Kol. bestler zgadza się, że książki to nie wszystko - najważniejsze jest doświadczenie, ale poparte teorią właśnie z książek.
- kol. rejas napisał o antenie na pasmo 2m czyli 144MHz, a nie 100MHz.
- z tego co zrozumiałem rejas chce podłaczyć tą antenę do TRX, a nie do samego odbiornika
- piszesz cały czas na temat anten odbiorczych i sposobach ich podłączania do odbiornika, a tu chodzi o podłaczenie do TRX
- co do anten wew , są takowe, ale do odbiorników. Do TRX stosuje się głównie anteny zew. (zrób taki test - antenę 1/4 fali postaw na dachu i zrób kilka łaczności np na paśmie 2 metry, a potem wstaw tą samą antenę do samochodu i zrób również kilka łączności - sam zobaczysz jak drastycznie spadnie zasięg łączności, to właśnie przez karoserię samochodu, dlatego w swoim poście napisałem prawie klatka Faradaya
Oczywiście są antenki przyklejane na szybę itp, ale ich sprawność jest bardzo słaba.
- co do impedancji to się zgodzę, musi być bezwzględnie dopasowana. Nie poruszyłem tego zagadnienia bo to oczywiste. Po za tym antenka Radmora 3089/2 ma impedancję 50 Ohm i takową impedancję ma większość TRX.
Polecam jednak zajrzeć do kilku książek o tematyce krótkofalarskiej ( zwłaszcza antenowej ) jak podłączać anteny do TRX, bo jak narazie cały czas piszesz o zagadnieniach związanych z antenami RTV i ich podłączaniem do odbiorników RTV ( trochę to nie w temacie postu ).
Jamzy SQ5CZZ