logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

tyszex 15 Sie 2020 23:17 9789 82
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić bardzo wolny domowy internet LTE na Cyfrowym Polsacie w lokalizacji ze słabym zasięgiem i czy lepiej przejść na innego operatora?

W tej lokalizacji głównym problemem jest słaby sygnał LTE1800 do BTS-a Plusa oraz zapchane LTE900, więc sam zestaw IDU/ODU 300 nie wystarcza; najlepszą poprawą jest dołożenie zewnętrznej anteny kierunkowej 2x ATK-504 na złączach SMA i ustawienie jej na BTS Niewodnica Korycka [#18880019][#18880969] Przed zmianą operatora warto zrobić realne testy kartami prepaid Orange, T-Mobile i Play na zewnątrz/dachu, z NetMonster i speedtestami, bo w okolicy są też stacje Ignatki/Baciuty/Turośń i wyniki mogą być lepsze niż w Plusie [#18872559][#18872579][#18880817] Po montażu tej anteny autor wątku uzyskał wzrost z ok. 6 Mb/s do 20 Mb/s download i ok. 15 Mb/s upload w dzień, więc zewnętrzna antena faktycznie pomogła [#18914897] Późniejszy spadek uploadu okazał się problemem jednego toru antenowego, bo zamiana kabli w ODU przywróciła działanie, więc przy wahaniach warto sprawdzić też złącza SMA, kabel i szczelność [#19281753][#19282007][#19269781]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 18872457
    tyszex
    Poziom 4  
    Ocena: 13
    Witam. Mieszkam w Niewodnicy Kościelnej, współrzędne budynku:
    W miejscu, w którym mieszkam, jest duży problem z zasięgiem wewnątrz budynków, a nawet zewnątrz.
    Posiadam internet domowy LTE z Cyfrowego Polsatu, czyli de facto Plusa, ODU/IDU 300. Od dłuższego czasu internet chodzi bardzo wolno, w dzień oscyluje w granicach max 1,5mbps download przy 3-4 mbps upload. Prędkość wzrasta dopiero około godziny 1:00 w nocy - wtedy wykręcam nawet 10-12 mbps (mówię nawet, gdyż w ciągu dnia mogę pomarzyć o takiej prędkości). Nie ukrywam, że korzystanie z czegokolwiek jest bardzo utrudnione - mam dość duże potrzeby jeśli chodzi o przepustowość łącza i czuje się jak w dżungli amazońskiej. Nie wiem co jest przyczyną takiej prędkości - sprzęt był wielokrotnie sprawdzany, resetowany, zmieniany z ODU/IDU 200 na 300 - sytuacja jest taka sama. Czy to po prostu coraz większa liczba klientów i mocniej obciążone nadajniki? Czy można jakość zdiagnozować, w czym leży problem? Kiedyś internet chodził w ciągu dnia na poziomie 20mbps - ale było to 2-3 lata temu...
    Pytanie nr 2: Operatora internetu wybierałem 5 lat temu, nie było wtedy większej alternatywy biorąc pod uwagę zasięg w tym miejscu. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że Play wprowadził do oferty internet NETBOX z anteną na dach - 5 lat temu nie mieli tego. Czytałem wiele opinii, że w miejscach takich jak u mnie może to pomóc - czy to kit, czy faktycznie ten internet może być znacznie mocniejszy niż to, co mam teraz?
    Proszę o jakieś sugestie co zrobić by poprawić ten internet, czy też zmienić na coś innego. Jest naprawdę tragedia - nie mogę obejrzeć nawet filmu na youtube w 720p, a wszelkie poważniejsze działania internetowe muszę prowadzić po nocach. Tak blisko miasta, a taki potężny problem...
  • #2 18872534
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5707
    Miałeś dość czasu aby sprawdzić innych operatorów i dokonać właściwego wyboru, w zamian dwukrotnie przedłużyłeś umowe z CP więc spotkała cię zasłużona "nagroda". W tej lokalizacji nigdy nie powinieneś podpisać umowy z CP/Plusem tym bardziej z tym IDU-ODU. Sprawdzałeś LTE1800 na nim a potem LTE900, BTS Plusa Niewodnica Korycka jest zapchany na amen. Klienci CP/Plusa są specyficzni w tej ślepej wierze w reklamy na Polsacie dlatego wybierają najgorszego operatora mobilnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18872551
    tyszex
    Poziom 4  
    Szczerze mówiąc to sprawdzany był tez TMobile i Orange, ale prawie w ogóle ich nie łapało, temu został Plus. W okolicy nie znam nikogo kto by używał czegoś innego niz Plus, bo nic innego nie ma tu zasięgu. Pomimo, że mapki zasięgu na stronach operatorów mogą mówić co innego.
    Jakie w takim razie jest rozwiązanie? Skoro mówisz, że Plus to pomyłka, czy próbować czegoś z innej sieci? Która może mieć szanse dobrych wyników?
    Ps: żeby nie było, nie jestem fanatykiem ani osobą, która wierzy w reklamy Plusa i innych podmiotów. Przez to, jak to funkcjonuje, to szczerą nienawiść raczej do nich czuje ;) ale nie mam innego wyboru (chyba, liczę, że powiesz co innego) :)
  • #4 18872559
    matek451
    Poziom 43  
    Play i NetWorks mają stacje na kominie w Ignatkach więc logiczny jest test na zewnatrz ORANGE, T-mobile i Play na telefonie z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i screeny z niej i speedtesty.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18872561
    tyszex
    Poziom 4  
    Rozumiem, że muszę posiadać karty SIM wymienionych operatorów, aby zrobić testy?
  • #6 18872579
    matek451
    Poziom 43  
    Tak, mogą być pre-paid, wybór operatora zawsze po testach a nie opiniach okolicznych Januszy którzy o tym nie maja pojęcia. No i oczywiście do tego konkretny router i antena kierunkowa o dużym zysku a nie jakieś IDU-ODU , szajs jakich mało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18872581
    tyszex
    Poziom 4  
    Dzięki, w poniedziałek się tym zajmę i wrzucę tu wszystkie testy.

Dodano po 8 [godziny] 51 [minuty]:

Jeszcze sie upewnie - test wykonywać z kartą włożoną w telefon, na zewnątrz to znaczy trzymać telefon na dachu gdzie jest antena, czy obojętnie gdzie stojac na ziemi?
  • #8 18872795
    matek451
    Poziom 43  
    Na dachu jesli masz oczywiście dostęp do niego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18878959
    tyszex
    Poziom 4  
    Pomiary dokonane dzisiaj, od 20:50 do 21:30.
    Pierwsze pomiary zostały dokonane z okna dachowego od strony północnej.

T-MOBILE:
    Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

PLAY (niestabilny, musiałem wymusić sieć PLAY, inaczej łapał roaming z T-Mobile):
    Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

ORANGE:
    Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

Postanowiłem sprawdzić jeszcze od strony południowej budynku - tym razem trochę niżej, z drabiny, telefon był na wysokości ok. 4-5 metrów nad ziemią na krawędzi dachu.

ORANGE:
    Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

T-MOBILE:

Play z tej strony nie łapało również w ogóle - od razu roaming na T-Mobile.

Podsumowując:
    najlepszy pomiar pod względem prędkości download - Tmobile od strony południowej, na wysokości 4m.
    Dla porównania: w momencie testów internet domowy z CP oscylował w granicach 0,65-0,80 mbps download. :)

Co można powiedzieć po tych pomiarach? Czy jest nadzieja na coś innego niż Plus, co zadziała lepiej? Co mam robić dalej?
  • #10 18879027
    matek451
    Poziom 43  
    Karta T-mobile nie ma dostępu do LTE , łaczy się z UMTS900 z Ignatek. Prawdopodobnie tak samo z kartą Orange. Plus/CP pozostawmy be komentarza skoro konkurencja na UMTS900 jest kilka razy szybsza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18879034
    tyszex
    Poziom 4  
    Czyli dostałem w salonach złe karty, które nie obsługują LTE, czy jak to rozumieć? :P
  • #12 18879089
    matek451
    Poziom 43  
    T-mobile tak robi, treba dzwonić do BOK o dostęp na tej karcie do LTE, stare taryfy Orange tez nie miały wjazdu do LTE, jaka to taryfa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18879097
    tyszex
    Poziom 4  
    T-mobile na bank powinna działać, bo to moja osobista karta na abonament - codziennie jestem w Białymstoku i operuję na LTE przy prędkościach nawet 150mbps download, więc chyba karta działa dobrze?
    Co do Orange - to dzisiaj kupowany pre-paid starter za 5 pln, jakaś taryfa z 6 gb na start i nagrodami za doładowania (do 100 gb bonusu było napisane na opakowaniu).
    Może to wynika po prostu z tego, że jest beznadziejny zasięg akurat na mojej działce i tego LTE nie łapią?
  • #14 18879173
    matek451
    Poziom 43  
    Nie wiem ale zasięg w T-mobile z BTS-a Ignatki na UMTS900 wskazuje ze spokojnie karta powinna logować się do LTE800 z niego, Orange loguje się na UMTS900 w Baciutach a sygnał jest dostateczny, co ciekawe udało się nawet zalogować na UMTS2100 ze Słonecznej w Białymstoku więc logiczne jest że karta powinna połaczyć się na LTE800 a nawet na szczĄtkowym sygnale z LTE1800/2100. Ciekaw jestem jak wyglada Status LTE na IDU-ODU300 w CP i czy łączy się na LTE900 czy na LTE 1800 i jakie masz na nich parametry sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18879180
    tyszex
    Poziom 4  
    Tak wygląda status LTE.
  • #16 18879196
    matek451
    Poziom 43  
    Działa agregacja LTE900+1800, lte900 jako pasmo podstawowe, sygnał dostateczny. Wymuś samo LTE1800 i zobacz jak to wyglada na tym paśmie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18879202
    tyszex
    Poziom 4  
    Tak to wygląda po wymuszeniu pasma 1800.
  • #18 18879233
    matek451
    Poziom 43  
    Szczątki sygnału na 1800MHz więc nie ma się co dziwić ze prędkości tragiczzne, w tej lokalizacji do Plusa/CP nigdy nie powinno korzystać się zz tego szajsu IDU-ODU, nie jest w stanie zapewnić nawet dostatecznych parametrów sygnału na 1800MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 18879246
    tyszex
    Poziom 4  
    To jakie kroki należałoby teraz podjąć - czy któraś z sieci podczas pomiarów wykazała potencjał do działania lepszego niż Plus/CP? Czy muszę pozostać przy tym co mam, ale może jakaś inna antena/router, coś co cokolwiek by poprawiło internet?
  • #20 18879281
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Sygnał L800 w T-Mobile/Orange może mieć tak słabe parametry, że smartfon nie chce się z nim łączyć bez wymuszenia LTE only... Ta stacja Plusa niedawno w L1800 została rozbudowana do 6 sektorów i nie ma żadnej poprawy w tym pasmie? Musiałbyś sprawdzić bliżej wieży w tej samej linii co stoi dom jakie maksymalne prędkości da się wyciągnąć wieczorami w dobrym sygnale, wtedy będzie wiadomo czy jest sens inwestować w antenę dla tej sieci.
  • #21 18879703
    tyszex
    Poziom 4  
    Czyli zdobyć kartę Plusa, włożyć w telefon i jechać bliżej masztu robić test? Na jaka odległość od anteny?
    I też mam pytanie - bedąc podłączonym do Wi-Fi na telefonie, czyli korzystając z CP/Plus internetu, odpaliłem NetMonster i raz pokazuje maszt Play, raz Plus, a raz T-Mobile. O co chodzi? Czy Plus korzysta z kilku naraz czy to coś nie tak w aplikacji?

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Nie wiem czy to ważne, ale dodam, że teraz - 13:20, na automatycznym paśmie, prędkość wynosiła 0.30 mbps. Postanowiłem zmienić na 1800, i po zmianie, wskoczyło od razu na 10-12 mbps. Jak to rozumieć? Pisaliście, że sygnał ma słaby na 1800, a tu taka różnica. Korzystać z internetu w takim razie na auto, czy na 1800? No i prosiłbym jeszcze o odpowiedź na moje poprzednie pytania oczywiście, dziękuję z góry.
  • #22 18880019
    matek451
    Poziom 43  
    Sygnał na 1800MHz jest bardzo słaby bo do stacji Plusa masz 4km a urzadzenie które posiadasz to złom który w ODU posiada pseudo antenę dookólną o zysku 1-2dBi. W takich warunkach do Plusa/CP nie należało go brać. Ty i twoi sasiedzi korzystacie z tego szajsu który na auto loguje się do zasięgowego LTE900, na 900MH sygnał jest dużo lepszy. LTE900 ma 5MHz szerokości i jest zapchane bo nie logujecie się do LTE1800 a to dziala na 20MHz więc z załozenia ma większą pojemność i daje lepsze prędkości.Ponosisz konsekwencje ogladąnia głupawych reklam Plusa w Polsacie i wiary w zapewnienia konsultantów w salonie CP. W tej lokalizacji należalo wybrać router B525, do niego zastosować antenę kierunkową Dual LTE1800MHz ustawić ja na BTS Plusa w Niewodnicy Koryckiej i korzystać z LTE1800. Ale zrób te testy prędkości na LTE1800 po 19 i zobacz czy to pasmo nie jest też przeciązone. Plus/CP doskonale wie ze sprzedaje wam syfiasty sprzęt dlatego do ODU300 dodał złącza SMA do anteny zewnętrzenej więc i tak czeka cię zakup anteny zewnętrznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 18880048
    tyszex
    Poziom 4  
    Rozumiem, wieczorem zrobię testy na LTE1800 i dam znać, jak to wtedy wygląda. Co do ponoszenia konsekwencji oglądania reklam - to nie do końca, nie oglądałem żadnych, a jedyna osoba, której uwierzyłem to monter (niezależny), który montował mi telewizję satelitarną i antenę DVB-T, a zajmuje się też internetem, więc zajął się testami i znalezieniem tego, co działa najlepiej... wtedy byłem trochę mniej obyty w temacie, a 5 lat temu było to wszystko też mniej obciążone i jako tako chodziło i nie było problemów, temu zostało to wybrane.
    Zobaczę wieczorem jaka sytuacja jest, i uprzedzam, że pieniądze nie grają roli - mogę kupić dowolną antenę, router, nieważne ile to będzie kosztować, aby to chodziło.
    Czyli podsumowując - na inną sieć, działającą lepiej, nie mam szans według wczorajszych pomiarów?
  • #24 18880185
    matek451
    Poziom 43  
    Tacy monterzy w 99% nie mają zadnej wiedzy na te tematy. Ten który ci zamontował 5 lat temu IDU-ODU200 do nich należał, wtedy Plus posiadał tylko pasmo LTE1800 i gdzie niegdzie LTE800 też na 5MHz, Plus z niego zrezygnował i zastapił LTE900 ale IDU-ODU200 nie obsługiwał pasma LTE900 więc konieczna była wymiana na wersję 300.Oczywiście ze są szanse z innymi operatorami ale teraz sprawdźmy jeszcze to LTE1800 Plusa bo wszystko zależy od obciżenia tego pasma na tej stacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 18880206
    tyszex
    Poziom 4  
    Rozumiem, dobrze wiedzieć w takim razie :) Wieczorem podrzucam testy prędkości z 1800!
  • #26 18880486
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Pawrzes napisał:
    Sygnał L800 w T-Mobile/Orange może mieć tak słabe parametry, że smartfon nie chce się z nim łączyć bez wymuszenia LTE only...
    Tj. zupełnie inny problem-Orange przekombinował z konfiguracją sieci i od połowy lipca jeżeli jest zasięg innych bandów to nie łączy do L800 (też może być problem określonych modemów LTE).
    Pawrzes napisał:
    Ta stacja Plusa niedawno w L1800 została rozbudowana do 6 sektorów i nie ma żadnej poprawy w tym pasmie?
    Ja już po wstępnej analizie ww wyników nie "wróżę" znacznej poprawy nawet przy dobrych parametrach sygnału (co najwyżej @tyszex znacząco poprawi sobie upload), bez dołożenia L2600 ten nadajnik nie odżyje.
    matek451 napisał:
    Sygnał na 1800MHz jest bardzo słaby bo do stacji Plusa masz 4km a urzadzenie które posiadasz to złom który w ODU posiada pseudo antenę dookólną o zysku 1-2dBi. W takich warunkach do Plusa/CP nie należało go brać. Ty i twoi sasiedzi korzystacie z tego szajsu który na auto loguje się do zasięgowego LTE900, na 900MH sygnał jest dużo lepszy. LTE900 ma 5MHz szerokości i jest zapchane bo nie logujecie się do LTE1800 a to dziala na 20MHz więc z załozenia ma większą pojemność i daje lepsze prędkości.Ponosisz konsekwencje ogladąnia głupawych reklam Plusa w Polsacie i wiary w zapewnienia konsultantów w salonie CP. W tej lokalizacji należalo wybrać router B525, do niego zastosować antenę kierunkową Dual LTE1800MHz ustawić ja na BTS Plusa w Niewodnicy Koryckiej i korzystać z LTE1800. Ale zrób te testy prędkości na LTE1800 po 19 i zobacz czy to pasmo nie jest też przeciązone. Plus/CP doskonale wie ze sprzedaje wam syfiasty sprzęt dlatego do ODU300 dodał złącza SMA do anteny zewnętrzenej więc i tak czeka cię zakup anteny zewnętrznej.
    Ten zestaw jest dużo lepszym rozwiązaniem od "zabawek" Huawei typu B525, pod warunkiem jego właściwego zastosowania (B525 też może być dobry gdy wyłączymy w nim WiFi 2,4GHz), czyli odległość od BTS przy fabrycznym zestawie około 0,5km i właściwy/możliwy sposób montażu w miejscu docelowym. W ww przypadku trzeba dokupić kierunkową antenę zewnętrzną https://telkob.pl/pl/c/Kierunkowe/18 [L1800+L900](to właśnie jest sytuacja w której klient jest skazany na używanie modemu LTE-A).
  • #27 18880548
    matek451
    Poziom 43  
    Ale przecież Plus/CP w reklamach zaleca ten zestaw do internetu domowego i zapewnia ze będzie działał wszędzie, no i nic nie mówi o tym ze będą do tego potrzebne 2 anteny za 300 zł, przecież sama idea CPE LTE powstała po to aby właśnie nie stosować anten zewnętrznych więc czemu w 3 wersji ODU CP nie zastosował anteny kierunkowej o sensownym zysku tylko na odczepne dodał te złacza SMA i po co skoro zestaw jest wg. nich taki doskonały. To klasyczne pudrowanie syfa i przerzucanie niedoróbki na klienta i naciaganie go na kolejne koszta, no i PLUS na swojej mapie zasięgu gwarantuje LTE-A wewnatrz więc IDU-ODU300 powinno działać na nim tym bardziej ale RSRP-118dBm i tragiczny SINR brutalnie obnaża ten ich zestaw, w jednym zgoda to działa do 1km od BTS-a a to stanowczo za blisko. Czekamy na te testy na LTE1800 ale i tak widać ze w tej lokalizacji, niezaleznie od operatora skuteczna antena zewnętrzna to podstawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 18880602
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    matek451 napisał:
    Ale przecież Plus/CP w reklamach zaleca ten zestaw do internetu domowego i zapewnia ze będzie działał wszędzie, no i nic nie mówi o tym ze będą do tego potrzebne 2 anteny za 300 zł, przecież sama idea CPE LTE powstała po to aby właśnie nie stosować anten zewnętrznych więc czemu w 3 wersji ODU CP nie zastosował anteny kierunkowej o sensownym zysku tylko na odczepne dodał te złacza SMA i po co skoro zestaw jest wg. nich taki doskonały. To klasyczne pudrowanie syfa i przerzucanie niedoróbki na klienta i naciaganie go na kolejne koszta, no i PLUS na swojej mapie zasięgu gwarantuje LTE-A wewnatrz więc IDU-ODU300 powinno działać na nim tym bardziej ale RSRP-118dBm i tragiczny SINR brutalnie obnaża ten ich zestaw
    CP/Plus jak każdy operator "mobilny" ma ofertę internetu LTE aby na niej zarabiać a nie kupować sprzęt dla kaprysów klientów (zresztą Ty wiesz o tym doskonale- a że masz kompleks na punkcie tego operatora to jest oczywiste i traktujesz go jak "worek treningowy"...), otóż najtańszy ogólnie dostępny CPE LTE-A kosztuje ponad 500zł, a oto opinia na jego temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&p=613559#p613559 z którą akurat się zgadzam. Inny ogólnie dostępny/niedostępny https://www.morele.net/router-zyxel-lte7460-m608-lte-lte7460-m608-eu01v1f-1146688/ , także nie ma co się czepiać sprzętu CP/Plusa, lecz go właściwie stosować/dodatkowo inwestować w antenę jak nie ma odpowiednich warunków, a w przypadku kolegi aby to sensownie działało z jakimkolwiek operatorem, to albo CPE ze zintegrowaną anteną o dużym zysku dB, albo taka j.w lub inna kombinacja z innym modemem/modemo-routerem... .
  • #29 18880659
    tyszex
    Poziom 4  
    Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat Niska prędkość internetu domowego Cyfrowy Polsat

Oto 2 testy na 1800. Na 900 wynik w tym czasie to 0.5-1.0 mbps.
  • #30 18880660
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1076
    Pasmo zapchane strasznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Niewodnicy Kościelnej zgłasza problem z niską prędkością internetu LTE od Cyfrowego Polsatu (Plus), osiągającą maksymalnie 1,5 Mbps w ciągu dnia, a wzrastającą do 10-12 Mbps w nocy. Po wymianie sprzętu z ODU/IDU 200 na 300, sytuacja nie uległa poprawie. Użytkownik rozważał inne sieci, ale zasięg był ograniczony. Wskazano na możliwość przetestowania operatorów T-Mobile, Orange i Play, a także na konieczność użycia anteny kierunkowej dla poprawy sygnału. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik zauważył, że sygnał LTE900 był lepszy niż LTE1800, co sugeruje, że problem leży w przeciążeniu nadajnika Plusa. Po zainstalowaniu anteny, prędkość wzrosła do 20 Mbps, ale nadal występują spadki w godzinach szczytu. Użytkownik zauważył również, że warunki atmosferyczne wpływają na jakość sygnału, a problem z uploadem pojawia się przy dodatnich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA