Witam mam telewizor Philips 65” z drugiej ręki i problem wygląda tak, że patrząc się na wprost TV obraz jest po prostu idealny, natomiast gdy na TV spojrzy się z boku wtedy widać na nim „tęczę” jak uchwyciłem to na foto. Ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje?
Wygląda jakby coś uderzyło w matryce. Sprawdz czy matryca nie jest wygięta, ewentualnie coś od środka ugniata matryce. Może być uszkodzona. To nie wygląda na uszkodzenia elektroniki. Choć sprawdz czy w środkowym miejscu co rozchodzą się "pręgi" w obudowie nie jest przypadkiem płyta zasilacza.
Matryca nie wydaje się nigdzie wygięta. Nie wiem czym wcześniej była myta, ja myłem ją pianką do ekranów LCD. Sam się zastanawiam nad tymi filtrami polaryzacyjnymi, bo dziwne jest to, że patrząc się na wprost jest ok, a tylko z boku jest problem.
Ta tęcza jest tak jakby „ruchoma” w zależności jak się na nią patrzy, to nie jest stały punkt. Śruby są okej, poza tym i na nóżkach też był ten efekt. W takim stanie już był kupiony telewizor.
✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 65”, który przy oglądaniu z boku wyświetla efekt tęczy, podczas gdy obraz z przodu jest idealny. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia matrycy, luźne filtry polaryzacyjne, lub niewłaściwe mocowanie. Użytkownik potwierdza, że matryca nie jest wygięta, a efekt tęczy jest zmienny w zależności od kąta patrzenia. Zasugerowano również sprawdzenie, czy nie ma problemów z mocowaniem telewizora oraz możliwość oddania go na gwarancję. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.