logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki modem/router LTE teraz jest najlepszy zamaist E3372?

suchejro 01 Sie 2020 13:33 19074 36
  • #1 18848815
    suchejro
    Poziom 15  
    Ocena: 54
    Witam, po kilku latach pada mi modem Huawei E3372. Był podłączony na stałe do pc'ta bo to podstawowy sprzęt do internetu w domu. Teraz zaczyna padać zapewne bo ma co kilka sekund czkawkę, podczas obserwacji np pingu podczas grania widzę że ma skok w górę na czerwono i z około stabilnego 60 wskakuje na 400 a nawet o wiele więcej bo dziesiątki tysięcy ping jak np 21000 albo 40000. To takie półsekundowe skoki, wraca do 60 i za kilka sekund to samo. Ogólnie prowadzi to do 100% lost i nie ma mowy o dalszym graniu.

I teraz mój dylemat, albo kupię taki sam modem tj E3372, albo nowszy ale nie wiem które są nowsze bo po symbolach ciężko się zorientować, ale tej mój skoro ma kilka lat to zapewne jest już kilka innych nowszych. Które będą najlepsze?

Wariant drugi to router, albo bezprzewodowy bo zdarza się, że zabieram laptopa i modem na jakiś wyjazd, wtedy mógłbym mieć laptopa z modemem mobilnie, mam też tablet z gniazdem SIM więc to nie jest niezbędne, ale zawsze wygodniej z laptopem niż tabletem, choć rozmiary i waga przemawia za tabletem. Ale to już mój problem i nie jest przedmiotem dyskusji o nim. Na wyjazdy dalej tablet na zewnątrz i laptop stacjonarnie używam zazwyczaj.
    Albo stacjonarnie router np HUAWEI B535 bo chyba jest nowoczesny, szybki i tani, ewentualnie połączenie modemu jak np E3372 i router stacjonarny - wtedy mam stacjonarnie modem+router i sam modem na wyjazdy.

Ostatnio przez kilka lat używałem właśnie E3372, bez anten zewnętrznych, w nocy do 25Mb/s a w dzień 5-10. To tak z grubsza bo rzadko sprawdzałem. Działało wszystko normalnie, tylko ściąganie trwało długo przy tych prędkościach. Okna w mieszkaniu mam na południe, lokalizacja to Warszawa ul. Irysowa 27. Jeśli to ma znaczenie, to 8 piętro.

Proszę o wskazanie które modele modemów są teraz najlepsze, które rozwiązanie zapewni mi najlepsze działanie internetu w domu, a także który sprzęt zapewni mi najlepsze osiągi i będzie najbardziej uniwersalny biorąc pod uwagę także karty zagranicznych operatorów?
    No i czy raczej stacjonarny router jak HUAWEI B535 i modem na wyjazdy, czy modem+zwykły ruter pozwoli mi na dobre osiągi bo widzę modemy po 50-80zł i routery po kilkadziesiąt zł, ale nie mam pojęcia które modele są dobre. A może mobilny router będzie dobrym wyjściem, ale chciałbym mieć taki który można połączyć kablem z komputerem a nie po wi-fi. Za mobilnym przemawia to, że mógłbym wykorzystać go na wyjazdy, jako router połączony kablem z laptopem i jednocześnie do telefonu czy tableta po wi-fi. W domu też mógłbym korzystać z wi-fi do różnych sprzętów, ale to sytuacja identyczna jak ze stacjonarnym routerem. W wersji mobilnej i stacjonarnej routera mógłbym korzystać z wi-fi w domu, albo z mobilnym na wyjazdach. Ale równie dobrze wystarczy mi modem do internetu w domu i na wyjazdach. Tyle że router wydaje się lepszy, chyba zapewni lepszy internet, tak jest?
    Do tej pory korzystam z sieci Orange, robiłem kilka lat temu testy która sieć działa najlepiej, Tmobile był wolny, Plus też i jeszcze rozłączało co jakiś czas, Play pomimo że działa w oparciu o BTS'y Plusa też sprawiał problemy ale działał inaczej, już nie pamiętam który był lepszy - Plus czy Play. Orange wypadał najlepiej i nigdy właściwie nie miałem z nim problemów. Do BTS'ów mam chyba z 400m, już nie pamiętam, ale są dwa czy trzy w podobnej odległości. Nie pamiętam gdzie jest mapa BTS'ów ale kilka lat temu patrzyłem i mam wrażenie, że od tamtej pory nic się nie zmianiło. Ale sprawdziłbym gdybym znalazł tę mapę.

Także proszę o poradę, które rozwiązania będą najlepsze, proszę o podanie modeli.
  • #2 18849005
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5722
    Internet Orange w Warszawie z DL 5-10Mb/s to jest dramat, podobnie jak korzystanie z E3372, wspólczesny sprzęt dzieli od niego kilka epok, tak samo zresztą jak zakup B535 w tej lokalizacji nie ma zadnego uzasadnienia, to słaby router gdy ma się zasięg 4 CC CA w Orange z BTS-a NetWorks Stwosza 44 czy na 3CC CA bez LTE800 ze stacji na Smoluchowskiego 1. O czywiście twoja analiza operatorw to kupa bzdur bo po pierwsze to T-mobile korzysta z tych samych BTS -ów NetWorks co Orange a po drugie Play ma własna sieć LTE i w poblizu 2 stacje z agregacja 4 pasm LTE pry Stwosza 50 i Modzelewskiego 40. Tylko Plus odstaje od reszty i jest tam cienki jak barszczyk ze stacjami na Smoluchowskiego z LTE1800 i na Lotników 20 z LTE1800+900. Pokaż jakies testy Orange ale na zewnatrz na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screen z apki i speedtest, tak samo przetestuj Play, teraz 100GB bez umowy jest u tego operatora za 5 zł na m-c. Nie napisałeś co to za oferta Orange, w Play abonamenty sa teraz lepsze a sprzęt na własność za male pieniadze. Problem z Orange wcale nie musi być zaiązany z E3372, trzeba na nim zrobić diagnostykę jego sieci i pasm LTE w domu, jaka to wersja , zwykla czy HiLINK?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18849888
    suchejro
    Poziom 15  
    Wersja zwykła E3372. Raczej to jego wina bo zaczęło się to nagle i jest cały czas. Ponieważ nie dało się tak używać netu, to tę samą kartę włożyłem do starszego modelu i nie ma tego problemu, ale jest max HSPA+ bo to E3131.

Moja "analiza" którą podałem wcześniej, to próby przy użyciu kart prepaid tych operatorów ładnych kilka lat temu, może coś się zmieniło, z tego co pamiętam, to różne sieci w ofercie na kartę miały ograniczenia prędkości, limity transferu itp. Nie wspomnę już o tym, że Plus i Tmobile kradli transfer/środki z konta itd. Ale nie o tym chciałem tu pisać. Dlatego to nie bzdury a wyniki testów robionych wielokrotnie w różnych porach doby. Orange działał zawsze, raz lepiej a raz gorzej, inne tak sobie, a Plus dawał się wykorzystywać tylko około 3-4 w nocy w dobrej prędkości, w dzień można było śmiało wywalić go do kosza.

Internet Play 100GB jest jednorazowo na miesiąc, zatem to doraźny sposób na tę chwilę, ale skorzystam może żeby zrobić testy tej sieci. Tyle, że rejestrować kartę tylko po to...

Otóż to, BTS'y na Kaczmarskiego i Stwosza nie są widoczne z moich okien. Ten na Kaczmarskiego jest zasłonięty blokiem 10 piętrowym na ul Blacharskiej i ten na Smoluchowskiego podobnie. Te na Stwosza 44 i 50 jest za w stronę północną patrząc od mojego bloku, czyli dokładnie z drugiej strony bo okna mam na południe.
    Tu widzę, że BTS Orange jest w okolicach Wałbrzyskiej, nawet dwa czy więcej, to dlatego najlepiej mi działa internet jak modem wisi dosłownie na oknie skierowany w lewo, bo stacja jest widoczna pod sporym kątem w lewo właśnie. 800,1800,2100,2600. Jest widoczny tak trochę umownie, ale najlepiej działa z okolicznych. Chyba, że po nowych testach coś innego się okaże. Ale tak było do tej pory. Od razu mówię, że nie ma możliwości zamontowania anteny na dachu, raz że to z 25 m kabla, dwa że nie wolno. W innym kierunku też nie, bo na zachód nic to nie da bo stoi blok na Blacharskiej, na wschód nie da rady bo sąsiedzi się nie zgadają. Mam tylko południe do wykorzystania i południowy wschód.

Jaki modem/router LTE teraz jest najlepszy zamaist E3372?

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations...e&bands=¢er=52.175039%2C21.021234&zoom=17
  • #4 18849910
    matek451
    Poziom 43  
    A co cię tak trzyma w tym Orange ze nawet karty w Play nie chcesz rejestrować, 100GB za 3-5 zł na pre-paidzie to w Orange nie dostaniesz, takich kart mozna na m-c rejestrować i korzystać pakietów ile się chce, co to za oferta z Orange, trzeba zrobić test na karcie ORANGE tak jak napisałem na telefonie a i to samo w Play, pokazujesz screeny z NetMonstera i speedtesty. Zobaczysz czy logujesz się do BTS-a NW na Kmicica i Play na Wałbrzyskiej 11. E3372 do zabawy dzieciom/wnukom.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18850094
    suchejro
    Poziom 15  
    Nie, nic mnie nie trzyma w Orange, to karta prepaid. Nie lubię umów, czasem nagle wyjadę na dłużej itp a płacić było trzeba. Ale to nie jest istotne. Gdybym chciał mieć stały i tani, to wziąłbym np Multimedia 150Mb za 29zł/mies. Ale interesuje mnie brak zobowiązań. Kiedyś miałem chęć na kartę od jakiegoś wirtualnego operatora za 10zł/mies miałem rozmowy/sms do bólu, internetu chyba 30GB ale nie pamiętam dokładnie, do tego jakieś pakiety internetowe gdzie kolejne 30GB kosztowałoby chyba niewiele o ile pamiętam, więc mogłem mieć też taki mobilny. Ale już nie pamiętam od kogo to było i nie jest to ważne.
    Co do Play, to przeczytałem ofertę na te 100GB i wyczytałem, że dotyczy to nowych klientów i oferta jest jednorazowa co oznacza, że można tylko jedną kartę tak wykorzystać tj otrzymać ten bonus 100GB. Druga sprawa, jest to ważne przez miesiąc od momentu aktywacji pakietu który można uruchomić w przeciągu miesiąca od momentu aktywacji karty. Zatem atrakcja polega na tym, że można sobie takich kart kilka uruchomić w różnym czasie i odpalać pakiet max do 30 dni po rejestracji, to rozwiązanie na dwa miesiące powiedzmy licząc od dzisiaj. O ile jest jak mówisz, że można ich odpalić ile się chce. Ale wyczytałem coś innego i nie wiem w sumie jak jest.

W takim razie jakie modemy USB są nowoczesne, nowe modele? Domyślam się, że E3372 to stary model skoro mam go kilka lat.
  • #6 18850175
    matek451
    Poziom 43  
    Kart odNowa kupionych za 3-5 zł mozna rejestrować i aktywować do bólu, a potem na 30 dni właczyć na każdej te 100GB, a po 30 dniach rejestracja kolejnych i od nowa zabawa, sam wykorzystaem juz kilka, do tego rodzina i znajomi tez juz dostali w prezencie . I tak do 30.09 gdy aktywuję te 100GB na kilkunastu po raz ostatni, kupione hurtowo po 3 zł na Allegro, rejestracja i zarzadzanie nimi przez Play24 a 100GB właczane w aplikacji P24 na telefonie. Czyli hulaj dusza a jeszcze w nocy między 0-9 usługa NbL na InK50 czyli pobierane TB danych za 8 zł miesięcznie. O czywiście do tego współczesny sprzęt a nie E3372, modemy USB to ju od dawna zabytek, nie ma nowszych bo nikt juz nad nimi nie pracuje, odeszly do lamusa. A w Orange nadal 50GB można mieć na 3 tygodnie ale goście sprzedaja startery ju po 13 zł/, ja mam jeszzcze zapasy tych kupionych po 5 zł za sztukę, chwilowo i tak czekają bo Play jest dużo taniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18850357
    suchejro
    Poziom 15  
    jeśli faktycznie modemy USB odeszły do lamusa, to co je zastąpiło? Przenośny sprzęt interesuje mnie tylko jako USB, bo jak inaczej? Ewentualnie router przenośny podłączany kablem sieciowym do laptopa, ale wtedy trzeba mu zapewnić zasilanie i to podoba mi się coraz mniej. Stacjonarnie modem USB dawał radę, myślałem o routerze stacjonarnym typu B535 bo liczyłem na to, że będzie znacznie lepiej. Ale skoro twierdzicie że nie, to jaki router jeśli stacjonarny z LTE, ewentualnie tańszą opcją wydaje mi się wciąż modem LTE i router w który będzie można ten modem włożyć. I wtedy powstaje pytanie, jakie routery są dobre do tej lokalizacji tak żeby korzystały z 4 pasm jeśli dobrze zrozumiałem, oraz jakie modemy LTE USB brać pod uwagę.

No właśnie w tym problem, ta promocja w Play kończy się chyba 31 sierpnia, po zarejestrowaniu startera ma się 30 dni na uruchomienie tych 100GB, przy czym tylko w aplikacji jest 100GB a uruchamiając kodem tylko 50GB. O jakiej aplikacji mowa, po diabła zrobili różnicę w sposobie aktywacji, przecież to to samo.
    Czyli tylko OdNowa jako typ startera działa z tymi 100GB? Nic mi nie mówi NbL na InK50 ...

Które startery dają 50GB w Orange na 3tyg?
  • #8 18850411
    matek451
    Poziom 43  
    Modemy USB i rozwiązania modem+router USB go obsługujacy zostały wyparte przez stacjonarne routery z wbudowanym modemem LTE, z portami LAN i WiFi lub przez mobilne routerki MiFi LTE podaczane do komputera przez USB lub po WiFi. Minimum to urzadzenia a modemem LTE 6 KAT i agregacja 2 pasm LTE jak B535 stacjonarny czy MiFi E5785, MF971. Ale jeszcze lepsze są te z 9/12 kat czy 19 kat. i agregacją 4 pasm LTE. Najlepszy router 19 kat. z 4 CC CA to B818, do tego jest już sprzęt z 5G/LTE, Huawei 5G PRO2 ZTE MC801W. A to i tak tylko przykłady bo dochodzą jeszcze inne modele i do tego zewnętrzne punkty dostępowe CPE LTE czy 5G. Modem E3372 nijak ma się do dzisiejszych wymagań sieci LTE/5g polskich operatorów.
    Promocja Play do 30.09 i wtedy aktywuje się ostatni raz 30 dniowe pakiety 100GB na nowych starterach, oczywiście na kazdym działa tez 100GB na lato czyli pakiet np. na YT. Aktywacji dokonuje się w mobilnej aplikacji Play24 na telefonie dla danego numeru, który po rejestracji dodaje się do swojego konta na Play24, konto obsługuje się ta mobilna aplikacją lub wersja na komputer. To jest podstawowa sprawa kadego uzytkownika Play, Play24 słuzy do zarzadzania kartami i usługami na nich.
    Startery Orange https://allegro.pl/listing?string=orange%2050...dict45-pho-1-5-0722&price_from=12&price_to=15
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18850860
    suchejro
    Poziom 15  
    ok, a coś budżetowego? Bo router za 8 stówek nie ma sensu dla mnie jak mogę mieć z tyle przez 2,5 roku z kablówki. Do tego doliczyć koszt doładowań to pewnie z 4 lata internetu z kablówki łącznie router+doładowania. Do tego może antena bo będzie kiepsko z moim położeniem, to 5 lat netu z kablówki. No i nie zdążę wyjść na plus w rachunkach, bo jak ten sprzęt przetrwa 5 lat to byłby sukces. teraz elektronika jest dwuletnia, tyle ile gwarancji.
    To trochę też jakby ktoś mnie namawiał na zakup Jaguara z silnikiem 5,7 litra za pół miliona zł bo żeby jechać 50km/h w mieście bo Fiat nie wystarczy za skromne 20tys zł... nie szukam netu 1Gb czy 600Mb nawet, ale na tyle szybkiego na ile to możliwe przy użyciu taniego sprzętu.
    Mnie odpowiadają modemy USB bo tanio, bo nie potrzebują zasilania z zewnątrz i mogę zabierać modem ze sobą. Jeśli faktycznie nie dają rady w dzisiejszych czasach, to nie mam pomysłu. To jakaś paranoja, nie ma nic dobrego, niedrogiego, przenośnego, bez podłączania do gniazdka? Przenośne routery dla mnie to jakiś żart, akumulator na kilka godzin, nie wiem czy powerbank to ładuje czy też umożliwia działanie, ale chcąc używać mobilnego routera stacjonarnie zapewne szlag trafi akumulator jak będzie non stop podłączony do ładowania, bez akumulatora nie wiem czy da się używać, to tak jak z laptopami. Ludzie często ich używają w domu z wyjętym akumulatorem, na stałe podłączone do ładowarki.
    na serio nie ma nic sensownego?
  • #10 18853212
    suchejro
    Poziom 15  
    Zainteresował mnie ten B535 jako nowość no i przyznam szczerze, że 100 wysyłanie mnie zainteresowało, bo 300 przychodzący to ma dużo routerów. Ale skoro odpada bo nie działa na czterech, to co teraz? Ogólnie co teraz? Nie mam już siły używać tego E3131, co radzicie?
  • #11 18853250
    matek451
    Poziom 43  
    To nie nowość tylko następca B525 i agreguje LTE2600+1800 i LTE2100+1800 a UL 7 kat czyli agregacja na nim 2 pasm bez znaczenia bo polscy operatorzy nie agregują pasm LTE na UL. Oczywiście jako rozwiązanie budzetowe moze być, agregacja LTE2600+1800/2100 powinna dzialać dużo lepiej niz to co masz teraz, można go kupić za około 300 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18853651
    suchejro
    Poziom 15  
    Które routery jeszcze brać pod uwagę? Może są jakieś modele które obsłużą 4 pasma jednocześnie i przełoży się to na transfer? Nie muszą być najnowsze modele, byle dobre i sprawne pod kątem mojej lokalizacji.

A co jest warte uwagi z mobilnych routerów? Takich które będą mieć dobre osiągi, długo działający akumulator, możliwość podłączenia komputera kablem sieciowym a nie po wi-fi?
    Jak to wygląda jeśli chodzi o możliwość użytkowania w domu w sensie akumulatora, ciągłe ładowanie go zaije, a można używać z wyjętym akumulatorem tylko na zasilaczu? Nie trafi szlag routera?

i wreszcie, czy jest jakiś dobry parametrami i tani router w który można włożyć modem typu E3372 i będzie to dobrze działać? Bo wciąż przy takim rozwiązaniu istnieje problem zasięgu/anten itp, chociaż zasięg pokazywany w menedżerze połączeń jest na maksa w sensie graficznym tj 5 kresek, nie wiem jak mierzony parametrami. Ale zastanawiam się nad takim rozwiązaniem tylko dlatego, że nie powinno być drogie a daje możliwość używania tego tandemu stacjonarnie i mobilnie na wyjazdy bez potrzeby pozostawanie w zasięgu gniazdka elektrycznego.
  • #13 18853671
    matek451
    Poziom 43  
    Sam korzystam z zestawu MF980, to mobilny MiFi z agregacją 3 pasm LTE,wpięty jest po USB3 do Xiaomi 3G na alternatywnym sofcie Padavan , całość działa OK. Można też użyć E5785, MF971 i do nich jakiś router z USB z softem zmienionym na OpenWRT
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 18858879
    suchejro
    Poziom 15  
    Czy wszystkie te modele mobilnych routerów mają możliwość podpięcia kablem USB i tą drogą mieć internet a nie przez wi-fi? Huawei widzę, że ma wyjmowany akumulator, czy ZTE też tak mają? Można używać tych sprzętów z wyjętym akumulatorem z zasilania przez USB?

Router który można do tego wykorzystać to np Edimax LT-6408n? No i pytanie - po co stacjonarny router w który wpina się router mobilny? Router w router to jakoś dziwnie brzmi. MF971 jest sporo tańszy od pozostałych, też ma 300/50, w czym rzecz?
  • #15 18858923
    matek451
    Poziom 43  
    Brak modemów LTE USB z agregacja pasm LTE , dlatego stosuje się jako modem mobilne MiFi i łaczy po USB z routerem, zyskujemy Switch LAN oraz zaawansowane ustawienia sieciowe na routerze, minus to podwójny NAT. MiFi można połaczyc tez po USB z komputerem, MF971 ma baterię na stałe. Ten Edimax to jest elektrośmieć, on nawet do obsługi modemu LTE się nie nadaje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 18865253
    suchejro
    Poziom 15  
    ok, a gdzie znajdę aktualny spis routerów mobilnych i stacjonarnych z agregacją? Można dostać szału, nie ma o tym nic w opisach w sklepach.
  • #17 18865456
    matek451
    Poziom 43  
    A po co ci spis? A w sklepach to nie mają pojęcia co sprzedają, tak samo jak w salonach operatorów. Wiedzę na ten temat pozyskuje się od ludzi na forach, którzy maja o tym pojęcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 18866355
    suchejro
    Poziom 15  
    To może tu jest w Elektrodzie?

I czy warto pchać się w B535 nie posiadającego agregacji pasm, skoro B525 to posiada? Ale czy działa, oto jest pytanie. Bo informacje w necie spotkałem różne.
    A z mobilnych Huawei E5783 byłby ok (nie wiem czym się różni od E5785)? E5783 to chyba 6 kategoria, ale ma 300 download i 100 upload, mnie chyba powinno zależeć na 100 wysyłaniu bo np chcąc wysyłać stream z gry do znajomych to im więcej sprzęt może, tym lepiej. Dobrze myślę?
    Dlatego Huawei bo ma wyjmowany akumulator i próbowałbym używać router stacjonarnie z wyjętym, na wyjazdy używać z akumulatorem.

Wziąć nie wiem co byłoby najlepsze w mojej lokalizacji.
  • #19 18866534
    matek451
    Poziom 43  
    B535 to router z 7 kat LTE czyli agreguje po 2 pasma LTE na DL i UL, stad to UL100Mb/s, ale w Polsce nieprzydatne bo operatorzy nie agreguja pasm na UL. B535 agreguje LTE2600 z LTE2100 i LTE2100 z LTE1800 czego nie obsługuje B525. E5783 to odpowiednik B535 wśród MiFI ale nie posiada złącz anten zewnętrznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 18867143
    suchejro
    Poziom 15  
    Teraz pytanie, czym różni się B535 od mobilnego E5785? W praktyce, który lepszy, lepiej będzie działać. W dodatku ponoć są dwa rodzaje E5785, jakiś starszy który widzę z Plusa i nowszy podobno i czymś się różniący E5785Lh-22c z Play ... jak mogą być różne te same modele?
  • #21 18867191
    matek451
    Poziom 43  
    E5785 nie agreguje B7+B1 i B1+B3, wersje z Plusa i PLAY mają złacza anten zewnetrznych TS9.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 18867201
    suchejro
    Poziom 15  
    Czyli krótko mówiąc mobilne odpadają? B535 lepszy znacznie? Bo domyślam się, że ten E5785 będzie działać jakbym użył E3372?
  • #23 18868194
    suchejro
    Poziom 15  
    Udało mi się pożyczyć router E5785 lh-22c na chwilę. Włożyłem kartę, połączyłem router kablem USB do komputera. Tak na szybko zrobiłem test na www.speedtest.pl jako chyba jedynym jak twierdzą certyfikowanym, wyniki nieco mnie zdziwiły bo sądziłem, że będą podobne do E3372.
    Otóż jednak nie, poniżej efekt testów:
    E3372 -
    DL 13,56Mb/s
    UL 28,32 Mb/s
    ping 16 ms

E5785
    DL 37,11 Mb/s
    UL 26,77 Mb/s
    ping 27 ms

odstęp czasowy pomiędzy testami kilka minut potrzebne na przełożenie karty itd.
    test w sieci Orange. Zastanawia mnie skąd taki ping w przypadku E5785, co może na to wpływać? Dodatkowa antena poprawi wyniki? Zasięg pokazany graficznie na wyświetlaczu jest pełny - 5 kresek.
    Druga sprawa która mnie dziwi, to wynik E3372, UL powinien być niższy od DL i o ile pamiętam, to taki wynik świadczy o jakimś problemie.
    Ponowię testy jak uruchomię pakiet 100GB w karcie którą nową kupiłem jako nowy klient i powinienem otrzymać 100GB w PLAY. Uruchomiłem Play24 w komputerze, ale nie widzę takiego pakietu, czyżby PLAY jak to było kiedyś z inną ofertą tego typu leciał w kulki?

I teraz nurtuje mnie jedno, czy B535 poprawi sytuację?
  • #24 18868215
    matek451
    Poziom 43  
    Pakiet 100GB uruchamia się w wersji mobilnej Play24 na telefonie, oczywiście po dodaniu tej karty do Play24. A co do testów to trzeba sprawdzić z jakiego pasma korzysta E3372 , tak samo jak E5785, ten agreguje 2 pasma stad lepszy DL. e3372 łaczy na jednym paśmie i jest ono przeciązone. Zarzadzanie pasmami na E3372 jesli to HiLink za pomocą https://drive.google.com/drive/folders/1K1-S4ygFsS9GNdXmcEy4dQ9smsP8ksL4 , tak samo wymusisz pasma na E5785, to podstawowe sprawy w przypadku HiLINK Huawei.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 18868808
    suchejro
    Poziom 15  
    Ściągnąłem ten programik, nie chce się zainstalować. A E3372 to nie HiLink.

Zrobiłem teraz ponownie test na tej samej stronie, ten wcześniejszy około południa, teraz jest 18:15, hmm... a PLAY miał być o wiele lepszy domyślnie. I teraz nie wiem co może być przyczyną. Sprawdzę jeszcze około 21, ale to już chyba niczego nie zmieni.

Tu wyniki testu na www.speedtest.pl

Orange
    DL 27.09 Mb/s
    UL 27.13 Mb/s
    ping 24 ms

PLAY
    DL 14,29 Mb/s
    UL 19,70 Mb/s
    ping 25 ms
  • #26 18869115
    matek451
    Poziom 43  
    A te testy to na E5785?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 18878709
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    suchejro napisał:
    Witam, po kilku latach pada mi modem Huawei E3372. Był podłączony na stałe do pc'ta bo to podstawowy sprzęt do internetu w domu. Teraz zaczyna padać zapewne bo ma co kilka sekund czkawkę, podczas obserwacji np pingu podczas grania widzę że ma skok w górę na czerwono i z około stabilnego 60 wskakuje na 400 a nawet o wiele więcej bo dziesiątki tysięcy ping jak np 21000 albo 40000. To takie półsekundowe skoki, wraca do 60 i za kilka sekund to samo. Ogólnie prowadzi to do 100% lost i nie ma mowy o dalszym graniu.
    Modem nie padł, po prostu Orange zaczął kombinować z ustawieniami sieci (linia modemów LTE/USB to niezniszczalne/ baz awaryjne sprzęty w przeciwieństwie do obecnych "zabawek" LTE-A).
    suchejro napisał:

I teraz mój dylemat, albo kupię taki sam modem tj E3372, albo nowszy ale nie wiem które są nowsze bo po symbolach ciężko się zorientować, ale tej mój skoro ma kilka lat to zapewne jest już kilka innych nowszych. Które będą najlepsze?

Wariant drugi to router, albo bezprzewodowy bo zdarza się, że zabieram laptopa i modem na jakiś wyjazd, wtedy mógłbym mieć laptopa z modemem mobilnie, mam też tablet z gniazdem SIM więc to nie jest niezbędne, ale zawsze wygodniej z laptopem niż tabletem, choć rozmiary i waga przemawia za tabletem. Ale to już mój problem i nie jest przedmiotem dyskusji o nim. Na wyjazdy dalej tablet na zewnątrz i laptop stacjonarnie używam zazwyczaj.
    Albo stacjonarnie router np HUAWEI B535 bo chyba jest nowoczesny, szybki i tani, ewentualnie połączenie modemu jak np E3372 i router stacjonarny - wtedy mam stacjonarnie modem+router i sam modem na wyjazdy.
    W Twoim przypadku gdy nie używasz anteny zewnętrznej to każdy modemo-router będzie lepszy od modemu USB/LTE. Z nowych B618, B818 ale to kwestia oferty i budżetu na ten cel.
    suchejro napisał:
    jeśli faktycznie modemy USB odeszły do lamusa, to co je zastąpiło? Przenośny sprzęt interesuje mnie tylko jako USB, bo jak inaczej? Ewentualnie router przenośny podłączany kablem sieciowym do laptopa, ale wtedy trzeba mu zapewnić zasilanie i to podoba mi się coraz mniej. Stacjonarnie modem USB dawał radę, myślałem o routerze stacjonarnym typu B535 bo liczyłem na to, że będzie znacznie lepiej. Ale skoro twierdzicie że nie, to jaki router jeśli stacjonarny z LTE, ewentualnie tańszą opcją wydaje mi się wciąż modem LTE i router w który będzie można ten modem włożyć. I wtedy powstaje pytanie, jakie routery są dobre do tej lokalizacji tak żeby korzystały z 4 pasm jeśli dobrze zrozumiałem, oraz jakie modemy LTE USB brać pod uwagę.
    Nic nie przeszło do lamusa-tam gdzie sieć działa dobrze a większości przypadków działa dobrze, nie ma się ofert full no-limit będą mogły działać jeżeli hardware pozwoli kolejne 10 lat- producenci wypuszczają nowe produkty a "free" lanserzy wmawiają klientom że są one im potrzebne i tworzą tony zbędnych elektrośmieci ("na co ci modem 4CA, który jest w stanie pobrać 100GB w godzinę a ta oferta jest z takim limitem na cały miesiąc"), przy nowych umowach, aneksowaniu starych w abonamentach warto sobie kupić ten "bezpiecznik" (no i w abonamencie często operator dorzuca w gratisie np. noce bez limitu). Z przenośnych MiFi to ZTE MF980/971 wypadają bdb (ZTE bardziej się stara-dostosowując bardziej użyteczne firmware urządzeń od Huawei).
  • #28 18878760
    matek451
    Poziom 43  
    No pewnie, w Warszawie gdzie sieć NetWorks pracuje w agregacji 3/4 pasm LTE najlepszym wyborem na kolejne 10 lat to niezniszczalny E3372, chyba sam kupię ze 2 na zapas.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 18911019
    suchejro
    Poziom 15  
    ok, a poza tymi sprzętami za 1000zł, które routery LTE mają agregację na 2-4 pasma z tańszych?
  • #30 18911142
    matek451
    Poziom 43  
    B818 kupisz za około 700 zł, B535 z agregacją 2 pasm LTE to koszt około 300-350 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awarii modemu Huawei E3372, który powoduje skoki pingu i utratę pakietów, co uniemożliwia dalsze korzystanie z internetu. Użytkownik zastanawia się nad zakupem nowego modemu lub routera LTE, preferując urządzenia przenośne. W odpowiedziach wskazano, że nowoczesne routery stacjonarne, takie jak B535, B618, B818, oraz mobilne MiFi, jak E5785, oferują lepsze osiągi i agregację pasm LTE, co przekłada się na stabilniejsze połączenie. Użytkownicy podkreślają, że modemy USB, takie jak E3372, są przestarzałe i nie spełniają dzisiejszych wymagań sieciowych. Wskazano również na możliwość użycia starszych telefonów jako modemów, ale z ograniczeniami. W kontekście budżetowym, B535 i B618 są polecane jako tańsze opcje z agregacją pasm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA