logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja LTE na wsi: Huawei E3372, D-Link DWR-116, Cyfrowy Polsat/Plus - optymalizacja

zodi666 04 Gru 2020 13:10 627 6
REKLAMA
  • #1 19089106
    zodi666
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

znajomy poprosił mnie o pomoc w rozwiązaniu problemów z LTE:

Secymin Polski, pozycja:
    52.38525560422378, 20.439403316498666

aktualny zestaw:
    - pakiet Cyfrowy Polsat / Plus
    - modem: USB stick Huawei E3372 z zewnętrzną anteną żeberkową (niestety nieznany model) podłączona 1 kablem i skierowana na masz w Michałowie
    - router: D-Link DWR-116
    czyli taki standardowy zestaw niskobudżetowy dla Cyfrowego Polsatu, niestety net tutaj bardzo kuleje

mimo że siła sygnału modemu pokazuje -75dBm (Rodzaj połączenia: LTE / 3G; Typ sieci: LTE) to internet ledwo zipie - czasami strony się otwierają całkiem dobrze, ale większość czasu nie (np timeouty) - czy to wina wysyconego łącza na BTSie?
    Jakie kroki mam podjąć aby poprawić sytuację? Jak wybrać najlepszego operatora w okolicy ?
    Nie mam niestety screenshot z NetMonster, ale mogę załatwić jak trzeba.

Proszę o sugestie, dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19089496
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5769
    Jest jeden dobry sposób na udrożnienie internetu, po latach niewolnictwa z CP i płacenia kupę kasy za wynajem tego szajsowatego zestawu rezygnacja z tego operatora. Korzystanie tam z LTE900AERO2 z Michałowa to samobójstwo, nawet z tą anteną ATK-10/800-980. Plus ma w Michałowie też LTE2600+1800 ale to wymaga nowego sprzętu i anten a efekt moze być kiepski, to najgorszy operator mobilny. W tej lokalizacji nie ma zadnych argumentów aby korzystać z Plusa , pozostali operatorzy mają stacje bazowe w Nowinach na wjeździe do Secymina i trzeba zrobić ich testy.A przy okazji jak ktoś ma tam telefony w Plusie to też pora to zmienić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19089529
    zodi666
    Poziom 6  
    Zmiana operatora jak najbardziej wchodzi w rachubę, zmiana sprzętu także - czy ktoś może polecić co kupić na wymianę w miarę tanio aby np osiągnąć 500kbit dl - chodzi praktycznie głównie o przeglądanie stron internetowych i znajomy nie chce dużo inwestować aczkolwiek jest zdesperowany jakością aktualnego łącza.

btw na jakiej mapie są dane o maszcie w Nowinach? znam mapabts.pl oraz beta.btsearch.pl i tutaj nie widzę masztów Michałów (na wschód) bądź Chociszewo (północ-zachód)
  • REKLAMA
  • #4 19089567
    matek451
    Poziom 43  
    Maszt NetWorks na pozwoleniu T-mobile stoi więc co chcesz weryfikować, przeciez widać go od niego przez pola, na tym maszcie dowiesił się Play, tych 3 operatorów zapewnia tam szybki internet LTE w agregacji 4/3 pasm LTE. W Play i T-mobile sprzęt bierze się w abonamencie, maja najnowszy i tanio to nie CP/Plus. Ale na poczatek test na kartach Play, T-mobile czy Orange telefonem na zewnatrz i screeny z NetMONSTERA i speedtesty. W Play 100GB na pre-paidzie , starter za 5 zł odNowa jest za darmo, mozna korzystać z dowolnej liczby, ja np. kupuje takie startery po 3 zł i jak wykorzystam m-cznie 10 to za 30 zł mam 1TB danych z prędkością 250-300Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19089591
    zodi666
    Poziom 6  
    Aaa, gwoli wyjaśnienia - mówisz o maszcie N! (Orange ID:81078 N!, T-Mobile ID:21313 N!, Play ID: NWD4401) w Michałowie na wjeździe do Leoncina a nie o innym maszcie na wjeździe do Secymina ? Zgadza się? bo szukam na różnych stronach i nigdzie takiego masztu nie znalazłem - a może coś przegapiłem ?
  • #6 19089928
    matek451
    Poziom 43  
    Ty nie szukaj na stronach tylko w terenie, bo maszt sobie stoi aż miło i sieje sygnałem dla tych 3 operatorów, czy ten twój znajomy to może jest niewidomy skoro nie potrafi zauważyć masztu 50m wysokości prawie naprzeciw Sanktuarium? To jet nowy BTS więc nie ma go w wykazach , Michałów i Chociszewo to stacje NW na wypasie bo z LTE2600+2100+1800+800, a Play w Michałówie ma też 4 pasma LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19090898
    zodi666
    Poziom 6  
    Dziękuję, zakupię startery na wszystkie sieci i wrócę z wynikami.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w optymalizacji połączenia LTE w Secyminie, korzystając z pakietu Cyfrowy Polsat/Plus, modemu Huawei E3372 oraz routera D-Link DWR-116. Mimo dobrego sygnału (-75dBm), prędkość internetu jest niezadowalająca, co może być spowodowane przeciążeniem BTS-a. Uczestnicy dyskusji sugerują zmianę operatora na Play lub T-Mobile, które oferują lepsze warunki w tej lokalizacji. Zaleca się również testowanie różnych kart SIM oraz zakup nowego sprzętu, aby poprawić jakość połączenia. Użytkownik planuje przetestować oferty różnych operatorów i wrócić z wynikami.
REKLAMA