logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ceed 1.6 CRDI - Czemu regenerowane turbo wyje po wymianie?

boe6666 03 Sie 2020 10:05 5379 28
REKLAMA
  • #1 18851473
    boe6666
    Poziom 8  
    Ocena: 20
    Panie i Panowie.
    CEED 1,6 CRDI. Padła fabryczna turbina (360 tyś). Nowa (regenerowana) została założona. Działa sprawnie ale wyje.
    Krótki rys:
    1. Pierwsza turbina regenerowana, została założona i po zdiagnozowaniu wycia, została wymieniona na inną regenrowaną (i tak 4 razy).
    2. Wymiana to : WYmiana wszystkich uszczelek od kolektora wydechowego aż do rury katalizatora. Wymiana uszczelnień kanałów olejowych i "zasilania" EGR, wymiana oleju, filtra oleju, płynu chłodniczego, filtru powietrza.
    3. Sprawdzone smarowanie - OK, sprawdzona rura spustowa oleju - OK.
    4. Sprawdzony cały kanał za turbo (od strony zimnej) wraz z IC - szczelny i drożny OK.
    5. Ostatnia turbina była przed założeniem sprawdzona u innego Turbiniarza - została wyważona i sprawdzona - stan idealny potwierdzony wydrukiem.
    6. Po montażu, kręcenie silnikiem celem rozprowadzenia oleju (jakieś 5 razy po 10-15 sekund. Potem 15 minut pracy na jałowym bez rurki VGT.

Efekt wycia występował przy każdej z 4 turbin. Fabryczna turbina została uszkodzona najprawdopodobniej przez kawałek uszczelki metalowej pomiędzy kolektorem a blokiem (wada fabryczna, uszczelka wchodziła w światło kanału wydechowego na 4 mm - kawałek się odłamał i uszkodził wirnik strony gorącej). Zarówno łożysko jak i strona zimna były sprawne bez uszkodzeń

Efekt Wycia (Sowy). Po uruchomieniu zimnego silnika, nie wystepuje. Przegazowanie 5-8 razy na jałowym powyżej 3k obrotów, załącza wycie. Po rozgzaniu wycie występuje w niższych zakresach obrotów (czasem nawet przy 1,5k obrotów). Na krótkiej trasie wycie wystepuje nawet podczas zmiany biegów, tj. po puszczeniu gazu wycie nadal jest i znika poniżej 1,5k. Przy odłączonym sterowaniu turbo - wycie nie wystepuje w ogóle.

Turbina działą bardzo dobrze - jest przyspieszenie i moc na bardzo dobrym poziomie.

Podczas pierwszego demontażu/montażu turbiny ruszany był fizycznie katalizator - odginany z uwagi na szpilki w turbo.
    Pytanie: czy możliwe że nieszczelność katalizatora/wydechu powoduje takie dźwięki ?
  • REKLAMA
  • #2 18852879
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 518
    Co do katalizatora, to musiałby być wycięty. Wtedy turbo wyje. Jezeli kat jest cały, to wina turbiny. Znakomita większość turbin regenerowana jest w sposób taki, że muszle strony gorącej i zimnej przykręcane są do chińskiego korpusu i już. Po regeneracji. Porządna regeneracja kosztuje koło 1600-1900zł. Niestety. Kup używane, ale sprawne turbo i będzie cicho. Chinole mają często duzo większy luz na wirniku i przez to muszą mieć ciut mniejsze wirniki, albo nawet inny kształt. Świst, to nic innego jak przepływające powietrze nie między łopatkami lecz z powodu luzu część powietrza zamiast być przetłaczana ucieka wewnątrz w przestrzeni między szczytami łopatek koła kompresji a muszlą zimną sprężarki.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli chcesz mieć turbo jak ta lala, to albo oryginał, albo firma turbotec.
  • REKLAMA
  • #3 18852895
    boe6666
    Poziom 8  
    Ale 4 turbiny? każda inna podobno z innym środkiem (różni producenci) ? Wszystkie wyły tak samo. Turbinę sprawdzał inny turbiniarz (nie ten który sprzedał) - twierdzi że bardzo dobrze zregenerowana. Na maszynie nie wyła i nie świstała, a jak wiesz testy wykonywane są na naprawdę wysokich obrotach i na realnych ciśnieniach..... Jesteś pewny że dziura w katalizatorze i.lub nieszczelność za turbiną po stronie gorącej nie powoduje wycia (efekt sowy) ? Nie jest to świst powietrza czy też uciekającego gdzieś powietrza tylko wycie buczenia jakby rezonans ale na wyższej częstoliwości....
  • #4 18852939
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Jeżeli katalizator wywalony całkiem, albo przebity np prętem, to może być taki dzwięk. Cisnienie przed katem niejako ją wyhamowuje i nie jest to bynajmniej wada. Jeżeli kata nie ma, turbo wkręca sie błyskawicznie, ale też błyskawicznie zwalnia. Zjawisko to jest wadą, która może doprowadzić do rychłego uszkodzenia turbiny. Z tymi korpusami tak już jest, jak trafia do mnie klient na turbine przedstawiam mu kilka możliwości. Zwykle decydują sie na najtańszą i sam wymieniam koras i po robocie. Ale są też klięci, którzy chcą mieć fabryke. Wolą dać więcej, ale mieć święty spokój. Turbiny regenerowane na chińskich korpusach są tanie i jest to ich wielka zaleta. Sprawdza się takie rozwiązanie w starych wozach czy samochodach dostawczych gdzie kultura jest sprawą drugorzędną. Natomiast do audi a8, lexusa czy innego bentleya nie założyłbym korasa z chin. Wtedy jest drożej, ale pewnie. Wtedy albo ori albo turbotec. Takie ja mam spostrzeżenia na ten temat. Ale po to jest forum i też chętnie przeczytam innych opinii.
  • #5 18853072
    boe6666
    Poziom 8  
    Z całym szacunkiem, nie musisz ciągle powtarzac Turbotec. Nie odpowiadasz na pytania. Jeszcze raz napiszę - turbina nie wyje na stole testowym. Pytanie dotyczy przyczyn wycia w samochodzie a dokładniej czy nieszczelność na uszczelkach, łączniku elastycznym czy katalizatorze może powodować wycie/buczenie - efekt sowy. Jak pisałem wcześniej wszystko przed turbo od strony ciepłej szczelne i wszystko za Turbo od strony zimnej również.
  • #6 18854568
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Odpowiedz brzmi nie może powodować efektu sowy. Na stole testowym turbina nie jest w swoich warunkach naturalnych. Nie jest tam napędzana gazami spalinowymi, nie ma tak ekstremalnie wysokiej temperatury, nie ma tam podawanego strumienia gazu napędzającego turbine w sposób cykliczny. To Twoje auto i Ty wiesz co tam siedzi, może jakaś uszczelka ma mniejsze światło niż elementy wydechu, może coś wpada w rezonans.
  • REKLAMA
  • #7 18854658
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Jak najbardziej przy nieszczelności wydechu może wyć. Nie szkodzi to nic turbinie i w ogóle jakieś bzdury tu czytam typu : Cisnienie przed katem niejako ją wyhamowuje. Przy jakich obrotach i jakim obciążeniu wyje? Rozróżnia się dwa typy wycia. Przy małych obrotach turbo występują harmoniczne z łopatek, przy dużych obrotach dźwięk generuje oś wirnika i przenosi na wirnik. Występuje przy złym wyważeniu lub po przekroczeniu obrotów. Jeśli twoja jest dobrze wyważona to prawdopodobnie wymiary koła kompresji nie pasują do muszli i dlatego przekracza obroty. Tak bywa z chińskimi korasami. Chyba że masz nieszczelność i tylko zabierasz czas.
  • #8 18854750
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Kol żałosna udręka krytykuje moje wypowiedzi, ale czy są one podparte racjonalnymi argumentami? Uwazasz kolego, że katalizator nie wyhamowuje turbiny? Otóż katalizator, filtr fap/dpf, katalizator scr, tłumiki ba, nawet ostre łuki tłumią przepływ spalin, zatem wyhamowują turbine. Koniec kropka. Choć myśle, że nie warto kruszyć kopii i się przekrzykiwać. Obojętnie czy się zgadzamy czy nie, konkluzja jest jedna i zgodna. Koras, a konkretnie chiński badziew zalewający rynek coraz powszechniej. Poczekajmy, aż autor rozwiąże problem i podzieli się z nami swoimi wnioskami. Wówczas podyskutujemy.
  • #9 18854756
    boe6666
    Poziom 8  
    Czyli nieszczelnosc nie moze powodowac wycia. Dobrze zrozumiałem? Jedyna rzecz ktorej nie sprawdzilem to katalizator i uklad wydechowy za nim. Tylko nie rozumiem dlaczego nie wyje jak odlacze sterowanie vgt. Przeciez cisnienia sa takie same w wydechu...
  • #11 18855105
    boe6666
    Poziom 8  
    Czyli wyje turbo samo w sobie ? Jesli tak to dlaczego dwoch roznych turbiniarzy twierdzi ze turbo bardzo dobrze zregenerowane. Tego tez nie rozummiem.
  • #13 18855670
    boe6666
    Poziom 8  
    Dzisiaj przejechalem 100km w trasie. Predkosci autostradowe. Moc jest nic nie dymi tylko to miarowe wycie ktore doprowadza do k...cy. o dziwo przy dynamicznym przyspieszaniu jakby zanikal. Tak samo gdy jade wolno po wybojach czy w ostrym zakrecie -wy ie na ulamki sekung znika
  • #14 18855681
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18855684
    boe6666
    Poziom 8  
    W stylu kubicy to bym duzo nie pojezdzil.. :)
  • #16 18855714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18855716
    boe6666
    Poziom 8  
    A tak na serio to takie wycie czyms grozi???
  • #18 18855905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #19 18855911
    boe6666
    Poziom 8  
    To na pewno. Tylko ja pytam czy te chinskie srodki tak wyja bo to ich cecha czy tez jest to wada ktora moze spowodowac bardzo sYbkie uszkodzenie
  • #20 18855923
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18857911
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    żałosna udręka napisał:
    Jak najbardziej przy nieszczelności wydechu może wyć.

boe6666 napisał:
    Czyli nieszczelnosc nie moze powodowac wycia. Dobrze zrozumiałem?

Bardzo dobrze.
    Kaziu1991 napisał:
    Kol żałosna udręka krytykuje moje wypowiedzi, ale czy są one podparte racjonalnymi argumentami?

Tak się składa że od pewnego czasu montuje nie tylko hybrydy plug and play, ale też całkiem autorskie zestawy. Mogę się tak bawić, bo wiem jak wyliczyć moc pobraną przez aproksymację ciśnień, jak z entropii przejść do temperatury, jak określić obroty krytyczne i takie tam. Nie orientuje się tylko kiedy turbina wyje.
    Autorowi proponuję oddawać do warsztatu który robi wszystkie operacje od początku do końca, bo jak jeden wyważa, drugi składa, a trzeci montuje to tak to wygląda. Aktualnie każdy następny powiela błąd poprzednika. Co do chińskich korasów oprócz złych wymiarów bywają też niewyważone, pomimo dołączonego kolorowego wykresu.
  • #22 18858041
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    I w ten sposób temat raczej został wyczerpany. Gratuluje koledze żałosna udręka wiedzy, bo fachowca od garażysty odróżnia to, że ten pierwszy zanim coś zrobi, to najpierw pomyśli.
  • #23 18858095
    boe6666
    Poziom 8  
    Panowie. Turbina byla regenerowana u jednego turbiniarza a rozebrana sprawdzona i wyważona u innego turbiniarza ktory dołączyl wydruk i orzekł ze jest bardzo dobra. Demontaz i montaz wykonałem sam (w sumie 4 razy z 4 turbinami) Tak jak pisałem - uszczelki wymienilem na wszystkich polaczeniach wydechowych az do polaczenia turbina-katalizator. Sprawdziłem rure cisnieniową od turbiny do kolektora ssącego tj wymontowalem sprawdziłem i zamontowałem. Nie sprawdziłem jedynie wydechu a tak jak wspominalem podczas pierwszego demontazu i montarzu odginalem katalizator i tu upatruje problemu.

Rozumiem ze gdyvy katalizator mial niewielka dziurke albo polaczenie pomiedzy katalizatorem a lacznikiem elastycznym tj. Plecionką lub sama plecionka - mialoby jakąś nieszczelbosc wowczas nie byloby efektu wycia. Czy dobrze rozumiem?

Przyczyna lezy w samym turbo ktore ma chiński koras/rdzeń i stąd wycie i gwizdanie? Dobrze rozumiem?

Jeszcze jedna informacja. Zrobiłem dzisiaj kolejne 100km w trasie. Dynamicznie do 160km/h. W trasie wycie ewoluowalo. Z czasem zagluszane bylo przez glosny szmer turbiny. Jak dawalem gaz w podloge to wycie zastepowane bylo przrz syszczenie/szmer. Tak rozgrzany silnik po tej trasie przy przegazowaniu na luzie na postoju juz nie wyl a swistał.

Oczywiscie podczas jazdy przyspieszenie znakomite bez zacieć czy szarpnięć.

Rozumiem tez ze najlepiej byloby tam wlozyc calkiem nowa turbinę fabryczną i wowczas wszystko by sie wyjasniło. Tj czy to turbina wyje czy inne elementy... lub np. Uzywke?
  • #24 18858485
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2026
    boe6666 napisał:
    Tak rozgrzany silnik po tej trasie przy przegazowaniu na luzie na postoju juz nie wyl a swistał.
    Dolot powietrza do turbiny do turbiny masz na 100% szczelny?
  • #25 18858490
    boe6666
    Poziom 8  
    Dolot powietrza do turbiny czyli od filtra do turbiny? Jest szczelny. Nie wiem jak z odmą bo ona szczelna nie jest zapewne...

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Załączam film z wycia: https://www.youtube.com/watch?v=mM_0V40EKU0
    Może coś wyjaśni. Dzisiaj jak odpaliłem to silnik pracował normalnie jak wcześniej, wył i gwizdał jak wcześniej (w stosunku do rozgrzanego z wczoraj). Czyli nic się na stałe nie zmieniło.
  • #26 18859557
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Na początek zatkaj szmatą wydech, żeby wyeliminować nieszczelność.
  • #27 18859618
    boe6666
    Poziom 8  
    Czyli zatkać rurę wydechową i odpalić samochód ?
  • #28 18859797
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Miałem ten sam problem kiedyś w golfie 5 ,turbina wyła jakby pogotowie jechało. Jezdziłem wtedy po różnych specach, sprawdzali co się dało i nic. Auto jaki u Ciebie miało moc i nie kopciło. w końcu pojechałem do PKS Leszno ,bo dowiedziałem się , że naprawdę się tam znają Po 3 dniach auto naprawione, diagnoza- turbina straciła wyważenie. Więc wyważenie i przy okazji czyszczenie łopatek wyniosło mnie 600 zł. Problem zniknął.
  • #29 19239000
    boe6666
    Poziom 8  
    Finalnie.
    Okazało sie że to nie turbina była problemem (prawdopodobnie wszystkie 3 były dobre).
    Diagnoza była następująca.
    Stara turbina przed uszkodzeniem wirnika miała zapieczone łopatki. Tak więc nie pompowała w całym swoim zakresie a jedynie bardzo słabo - do czego się po prostu przyzwyczaiłem. W między czasie miałem wymieniane sprzęgłow i podczas tej operacji mechanior odpinał wydech - o czym nie wiedziałem. Pomijam fakt że podczas tej operacji któraś z rur z uwagi na korozję z całą pewnością dostała jakąś nieszczelność.
    I tak jeździłem aż do momentu uszkodzenia łopatek turbiny strony gorącej. Co je uszkodziło ? Może to zabrzmi dziwnie ale.... uszczelka pomiędzy kolektorem a blokiem byłą FABRYCZNIE wadliwa, tj. otwór w jednym z kanałów był jajowaty a nie okrągły. Częśc tej uszczelki ok. 1,2mm wchodziła w światło kanały wydechowego - i tak to jeżdziło od nowości (samochód mam od nowości, kolektor nigdy nie był ruszany). Aż w końcu ten drobny kawałek popękał i odpadł i z całą pewnością walnął w łopatki.

Wracając do wymiany sprzęgła - gość ktory to składał, źle założył wydech - do końca nie wiem bo widziałem to tylko od góry, ale znajomy mechanik twierdzi że został zamontowany "od góry" uchwytu.
    Taki montaż nie powodował wycia przy starej turbinie gdyż jak pisałem wcześniej - nie pompowała ona zbyt dużo z uwagi na zacięte kierownica - tak jeździłem ponad rok.

Po wymianie turbiny przelot spalin przechodził przez swoisty syfon i dodatkowo jak mniemam wydech ma nieszczelności - stąd gwizdy.

Po poprawnym montażu wydechu - wycie ustało. Został świst samej turbo (powietrza - całkiem przyjemny i cichy) oraz gwizd nieszczelności wydechu - trochę denerwuje ale można z tym żyć.

Samochód jeździ, ma moc i jest ok. Na wiosnę zajmę się wydechem i powinno być ok.
    Także temat rozwiązany.
    Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciem turbiny w Kia Ceed 1.6 CRDI po wymianie na regenerowaną. Pomimo czterech wymienionych turbin, problem nadal występuje. Wymieniono uszczelki, sprawdzono smarowanie oraz drożność układu, jednak wycie utrzymuje się. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być nieszczelności w układzie wydechowym, w tym w katalizatorze, lub niewłaściwe wymiary chińskich korpusów turbin. Wskazano również, że turbina może być sprawna, ale jej konstrukcja może powodować hałas. Użytkownik rozważa dalsze sprawdzenie układu wydechowego oraz ewentualne problemy z nieszczelnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA