logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo s60 2.4 D5 - czarny płyn hamulcowy mimo wymiany części

rajann 01 Sie 2020 17:33 2466 21
REKLAMA
  • #1 18849132
    rajann
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam szanowne grono,zwracam się z prośbą o pomoc w naprawie układu hamulcowego w volvo s60 2.4 d5. Sprawa wygląda następująco, od dwóch lat borykam się z kolorem płynu hamulcowego,po wymianie i przejechaniu 1000 km, w zbiorniczku jest płyn koloru czarnego a nie koloru słomkowego, wcześniej tego nie było. Wymieniłem już n/w części:
    - serwo(nowe),bo puszczała uszczelka tłoczyska,
    - pompa hamulcowa(nowa),
    - zbiorniczek hamulcowy(używany),
    - pompa vacum(nowa),bo puszczała olej silnikowy do serwa,
    - zaworek zwrotny(nowy)łączący pompe vacum z serwem,
    - przewód gumowy łączący zbiorniczek hamulcowy z pompą sprzęgła,
    - pompa sprzęgła(nowa),
    - przewody elastyczne mocowane do zacisków hamulcowych.
    Samochód ma przejechane 278000 km. Robię długie trasy więc niektóre części wymieniłem profilaktycznie.Najpierw układ hamulcowy zalewałem płynem DOT.4 ATF, ale miesiąc temu zmieniłem na DOT.4 Orlen ,zmiana płynu także nie pomogła. Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki, bo mi się pomysły skończyły.Wszystkie naprawy w autku robię sam, ale ten czelendż mnie przerósł...
  • REKLAMA
  • #2 18849314
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Nie zalał ktoś innego płynu wcześniej np DOT5 . BO tak jakby gumę rozpuszczało .

ATF zalany był ?
  • #3 18849339
    rajann
    Poziom 11  
    Samochód kupiłem w 2015 roku, po czym wymieniłem wszystkie płyny eksploatacyjne, również hamulcowy na DOT. 4, innego rodzaju czyli Dot. 5 nie wlewałem.

Dodano po 2 [minuty]:

Tak ATF zalany był i przez trzy lata było ok. Nic się nie działo.
  • #4 18849347
    paszczakq
    Poziom 27  
    Jak ATF był zalany do układu hamulcowego to pozostaje płukanka i wymiana gumowych części . Nic innego do głowy mi nie przychodzi . Robota raczej upierdliwa . Może ktoś lepiej doradzi .

A nie było to ATE ? ( literówka )
  • #5 18849433
    rajann
    Poziom 11  
    Tak, moja wina literówka się wkradła, płyn który wlałem to ATE SL. 6 sprawdziłem stare opakowanie. A płukankę robiłem już trzy razy, najpierw jak wymieniałem przewody elastyczne, potem przy wymianie pompy sprzęgła, i ostatnio jak wymieniłem serwo.Jedyne co mi przychodzi do głowy to pompa ABS ale co ona może powodować... nie wiem. W tym układzie hamulcowym niewiele części zostało których jeszcze nie wymieniłem. 😂😂😂
  • REKLAMA
  • #6 18849453
    paszczakq
    Poziom 27  
    To mi wiedzy brakuje już bo faktycznie wymienione zostało wszystko .
  • #7 18849528
    rajann
    Poziom 11  
    Jedyne co zauważyłem to że w przewodach miedzianych, ten płyn jest bardziej czysty, czyli raczej tłoczki zacisków odpadają. Wygląda to tak jak by ten płyn bardzo szybko się starzał, lub coś to powoduje, może jakaś reakcją chemiczna lub jakiś czujnik, sam już nie wiem.
  • REKLAMA
  • #9 18849655
    rajann
    Poziom 11  
    Ogólnie problemu nie ma wszystko działa jak należy, przynajmniej tak mi się wydaje, układ także szczelny, ale płyn nie jest taki jak powinien. Wiem że temat jest ciężki ale tu chodzi o pogłębianie wiedzy w naprawie samochodów, a te forum to idealne miejsce do nauki.
  • #10 18882023
    rajann
    Poziom 11  
    W ostatnim czasie rozdzieliłem zasilanie układu hamulcowego oraz układu sprzegła w płyn DOT. 4 na dwa niezależne zbiorniczki, efekt ? Płyn hamulcowy zrobił się czarny w zbiorniku od sprzegła, w układzie hamulcowym jest ok. I moje pytanie brzmi, czy wysprzeglik wymieniać na już!!! Bo tylko on pozostał nie wymieniony w tym układzie. Nie chciał bym żeby sprzeglo przestało mi działać gdzieś na trasie. Co o tym sądzicie? Mieliście taki może przypadek?
  • #11 18882214
    beryas
    Poziom 31  
    Ocena: 413
    Nigdy nie spotkalem sie z czyms podobnym.
    Idąc tropem wysprzeglika, moze nim dostawac sie olej do ukladu, ale byloby to tylko mozliwe gdyby wysprzeglik byl jednoczesnie uszczelniaczem skrzyni biegow. Tylko ze gdyby olej ze skrzyni ktory nie ma cisnienia byl w stanie przedostac sie do wysprzeglika to dot 4 z wysprzeglika uzupelnialby Ci poziom oleju w skrzyni.
    Osobiscie darlbym skrzynie z czystej ciekawosci i w celach edukacyjnych mojej osoby :)

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety.

• Pomocny post
    #12 18882376
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    rajann napisał:
    Mieliście taki może przypadek?

Tak, ja mam tak w S40. Układ był płukany denaturatem, wymieniany płyn, a i tak po 2 miesiącach robi się czarny. Nic z tym nie robię, wszystko działa i się nie psuje, a jeżdżę tak już z 5 lat albo i więcej.
  • #14 18882749
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 714
    Ja dołożę swoje 3 grosze.
    Mam podobny problem tylko w innym samochodzie, Subaru impreza 2003.
    Problem identyczny, wymieniony płyn w układzie sprzęgła robi się czarny dosłownie po kilku dniach. Wymiana tłoczka w wysprzegliku nie pomaga. Wymiana tłoczka w pompce również, zostaje wąż elastyczny, który kiedyś zmieniłem na używkę i było to samo.
    Dodam że oryginalnie powinienem mieć DOT3, ale wiem że było DOT4 zalane, ostatnio wróciłem do 3.
  • #15 18883394
    rajann
    Poziom 11  
    Skoro u Kolegów jest ten sam objaw, to może problem tkwi w łożysku oporowym. Może docisk jest źle wyregulowany i łożysko cały czas się kręci dotykając go. Bo rozumiem że te dociski są samoregulujące.I wtedy płyn się grzeje i traci swoje wlaściwości, co wy na to, jest to realne?
  • #16 18883398
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 714
    W moim przypadku wysprzęglik popycha łożysko przez widełki, sam jest przykręcony na zewnątrz skrzyni biegów.
  • REKLAMA
  • #17 18883536
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    rajann napisał:
    Może docisk jest źle wyregulowany i łożysko cały czas się kręci dotykając go

Jeśli masz wysprzęglik wewnątrz skrzyni to tak właśnie jest, łożysko cały czas dotyka docisku. Tak ma być, to nie żadna wada. A u mnie wysprzęglik też jest na zewnątrz skrzyni, a płyn i tak czernieje. Dodam tylko, że mam przyrząd do pomiaru zużycia płynu (czyli obecności wody w płynie) i pomimo czarnego koloru płyn jest w porządku. Także na twoim miejscu bym to olał, szkoda czasu i pieniędzy.
  • #18 18884060
    rajann
    Poziom 11  
    U mnie wysprzeglik jest centralny, czyli w środku skrzyni. Może i tak ma być, tylko dlaczego przez tyle lat od produkcji tego samochodu było dobrze, a teraz nie jest. Robocizna mnie nie kosztuje, a zakup nowej części jakoś zniosę samochodu zmieniać nie zamierzam, więc jeszcze pojezdzić trochę trzeba.
  • Pomocny post
    #19 18884347
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3579
    W układzie hamulcowym, gdy zużywają się okładziny klocków, tłoki zacisków coraz bardziej wysuwają się i obniza się poziom płynu w zbiorniczku. Nie dochodzi do sytuacji powrotu płynu z zacisków do zbiorniczka (oczywiście dochodzi tylko podczas wymiany klocków i cofania tłoków).

Odwrotna sytuacja ma miejsce w przypadku sprzęgła. Im cieńsza tarcza, tym bardziej "wstaje" sprężyna talerzowa docisku i cofa łozysko/siłownik sprzęgła, płyn wraca do zbiorniczka. Ponieważ łożysko cały czas jest dociskane sprężyną do docisku, nie ma tu znaczenia, czy jest centralny siłownik zintegrowany z łożyskiem, czy łapa i zewnętrzny siłownik jak w Subaru. Podczas pracy silnika w siłowniku występują drgania tłoka, tym silniejsze im bardziej zużyty jest docisk sprzęgła. Tłok siłownika i jego uszczelniacz ścierają się, drobinki znajdujące się w płynie barwią go na czarno, a jak juz wspomniałem na początku tego wywodu wraca on do zbiorniczka.
  • #20 18886908
    rajann
    Poziom 11  
    Tak analizuję wypowiedź Pana Moderatora i to wszystko zaczyna układać się w całość. Zanim pojawił się problem z płynem to kilka miesięcy wcześniej, ale nie więcej niż trzy, wymieniłem kompletne sprzęgło plus dwumasa(używka, ale w dobrym stanie) wysprzeglik pozostawiłem stary, o ile na starym sprzegle chodził dobrze to o tyle na drugim uzywanym zestawie chyba juz nie koniecznie. Wszystko wskazuje, że obecny założony docisk nie jest jednak w takim dobrym stanie. A więc w październiku czeka mnie wymiana tarczy plus docisku plus wysprzeglik. Żeby drugi raz do tego układu już nie zaglądać. Dziękuję za naprowadzenie na właściwy TOK myślenia. Dam znać jak sprawy się mają po wymianie.
  • Pomocny post
    #21 18887155
    beryas
    Poziom 31  
    Ocena: 413
    Kolego ja robie troche przy autach i dla mnie wlasciwy tok myslenia to ladowac odrazu nowy zestaw dwumas, tarcza, docisk, lozysko i wysprzeglik, wtedy klient traci najmniej bo demontaz i montaz skrzyni tez kosztuje.
  • #22 18999377
    rajann
    Poziom 11  
    A więc, dokonałem wymiany kpl. sprzęgła czyli docisk, tarcza, dwu masa, wysprzęglik.
    Jak na razie po przejechaniu 600km płyn jest idealnie taki jaki był zalany przy wymianie sprzęgła, czyli słomkowy zero zaburzenia. 🙂
    Potwierdziło się, iż winowajcą był wysprzęglik!!! Myślę, że temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem hamulcowym w Volvo S60 2.4 D5, gdzie płyn hamulcowy zmienia kolor na czarny mimo wymiany wielu komponentów, w tym serwa, pompy hamulcowej, zbiorniczka, pompy vacum, oraz przewodów. Po wymianie płynu na DOT.4 Orlen problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być zanieczyszczenie płynu przez uszkodzone uszczelki lub reakcje chemiczne w układzie. Po wymianie sprzęgła i wysprzęglika, problem z czernieniem płynu został rozwiązany, co wskazuje na uszkodzenie wysprzęglika jako główną przyczynę.
REKLAMA