logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakłócenia w radiu po montażu lamp LED w garażu - jakie filtry stosować?

Marek merc 07 Lis 2020 02:11 5691 12
REKLAMA
  • #1 19026522
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ocena: 65
    Witam
    Mam taki problem kupiłem lampy led do garażu i po założeniu lamp radio ma zakłócenia. Kupiłem na Allegro filtry na kabel ale nic nie pomaga może jest coś bardzie skutecznego i bardziej pewnego co by zdało egzamin.
  • REKLAMA
  • #2 19026530
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Lampy LED pewnie takie tanie, nie Philips czy Osram?
    Niestety, odfiltrować tego zakłócenia się nie da - przetwornice z lamp sieją jak tylko jest to możliwe. Jedyną rozsądną opcją jest wyciągnięcie koncentryka, podłączenie do radia i dobra antena na dachu (chociażby od Dipolu YAGI 3-elementowa, tylko uwaga - jest to antena kierunkowa i odbiera tylko jedną polaryzację, w zamyśle poziomą).
  • #3 19028717
    Marek merc
    Poziom 11  
    Dzięki za informację no tak to tanie lampy po 12 zł Możesz trochę jaśniej opisać chodzi mi, co to jest koncentryka. Opisz więcej jak wyjąć ten koncentryk i jak on może wyglądać jeśli chodzi o radio to nie ma możliwości podłączenia radia do anteny zewnętrznej, ponieważ jest to radio przenośne i ma wbudowaną antenę wysuwaną. Mam pytanko, jeśli bym założył do lamp ekranowane kable zasilające czy by to coś dało.?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19028815
    Marek merc
    Poziom 11  
    ok dzięki postaram się poszukać jakiś filtrów bardziej skutecznych może się uda choc Wogule się na tym nie znam ale nie mam innego wyjścia. Mam jedno pytanko czy problemem tych szumów jest antena od radia?
  • #6 19028821
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    @Marek merc Zastosuj filtry sieciowe tego typu, i jak najbliżej lampy. Mimo wszystko pomagają, sam takie zastosowałem we wszystkich lampach zewnętrznych. Do nabycia w TME w cenie 12 zł.
    Zakłócenia w radiu po montażu lamp LED w garażu - jakie filtry stosować?
  • #7 19030320
    Marek merc
    Poziom 11  
    Duże dzięki za odpowiedź i info w takim razie kupię ten filtr tylko nie mogę znaleźć tego modelu w DME jedynie to znalazłem taki. Jeśli byś mógł to wyślij mi link do tego filtra co mi wysłałeś, jeszcze mam pytanko jak łączyć ten filtr z radiem. Mam 5 lamp i myślę że wystarczy jeden filtr.
    Jeszcze raz dzięki

Dodano po 5 [minuty]:

Zapomniałem wysłać linku jaki znalazłem .

https://www.tme.eu/pl/details/x37-02/filtry-p...UlwF_dtaC5QyoOWybJqp2f2Oq0xN5nywaAkxWEALw_wcB
  • #8 19030342
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    Marek merc napisał:
    jeszcze mam pytanko jak łączyć ten filtr z radiem. Mam 5 lamp i myślę że wystarczy jeden filtr.
    Czytaj uważnie ! Po jednym filtrze na każdą lampę. Musisz odciąć zakłócenia produkowane przez przetwornice lamp i dostające się do instalacji el. Filtrów takich jest cała gama modeli, wystarczy taki na 230 VAC i 1 A.
  • #9 19030358
    Marek merc
    Poziom 11  
    Ok dzięki zrozumiałem przy każdej lampie jeden filtr.
  • REKLAMA
  • #11 19030476
    Marek merc
    Poziom 11  
    Jeszcze na zamówiłem to trochę drogo ale kolega wcześniej mi wysłał filtr po 12 zł szt lub wolał bym kupić 1 szt tak aby dała radę na wszystkie lampy o większej mocy ale jeśli te filtry po 12 zł by nie dały rady to kupię te od ciebie na 100%
    mimo tego dzięki
  • #12 19030524
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Ten filtr musi być jeden na jedną lampę. I zamontowany jak najbliżej lampy. Niestety oszczędziło się na lampach i są tego skutki. Zaburzenia promieniowane i tak nadal będą występowały. Biorąc jeszcze pod uwagę wątpliwą trwałość lamp, wolał już bym wymienić na lepszą półkę.
  • #13 19064639
    Marek merc
    Poziom 11  
    Kupiłem filtry 10 Amp i nic z tego nie działa myślę że szkoda czasu marnować i zakładać filtry. Może komuś działa ale nie w mojej sytuacji. Założę radio samochodowe i zobaczę czy to pomoże myślę że tak. Mimo tego dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zakłóceniami w radiu po zainstalowaniu tanich lamp LED w garażu. W odpowiedzi zasugerowano, że zakłócenia mogą być spowodowane przetwornicami w lampach, które emitują zakłócenia elektromagnetyczne. Rekomendowano zastosowanie filtrów sieciowych, najlepiej przy każdej lampie, aby zredukować te zakłócenia. Użytkownik rozważał również użycie ekranowanych kabli zasilających oraz podłączenie radia do zewnętrznej anteny, jednak ze względu na przenośny charakter radia, to rozwiązanie nie było możliwe. Po zakupie filtrów o mocy 10 A, użytkownik stwierdził, że nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów i rozważał zamianę radia na model samochodowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA