logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Perfecta 32-WRL LTE - nie działająca łączność radiowa

Mike.Colza 05 Gru 2020 11:21 2196 11
  • #1 19091220
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam problem z łącznością radiową w Perfecta 32-WRL LTE.
    W instalacji są dwie bezprzewodowe czujki - zalania i dymu oraz dwa piloty które służą do rozbrajania czuwania nocnego rano. W 20-30% przypadków zdarzało się, że piloty nie rozbrajały alarmu - na początku myślałem, że to usterka pilota/pilotów ale okazało się że przestaje działać cała łączność bezprzewodowa.

Support Satela stwierdził, że nie spotkał się z takim przypadkiem.

Zacząłem mocniej sprawdzać łacznosć radiową przy pomocy pilotów i okazało się że raz działa a raz nie w sumie to nie znalazłem żadnej reguły. W pewnym momencie myślałem, że znalazłem zależność, bo gdy piloty nie działały to po podłączeniu się perfecta soft (łącze się bezprzewodowo przez serwer Satela) znów zaczynały działać.

Co zrobiłem / czego próbowałem:
    Wymiana baterii w obydwu pilotach.

Przestawienie raportowania czujki bezprzewodowej dymu z domyślnych 2 godzin na 20 minut - przyszło kilka powiadomień o utracie łączności - wcześniej przy dwóch godzinach takie powiadomienia nie miały miejsca.

Usunięcie wszystkich bezprzewodowych urządzeń i podpięcie tylko jednego pilota

Przywrócenie centrali do ustawień fabrycznych i podpięcie tylko jednego pilota który po kilku minutach przestał działać.

Gdy pilot nie działa to ponownie podłączenie do perecta soft powodowało że powtórnie zaczynał działać myślałem, że znalazłem jakąś przyczynę więc odłączyłem perfectę soft na manipulatorze i pilot działał chyba 10 godzin (co jest rekordem) bez problemu jednak po tym czasie przestał działać.

Wczoraj usunąłem pilota w perfecta soft, następnie na manipulatorze "odłączyłem" programy Perfecta Soft Perfecta Control, powiadomienia Push i synchronizację czasu przez NTP i dodałem pilota przez manipulator.

Do chwili pisania posta pilot działa ale podejrzewam że przestanie.
    Zdecydowanie jest jakiś problem z tą łącznością co w przypadku czujek dymu i zalania bardzo mnie martwi - może ktoś spotkał się z czymś takim?
  • #2 19091247
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Czy masz jakiś krótkofalowców w okolicy, może poproś kogoś aby scanerem lub zmodyfikowanym programowo odbiornikiem SDR do odbioru TV sprawdził czy nie posiadasz zakłóceń w paśmie 433-434MHz.
  • #3 19091263
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    Nic mi o tym nie wiadomo. Nie wiem też na ile silne mogłyby być te zakłócenia, ale w czasie gdy utracona zostanie łączność radiowa (piloty nie działają) próba wzbudzenia pilotem tuż przy centrali (dotykając jej obudowy) nie powoduje żadnej reakcji - pilot nadal nie działa.
    Druga sprawa to wielokrotnie zdarzyło mi się tak, że gdy pilot nie działał połączenie z Perfecta soft przywracało łączność.
  • #4 19091269
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    Mike.Colza napisał:
    Nic mi o tym nie wiadomo. Nie wiem też na ile silne mogłyby być te zakłócenia, ale w czasie gdy utracona zostanie łączność radiowa (piloty nie działają) próba wzbudzenia pilotem tuż przy centrali (dotykając jej obudowy) nie powoduje żadnej reakcji - pilot nadal nie działa.
    Druga sprawa to wielokrotnie zdarzyło mi się tak, że gdy pilot nie działał połączenie z Perfecta soft przywracało łączność.

Bliski sąsiad kotłujący 500W może nieźle odczulić odbiorniki...
    Okres świąteczny tuż tuż, może ekipa złodziei wytypowała kilka domów do...
    na razie zakłócają sygnały, aby właścicieli i AO/SMA znieczulić...
  • #5 19091281
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    W centrali mam odznaczoną opcję "Nie zgłaszaj awarii zagłuszania syst. bezprz" więc w takim przypadku zakładam, że coś w zdarzeniach centrali powinno się pojawić, a żadnego takiego powiadomienia nie miałem i nie mam.
  • #6 19092208
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Na klawiaturze w menu "Testy" masz coś takiego jak poziom tła w paśmie 433MHz, może tam coś ciekawego zobaczysz.
  • #7 19092455
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15495
    Stacja pogodowa, dzwonek bezprzewodowy, elektroniczna niania itp. są w domu?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19092859
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    niebieskipolo napisał:
    w menu "Testy" masz coś takiego jak poziom tła w paśmie 433MHz

Sprawdzałem kilkukrotnie w czasie gdy pilot działał jak i wtedy gdy nie działał i tam zawsze jest 0%

sosarek napisał:
    Stacja pogodowa, dzwonek bezprzewodowy, elektroniczna niania itp. są w domu?

Już przetestowałem to wcześniej. Mam dzwonek na 433 - wyłączenie go nic nie zmieniło.
  • #9 19093100
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    W tym paśmie zawsze coś nadaje, więc nie wierzę w poziom zakłóceń 0%...
  • #10 19093246
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    Interesant napisał:
    W tym paśmie zawsze coś nadaje, więc nie wierzę w poziom zakłóceń 0%...

Perfecta 32-WRL LTE - nie działająca łączność radiowa

W takim razie albo coś jest nie tak z tym testem albo
    Interesant napisał:
    Okres świąteczny tuż tuż, może ekipa złodziei wytypowała kilka domów do...
    na razie zakłócają sygnały, aby właścicieli i AO/SMA znieczulić...

i w czasie gdy sprawdzam i robię zdjęcie oczyszczają mi sygnał z zakłóceń :)
  • #11 19140640
    Robstar
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Kiedyś z działaniem 433Mhz w perfekcie miałem innym problem z łącznością i niestety ryzykowne jest zabezpieczanie czegokolwiek bezprzewodowo.
    W moim przypadku nie było żadnych zakłóceń pasma 433MHz, a centrala zachowywała się jak chciała.

Link do mojego tematu
  • #12 19454780
    Mike.Colza
    Poziom 5  
    Może komuś się przyda.

Po niezliczonej korespondencji z Satelem centrala trafiła do serwisu, po czym wróciła po ponad dwóch tygodniach z adnotacją, że problemu nie stwierdzono... u mnie po podłączaniu centrali problem wystąpił chyba przy drugim użyciu pilota...

Zacząłem nagrywać filmy z zachowaniem centrali i wysyłać je do Satela. Po kilku filmach i testach (łącznie z wyłączeniem zasilania w całym domu dla wykluczenia zakłóceń z jakiegoś urządzenia) centrala znów pojechała do serwisu.

Ostatecznie centralę wymieniono na nową i problem zniknął. Także ewidentnie uszkodzone coś było na płycie centrali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z łącznością radiową w systemie alarmowym Perfecta 32-WRL LTE, gdzie piloty do rozbrajania alarmu działają sporadycznie. Po wymianie baterii i zmianie ustawień czujek, problem nadal występuje, a wsparcie techniczne Satela nie znalazło rozwiązania. Użytkownik zauważył, że łączność radiowa przywraca się po połączeniu z Perfecta Soft. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zakłóceń w paśmie 433-434 MHz oraz testowanie poziomu tła w tym paśmie. Po długotrwałych próbach i wymianie centrali problem został rozwiązany, co sugeruje uszkodzenie sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA