logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozdzielnica elektryczna: różnicówka 3-fazowa na wyłącznik główny - prawidłowość instalacji

InViTs 29 Lis 2020 20:10 1416 7
  • #1 19078128
    InViTs
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Cześć, chciałbym się Was poradzić. U mojej siostry w domku jednorodzinnym elektryk z Ukrainy robił instalacje elektryczną i mam parę pytań co do rozdzielnicy. Elektryk zastosował różnicówkę 3 fazowa na wyłącznik główny, a resztę rozszył na zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe jednofazowe. Teraz kiedy przypadkiem zewrze kabelki żółtozielony z niebieskim (Zakładałem gniazdko i przypadkiem zwarłem uziemienie z niebieskim), to wywala tą różnicówkę i w całym domu nie ma prądu. Elektryk mówi, że jest dobrze. Co o tym sądzicie? Jutro ma przyjechać i chciałbym coś doradzić siostrze, aby wiedziała jak pewnie z nim rozmawiać.. Moim zdaniem rozdzielnia powinna być inaczej poszyta i powinien być tzw. FR i z trzy różnicówki jednofazowe na kuchnie, toalety itd. żeby wywaliło daną sekcję, a nie cały dom włącznie z kamerami, alarmem itd. Dzięki z góry za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 19078141
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2839
    No cóż, miało być tanio to jest tanio.
    Błędem w sztuce (nie w przepisach) jest zastosowanie RCD 3f na obwody 1f. Błędem w sztuce jest zastosowanie tylko jednego RCD. Błędem jest zastosowanie RCD jako wyłącznika głównego.
    Pewnie jeszcze więcej błędów jest. Jak się chce tanio to nie będzie dobrze. Może jakieś foto?
  • Pomocny post
    #3 19078142
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Bardzo wiele wątków można znaleźć w których wyjaśnialiśmy dlaczego rozwiązanie jakie przedstawiłeś należy traktować w kategoriach błędu w sztuce.
    Minimalny wkład pracy własnej mile widziany kolego ;)
  • #4 19078190
    InViTs
    Poziom 7  
    Ktoś_tam napisał:
    No cóż, miało być tanio to jest tanio.
    Błędem w sztuce (nie w przepisach) jest zastosowanie RCD 3f na obwody 1f. Błędem w sztuce jest zastosowanie tylko jednego RCD. Błędem jest zastosowanie RCD jako wyłącznika głównego.
    Pewnie jeszcze więcej błędów jest. Jak się chce tanio to nie będzie dobrze. Może jakieś foto?

Nikt tutaj nie chce oszczędzać bóg wie jak i to nie o to chodzi, chodzi o to, że nie każdy na tym się zna i wcisnął im najtańsze rozwiązanie, zresztą wszędzie się to teraz praktykuje. Dlatego siostra chce, aby to przerobić, bo nie może być tak, że wyrzuca cały dom. Zdjęcie rozdzielnicy proszę.
    Rozdzielnica elektryczna: różnicówka 3-fazowa na wyłącznik główny - prawidłowość instalacji Rozdzielnica elektryczna: różnicówka 3-fazowa na wyłącznik główny - prawidłowość instalacji
  • #5 19078210
    kkas12
    Poziom 43  
    To przerabiaj. Oby miejsca starczyło.
    Pamiętaj tylko które obwody wmagają ochrony za pomocą RVD. Są to wszystkie obwody gniazdowe i od niedawna wszystkie obwody oświetleniowe.
    Odbiorniki przyłączane na stałe (np: indukcja, alarm czy brama) takiej ochrony nie wymagają.
  • #6 19078241
    InViTs
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    To przerabiaj. Oby miejsca starczyło.
    Pamiętaj tylko które obwody wmagają ochrony za pomocą RVD. Są to wszystkie obwody gniazdowe i od niedawna wszystkie obwody oświetleniowe.
    Odbiorniki przyłączane na stałe (np: indukcja, alarm czy brama) takiej ochrony nie wymagają.

Super, bardzo wiele mi pomogliście. Teraz moje przeczucia podparte są chociaż waszą wypowiedzią i wiem, co mam w tej sytuacji zrobić. Siostra mówiła, że chce dobrą rozdzielnicę, więc wstawił jej metalową, po co wstawiać metalową drogą, jak chce się oszczędzać na aparaturze, totalnie bez sensu, albo elektryk partacz, albo chciał oszukać. Siostra mówiła, że rozdzielnica ma być dobra, a może elektryk się nie zna, bo sposób, w który instalacja jest rozłożona, prosi o pomstę do nieba..
  • Pomocny post
    #7 19078254
    kkas12
    Poziom 43  
    Pamiętaj też o wyłącznku głównym i to nie żadnym czterotorowym a przerywającym tylko fazy, no i ochronniki przepięć są dziś prawem wymagane.

Sorry za literówkę w poprzednim poscie. Oczywiście powinno być RCD a nie RVD.
  • #8 19078301
    InViTs
    Poziom 7  
    kkas12 napisał:
    Pamiętaj też o wyłącznku głównym i to nie żadnym czterotorowym a przerywającym tylko fazy, no i ochronniki przepięć są dziś prawem wymagane.

Sorry za literówkę w poprzednim poscie. Oczywiście powinno być RCD a nie RVD.

Ok, więc tak zrobię.
    Nie ma problemu, domyśliłem się :) To ja dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieprawidłowej instalacji rozdzielnicy elektrycznej w domku jednorodzinnym, gdzie zastosowano różnicówkę 3-fazową jako wyłącznik główny oraz jednofazowe zabezpieczenia nadmiarowo-prądowe. Użytkownik zauważył, że zwarcie przewodów żółtozielonego z niebieskim powoduje wyłączenie całej instalacji, co jest nieprawidłowe. Uczestnicy forum wskazali na błędy w sztuce, takie jak użycie jednego RCD oraz niewłaściwe rozłożenie obwodów. Zasugerowano, aby rozdzielnica była wyposażona w więcej różnicówek jednofazowych dla poszczególnych sekcji, co pozwoliłoby na wyłączenie tylko danej części instalacji, a nie całego domu. Podkreślono również konieczność zastosowania ochronników przepięć oraz odpowiedniego wyłącznika głównego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA