logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Abonament na serwis domofonu - jak wycenić dla wspólnoty 171 i 30 lokali?

bezwspomagania 05 Lis 2020 17:41 3051 13
REKLAMA
  • #1 19023384
    bezwspomagania
    Poziom 4  
    Witam,
    szukałem w lupce ale znalazłem w sumie tylko jeden temat i już chyba trochę nieaktualny bo z 2006 roku.

Możecie podpowiedzieć jak wycenić konserwację domofonu/wideodomofonu w oparciu o umowę (abonament)?
    Przykładowo wspólnota 171 lokali (4 kasety/4bramy). Oraz wspólnota mniejsza np. 30 lokali (1 brama/1 kaseta).
    W sieci znajduję oferty po 1,40/lokal ale jakoś nie wierzę, że jest to jakkolwiek opłacalne bo przy małej wspólnocie nie wystarczy nawet na dojazd serwisanta ;-).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19023673
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3478
    Nie ma metody wyceny.
    Ma to być opłacalne, tak, żeby serwisant zrobił.
    Trzeba się orientować, jak często się to psuje.
    Jeszcze zależy jaki to typ domofonów - awaryjność, dostępność, ceny części.
  • REKLAMA
  • #3 19023733
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    W mojej wspólnocie (50 mieszkań - 5 klatek) płacimy 1zł/mc/mieszkanie. Nigdy nie było problemu z opłaceniem serwisanta (tak jest chyba od 20 lat).
  • REKLAMA
  • #4 19023756
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2069
    Gienek napisał:
    W mojej wspólnocie (50 mieszkań - 5 klatek) płacimy 1zł/mc/mieszkanie. Nigdy nie było problemu z opłaceniem serwisanta (tak jest chyba od 20 lat).

To, że Wspólnota opłaca 1zł/mc/mieszkanie zazwyczaj nie ma żadnego przełożenia na to ile miesięcznie za taką opiekę otrzymuje firma konserwatorska.

Pozdrawiam
  • #5 19023758
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Gienek napisał:

Co wchodzi w tą kwotę?
    Oczywiście oprócz dewastacji
  • #6 19023773
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Nie jestem zarządcą, ale z tego co wiem, to kwota obejmuje utrzymanie instalacji domofonowej w pełnej sprawności - przegląd i konserwacja raz w roku oraz naprawy interwencyjne (o ile takie się pojawiają).
  • #7 19023796
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Gienek napisał:
    Nie jestem zarządcą, ale z tego co wiem, to kwota obejmuje utrzymanie instalacji domofonowej w pełnej sprawności - przegląd i konserwacja raz w roku oraz naprawy interwencyjne (o ile takie się pojawiają).

A my jesteśmy firmą świadczącą takie usługi konserwacyjne i z praktyki wiem, że:
    cytat: "To, że Wspólnota opłaca X zł/mc/mieszkanie zazwyczaj nie ma żadnego przełożenia na to ile miesięcznie za taką opiekę otrzymuje firma konserwatorska",
    więc podawanie takich danych (np. z miesięcznych wykazów składników czynszowych) ma się nijak do tego co "idzie" do firmy.

Pozdrawiam
  • #8 19023912
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    2400 zł na rok otrzymuje firma konserwująca przy 240 mieszkaniach. bieżąca konserwacja i usuwanie uszkodzeń - bez kosztów materiałów na to osobna faktura.

Jest to ta sama firma co domofony instalowała, wiec jak sobie wykonali tak teraz mają, a mają z grubsza spokój. Słabym punktem są kasety przy drzwiach ale to częściowo wina lokatorów częściowo słabe wykonanie.
  • #9 19024015
    CYRUS2
    Poziom 43  
    oldking napisał:
    2400 zł na rok otrzymuje firma konserwująca przy 240 mieszkaniach.
    Zależy ile klatek.
    Ogólnie apapraty sie nie psują. Bardzej narażone na zużycie i uszkodzenia są elektrozaczepy.
    oldking napisał:
    wiec jak sobie wykonali tak teraz mają, a mają z grubsza spokój.
    Nie bajeruj, że to sprawa wykonania.
    Instalatorzy aparatów i aparatury nie produkowali.
    oldking napisał:
    Słabym punktem są kasety przy drzwiach ale to częściowo wina lokatorów częściowo słabe wykonanie.
    Przy PROELU na to nie narzekam.
    Także w Laskomexie.
  • #10 19024138
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Klatek jest 8, Niczego nie bajeruje - sam robiłem takie instalacje to chyba wiem (robiło się dla siebie czy tylko aby działało), ale może znasz się lepiej.
    Klawisze numerowe nie wytrzymują w kasetach ot cały problem.
  • REKLAMA
  • #11 19035148
    bezwspomagania
    Poziom 4  
    Widać każda firma wycenia wg siebie. Bardzo mnie tylko ciekawi ta opłacalność 1zł/lokal =D
  • #12 19035374
    Ircys
    Specjalista Domofony
    bezwspomagania napisał:
    Bardzo mnie tylko ciekawi ta opłacalność 1zł/lokal =D

Utopia!
    Mniej więcej liczy się tak, że 1 pracownik jest w stanie serwisować ok. 1000 lokali mieszkalnych w miesiącu przy dobrze utrzymanym, polskim, cyfrowym systemie audio. Analogi, wideo i zagraniczne systemy, to inna bajka. Przy powyższych założeniach cenowych taki pracownik pracuje za 1000 zł brutto/m-c licząc bardzo skrótowo. Jeżeli ktoś taki się tu znajdzie, to zapraszam do mnie na priw od zaraz :) Od ręki przyjmę 10 osób.
    Tyle z prawdą mają wspólnego wcześniej podane wartości cytowane np. z wyciągów czynszowych...
  • #13 19035689
    CYRUS2
    Poziom 43  
    bezwspomagania napisał:
    Bardzo mnie tylko ciekawi ta opłacalność 1zł/lokal
    Ircys napisał:
    Utopia!
    Mniej więcej liczy się tak, że 1 pracownik jest w stanie serwisować ok. 1000 lokali mieszkalnych w miesiącu przy dobrze utrzymanym, polskim, cyfrowym systemie audio.
    Jest w stanie obsługiwać znacznie więcej.
    Ale tak nie można tego przeliczać.
    Przeliczać należy na liczbę klatek i wejść.
    Wszystko zależy dodatkowo od awaryjności.

Oczywiście, że tylko naprawiasz awarie - bez żadnych przeglądów.

Miesięczny koszt utrzymania pracownika z dojazdem to 6 tys/miesiąc.
    (bardzo chudo - nie wiem czy nie za mało)
    Musi być awaryjnie drugi pracownik - na wypadek choroby , lub urlopu.
  • #14 19991692
    bezwspomagania
    Poziom 4  
    Temat zamykam. Nie ma złotej rady na wycenę. Ma być opłacalnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wyceny konserwacji domofonów i wideodomofonów dla wspólnot mieszkaniowych. Użytkownicy wskazali, że nie ma jednoznacznej metody wyceny, a kwoty abonamentowe mogą się znacznie różnić w zależności od liczby lokali oraz awaryjności sprzętu. Przykładowo, w jednej wspólnocie płacono 1 zł/miesiąc za mieszkanie, co nie stwarzało problemów z opłaceniem serwisanta przez 20 lat. Inni użytkownicy zauważyli, że rzeczywiste koszty dla firm konserwatorskich mogą być wyższe, a kwoty abonamentowe nie zawsze odzwierciedlają rzeczywiste wydatki na konserwację. Wskazano również na różnice w awaryjności różnych typów domofonów oraz na znaczenie przeglądów i napraw interwencyjnych. Ostatecznie, temat wyceny pozostaje otwarty, a kluczowe jest, aby usługi były opłacalne dla serwisantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA