logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrzewnica olejowa JUMBO 30 BDO-30: Brak iskry mimo wymiany transformatora

marek-gudzowski 08 Gru 2020 23:50 1338 2
REKLAMA
  • #1 19100225
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,
    mam problem z nagrzewnicą olejową Jumbo 30, model BDO-30. OD dłuższego czasu działała niepoprawnie, tj. zapalała od razu, czasem chodziła 10 minut i gasła, czasem 2 godziny i gasła, czasem przerywała ale chodziła poprawnie, różnie. Gdy zgasła to przy ponownym uruchomieniu praktycznie od razu, zapalała bez problemu. Tydzień temu straciła iskrę i nie zapalała już w ogóle, jedyny sposób jej odpalenia było palnikiem gazowym. Sprawdziłem że transformator nie podaje iskry, choć prąd do niego dochodził, sprawdziłem na przejście przewód wysokiego napięcia i sprawdziłem świece. Wypadło na transformator.
    Zakupiłem transformator o identycznych parametrach jak poprzedni, taki oto:

Po wymianie okazało się że przewód wysokiego napięcia też kuleje. sprawdziłem to tak, że jak przyłożyłem świece bezpośrednio do wyjścia z transformatora to byłą iskra aż miło. Jako że chciałem się upewnić czy wszystko jest w porządku to wykonałem prowizoryczny przewód wysokiego napięcia z 3 skręconych przewodów OWY 4mm2. każdy miał swoją izolację i były dodatkowo otulone kilkoma warstwami gumek termokurczliwych. Przewód zadziałał jak należy, dmuchawa chodziła bezbłędnie i iskra była cały czas wyraźna, co powodowało że dmuchawa nie gasła. po ok 2-3 minutach pracy z transformatora zaczął unosić sie biały dymek, taki dosyć wyraźny, więc szybko wyłączyłem dmuchawe.
    teraz pojawiają się pytania:

- dlaczego pojawił siędym z transformatora?
    - czy transformator ma działać w trybie ciągłym, czy tylko służy do rozruchu?
    - co sprawdzić innego? Wszelkie kwestrie dopływu paliwa wykluczam bo czyściłem i sprawdziłem od zbiornika po dysze wszystko.
  • REKLAMA
  • #2 19100507
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7745
    marek-gudzowski napisał:
    czy transformator ma działać w trybie ciągłym, czy tylko służy do rozruchu?

Na tabliczce jasno jest napisane;

Być może uszkodzone jest sterowanie. W większości iskra jest tylko na czas zapłonu a później płomień sam się podtrzymuje.
    marek-gudzowski napisał:
    dlaczego pojawił siędym z transformatora?

Bo nie jest przeznaczony do pracy ciągłej.
  • #3 19101757
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Zastanawiam się czy nie kupić sterownika przez uczonego do pracy ciągłej. Na końcu układu nie ma iskrownika w postaci 2 elektrod, tylko troszkę zmodyfikowana świeca zapłonowa od samochodu(ma długie elektrody) jako że świeca zapłonowa jest stworzona do ciągłej pracy to myślę że powinno być w porządku. Jeśli chodzi o dym z transformatora to pojawił się szybciej niż po 1 minucie
REKLAMA