logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg? Internet radiowy T-Mobile i HUAWEI B525.

pio_ta 13 Sie 2020 10:29 675 12
  • #1 18868050
    pio_ta
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam

posiadam internet radiowy z T-mobile i ruter huawei b525. Szukam czegoś lepszego co będzie miało lepszy zasięg i pozwoli korzystać z internetu we wszystkich pomieszczeniach na trzech kondygnacjach budynku piwnica-parter-piętro, budynek murowany. Ruter jest zainstalowany na parterze w pokoju przy szczytowej ścianie budynku natomiast korzystanie z i internetu w pomieszczeniach na pierwszym piętrze przy drugiej ścianie szczytowej lub w piwnicy jest już problemem. Brak jest możliwości montażu rutera w środkowej części budynku. jestem w stanie rozwiązać problem lepszym ruterem czy powinienem szukać innego rozwiązania, jeżeli tak to jakiego?
  • #2 18868098
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5708
    Potrzebujesz dodatkowe AP na piętro i do piwnicy, podpięte kablem Ethernet po LAN do B525. Taka propos jak działa to LTE od T-mobile na tym B525 w twojej lokalizacji, z jakich pasm LTE na nim korystasz, jakie prędkości DL/UL wieczorami?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18868135
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18868142
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    Jak nie masz możliwości pociągnięcia kabla Ethernet między piętrami jak napisał @matek451 to pozostają albo adaptery Powerline, albo access pointy na piętrach pracujące jako wzmacniacze sygnału (w trybie bridge).
    Ale i tak masz szczęście, że sygnał w ogóle dociera na piętro ;) U mnie wprost nad ruterem mam już mniej niż połowę mocy sygnału, a jak przejdę na piętrze 2m od tego miejsca, to już nawet nie idzie się połączyć.
  • #5 18868225
    pio_ta
    Poziom 13  
    No to czeka mnie trochę zabawy, trochę znaczy dużo :)
    Jesteście mi w stanie zaproponować jakiś dobry router który zastąpi huawei b525 i będzie miał dużo więcej portów do podpięcia obecnych 4 urządzeń i 3xAP czyli razem jakieś 7 portów no i oczywiście jakieś dobre AP. Potrzebuję jeszcze informacji jakiej maksymalnej długości może mieć skrętka z routera do AP, u mnie może to być odcinek około 25-30m.
    Jeżeli chodzi o jakość połączenia to mogę je określić jako bardzo dobra z tym że nie jest to połączenie na kablu i przy dużym obciążeniu czyli przy korzystaniu z kilku urządzeń na raz takich jak komputer do pracy z kilkoma programami przez net + oglądanie filmu na netflixie + komputer do nauki zdanej dla dziecka to odczuwa się obciążenie sieci.
  • #6 18868232
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    pio_ta napisał:
    No to czeka mnie trochę zabawy, trochę znaczy dużo :)
    Jesteście mi w stanie zaproponować jakiś dobry router który zastąpi huawei b525 i będzie miał dużo więcej portów do podpięcia obecnych 4 urządzeń i 3xAP czyli razem jakieś 7 portów no i oczywiście jakieś dobre AP. Potrzebuję jeszcze informacji jakiej maksymalnej długości może mieć skrętka z routera do AP, u mnie może to być odcinek około 25-30m.
    Jeżeli chodzi o jakość połączenia to mogę je określić jako bardzo dobra z tym że nie jest to połączenie na kablu i przy dużym obciążeniu czyli przy korzystaniu z kilku urządzeń na raz takich jak komputer do pracy z kilkoma programami przez net + oglądanie filmu na netflixie + komputer do nauki zdanej dla dziecka to odczuwa się obciążenie sieci.

Nie potrzebujesz nowego routera tylko switch. Nie znajdziesz, routera lte z tyloma gniazdami tak czy siak. Dobry acees point to unifi ac lite. Jakies 350pln chyba obecnie. Do estetycznego zawieszenia pod sufitem.
  • #7 18868233
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Max długość pojedynczej skrętki to 100m, więc spokojnie. Potrzebujesz 2 APków (na piętrze i w piwnicy). A do B525 możesz dokupić zwykły switch gigabitowy (np. 8 portowy TP-LINK, Tenda - do 100zł) i będziesz miał więcej portów.
  • #8 18868241
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5708
    Pytałem o konkretne dane dotyczace LTE nie bez powodu, bo zmiana sprzetu tylko na ich podstawie, czyli który eNB NetWorks, pasma jakie sa na nim, jaki sygnał z nich i prędkości, niestety ale brak konkretnej odpowiedzi a zamiast tego subiektywne odczucia bez żadnego znaczenia, podaj lokalizację, robiłes jakies testy u siebie ?
    A porty LAN uzyskasz stosując dodatkowy switch GE. Jako AP najtaniej routery skonfigurowane w tym trybie lub coś dedykowanego od Ubiquiti ale to koszt 350-400 zł za sztukę. Dodatkowo najpierw nalezy wykonac pomiary sygnału WiFi z B525 na kondygnacjach, np. na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 18868280
    pio_ta
    Poziom 13  
    matek451 napisał:
    Pytałem o konkretne dane dotyczace LTE nie bez powodu, bo zmiana sprzetu tylko na ich podstawie, czyli który eNB NetWorks, pasma jakie sa na nim, jaki sygnał z nich i prędkości, niestety ale brak konkretnej odpowiedzi a zamiast tego subiektywne odczucia bez żadnego znaczenia, podaj lokalizację, robiłes jakies testy u siebie ?
    A porty LAN uzyskasz stosując dodatkowy switch GE. Jako AP najtaniej routery skonfigurowane w tym trybie lub coś dedykowanego od Ubiquiti ale to koszt 350-400 zł za sztukę. Dodatkowo najpierw nalezy wykonac pomiary sygnału WiFi z B525 na kondygnacjach, np. na telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=pl

Sorki ale jestem poz miejscem gdzie jest router i nie jestem w stanie podać danych o które prosisz a jeżeli chodzi o lokalizację to sam się chyba domyślasz, jak wrócę za to się na pewno odezwę.
  • #11 18868634
    m.jastrzebski
    speedy9 napisał:
    Myślę, że nie ma sensu wydawać na APki po 350-400zł/szt jeśli mają być na każdym piętrze. Takie np. Netgear R6220 za 100zł dadzą radę.

Internet pokazuje 280PLN za R6220, a nie 100PLN.
    AP wspomniany ma jedną zaletę. Żona po pół roku zauważyła że coś pod sufitem zawiesiłem. Jest małe, białe, nie rzuca się w oczy. Dle mne rzecz warta dodatkowych 70PLN. Dodatkowo wspiera szybkie przełaczanie pomiędzy urządzeniami (nie wiem jak rzeczony router)
  • #12 18868667
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    m.jastrzebski napisał:
    Internet pokazuje 280PLN za R6220

Polecam te z Allegro. Sam kupiłem. Zero problemów. Może jeszcze być D-LINK ROUTER WI-FI AC1200 DIR-825 (~150zł).
    m.jastrzebski napisał:
    Dodatkowo wspiera szybkie przełaczanie pomiędzy urządzeniami

A dokładnie to co to za funkcja?
    Na parterze mam router Nokii, na piętrze Netgeara, na obu skonfigurowana sieć WiFi o tym samym SSID, wychodząc z zasięgu jednego routera łączę się automatycznie z drugim.
  • #13 18868687
    m.jastrzebski
    speedy9 napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Internet pokazuje 280PLN za R6220

Polecam te z Allegro. Sam kupiłem. Zero problemów. Może jeszcze być D-LINK ROUTER WI-FI AC1200 DIR-825 (~150zł).
    m.jastrzebski napisał:
    Dodatkowo wspiera szybkie przełaczanie pomiędzy urządzeniami

A dokładnie to co to za funkcja?
    Na parterze mam router Nokii, na piętrze Netgeara, na obu skonfigurowana sieć WiFi o tym samym SSID, wychodząc z zasięgu jednego routera łączę się automatycznie z drugim.

Tą są sprzęty poserwisowe, naprawiane, z usuniętym logo producenta. Nowy to 280
    PLN. Sam fakt, ile ich na tym allegro jest po naprawie, nie budzi zaufania.
    A jeśli nawet, to porównuj cenowo do takiego samego naprawianego, używane sprzętu innej firmy, to będzie uczciwie.

Tak samo byś się łączył i z takim samym opóźnieniem, gdyby druga sieć była z innym SSID i innym hasłem. Jak telefon uzna że się rozłącza, to się rozłączy i poszuka nowej sieci i się połączy. Ale łączenie trwa. Trzeba uzgodnić parametry połączeni, wymienić klucze szyfrujące i srylion pierdół. Stosując sprzęt tej samej firmy, która rezlizuje odpowiednie protokołu, procedurę łączenia do drugiego AP można drastycznie skrócic. To może oznaczać przerwanie rozmowy lub nie, stratę mniejszej ilości pakietów. Drobiazg, ale dla niektórych może mieć znaczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet radiowy od T-Mobile oraz router HUAWEI B525, jednak ma problemy z zasięgiem w budynku murowanym na trzech kondygnacjach. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak instalacja dodatkowych punktów dostępowych (AP) na piętrze i w piwnicy, podłączonych kablem Ethernet do B525. Alternatywnie, można rozważyć użycie adapterów Powerline lub repeaterów Wi-Fi, chociaż te ostatnie mogą być mniej skuteczne w zależności od konstrukcji budynku. Użytkownik pyta również o nowy router z większą liczbą portów, ale eksperci sugerują raczej zakup switcha, aby zwiększyć liczbę portów LAN. Rekomendowane modele AP to Ubiquiti UniFi AC Lite oraz Netgear R6220, a także D-Link DIR-825. Podano również, że maksymalna długość kabla Ethernet wynosi 100 m.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA