 pietra

Polecam zapoznać się z dokumentacją kominową szczególnie w wielkiej płycie gdzie niekiedy każda kuchnia (went) w pionie ma jeden komin. Co gorsza każda wentylacja łazienki podłączona jest do jednego komina (gazowe ogrzewacze przepływowe, itp) czyli parter do 10 piętra to jedenaście mieszkań podłączonych do jednego komina GRAWITACYJNEGO !!!! Kto to dopuszcza do użytku ?
    U niektórych "rządców nieruchomości" trzeba się prosić choćby o turbowenta ...
    A powyżej 30 stopni robi się czop termiczny na dachu ...
    Więc polecam przeczytać całość tematu przed odpowiedzią i stosować się do przepisów.
  • #27 18025366
    marcin34142
    Poziom 10  
    Oczywiście że musi być zgoda, bo dajesz klimę na dach, więc jasne że zarządca wie jak to będzie wykonane .Zazwyczaj masz grawitację i podłączenie drugie pod okap tylko dla ciebie, żeby zapachy zasysane przez wentylator nie były u sąsiada ,więc para freonów nie dławi tu wentylacji praktycznie, zwłaszcza, że i tak jest tam okap podłączony.

Moderowany przez gulson:

Raport: Uporczywie promuje niezgodne z prawem działania /Warunki którym mają odpowiadać budowle - dokładniej

• #28 18025540
    brofran
    Poziom 41  
    marcin34142 napisał:
    więc para freonów
    Co masz tu na myśli ?
  • #29 18025614
    marcin34142
    Poziom 10  
    Taki slang, ? chodzi o instalację miedzianą do klimatyzatora.
  • #30 18026698
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    marcin34142 napisał:
    Taki slang, ? chodzi o instalację miedzianą do klimatyzatora.

Ale Marcinie - nie dyskutujesz z swoimi kumplami z pod celi - nie grypsuj tutaj tylko używaj języka literackiego polskiego...

Nadto to kilkukrotne namawianie do łamania "warunków którym mają odpowiadać budowle" co do zasad wentylacji - żałosne...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zwiększenia efektywności klimatyzatora monoblokowego z jedną rurą wyrzutową, który powoduje podciśnienie, zasysające gorące powietrze z zewnątrz do mieszkania. Użytkownik zaproponował modyfikację polegającą na dodaniu drugiej rury do skraplacza, co miałoby zminimalizować podciśnienie i poprawić chłodzenie. W odpowiedziach zwrócono uwagę na różne aspekty techniczne, takie jak konieczność oddalenia rur, kierowanie wlotu powietrza w dół oraz wylotu w górę. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami klimatyzatorów, wskazując na potrzebę izolacji rur oraz odpowiedniego uszczelnienia. Wspomniano również o ograniczeniach związanych z montażem jednostek zewnętrznych w budynkach wielkopłytowych oraz o konieczności przestrzegania przepisów dotyczących wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA