logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie PLC IDEC FC4A z kontaktronami na wodomierzu i komputerem.

net2939 10 Lis 2020 12:30 897 8
  • #1 19034430
    net2939
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Dzień dobry :)

Potrzebuję mieć odczyt ilości "przepłyniętej" wody na komputerze w sterowni stacji uzdatniania wody z oddalonej o 100m przepompowni na której jest umieszczony wodomierz zespolony z dwoma kontaktronami. Wiem że temat jest bardzo skomplikowany, ale piszę tu ponieważ może ktoś kumaty akurat ma trochę czasu i chciałby mnie poprowadzić przez ten proces. Oczywiście bardzo chętnie zapłacę komuś za naukę. Obecnie uczę się integrować PLC z wizualizacjami, falowniki z PLC itd. Mam przed sobą sporo pracy i duże braki więc wybaczcie brak elementarnej wiedzy.

Mam już połączone PLC IDEC FC5A z 3 falownikami i wodomierzem i z poziomu komputera w sterowni mogę sterować ciśnieniem pomp sieciowych i na monitorze wizualizacji mam odczyt z wodomierza z ilością przepływu aktualnym. Więc się da, ale jak?? Bardzo pomocne byłoby mi sczytanie drabinki z IDEC Fc5a ale oczywiście jest zachasłowany program, staram się znaleźć kontakt do kogoś kto może będzie taki dobry i mi udostępni hasło. Do wizualizacji nie mam również dostępu ale myślałem o zwykłej ramce na komputerze na której będzie przepływ, dzieląc na przykład ilość impulsów przez 60sek. NA przykład 40impulsów w minutę daje 24m3/h, jeżeli nie ma sugnału przez 30sekund to przepływ 0. I to miałoby być wyświetlone. Mogę i chce również kupić WebHMI i zacząć integrować pozostałe PLC z szaf sterujących bo nasz komputer jest jeszcze na windowsie XP. Więc integracja wodomierza z WebHMI które powiedzmy że ma możliwości SCADA-y będzie prostsza.

Ale od początku. Mam aktualnie wolne PLC IDEC FC4A (oraz kabel i i program WindLDR) do którego mogę podłączyć kontaktrony, potem kablem albo radiomodemem mogę połączyć PLC z komputerem. Tylko od czego zacząć, jaką literaturę/kurs przejść żeby choć trochę zacząć umieć się poruszać w tym środowisku.

Wiem wymagam wiele, ale szybko się uczę i tak czy inaczej zrobię to prędzej czy później. ;)

Pozdrawiam!
  • #2 19034632
    adi19887
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mistrzem w IDEC-u nie jestem - jednak z noty katalogowej znalezionej w internecie wyczytałem, że ten konkretny model (FC4A) nie posiada algorytmu szeregowego na wbudowanym w siebie porcie RS232C (wnioskuję, że służy jedynie do programowania).
    Mogę ci polecić użycie radia np. Link]Link[/url] by przetransportować komunikację RS485 w powietrzu i wstawienie, lokalnie w przepompowni, modułu wejść cyfrowych z wbudowanym już licznikiem sumarycznym np. SFAR 16 wejsc. Ten ukłąd odpytywać przez zainstalowaną "SCADĘ" np. RapidScada (jest darmowa) na komputerze z WinXP (jak podepniesz do niego konwerter USB/RS485) to już będzie gadało w standardzie. Wtedy w tej opcji nie musisz się zajmować żadnym dodatkowym pośrednikiem.

Jeżeli jednak masz możliwość pociągnięcia przewodów - możesz też to wykonać. Jednak w tym wypadku barierą nie do przejścia może okazać się odległość (100m) i powstające zakłócenia (nie wiem jak by miał się on układać).
  • #3 19054375
    net2939
    Poziom 6  
    Dzień dobry i dziękuję za odpowiedź. poszedłem za wskazówką i zakupiłem już Moduł SFAR-SLIM-MOD16I. To będzie łatwiejsze rozwiązanie jak sugerował adi19887. Nie wiem skąd jest informacja że nie ma szeregowego algorytmu port rs232. Ja w sumie mam podłączone FC5A dwoma kablami do konwertera rs485 na rs232 i potem do komputera. Zrobię zdjęcie tego co wydaje mi się konwerterem w wolnym czasie.
    Co do radiomodemu to nie mogę kupić na aukcji w chinach bo "księgowość" mi nie pozwala. Ale sobie już kupiłem dla testów bo to tanie jak barszcz. 75zł za radiomodem? Niezła cena! Pytanie czy poleci mi ktoś jakiś tani radiomodem? Znalazłem ATC-863-S2 Ale coś za tani... nie wiem czy oni je rzeczywiście mają po 200zł. radiomodem potrzebny do 100m no może 200m żeby nie było problemu. teren otwarty antenę wystawie na zewnątrz. Teraz jeszcze uczę się obsługiwać "rapidscada" i ja tylko to wszystko połączę to napiszę jak wyszło.

Sugestie jakieś mile widziane :)

Pozdrawiam!
  • #4 19055469
    romulus73
    Poziom 28  
    Ocena: 252
    A jak szybkie są wejścia w tym PLC jeżeli dobrze pamiętam to z wodomierza miałem impulsy 10ms.
    Ten ATC też jest Chiński mam inny model działa dobrze.
  • #5 19056771
    adi19887
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wyżej pokazałem ci opcję z zastosowaniem radiomodemu (huczna nazwa) tylko wykorzystujacego protokół LORA - jest szybki. Dodatkowo ma duzy zasieg. Cena również w tych granicach co kolega wcześniej przedstawił. Opcji jest jak zawsze wiele. Wybór należy do kolegi.

W takich miejscach wodomierze maja standardową, powiedzmy, rozdzielczość. Dla przykładu podam 100L/imp, 1m3/imp, 10l/imp. Wszystko zalezy od wielkości przepływu. SFAR sobie poradzi ponieważ wykorzystuje przerwania systemowe do zliczania impuslów. O ile mnie pamięć nie myli to zlicza do któregoś kiloherca.
  • #6 19057147
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Istnieją ograniczenia prawne dotyczące używania urządzeń radiowych. Nie możesz sobie tak zwyczajnie zawłaszczyć pasma na własność. Te tanie modemy jakie znalazłeś to robią. Oczywiście nie mają deklaracji CE bo nie mogą jej mieć.

Czy pomiędzy tą stacją uzdatniania wody a stacją odbiorczą jest tzw. widzialność optyczna anten ?
    Jak często potrzebujesz przesyłać stan wodomierza ?
  • #7 19060116
    net2939
    Poziom 6  
    romulus73 napisał:
    A jak szybkie są wejścia w tym PLC jeżeli dobrze pamiętam to z wodomierza miałem impulsy 10ms.
    Ten ATC też jest Chiński mam inny model działa dobrze.

W idecu szybkość 1,65 ms / 1000 kroków, a czas impulsu zależy od szybkości przepływu jak mniemam.

adi19887 napisał:
    Wyżej pokazałem ci opcję z zastosowaniem radiomodemu (huczna nazwa) tylko wykorzystujacego protokół LORA - jest szybki. Dodatkowo ma duzy zasieg. Cena również w tych granicach co kolega wcześniej przedstawił. Opcji jest jak zawsze wiele. Wybór należy do kolegi.

W takich miejscach wodomierze maja standardową, powiedzmy, rozdzielczość. Dla przykładu podam 100L/imp, 1m3/imp, 10l/imp. Wszystko zalezy od wielkości przepływu. SFAR sobie poradzi ponieważ wykorzystuje przerwania systemowe do zliczania impuslów. O ile mnie pamięć nie myli to zlicza do któregoś kiloherca.

Huczna, huczna ta nazwa :), Nie kupię tego z protokołem LORA bo nie można go na f-rę polską kupić. Ale biorąc pod uwagę sugestię TvWidget nie powinienem zawłaszczać pasma niecertyfikowanym modemem. u nas wszystko na satelu jest, więc pewnie zaproponuje droższe radiomodemy kierowi. Jakieś sugestie co do sprzętu? widzialność jest - sterownia "patrzy" na pompownie. Przez ścianę, ale patrzy :). Antenę dam na elewacji i na zewnątrz pompowni będą się widzieć. 80m. Sygnał wodomierza muszę przesyłać ciągle, chodzi o bieżący przepływ. Aktualizowany co jakiś krótki czas np. 5-10sek.
  • #8 19060285
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 697
    Jest dostępnych wiele specjalizowanych urządzeń do tzw. zdalnego odczytu/monitorowania wodomierzy. Część z nich ma wejście na zewnętrzny kontaktron. Moim zdaniem pozwalają zrealizować to co potrzebujesz za niewielkie pieniądze. Czy rozważałeś pójście tą drogą ?

LoRa to ogólna nazwa sposobu modulacji. Pozwala osiągnąć duży zasięg kosztem niskiej przepustowości.
    Nadaje się do przesyłania małych porcji informacji z długimi przerwami. Typowe zastosowanie to np. odczyt stanu licznika raz dziennie.
  • #9 19062328
    net2939
    Poziom 6  
    TvWidget napisał:
    Jest dostępnych wiele specjalizowanych urządzeń do tzw. zdalnego odczytu/monitorowania wodomierzy. Część z nich ma wejście na zewnętrzny kontaktron. Moim zdaniem pozwalają zrealizować to co potrzebujesz za niewielkie pieniądze. Czy rozważałeś pójście tą drogą ?

LoRa to ogólna nazwa sposobu modulacji. Pozwala osiągnąć duży zasięg kosztem niskiej przepustowości.
    Nadaje się do przesyłania małych porcji informacji z długimi przerwami. Typowe zastosowanie to np. odczyt stanu licznika raz dziennie.

Nie znam takich urządzeń. Kontaktowałem się z technikami z powogaz i z bmeters i nie znali rozwiązania szybkiego - systemowego. Mi jest potrzebny aktualny przepływ wody aktualizowany co minutę powiedzmy i najlepiej zapisywany w celu zrobienia sobie wykresu zużycia i dziennych pików. To jest licznik 150 zespolony, więc ma dwa kontaktrony. Przepływ jest na poziomie 5-50m3/h. Impuls raz na 100l. SFAR jest tani i odpowiedni do tego zadania. Nauczyłem się i rozumiem LoRa, następnym razem testowo spróbuje użyć modułów przy współpracy np. z raspberry pi. Mam jeszcze do realizacji dwa sterowania przepustnicami otwierającymi zawory napełniające dwa zbiorniki i odczyt z sond hydrostatycznych które będą sterować automatycznym napełnianiem o określonej porze. Więc sporo nauki przede mną. Na początek zakupiłem już SFARa więc potrzebuję komunikacji bezprzewodowej która puści mi to w powietrzu do komputera który będzie na razie miał darmową SCADĘ. Potem chciałbym zrealizować wizualizację całej stacji na WebHMI i dodać przepływ wody jako element wizualizacji. Muszę dobrać odpowiednie radio do SFARA które mogę kupić w PL. Czy ono musi mieć obsługę Modbus RTU?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny odczyt ilości przepływającej wody z wodomierza umieszczonego w przepompowni, oddalonej o 100m od sterowni stacji uzdatniania wody. W systemie zintegrowano PLC IDEC FC5A z falownikami i wodomierzem, jednak użytkownik ma trudności z komunikacją z PLC IDEC FC4A, który nie obsługuje algorytmu szeregowego na porcie RS232C. Proponowane rozwiązania obejmują użycie modułu SFAR-SLIM-MOD16I do zdalnego odczytu oraz radiomodemu, np. ATC-863-S2, do przesyłania danych. Użytkownik planuje używać RapidSCADA do wizualizacji danych oraz rozważa zastosowanie technologii LoRa, mimo ograniczeń prawnych dotyczących użycia niecertyfikowanych urządzeń radiowych. Istnieje potrzeba ciągłego przesyłania danych o przepływie wody, co 5-10 sekund.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA