logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik 3-fazowy 16.5A do zasilania DC 24V?

Rio-Halponi 11 Sie 2020 15:40 1764 6
REKLAMA
  • #1 18865061
    Rio-Halponi
    Poziom 10  

Proszę o instrukcję jak podłączyć silnik 3-fazowy 16.5A z załączonego zdjęcia do stałego zasilania DC. Silnik wg sprzedawcy pracuje od 12V-18V.
    Sprzedawca co prawda oferuje do niego sterownik z potencjometrem (na 12V), ale to zbędny koszt 100 zł i chciałbym spróbować to zrobić samemu.

1. Potrzebuję podłączyć go na pełnej mocy - mam do dyspozycji od 15-30V i oczywiste, że i miększy Voltarz, tym większe obroty silnika, więc chciałbym najlepiej użyć 24V, lecz pytanie, czy silnik ten podoła. Nie przewiduję go do stałej pracy non stop.
    2. Chciałbym ewentualnie przy okazji zamontować regulator obrotów (choć mam możliwość regulacji Voltarzu).
    3. Czy będzie możliwość odwrócić ciąg wentylatora? (Prawdopodobnie odwracając podłączenie przewodów, lecz pytanie w jaki sposób).
    4. W jaki sposób mam brać pod uwagę parametr 16.5A?
    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18865128
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7804
    Rio-Halponi napisał:
    Sprzedawca co prawda oferuje do niego sterownik z potencjometrem (na 12V), ale to zbędny koszt 100 zł i chciałbym spróbować to zrobić samemu.

Zrób trójfazowy mostek H, napisz program do mikrokontrolera i uwzględnij przy tym dużo straconego czasu i spalonych elementów. I nie, taki sterownik to wcale nie jest zbędny koszt a silnik bez niego jest tylko zlepkiem różnych pierwiastków chemicznych. To jest silnik BLDC i bez dedykowanego sterownika go nie uruchomisz.
  • REKLAMA
  • #3 18865133
    portwein
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Cytat:
    i uwzględnij przy tym dużo straconego czasu

Głównie na "zaprzyjaźnionym" składzie elektrośmieci. Bo, jak rozumiem, ma być taniej.
  • REKLAMA
  • #4 18865161
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Brniesz kolego w ślepy zaułek, zastosuj zwykły silnik na DC plus regulator i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #5 18865241
    Rio-Halponi
    Poziom 10  
    Zwykły silnik nie da mi przy takim napięciu 55000 obrotów! Ewentualnie dopytam, czy jest taka możliwość ze zwykłym silnikiem i czy kupię taki do 100 zł?

Myślałem np. o zastosowaniu silnika z suszarki do włosów. Powinien działać na 24V. Pytanie tylko do ilu V wytrzyma?

P.S.
    Oczekiwałem konstruktywnych wypowiedzi a nie nic nie wnoszących komentarzy - odnoszę się tu do głupich uwag mających na celu wyśmianie poszukiwanych alternatyw.
    W dodatku nikt nie odpowiedział na żadne z 4 pytań póki co. Jeśli przerasta to możliwości, to proszę wstrzymać się od wypowiedzi!

Moderowany przez Marek_Skalski:

Kolega chyba dopiero zaczyna swoją przygodę z elektroniką, dlatego bardzo proszę o powstrzymanie się od obrażania Kolegów próbujących pomóc. Silnik BLDC wymaga użycia sterownika. Proszę się zapoznać z tym materiałem, to może Kolega zrozumie, że nie ma drogi na skróty.
    Budowa i zasada działania silnika BLDC

Zalecałbym też ostrożność w pracy z silnikiem, którego wirnik osiąga prędkość obrotową 55 000 obr./min. Nawet jeżeli to tylko taki napis marketingowy. ;)

Kolejny post w takim stylu oznacza usunięcie tematu zgodnie z punktem 3.1.17 regulaminu.

• #6 18865252
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6688
    Bez problemu. Podłączasz do DC i po drodze sterownik. Musi być nie da rady inaczej.
  • #7 18865275
    Rio-Halponi
    Poziom 10  
    Czy taki sterownik się nada do tego silnika?
    Napięcie znamionowe: DC 6-12.8V
    Aktualna ocena: 32A (w granicach 5s, maksymalny prąd nie może przekroczyć 40A)
    Moc nominalna: 360W
    Moc znamionowa: 5V 0,5a
    Ochrona temperaturowa: 110 ° c
    Zakres prędkości: 8% ~ 98%
    Dla biegunów silnika: 2-18 biegunów
    Start: elastyczny start/natychmiastowy start
    Hamulec: obciążenie wsteczne/brak hamulca
    Sygnał prędkości: PWM o stałej częstotliwości 8KHz/16KHz

Niestety jest tylko na 12V a ja chciałbym na 20V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje instrukcji podłączenia silnika 3-fazowego 16.5A do zasilania DC 24V, mimo że sprzedawca sugeruje użycie dedykowanego sterownika. W dyskusji podkreślono, że silnik jest typu BLDC i bez odpowiedniego sterownika nie będzie działał. Użytkownik rozważa również możliwość zastosowania silnika z suszarki do włosów oraz regulatora obrotów. Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia, regulacji prędkości oraz odwrócenia kierunku wentylatora. Wskazano, że do pełnej mocy silnika konieczne jest użycie sterownika, a także zwrócono uwagę na parametry prądowe i napięciowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA