logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podpinanie laptopa - Wyświetlanie zawartości laptopa na komputerach stacjonarnyc

Marcinn5 13 Sie 2020 17:05 759 7
REKLAMA
  • #1 18868678
    Marcinn5
    Poziom 2  

Dzień dobry!

Proszę o radę! Jako młoda nauczycielka, której wysiada kręgosłup od codziennego noszenia ciężkich podręczników i dokumentów, szukam rozwiązania tego problemu. Myślę o zdigitalizowaniu wszystkich podręczników i dokumentów, a następnie zakupie małego lekkiego laptopa, którego nosiłabym do pracy. Chciałabym wyświetlać uczniom materiały z mojego laptopa za pomocą projektorów/tablic multimedialnych znajdujących się w klasach szkolnych, podłączonych do szkolnych komputerów stacjonarnych. I tu nasuwa się moje pytanie: czy jest możliwość SZYBKIEGO łączenia/rozłączenia monitora laptopa/zawartości laptopa ze szkolnymi komputerami stacjonarnymi do których podłączone są projektory bądź tablice multimedialne? Dodam, że niekiedy co lekcję jestem w innej sali i musiałabym przepinać laptopa do różnych komputerów, pozostawiając po sobie komputer stacjonarny w gotowości do użytkowania przez kolejnego nauczyciela.

Ponadto, jeśli jest możliwe takie podłączanie, jaki laptop kupić, by nie było problemów?

Bardzo proszę o szybką pomoc!
    Pozdrawiam,
    Monika
  • REKLAMA
  • #2 18868683
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Marcinn5 napisał:
    I tu nasuwa się moje pytanie: czy jest możliwość SZYBKIEGO łączenia/rozłączenia monitora laptopa/zawartości laptopa ze szkolnymi komputerami stacjonarnymi do których podłączone są projektory bądź tablice multimedialne?

Dlaczego do komputera a nie bezpośrednio do projektora? Do komputera łatwiej podłączyć pendrive.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18868698
    Marcinn5
    Poziom 2  
    Dobre pytanie. Projektor w każdej sali inny, w niektórych tablica multimedialna; plus musiałabym każdorazowo odłączać projektor od komputera stacjonarnego, a na koniec lekcji znów go podłączać, i nie wiem czy po ponownym podłączeniu nie byłoby problemu z użytkowaniem projektora przez kolejnego nauczyciela?

Pendrive czy dyski internetowe nie spisują się.
  • REKLAMA
  • #4 18868753
    sosarek

Poziom 43  
    Nie byłoby problemu - pytanie tylko jakie wejścia sygnałowe posiadają projektory/tablice.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18868831
    Marcinn5
    Poziom 2  
    Niestety, każdy projektor/tablica inny... na dodatek nie chciałabym odłączać niczego od komputera stacjonarnego
  • #6 18868900
    sosarek

Poziom 43  
    Czyli pozostaje coś na zasadzie zdalnego pulpitu - tylko wtedy trzeba instalować to i konfigurować na każdym komputerze.
    Co jest nie tak z pendrivami?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18869127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18871553
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu młodej nauczycielki, która chce wyświetlać materiały z laptopa na projektorach i tablicach multimedialnych w różnych salach lekcyjnych. Użytkownicy sugerują różne metody podłączenia, w tym zdalne pulpity (TeamViewer, VNC, RDP), które umożliwiają sterowanie laptopem z komputera stacjonarnego bez konieczności fizycznego przepinania kabli. Wskazano również na różnorodność projektorów i tablic w szkołach, co komplikuje sprawę. Użytkownicy podkreślają, że pendrive'y i dyski internetowe nie są wystarczająco efektywne. Proponowane rozwiązania obejmują instalację oprogramowania na laptopie i komputerach stacjonarnych oraz wykorzystanie stałych adresów IP w sieci szkolnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA