logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować/zaprogramować bramę? Narzędzia: Genius G-BAT 300, 452 MPS.

hoohoos 17 Lis 2020 08:49 2535 19
  • #1 19049536
    hoohoos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    przymierzam się do montażu i programowania bramy. Przejrzałem sporo tematów, czasami odpowiedzi są rozbieżne dlatego zakładam temat. Mam kilka pytań co do montażu i programowania
    1. Podłączenie siłownika do centralki - wszędzie piszą że podłącza się trzy przewody (plus kondensatory) oraz tak jest też w instrukcji. Co zrobić z 4 przewodem ? Czy jego gdzieś podłączać? Domyślam się że jest to uziemienie i czy trzeba go podłączyć pod uziemienie przewodu zasilającego centralkę? Na Waszych zdjęciach tego nie widać.
    2. W jakiej kolejności wszystko podłączać? Chciałbym programować bramę pilotem a nie przyciskiem w centralce.
    a- siłowniki
    b- lampka ostrzegawcza na 230V
    c- czy teraz mogę programować piloty? - zakładam że tak więc je programuje tzn wczytuje do centralki
    d- czy teraz mogę już przyuczać bramę do otwierania za pomocą pilotów czy najpierw muszę połączyć jakieś styki np. 11>14 i 12+13>19
    e- po zaprogramowaniu bramy, podłączał był fotokomórki zamykające.

Jakby ktoś szczegółowo i łopatologicznie wyjaśnił to byłoby fajnie. Wiem ze jest instrukcja, tylko trzeba też ją umieć czytać :)

Pozdrawiam serdecznie i liczę na Waszą pomoc.
  • #2 19049578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19049665
    hoohoos
    Poziom 11  
    Wszystko ok, mogę i na stole, ale i tak dobrze by było wiedzieć o kolejności wykonywanych połączeń jak i czy podłączać trzeba uziemienie od siłownika do uziemienia przewodu zasilającego centralkę.
  • #4 19049684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19055532
    hoohoos
    Poziom 11  
    Podłączyłem siłowniki na stole. Po podłączeniu do zasilania i naciśnięciu guzika F siłowniki się kręcą, ale nie wysuwają się ani nie wsuwają? Dlaczego tak mam?
    Z podłączenia które wykonałem:
    11-14
    12-19
    13-19
    Wszystkie przełączniki u góry centralki (czarne i czerwone) mam na dole.
  • #6 19055616
    e-sparks
    Specjalista elektryk
    Ocena: 216
    hoohoos napisał:
    Po podłączeniu do zasilania i naciśnięciu guzika F siłowniki się kręcą, ale nie wysuwają się ani nie wsuwają? Dlaczego tak mam?
    Zajrzyj w miejsca wskazane na fotce:
    Jak zamontować/zaprogramować bramę? Narzędzia: Genius G-BAT 300, 452 MPS.
  • #7 19055686
    hoohoos
    Poziom 11  
    Jak to powinno być poprawnie? Na całkowitym otwarciu dźwigni tłok kręci się lekko w lewo i prawo bez wsuwania i wysuwania. A zamkniętej dźwigni mogę tłok wkręcać lub wykręcać. Coś tu jest chyba na odwrót?
    Czy mogę uruchomić tłok na otwartej dźwigni czy coś się może stać?
  • #8 19055713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19055728
    hoohoos
    Poziom 11  
    Czyli teraz na stole to mogę jedynie sprawdzić czy się dobrze obracają? Pierwszy obrót powinien być zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli otwieranie) ?
  • #10 19055735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19058101
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Powiem Ci jak ja to zrobiłem.
    Poprzeciągałem wszystkie kable do skrzynki centralki, i podpinałem wszystko oprócz zasilania. Do zasilania zrobiłem osobny wyłącznik w domu.
    Siłowniki podpiąłem na trzy kable w kolejności szary czarny brązowy, uziemienia nie mam podpiętego, bo nie mam go w domowej instalacji (stara jak świat)
    następnie podpiąłem kable do lampki 220 oraz label antenowy do lampki i na końcu bawiłem się parą fotokomórek.. Mam je przy bramie, także schemat zabezpieczający zamykanie. Tu się musisz chwilę zastanowić aby to dobrze podpiąć i potem jeszcze raz sprawdzić czy dobrze to zrobiłeś. Oprócz schematu podpięcia fotokomórek musisz zmostkować wejście 11(stop) z "-"
    Piloty możesz zaprogramować na końcu, bo odbiornik sygnalizuje, że operacja została wykonana.
    Przycisk OPEN_B nie działa przez PIN-y centralki, więc musisz podpiąć wejście 9 do gniazda NO w odbiorniku pilota i "-" z centrali do odbiornika.
    Przed pierwszym uruchomieniem bramy musisz ją ustawić w połowie drogi i dopiero podłączyć zasilanie, następnie naciskasz OPEN_A i patrzysz się które skrzydło się otwiera. Mają się otwierać oba, jeżeli w którymś jest na odwrót musisz zamienić w nim kable czarny z brązowym.
    Dopiero na końcu programowałem bramę pilotem.
    Tu masz linkk do mojej bramy:
    https://www.youtube.com/watch?v=dYa8hQww7XE

Dobrze podpięta fotokomórka ma w widoczne czerwone diody i po włożeniu ręki jedna dioda w RX gaśnie.

Też się bawiłem na stole i lepszy efekt jest jak od razu montujesz je na bramie tylko musisz pamiętać aby dobrze zaplanować przeciągnięcie kabli na drugą stronę łącznie z kablami fotokomórki. Fotkę odbiorczą dałem bliżej centrali, bo do TX wystarczy tylko zasilanie.
    Ja dodatkowo przeciągnąłem do domu jeszcze jeden kabel, który możesz wykorzystać potem do czujnika otwarcia bramy, też jest pokazane na filmie. A jeżeli chcesz mieć przycisk otwierania barmy w domu to jest dodatkowe dwie żyły, czyli w sumie przynajmniej 4 dodatkowe żyły.
    Kilka razy postudiuj instrukcję, za każdym razem jest bardziej zrozumiała. Wszystko zrobiłem sam.

Warto wyłączyć opóźnienie otwierania bramy względem migania lampy, tak aby od razu po naciśnięciu się otwierała. Przyspiesza to proces otwarcia bramy, chociaż i tak 50 metrów zasięgu to za mało i trzeba czekać, więc otwieram telefonem ze stu dwustu metrów albo nawet z tysiąca kilometrów :)
  • #12 19061533
    hoohoos
    Poziom 11  
    gadek80 napisał:

Przycisk OPEN_B nie działa przez PIN-y centralki, więc musisz podpiąć wejście 9 do gniazda NO w odbiorniku pilota i "-" z centrali do odbiornika.

Chyba chodziło o wyjście 10 z centralki, które podpinam pod NO odbiornika. Natomiast minus z centralki (piny 14-16) podłączam pod który pin w odbiorniku pilota, COM?
    Najpierw muszę ogarnąć podstawy a potem będę się bawił wifi.
  • #13 19061630
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak, masz rację. Wyjście 9 to jest OPEN_A a wyjście 10, to jest OPEN_B, którego ja nie używam, bo zamieniłem przycisk OPEN_B na funkcje STOP, dlatego jest u mnie puste.
    Tak, "-" pod wejście COM. Jest wejście COM, NO stale rozwarte i NC stale rozwarte. Ja pod NC z przycisku OPEN_B zatrzymuję bramę.
  • #14 19062443
    hoohoos
    Poziom 11  
    gadek80 napisał:

Chyba chodziło o wyjście 10 z centralki, które podpinam pod NO odbiornika. Natomiast minus z centralki (piny 14-16) podłączam pod który pin w odbiorniku pilota, COM?
    Najpierw muszę ogarnąć podstawy a potem będę się bawił wifi.
  • #15 19063754
    gadek80
    Poziom 31  
    hoohoos napisał:

Tak wejście 10 i "-" pod wejście COM i NO.
  • #16 19064619
    hoohoos
    Poziom 11  
    Czy na open_b czyli otwieranie jednego skrzydła można zaprogramowac aby jedno skrzydło otwierało się na określoną odległość? Czy jedno skrzydło otwiera się zawsze całe do końca?
  • #18 19064817
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja pod OPEN_B ma funkcję STOP, także mi w ogóle się nie otwiera jedno skrzydło, ale przypuszczam, że się nie da do programowanie otwierania skrzydeł jest od razu na jedno i drugie.
  • #19 19096633
    hoohoos
    Poziom 11  
    Wszystko założone, podłączone razem z wideodomofonem noce, łącznie z otwieraniem tzw. pestką jednego skrzydła... Ale dziś zauważyłem, że jeden siłownik, podczas otwierania bramy, podczas spowolnienia zaczyna skrzypieć? skrzeczeć? Jak na to poradzić?
  • #20 19097944
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Jeśli to uszczelniacz - lekko gładź siłownika wazelinką i wytrzeć do sucha. Jeśli wewnątrz napędu a jest na gwarancji - nie kombinuj tylko wymień. Fabrycznie siłowniki są porządnie nasmarowane - trzeszczenie mechaniki może wskazywać na wadę śruby lub przekładni.
    A wyczaj najpierw czy to aby nie zawiasy lub osie mocowania siłowników, przy szybkim ruchu może idą gładką a zaczynają skrzypieć na powolnym.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie montażu i programowania bramy z użyciem siłowników Genius G-BAT 300 oraz centralki 452 MPS. Użytkownicy wymienili się doświadczeniami dotyczącymi podłączenia siłowników, w tym podłączenia uziemienia oraz kolejności podłączania komponentów. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia siłowników do uchwytów na bramie, aby mogły prawidłowo działać. Użytkownicy dzielili się również informacjami na temat programowania pilotów oraz podłączania fotokomórek. Pojawiły się pytania dotyczące ewentualnych problemów z siłownikami, w tym skrzypienia podczas otwierania bramy, co sugerowało potrzebę smarowania lub sprawdzenia mechaniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA