logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić aktywne chłodzenie amplitunera z wentylatorami 2x200mm?

eldocktor 13 Sie 2020 13:17 3042 4
REKLAMA
  • #1 18868322
    eldocktor
    Poziom 7  
    Dzień dobry, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zrobieniem aktywnego chłodzenia do amplitunera kina domowego.
    Moim zdaniem najlepszym wyjściem było by umieszczenie dwóch wentylatorów od komputera na górnym grillu tak aby zakrywały one całą jego powierzchnię. W moim przypadku będzie to 2x200mm. I tu się pojawia problem, nie wiem co zrobić aby wentylatorki były zasilane z gniazdka z regulacją obrotów na minutę. Wybrałem wentylatory z Allegro.
    Czy ktoś mógłby pomóc mi z znalezieniem zasilania jak i sterownika do nich.
    Z góry dziękuję za wszystkie posty.
  • REKLAMA
  • #2 18868573
    ptero
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Witam. Jaki to jest model kina i ważniejsze: jak głośno słuchasz muzyki, czy filmów, bo jak nie głośniej jak 30-50% mocy wzmacniacza, to nie ma sensu montować wentylatorów... Już kiedyś coś takiego przerabiałem, regulator PWM zależny od temperatury radiatora - wymontowany z PC, jak tylko podkręciłem głośność i radiator zrobił się gorący, to było słychać pracujące wentylatory - porażka :(
  • REKLAMA
  • #3 18869792
    eldocktor
    Poziom 7  
    ptero napisał:
    Witam. Jaki to jest model kina i ważniejsze: jak głośno słuchasz muzyki, czy filmów, bo jak nie głośniej jak 30-50% mocy wzmacniacza, to nie ma sensu montować wentylatorów... Już kiedyś coś takiego przerabiałem, regulator PWM zależny od temperatury radiatora - wymontowany z PC, jak tylko podkręciłem głośność i radiator zrobił się gorący, to było słychać pracujące wentylatory - porażka :(
    Nie chcę za bardzo wnikać jaki jest to amplituner [5.1] ,aby nie rozpoczynać niepotrzebnej dyskusji, ale jest on dość stary 20 lat i z najwyższej serii. Ma on bardzo duży radiator dla końcówek mocy. Chcę zamontować mu chłodzenie ponieważ grzeje się on do takiego stopnia, że jeszcze kilka stopni więcej i zaczął by parzyć górną pokrywą gdzie znajduje się grill. Pamiętam że zmierzyłem kiedyś jego temperaturę przy oglądaniu filmu na Netflixie i wynosiła ona 45'C która wahała się raz wyżej raz niżej. Jest to dość stary ale mało używany wcześniej amplituner głównie grał sobie po cichu zasilając głośniki sufitowe więc nie wysilał się ale pracował co jest chyba nawet lepsze od postawienia go w szafie na 15 lat. Z tego za mi wiadomo amplituner zawsze się tak grzał. Oczywiście nigdy nie zauważyłem jakiś niepokojących znaków, nigdy również się nie wyłączył. Muzyki słucham dość cicho moc wyjściowa nie przekracza często jednego W, ale zdarza się słuchać głośniej. Pamiętam na imprezie grał głośniej niż zwykle, ale bardzo czysto tylko nie po kojąco się grzał na pewno więcej niż te 45'C. Muzyki słucham normalnej, nie jakieś bass boost remixy i inne tylko normalne cd, bądź Tidal Master. Zdarzy się i winyl. Dobrej jakości cichy wentylator rozwiązał by problem, od ampli siedzę dość daleko więc nawet bym nie usłyszał. I amplituner jest postawiony tak aby miał spokojny przewiew z każdej strony, półka otwarta z firmy NorStone, specjalna do takich urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 18870297
    ptero
    Poziom 24  
    Ocena: 173
    Na Alledrogo są regulatory wentylatorów PWM z czujnikiem temperatury LM35, do tego ciche wentylatory Silentium, czy Arctic, nie znam się na nich za bardzo.
    Pytałem o model, bo usytuowanie wentylatorów zależy od tego radiatora, czy jest wewnątrz, czy na zewnątrz obudowy. Najlepsza pozycja dla wentylatora, to dół obudowy, żeby dmuchał do góry, ewentualnie z tyłu obudowy.
    Jeśli dasz od góry, to wentylator będzie rozdmuchiwał gorące powietrze z radiatora (jeśli jest wewnątrz obudowy) po całym wnętrzu wzmacniacza...
  • #5 18870405
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9242
    Kolega wyżej po części wyjaśnił sytuację. Ja dopowiem, ze wymuszone chłodzenie wymaga przepływu powietrza, a nie dmuchania tylko bez możliwości opuszczenia wnętrza przez nagrzane powietrze. Znaczy to tyle, ze muszą być również otwory wentylacyjne w dolnej części obudowy. Co do wentylatorów: na górnej płycie - mogą (i nawet tak będzie lepiej - pod warunkiem, że będzie perforowana dolna płyta) być ustawione w ten sposób by wyciągały powietrze z obudowy.
    Zasilanie wentylatorów z sieci mocno utrudnia regulację prędkości. Z kolei wentylatory na prąd stały można by zasilić z układu samego amplitunera (i tu regulacja obrotów jest bardziej możliwa), ale do tego trzeba niestety wiedzieć jaki to konkretnie model żeby móc wybrać miejsce "podebrania" napięcia na nie.
    Ponadto wszystko dobrze, jeśli pod i nad amplitunerem będzie miejsce. Usytuowanie wentylatorów nawet pod obudową również wymaga zachowania odpowiednio dużego odstępu wentylator - podstawa/półka, czy na czym tam ten AT stoi.
    Bez zachowania powyższych wymogów wentylatory będą tylko mielić powietrze bez efektu.
REKLAMA