Witam.
Filtr do oddychania dla piaskarza to dość istotny element wyposażenia chroniący zdrowie.
Postanowiłem zbudować taki filtr we własnym zakresie.
Założenia:
1. Ma to być filtr tani, z jak najtańszą jego eksploatacją.
2. Ma niczym nie ustępować w funkcjonalności filtrowi profesjonalnemu markowej firmy.
Koszt:
Kupione:
-Rura Ø 159, flansze cięcie - 90zł
-Rura Ø120 (złom) -10zł
-Odwadniacz, filtr z szybkozłączkami - 160zł
- Filtr półmaski A2 2szt, filtr półmaski przeciwpyłowy - 60zł
-Wkład filtra do oddychania CPF 20 - 220zł
-Nyple, rurka zaworek końcówka węża, śruby - ok. 30zł
Z zaplecza domowego:
-Stojak kolumny głośnikowej;
-Farba;
-Sylikon;
-Klej;
-Plastikowy wentylator silnika elektrycznego;
-Sprężyna;
-Dętka.
Postęp prac:

Moim zamiarem było zbudować filtr, w którym wykorzystałem zasadę działania filtra cyklonowego, w tym celu wlot powietrza umieściłem z boku tak, by wpadające powietrze wpadało w zawirowanie, poprzez które wytrącą się niepożądane cząstki, których nie wyłapie odwadniacz frontowy.

Wewnętrzną rurę odmierzyłem tak, by była o 5 cm krótsza od obudowy całego filtra, dzięki temu wirujące powietrze pomiędzy ściankami ma możliwość wcisnąć się od spodu do wkładu filtra.

Do dna przyspawałem rurkę, na którą nałożyłem sprężynę, po czym na sprężynę tą nałożyłem wentylator silnika, który stanowi ażurową podkładkę wkładu filtra.
Zadaniem sprężyny ma być dociśnięcie zespołu filtrów do uszczelek.

Na dole umieściłem zawór spustowy kondensatu.
Po przyspawaniu flansz i dna zabrałem się za przyspawanie nóg.

Nogi obudowy filtra wykonałem ze starej podstawy kolumny głośnikowej.

Wkład filtra zbudowałem z filtra CPŁ20 oraz dwóch filtrów półmaski A2 i filtra półmaski przeciwpyłowego.
Ponieważ filtr CPF20 ma nacięcie, zakleiłem je klejem silikonowym na gorąco, wyciąłem z dętki uszczelki, połączyłem w całość i skleiłem wzmocnioną taśmą samoprzylepną.

Po pomalowaniu zarówno obudowy filtra, jak i pokrywy wyciąłem dwie uszczelki z dętki, przykleiłem je silikonem do pokrywy i całość skręciłem.

Efekt końcowy:
Do przetestowania potrzeba będzie więcej czasu, więc wiele dziś nie powiem.
Celem moim było obniżenie kosztów eksploatacji, dlatego filtr główny poprzedziłem tanimi filtrami półmaski, które będzie można wymienić częściej niż filtr cpf20, przez co - ufam - przedłuży się jego żywotność.
Na froncie zamontowałem odwadniacz, który myślę, że dodatkowo odciąży same filtry.
Powyżej pokrywy zamontowałem regulator ciśnienia wraz z małym filterkiem, który pozwoli mi na kontrolowanie, czy wkłady filtrów spełniają swoje zadanie.
Urządzenie jest bardzo stabilne, nie sposób je łatwo przewrócić. Minusem jest, że sporo waży, a wygląd zewnętrzny pozostawiam Waszej ocenie.
Pozdrawiam.
Darek

Cool? Ranking DIY