logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekrój kabla do płyty indukcyjnej 7,4kW i piekarnika 1,17kWh?

rogalski2808 11 Sie 2020 22:38 17865 16
  • #1 18865830
    rogalski2808
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,
    Problem jest nastepujacy
    Zakupiłem płytę indukcyjna oraz piekarnik. Jakiego przekroju kabla użyć jeśli oba urządzenia będę podłączone w jednym gniazdku? Sieć w domu jest 3 fazy, więc koncepcja jest 2 fazy płyta i faza dla piekarnika. Płyta jest 7,4kW, a co do piekarnika jedyna co znalazłem to zużycie na poziomie 1,17kWh
  • #2 18865843
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    rogalski2808 napisał:
    Jakiego przekroju kabla użyć jeśli oba urządzenia będę podłączone w jednym gniazdku?

Takiego, jaki podaje producent każdego z urządzeń.
  • #3 18865868
    rogalski2808
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Problem polega na tym że to jest wynajmowane mieszkanie. Płyta i piekarnik będą w innym miejscu niż docelowo zakładał deweloper więc musze poprowadzić nowy kabel i zawiesić nowe gniazdko w koniecznym dla mnie miejscu. No i nie mam też pojęcia jakiego przekroju kable zostały poprowadzone w instalacji.
    A że jestem kompletnie lewy w sprawach elektryki..
    A jeszcze konsultant w Castoramie mnie nastraszyl że jak użyje złego kabla i złego gniazdka to będę miał później problemy z gwarancja
  • #4 18865876
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1655
    rogalski2808 napisał:
    jeszcze konsultant w Castoramie mnie nastraszyl że jak użyje złego kabla i złego gniazdka to będę miał później problemy z gwarancja

Powinien raczej Cie postraszyć tym, że jeśli użyjesz cienkie przewody to się to może zapalić. A gwarancja to swoją drogą. Dlatego doradzam Ci większy przewód.
  • #5 18865879
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2587
    Mam kuchnię Amica, instrukcja w załączniku.
    Na str. 34 dane techniczne, na str. 39 schematy połączeń- w moim przypadku układ 3N~, zalecany przewód 5x1,5mm², a ja sobie wpakowałem 5x2,5 zabezpieczony wyłącznikiem B16A
    Sam sobie podpisałem podłączenie w karcie gwarancyjnej (bo mogę).
    Czyżby producent chciał mi chałupę zjarać? :(
    V.
    Załączniki:
    • Amica_indukcja.pdf (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18865919
    vorlog
    Poziom 40  
    Moja kuchnia też ma piekarnik, zapewne pracujący na osobnej fazie- zerknąłeś do załączonej instrukcji?
    Moc całkowita płyty indukcyjnej plus piekarnika- 11kW.
    I co teraz?
    V.

Proszę prowadzić rozmowę z Autorem tematu, a nie z przypadkowym dyskutantem. /z70/
  • #7 18865943
    vorlog
    Poziom 40  
    To nie jest układ trójfazowy symetryczny, sekcje grzejne indukcji, piekarnik są rozdzielone pomiędzy trzy fazy, ale pracują na 230V- pomiędzy którąś z faz a neutralnym. W układzie symetrycznym neutralny byłby zbędny. Inna rzecz, że nie można by kuchni przyłączyć na 2L+N lub 1L+N gdyby sekcje były na 400V, a instrukcja takie kombinacje przewiduje, z przewodem 4mm² dla pojedynczej fazy włącznie.
    Kolejna rzecz- typowo ani indukcja nie pracuje z wszystkimi sekcjami/polami z pełną mocą jednocześnie, ani piekarnik nie wykorzystuje wszystkich swych sekcji jednocześnie.
    Zaś skoro całość bierze (wg Twoich teorii) 27A to jakim cudem ten mój B16A nigdy jeszcze nie wyłączył? Zepsuty mi sprzedali?
    Rezystor240 napisał:
    z tym co ja napisałem, przewód 4mm^ Cu może przepuścić, a właściwie jego konduktancja 40A prądu

V.
    Zbędne usunąłem-proszę powstrzymać emocje.[T.M.]
  • #8 18866076
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Autor napisał:
    Cytat:
    Zakupiłem płytę indukcyjna oraz piekarnik.

Kluczową rzeczą jest informacja, czy jest to dwa urządzenia w jednej obudowie, czy sprzęty oddzielne. Bo jeśli dwa w jednym, to jeden przewód 5 x ... jest dopuszczalny, ale gdy są to urządzenia różne, to jeden przewód jest błędem! Zasilania należy poprowadzić oddzielnie!
    Do kuchenki 5 x 2,5 mm², a do piekarnika 3 x 2,5 mm².
    Dlaczego nie stosować przekroju 1,5 mm²? Aby nikt nigdy nie pomylił tego z obwodem oświetleniowym. A poza tym czytać, czytać i jeszcze raz czytać co pisze producent. On dokładnie wie co i do czego zaprojektował i wykonał. I do tego dzieli się tą wiedzą z użytkownikami.
  • #9 18866117
    vorlog
    Poziom 40  
    retrofood napisał:
    Dlaczego nie stosować przekroju 1,5 mm²?

Bo na dobrą sprawę obwodów gniazdowych/zasilających nie robi się takim przekrojem, a nawet, gdy łączymy urządzenia poprzez puszki zaciskowe (obwody dedykowane) to taki obwód powinien być traktowany jak gniazdowy. No ale to moje zdanie.
    Ja kuchnię przyłączyłem za pomocą obwodu zakończonego gniazdem 3L+N+PE a kabelek od kuchni wyposażyłem we wtyczkę (stąd moje poszukiwania na forum gniazda niemieckiego systemu Perilex- małe, zgrabne). W razie potrzeby (wyjazd, burza, kuchenkę pasuje przestawić) wystarczy wtyczkę wyjąć.

Co do autora wątku- jak już ma zasilanie trójfazowe to czemu go nie wykorzystać w pełni?
    Pytanie, jakiego zasilania potrzebują płyta i piekarnik- pasowałyby dokładniejsze informacje.
    V.
  • #10 18866197
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    rogalski2808 napisał:
    Problem polega na tym że to jest wynajmowane mieszkanie. Płyta i piekarnik będą w innym miejscu niż docelowo zakładał deweloper więc musze poprowadzić nowy kabel i zawiesić nowe gniazdko w koniecznym dla mnie miejscu. No i nie mam też pojęcia jakiego przekroju kable zostały poprowadzone w instalacji.
    A że jestem kompletnie lewy w sprawach elektryki..
    A jeszcze konsultant w Castoramie mnie nastraszyl że jak użyje złego kabla i złego gniazdka to będę miał później problemy z gwarancja

Płyty indukcyjnych i niektórych piekarników nie podłącza się do gniazda tylko na stałe.
    Czytanie instrukcji naprawdę nie boli. Jest tam napisane jak i czym podłączyć. Jest również napisane aby połączył to wykwalifikowany elektryk. Istotne jest aby posiadał on ważne świadectwo kwalifikacji w celu wypełnienia gwarancji. Bez tego wpisu gwarancja jest nieważna. Więc masz ułatwione zadanie, nie musisz znać się na elektryce tylko na obsłudze telefonu. Do ciebie należy tylko poszukanie elektryka. W XXI wieku w dobie internetu jest to zadanie banalnie proste.

Do kolegi Rezystora
    Niech kolega zweryfikuje swoją wiedzę w zakresie dodawania prądów w instalacjach 3f. Następnie się zastanowi dlaczego przewód N jest tego samego przekroju co przewody fazowe a nie 3x większe.
    Jako ciekawostkę dla kolego Rezystora podam że nawet piony w wieżowcach były robione o identycznych przekrojach wszystkich 4 żył z tą różnicą że fazowe były miedziane a czwarta żyła była aluminiowa. To działa do dziś od kilkudziesięciu lat. Cud?
  • #11 18866481
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    vorlog napisał:
    Na str. 34 dane techniczne, na str. 39 schematy połączeń- w moim przypadku układ 3N~, zalecany przewód 5x1,5mm²

Przecież tam jest linka opisana ( H05VV-F5G1,5) , pewnie do połączenia z puszką w ścianie, nie więcej niż 1-2m.

Producent mojej płyty załączył przewód łączeniowy, była to linka 5x1,5, podłączyłem, ale w ścianie mam 3x6 :D
  • #12 18866539
    vorlog
    Poziom 40  
    lukiiiii napisał:
    Przecież tam jest linka opisana ( H05VV-F5G1,5)

Ale jest to zapis co do przewodu zalecanego. Przy mojej kuchence żadnego przewodu nie było, tylko puszka zaciskowa. Ten odcinek zrobiłem sam, przewodem H07RN-F 5G2,5mm², a co! :)
    Gdy robiłem instalację w kuchni i reszcie o kuchenkach indukcyjnych nikt jeszcze nie słyszał. Trójfazówki w kuchni nie miałem. Obwód gniazdek miałem zrobiony na Dy-1x4mm² w peszlu.
    Do kuchenki zrobiłem osobny obwód siłowy przewodem 5G2,5mm², przyłączony do instalacji trójfazowej w piwnicy (pod podłogą kuchni) z dodatkowym B16A, zakończony, jak wyżej pisałem, gniazdem 5P. Instalacja w piwnicy jest zrobiona przewodem 5G6mm².
    Mniejsza o to- my rozmawiamy o sensie stosowania przewodu o przekroju powyżej 2,5mm² w obwodzie dedykowanym dla kuchenki.
    V.
  • #13 18866877
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 269
    tyqva napisał:
    powołania się na przepis nie mający tu zastosowania.

Właśnie ten przepis ma tutaj najwięcej do powiedzenia Wam Tomaszom... Dodatkowo KAŻDY odbiornik powyżej 2kW powinien mieć oddzielny obwód. Płyta i piekarnik są takimi odbiornikami. Szczególnie, że są umieszczone w jednym miejscu. I co to był za argument z leśnymi dziadkami i PEN?
  • #14 18866884
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2914
    retrofood napisał:
    W przypadku wystąpienia przerwy na wspólnym przewodzie N (nawet na ułamek sekundy), na odbiornikach (kuchenka i piekarnik) wytworzy się dzielnik napięcia międzyfazowego 400 V, z podziałem odwrotnie proporcjonalnym do mocy.

1. Czy taka przerwa może wystąpić tylko na odcinku rozdzielnica - listwa zaciskowa w ścianie w kuchni?
    2. Czy jeśli przerwa N lub PEN nastąpi powiedzmy na odcinku licznik - rozdzielnica to takie uszkodzenie nie uszkodzi sprzetu w mieszkaniu?
    3. Czy jeśli się zasili tylko z tego obwodu dedykowanego płytę indukcyjną i nastąpi przerwa N to płyta nie ulegnie uszkodzeniu?
    4. Jeśli się robi przeglądy instalacji to taka awaria o jakiej piszesz jest mało prawdopodobna.
    5. Kraje w których bez problemu na 1f można dostać dużo większe zabezpieczenie przedlicznikowe niż w Polsce problem przerwy na przewodzie N nie niesie ryzyka uszkodzenia sprzętu, oczywiście za podziałem sieci na 1f. Ogólnie uważam że tam gdzie jest możliwość uzyskania sporego zabezpieczenia 1f a nie posiada się urządzeń 3f to powinno się dążyć do takiego zasilania gospodarstwa domowego. Ale żyjemy w Polsce i się tak łatwo nie da tego zrobić. Zaraz się ktoś odezwie, że to niemożliwe u nas, że zawsze się w takiej sytuacji stosuje 3f. No właśnie dlaczego? Że niby sieć jest równomiernie obciążona? Bzdura, już nie raz na forum były "schematy" w których na 2 fazach były gniazda a na 3 fazie oświetlenie. I takich gospodarstw w Polsce podejrzewam są tysiące. Poza tym nigdy nie ma się kontroli nad równomiernym obciążeniem instalacji no chyba że tylko na papierze.

Ogólnie to posty już odbiegają od głównego nurtu. Dyskusja jest ciekawa więc może zamiast usuwać posty może moderator je wydzieli do nowego tematu.
  • #15 18866890
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1188
    Shadowix napisał:
    ...Właśnie ten przepis ma tutaj najwięcej do powiedzenia Wam Tomaszom... ..

Odpowiedź wskazuje, że nie czytałeś tego przepisu, jak czytałeś to nie rozumiesz, a w odpowiedzi czynisz niestosowne porównania. Odnieś się kolego do przepisu.

pozdrawiam
  • #16 18866904
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3545
    Kolego Ktoś_tam, wszystko się może zdarzyć, dlatego zadaniem elektryka jest eliminowanie tego typu zagrożeń do minimum.
    Znam sytuacje z upalonym przewodem zerowym/PEN linii/przyłącza napowietrznego do budynku wielorodzinnego, na zaciskach odgałęzienia z tej linii.
    Dyskoteka w budynku była niesamowita, ale, o dziwo, straty niewielkie, przy tak rozbudowanym zasilaniu wielu mieszkań.
  • #17 18870968
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6682
    Ponieważ wielu rozmówców nie potrafi zachować elementarnych zasad dyskusji, temat zostaje zamknięty a niektóre wpisy usunięte.
    Przypominam, że Autora nie interesują wzajemne animozje użytkowników.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące odpowiedniego przekroju kabla do podłączenia płyty indukcyjnej o mocy 7,4 kW oraz piekarnika o mocy 1,17 kWh w wynajmowanym mieszkaniu. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe jest stosowanie przewodów zgodnych z zaleceniami producentów urządzeń oraz zapewnienie odpowiednich przekrojów, aby uniknąć ryzyka pożaru. Zalecano użycie przewodów 5x2,5 mm² dla płyty oraz 3x2,5 mm² dla piekarnika, a także zwrócono uwagę na konieczność korzystania z wykwalifikowanego elektryka do wykonania instalacji. Wskazano również na znaczenie oddzielnych obwodów dla każdego z urządzeń oraz na ryzyko związane z niewłaściwym podłączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA