logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć internetowa dla wsi: T-mobile vs Orange - 500GB/msc, 30Mbps, wybór routera

matti_s 08 Gru 2020 21:50 621 6
REKLAMA
  • #1 19099935
    matti_s
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Potrzebuję pomocy w wyborze sieci i routera na potrzeby internetu na wsi.
    Z dotychczasowych badań wyeliminowałem Playa (z uwagi na słabe wyniki w speedtest), pozostałem przy T-mobile i Orange.
    Potrzebuję około 500GB/msc transferu, dlatego celowałem w Orange bez limitu dla firm. Z tego co widziałem w T-Mobile maksymalny pakiet to 300GB/msc.
    Z drugiej strony w T-Mobile mam wyższą prędkość, a wydaje mi się, że potrzebuję minimum 30Mbps do pracy.

Wyniki zebrane jednocześnie z dwóch różnych telefonów w tym samym miejscu.
    Wyniki Orange:

Wyniki T-Mobile:

Proszę o podpowiedź na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze sieci i jaki router potrzebuję, żeby wyciągnąć maksimum z danej lokalizacji.
    51.999817, 21.165017
  • REKLAMA
  • #2 19101892
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5799
    W T-mobile są oferty bez limitu dla firm, w Orange jest lejek techniczny, pociągniesz 20GB na raz to ci przytną do 10/5Mb/s do końca dnia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19102158
    matti_s
    Poziom 2  
    Z tego co widziałem w T-Mobile jest bez limitu, ale z ograniczeniem prędkości 20Mbps.
    Gdzie znajdę informację o przycinaniu prędkości w Orange?
  • REKLAMA
  • #4 19102203
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5799
    Napisałem jak działa lejek techniczny w Orange więc co chcesz szukać, operator opiera się na RSUT gdzie jest taki zapis o ograniczeniu prędkości. W T-mobile jest no limit z DL do 20/200Mb/s oraz całkowity brak limitu na prędkość w taryfach Magenta Biznes Internet M/L i VIP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19102587
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    matti_s napisał:
    Z tego co widziałem w T-Mobile jest bez limitu, ale z ograniczeniem prędkości 20Mbps.
    Gdzie znajdę informację o przycinaniu prędkości w Orange?

W ofercie dla firm tmobile ma pakiety bez limitu ilosci danych (magenta) z ograniczeniem predkosci do 20mbit/s, 60 lub bez limitu prędkości. Zależnie od pakietu.

W orange jest pakiet 999GB, za 55pln netto. Sporo taniej niż tmobile. Lejka przez 4 miesiące nie dostałem, zużywam 300-400GB, praca nauka, jakis film wieczorem. Kopii internetu nie wykonywałem. Torentow nie ściągam. W dzien non stop idzie 3-4mbit, z racji zdalnej nauki.

Pol roku temu miałem 3 miesieczna przygodę z tmobile i obsługa klienta to Monty Python byl. Korekty do korekty, anulowanie faktur. Księgowy mi do reszty osiwial. W Orange co mnie zdziwiło wszystko zrobiłem w 1 dzien: umowa, karta, staly adres ip oraz rev dns bo mam se na tym serwer pocztowy na własne potrzeby.
  • #6 19102675
    matti_s
    Poziom 2  
    No dobra, a router? Wykorzystam agregację więcej niż dwóch pasm?
  • #7 19102686
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    matti_s napisał:
    No dobra, a router? Wykorzystam agregację więcej niż dwóch pasm?

Jeśli masz dostępne wiecej niż dwa pasma to tak. Są routery z agregacja 4 pasm. Zacznij od sprawdzenia co w rej lokalizacji jest dostępne. Jeśli nie mieszkasz pod btsem to zazwyczaj potrzebujesz anteny zewnętrznej zeby wycisnąć maks.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w wyborze dostawcy internetu na wsi, porównując oferty T-Mobile i Orange. Zdecydował się na Orange z powodu oferty 500GB/msc bez limitu dla firm, mimo że T-Mobile oferuje wyższe prędkości (do 20Mbps) w pakietach bez limitu. W dyskusji poruszono również kwestie ograniczeń prędkości w Orange oraz doświadczenia z obsługą klienta obu operatorów. Użytkownik pyta o routery, zwłaszcza o możliwość agregacji pasm, co może być istotne w kontekście maksymalizacji prędkości internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA