logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera LTE: Huawei B535-232, B618, B818 czy TP-Link Archer MR400?

Kalenda 07 Wrz 2020 14:11 2949 7
REKLAMA
  • #1 18911488
    Kalenda
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Obecnie korzystam z mobilnego internetu w konfigurajci TP-Link 4230 (v2) + MF283. Ogólnie jest w porządku, tylko czasem się zawiesza Wi-Fi przy LTE, po zmianie na HSDPA+ jest w 98% w porządku. Taka wada w zasilaniu starych routerów przy tym modemie LTE.
    Teraz przyszedł czas na nowy sprzęt. Przez chwilę myślałem o Światłowodzie, ale... nie wiem czy mi go podłączą - miało być a zamilkli, a do tego nie uśmiecha mi się wiercić i ciągnąć kabli po wyremontowaniu domu.
    Ponieważ nie mam dużych zapotrzebowań może zostać LTE. Tylko.... jaki wybrać router ?
    Z jednej strony jest Huaweii B535-232, B618, B818 (ten ostatni trochę drogi) lub TP-Link Archer MR400 (tutaj mogę dostać go taniej).
    Nie mam specjalnych wymagań, ważne, żeby był dobry zasięg na powierzchni 100m2 na moim piętrze i na parterze w połowie (tak jak obecnie to starczy). Anten zewnętrznych nie zamierzam podpinać, bo mam widoczne nadajniki je z okien domu (z dwóch stron).
    Wszędzie proponują Huaweii (wszyscy operatorzy), a nikt innych marek (TP-Link, ASUS). Nie chcę przepłacać ale mieć stabilność sieci (LTE+WiFi). Sprzętu trochę będzie (a kto go nie ma), ale jednocześnie to może ze 3 kompy/tablet/komórki/TV.
    Czy ktoś wie z doświadczenia lub zna jakieś konkretne porównania/testy który router LTE jest opłacalny a nie za drogi? Może jest coś jeszcze godnego uwagi?
  • REKLAMA
  • #2 18911530
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    A gdzie korzystasz z LTE i jaki operator, sprzęt to MR-3420V2 plus modem MF823? Dobór operatora i sprzętu do niego zalezy od lokalizacji oraz stacji bazowych operatorów oraz ich testów, oczywiście też od wymagań oraz budzetu. TP-Linki to sobie od razu mozna darować a Asusy z wbudowanym modemem LTE maja tylko 6 kat. LTE a ceny są kosmiczne nie adekwatne do ich mozliwości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18911548
    Kalenda
    Poziom 6  
    matek451 napisał:
    A gdzie korzystasz z LTE i jaki operator, sprzęt to MR-3420V2 plus modem MF823?

Tak, dokładnie ten sprzęt. LTE od Orange w Rybniku. Najlepsze testy (jakieś 2 lata temu) to Orange. Zmiana operatora nie wchodzi w rachubę.

Skoro innych marek nie polecasz, to który z routerów Huawei jest najbardziej optymalny?
  • REKLAMA
  • #4 18911870
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Testy sprzed 2 lat bez znaczenia ale skoro pałasz dozgonną miłością do Orange to korzystaj, sieć NetWorks jest po refarmingu więc zasadniczo działa na stacjach LTE2100+1800, pewnie na jakiś stacjach jeszcze LTE800,moze i jakies stacje dostały LTE2600 ale ogólnie to nie jest operator numer jeden w tym mieście. Nalezy zrobić testy w twojej lokalizacji na karcie Orange i telefonie z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl i pokaać screeeny z niej oraz speedtest, Aplikacja pokaze jakie psama LTE ma Orange na tych pobliskich eNB NetWorks , to podstawa przy doborze routera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18912454
    Kalenda
    Poziom 6  
    Nie pałam miłością do Orange, ale potrzebne mi są 2 dodatkowe karty SIM, a u innych operatorów tego nie widziałem.

Speedtest pokazuje minimum 20Mbps po WiFi, w luźnych porach bywało 40-50Mbps, po kablu nigdy sprawdzałem, bo i tak nie będę go tak używał.

Oba nadajniki mają UMTS2100 i LTE1800. Odległości do BTSów są 250-350m - zależy w którym miejscu domu dam router tego mi łapie.
  • #6 18913368
    Kalenda
    Poziom 6  
    Bieżący BTS to 53721 , LTE1800,
    drugi BTS to 235156, LTE1800.

Na modemie MF823 - -100dBm Orange, dla porównania Plus daje podobny wynik (BTS 22105).

Jutro będę miał możliwość lepszego posprawdzania na komórce.
  • #7 18949109
    Kalenda
    Poziom 6  
    Parametry podobne jak na modemie, ale komórkę mam starą. W najlepszym miejscu jakieś -95dB. Wyszukałem jeszcze mapkę z agregacjami pasm. Przy moim domu wychodzi 2 pasma, ze 2-3 domy obok możliwe 3 pasma - dużo jest takich "plam", więc nie wiadomo co uda się załapać. Nie sądzę, aby zwiększali ilość pasm i częstotliwości w najbliższym czasie (dużo bloków to mają światłowód i kablówki).
    Czy w takim wypadku opłaca się brać nowszy i droższy sprzęt czy spokojnie starczy na ten nieco słabszy, tym bardziej, że bardziej zależy mi na mocniejszym Wi-Fi aby pokryło całe piętro i dotarło do parteru (w okolicy routera). Obecny TP-Link ma antenki i nie jest źle, ale obawiam się, że te bezantenkowe (wewnętrzne Wi-Fi) mogą być słabsze (kartongipsy na części ścian co może tłumić sygnał).
  • #8 18949230
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego routera LTE, rozważając modele Huawei B535-232, B618, B818 oraz TP-Link Archer MR400. Obecnie korzysta z TP-Link 4230 (v2) z modemem MF283, jednak doświadcza problemów z zawieszaniem się Wi-Fi przy LTE. Użytkownik preferuje LTE ze względu na brak możliwości podłączenia światłowodu. W dyskusji podkreślono znaczenie testów lokalnych operatorów, takich jak Orange, oraz wpływ odległości od stacji bazowych na jakość sygnału. Użytkownik obawia się, że nowsze routery bez anten zewnętrznych mogą mieć słabszy zasięg. Wskazano, że nowoczesny sprzęt może oferować lepszą stabilność i prędkość dzięki agregacji pasm, co jest istotne w kontekście pokrycia Wi-Fi w domu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA