logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diagnoza i odzysk danych - dysk SSD nie reaguje w laptopie Y50-70 po uśpieniu

moze-byc 05 Gru 2020 20:42 2205 22
REKLAMA
  • #1 19092550
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Panowie pomocy!
    Pacjent:
    Diagnoza i odzysk danych - dysk SSD nie reaguje w laptopie Y50-70 po uśpieniu
    Pracował w laptopie Y50-70.
    Ogólnie laptop jest wyłączany raz na kilka tygodni, nawet wyłączyłem upsypianie po zamknięciu pokrywy gdy jest podłączony.
    Kilka dni temu go przenosiłem, uśpiłem go, przy włączeniu czarny ekran. Nie reagował to go zresetowałem, po tym długo nie widział partycji bootowania. Po kilku minutach restartów ożył i tak śmigał do dziś.
    Dzisiaj identyczna sytuacja, po wybudzeniu czarny ekran, po resecie nie widzi partycji bootowania ale tym razem co bym nie tobił tal nie działa.
    Podłączyłem inny dysk i działa więc definitywnie to on padł.
    Po podłączeniu do telefonu przez OTG i kieszeń na dysk 2.5' nie wykrywa go kompletnie. W w/w laptopie po podłączeniu bardzo długo szuka dysków, BIOS w modelu raportuje tylko kontroler dysku a nie model (PS31111) i to mnie najbardziej martwi - że padła pamięć. MHDD niestety nie udało mi się uruchomić ale on tak zawsze miał.
    W Windowsie po podłączeniu przez kieszeń:
    W menedżerze plików kompletnie niewidoczny. W zarządzaniu dyskami w chwili podłączenia pokazuje się, wyświetla "nie zainicjowano" i czerwony X po czym znika. Recuva nie widzi go wcale.

Olać dysk i przywrócenie go do sprawności. Przede wszystkim mam tam trochę ważnych plików które muszę odzyskać. Mam też oscyloskop i stację lutowniczą także zmierzenie czegoś albo wymiana drobnicy też ok. Znajdzie się konwerter USB/Uart i arduino nano.
    Z tego co pamiętam są na nim 2 partycje, C i D na której są pliki. Zależy mi tylko na lokalizacji D:/Dane
    Mam pełną wersję Recuvy jak coś i potrafię jej użyć, ale to nieatety przekracza moje możliwości.
  • REKLAMA
  • #2 19092596
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Nie dostaniesz się na ten dysk. Jak super ważne dane to to można dać do labu. Żadną recuvą nic nie zdziałasz bo nie masz dostępu do dysku. W labie mogą zczytać pojedyncze kości i może coś się uda odzyskać. Często można liczyć na bezpłatną diagnozę.
  • #3 19092601
    moze-byc
    Poziom 29  
    sylweksylwina napisał:
    Nie dostaniesz się na ten dysk.

Rozumiem, że to pewne?
    Aż tak ważne bym płacił parę tysięcy nie były :/
  • #4 19092615
    sylweksylwina
    Bez przesady, parę tysięcy to w skrajnych przypadkach. Dać do diagnozy nie zaszkodzi, a czasem samodzielne próby reanimacji dysku mogą te koszta zwiększyć...
  • #5 19092617
    moze-byc
    Poziom 29  
    A co mogło się stać?
  • Pomocny post
    #6 19092627
    sylweksylwina
    Albo kontroler, albo pamięci (np. część bloków pamięci koniecznych do inicjalizacji się wysypało). Do czego służył komputer że nie był wyłączany? Był narażony na dużą ilość zapisów na dysk?
  • #7 19092650
    moze-byc
    Poziom 29  
    sylweksylwina napisał:
    Do czego służył komputer że nie był wyłączany? Był narażony na dużą ilość zapisów na dysk?

Nie, nie był. Komputer prywatny/domowy. Nie wyłączałem go bo po co :) Śmigał sobie więc non stop.
    Kurcze nie wiem co robić...
    Dobra, do laboratorium go nie wyślę bo widzę że ceny to tak od tysiąca w górę a jedyne co chcę odzyskać to jakieś 8 plików Eagla, najlepiej cały folder. Tam max 200MB będzie.
    Jakie są opcje odzyskania w domu?
  • REKLAMA
  • #8 19092845
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19092890
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    moze-byc napisał:
    ... BIOS w modelu raportuje tylko kontroler dysku a nie model (PS31111 :?: ) ...

O jedną "jedynkę" za dużo. :wink:
  • #10 19093000
    moze-byc
    Poziom 29  
    pidar napisał:
    O jedną "jedynkę" za dużo.

Możesz "wybić" :P Tylko komu :O
    eurotips napisał:
    Jak szyfrowany zapis to żadne.
    Rozbierz i daj foto kości.

Diagnoza i odzysk danych - dysk SSD nie reaguje w laptopie Y50-70 po uśpieniu Diagnoza i odzysk danych - dysk SSD nie reaguje w laptopie Y50-70 po uśpieniu Diagnoza i odzysk danych - dysk SSD nie reaguje w laptopie Y50-70 po uśpieniu
    Na kościach jest logo Microna, na środku napis:
    9VB2D
    NW952
    a boku: 4R8N
    a na dole:
    1157188GS-3S-1H
    1947-3518998
    Między nimi scalak CP33238B

I powiedzcie że pod wolne piny mogę się wlutować i zczytać dane :)

Dodano po 7 [minuty]:

Ten kontroler chyba tak ma po prostu. Znalazłem że to problem softwareowy i można dysk przywrócić do sprawności, kasując dane:
    https://forums.tomshardware.com/threads/kingston-satafirm-s11-fix.3489081/
  • #11 19093029
    sylweksylwina
    moze-byc napisał:
    I powiedzcie że pod wolne piny mogę się wlutować i zczytać dane :)

Niestety to tak nie działa.

moze-byc napisał:
    Ten kontroler chyba tak ma po prostu. Znalazłem że to problem softwareowy i można dysk przywrócić do sprawności, kasując dane

Może tak, może nie. Nie wiesz co było przyczyną usterki. Tak czy inaczej tak danych w ten sposób nie odzyskasz, a chyba o to chodziło. No cóż może ktoś inny ma jakiś lepszy pomysł.
  • #12 19093083
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    moze-byc napisał:
    pidar napisał:
    O jedną "jedynkę" za dużo.

Możesz "wybić" :P Tylko komu :O

Nie zamierzam :D , sam sobie "zęby połamiesz" :| .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3463119-30.html#18430346 *
    * traktuj to jako ostrzeżenie
  • #13 19093096
    moze-byc
    Poziom 29  
    @pidar Patrz raczej na post 21 w tym temacie...
    Kurcze, a sprawdzałem parę tygodni temu w CDI dyski i wszystko było wzorowo (przy okazji odzyskiwania danych z dysku brata, bo mu się MBR wysypał to Recuva wszystko odzyskała).
    Ja ten dysk kupiłem nieco ponad 4 miesiące temu! Co mu się nagle stało?
    Ehh... czyli co? Dysk w kosz razem z danymi?

Dodano po 41 [minuty]:

@sylweksylwina A gdybym użył wspomnianego narzędzia, przywrócił dysk do działania usuwając dane, a następnie przeskanował dysk Recuvą w poszukiwaniu usuniętych plików? Trzeba by jeszcze trimmowanie wyłączyć po drodze. Jest to jakaś opcja?
  • #14 19093423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 19093912
    moze-byc
    Poziom 29  
    mjd2018 napisał:
    Te narzędzie prawdopodobnie kasuje dane w sensie nadpisywania dysku zerami, a wtedy nic nie odzyskasz.

Tego właśnie nie jestem pewien. Czy nadpisuje, czy tylko zmienia firmware kontrolera i kasuje MBR.

Dodano po 46 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3463119.html#18162471
    @kaleron widzę że masz doświadczenie w temacie. Podpowiesz jak poradzić sobie z podobnym problemem?

Dodano po 13 [minuty]:

Da się!
    https://www.youtube.com/watch?v=EQKaokEgqiM&ab_channel=SGdata
    Nie mam takiej karty :/
  • #16 19094226
    sylweksylwina
    Oczywiście że się da w labie.
    Raczej nie szuka MBR takie narzędzie i go nie kasuje, tylko leci i formatuje sektor za sektorem.
  • Pomocny post
    #17 19094515
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 645
    W trakcie aktualizacji/naprawy oprogramowania wewnętrznego inicjalizowane są moduły pamięci i cała zawartość zostaje usunięta.

Dane da się odzyskać, w optymistycznym wariancie wystarczy wgranie zastępczego Loader'a oraz odbudowa translatora, w mniej optymistycznym wariancie konieczne są dodatkowe zabiegi mające poprawić odczyt a w najgorszym - ze względu na degradację komórek pamięci - nie ma możliwości odzysku danych.

W twojej sytuacji na 99% nie ma takiej możliwości bo wersja firmware'u (KJ1A3) nie jest jeszcze dostępna w komercyjnych narzędziach.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #18 19094565
    moze-byc
    Poziom 29  
    No to ch...
    Ciekawe czy mi go na rękojmię przyjmą jak już do rozkręciłem... Pewnie jak powiem że to labolatorium od odzyskiwania danych go rozmontowało to się uda.
    Dzięki więc wszystkim za pomoc, temat zamknę potem. A myślałem sobie, kupię Kingstona to przynajmniej podziała. Jak widać nie do końca.
  • #19 19094572
    Łukasz_W

Jak nie zerwałeś plomby (bo jest) i nie uszkodziłeś zabezpieczeń w torxach (bo są) to może tak.
    Nie wiem też co lab miałby tu pomóc - naruszenie gwarancji to naruszenie gwarancji.

Co do Kingstona - wszystkie dyski SSD z danego pułapu cenowego będą w dużej części oparte o te same komponenty (Crucial BX, Toshiba, Kingstone, GoodRam, Silicon Power, Apacer itd.)
    Ostatnio dostaliśmy tego Kingstona tylko na małym PCB, wersja oprogramowania na chwilę obecną niewspierana.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #20 19094584
    moze-byc
    Poziom 29  
    Zerwałem plombę, zabezpieczenia wyłamałem, jeżeli mówisz o tych pinach w centrum.
    W sumie to idiotyczne - albo oddajesz dysk na rękojmię, albo odzyskujesz dane. Oba na raz się nie da.
  • #21 19094602
    sylweksylwina
    No ale tak od zawsze jest. Jak ktoś chce odzyskać bardzo ważne dane to koszt samego dysku i że nie uznają gwarancji nie gra roli.
  • #22 19094609
    Łukasz_W

moze-byc napisał:
    Zerwałem plombę, zabezpieczenia wyłamałem, jeżeli mówisz o tych pinach w centrum.
    W sumie to idiotyczne - albo oddajesz dysk na rękojmię, albo odzyskujesz dane. Oba na raz się nie da.

Idiotyczne byłoby, gdyby producenci ignorowali swoje własne wymagania odnośnie gwarancji.
    Wiesz ile dysków twardych z naruszonymi plombami trafiałoby do producentów na wymianę?
    Nie mówiąc o innym sprzęcie i tym, że ludzie grzebali by jak w mrowiskach we wszystkim w czym się da bez konsekwencji a nawet z profitem?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #23 19097395
    kaleron

Ocena: 2318
    moze-byc napisał:
    Zależy mi tylko na lokalizacji D:/Dane
    - w przypadku tego typu uszkodzeń nie ma wybieranek. Samo wykopiowanie danych, to jakiś 1 % pracy.

moze-byc napisał:
    Mam pełną wersję Recuvy
    - ale to bardzo mało użyteczny program.

sylweksylwina napisał:
    W labie mogą zczytać pojedyncze kości
    - ten kontroler stosuje dynamiczną randomizację, to
    moze-byc napisał:
    Znalazłem że to problem softwareowy i można dysk przywrócić do sprawności, kasując dane:
    bardzo ciężki temat dla pracy z binarkami, więc prędzej przez loader, jak pisze Łukasz. Wierzę mu, że gotowego nie ma, bo pewnie zanim to napisał sprawdził, więc trzeba by było kombinować, a kombinowanie zawsze podnosi koszty. Przez wyluty robiłem PS-3110, ale one jeszcze miały statyczny szablon randomizacji. Tak przy okazji - szyfrowany nie jest, więc zadanie jest rozwiązywalne, tylko, że jest bardzo trudne.

moze-byc napisał:
    Znalazłem że to problem softwareowy i można dysk przywrócić do sprawności, kasując dane:
    - tak, to popularny problem na poziomie oprogramowania układowego. Ten problem jest softowy dla elektronika - dla informatyka, to problem sprzętowy.

moze-byc napisał:
    Kurcze, a sprawdzałem parę tygodni temu w CDI dyski i wszystko było wzorowo
    testowanie SSDków ma iluzoryczną wartość diagnostyczną.

moze-byc napisał:
    Co mu się nagle stało?
    - krytyczne błędy zostały popełnione na etapie projektowania. Najprawdopodobniej doszło do jakichś błędów zapisu w obszarze NAND wykorzystywanym na potrzeby oprogramowania układowego. Bardzo częto w ten sposób dochodzi do uszkodzenia tablic translacji odpowiadających za poprawne tłumaczenie adresacji LBA na adresy fizydczne (układy/bloki/strony).

moze-byc napisał:
    A gdybym użył wspomnianego narzędzia, przywrócił dysk do działania usuwając dane, a następnie przeskanował dysk Recuvą w poszukiwaniu usuniętych plików?
    - wtedy nic nie znajdziesz. Ani żadnym innym programem.

mjd2018 napisał:
    kasuje dane w sensie nadpisywania dysku zerami,
    - to nie do końca tak. W układach Flash nie masz możliwości nadpisywania, ale za to masz operację kasowania, której nie masz w przypadku nośników magnetycznych (tam nie jest potrzebna, bo łatwo nadpisujesz poprzednią zawartość przemagnesowując nośnik). Operacja kasowania polega na usuwaniu elektronów z bramek pływających...a jak to zrobisz, to szukaj wiatru w polu, powrotu do poprzedniego stanu nie ma.

moze-byc napisał:
    czy tylko zmienia firmware kontrolera i kasuje MBR.
    po wgraniu nowego oprogramowania i utworzeniu nowych tablic translacji on nawet nie wie, gdzie był ten Twój MBR. MBR, to struktura na poziomie adresowania logicznego mieszcząca się w LBA 0, który jest...no własnie, sprawdź w tablicach translacji...

sylweksylwina napisał:
    formatuje sektor za sektorem.
    ogólnie tak, z tym niuansem, że nie rozumie poję
    moze-byc napisał:
    kupię Kingstona to przynajmniej podziała
    cia "sektor", a kasuje całymi blokami, czyli dość dużymi jednostkami zawierajacymi wiele stron, w ktorych z kolei może być całkiem sporo sektorów...tłumaczenie adresow LBA na adresy fizyczne w przypadku nośników półprzewodnikowych, to naprawdę złożona sprawa, dlatego tak łatwo o awarie tego podsystemu.

moze-byc napisał:
    kupię Kingstona to przynajmniej podziała
    - a co za różnica, jaką naklejkę masz na wierzchu? Ważne jest to, co w środku.

Łukasz_W napisał:
    Wiesz ile dysków twardych z naruszonymi plombami trafiałoby do producentów na wymianę?
    Sam bym był tak bezczelny, by odsyłać zużytych dawców - ale jakby to obniżyło koszty odzyskiwania danych!
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD w laptopie Y50-70 przestał reagować po uśpieniu, co doprowadziło do problemów z wykrywaniem partycji bootowania. Użytkownik próbował podłączyć dysk do innego urządzenia, co potwierdziło jego uszkodzenie. Wskazano, że odzyskanie danych może być trudne, a w przypadku ważnych plików zaleca się skorzystanie z laboratorium odzyskiwania danych. Użytkownik rozważał samodzielne metody, jednak wiele odpowiedzi sugerowało, że takie działania mogą prowadzić do dalszej utraty danych. Wskazano na możliwość problemów z kontrolerem lub pamięcią NAND. Użytkownik zadał pytania o opcje odzyskania danych w warunkach domowych, ale wiele odpowiedzi podkreślało, że skuteczne odzyskanie danych wymaga specjalistycznych narzędzi i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA