logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego napęd do bramy garażowej FAAC D1000 nie startuje?

Tom_123 09 Gru 2020 20:11 2334 12
  • #1 19102237
    Tom_123
    Poziom 10  
    Zakupiłem napęd do bramy garażowej FAAC D1000 i zamontowałem do bramy zgodnie z instrukcją ale mam problem z uruchomieniem napędu gdyż na płycie sterującej świecą się cały czas od początku diody STOP i FSW a przycisk SETUP nie rozpoczyna procedury programowania. Przyciskając przyciski OPEN i, OPEN A i OPEN B zapalają się przypisane im diody ale napęd w żaden sposób nie reaguje. Proszę o podpowiedź czy powinienem wykonać jeszcze dodatkowe czynności lub jak mam sprawdzić czy napęd nie jest przypadkiem uszkodzony.
    Wizualnie wszystkie elementy zarówno płyty sterującej jak też , silnik i transformator wyglądają na podłączone prawidłowo i nie ma żadnych widocznych uszkodzeń.
  • #4 19103791
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Diody świecą prawidłowo. Dopóki nie zaprogramujesz położeń ,przyciski OPEN nie zareagują, a jeśli w ogóle tak, to brama podjedzie 10 cm i stanie na dobre.
    Przy odpalaniu programowania depnij setup nie na moment tylko na ponad sekundę aż zacznie mrygać dioda Setup (może za krótko trzymasz) dla logiki E czyli bez automatycznego zamykania. Dla trybu auto (A) trzymasz setup ponad 5 sekund.
  • #5 19104083
    Tom_123
    Poziom 10  
    Brama garażowa jest w pozycji zamkniętej a przy dłuższym przytrzymaniu przycisku setup nadal napęd nie reaguje.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Ponieważ dłuższe przyciskanie setup nie wyzwala żadnej reakcji napędu, proszę o ewentualną podpowiedź jak mogę sprawdzić sprawność poszczególnych elementów napędu D1000 i w jakiej kolejności?
  • #6 19110784
    Tom_123
    Poziom 10  
    Ponieważ nikt nie udzielił pomocnej rady, jeszcze raz bardzo proszę o pomocne sugestie w zakresie zdiagnozowania problemu z nie działającym napędem Faac D1000.

Chciałbym sprawdzić kolejno wszystkie elementy napędu:
    1) silnik,
    2) transformator,
    3) płytę E1000

Czy zatem mogę do silnika podłączyć napięcie stałe 24V tylko do przewodów odpowiednio czerwonego i niebieskiego by sprawdzić czy silnik pracuje?

Czy transformator mogę sprawdzić multimetrem na wyjściu czy napięcie prawidłowe to 24V czy też ma być inne?

Na płytce E1000 nie wiem jakie parametry np. multimetrem mógłbym sprawdzić?

Proszę o pomocne informacje!
    Dodam, że moje problemy zaczęły się od stłuczonej żarówki najprawdopodobniej w czasie transportu napędu ale poza żarówką nie ma żadnych widocznych uszkodzeń ale napęd nie startuje.
  • #7 19111121
    kotbury
    Cytat:
    Czy zatem mogę do silnika podłączyć napięcie stałe 24V tylko do przewodów odpowiednio czerwonego i niebieskiego by sprawdzić czy silnik pracuje?

Tak, po odpięciu od płyty.
    Cytat:
    Czy transformator mogę sprawdzić multimetrem na wyjściu czy napięcie prawidłowe to 24V czy też ma być inne?

Tak, może być nawet wyższe.
    Cytat:
    Na płytce E1000 nie wiem jakie parametry np. multimetrem mógłbym sprawdzić?

W amatorskim zakresie-chyba tylko czy przekaźniki są sprawne i czy dochodzi do nich napięcie sterujące.
    Schemat w załączeniu (do D600 ale D1000 jest niemal identyczny).
    Załączniki:
    • Schemat faac_e600.pdf (153.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19112050
    Tom_123
    Poziom 10  
    Sprawdziłem transformator multimetrem o na wyjściu napięcie wynosi 23,9 V.
    natomiast silnik podłączyłem z pominięciem płyty E1000, tylko bezpośrednio do wyjścia transformatora przewodami czerwonym i niebieskim i silnik nie reaguje .
    Płytę zostawiłem zatem bez żadnych pomiarów, gdyż zastanawiam się nad silnikiem.
    Proszę zatem o informację czy prawidłowo sprawdzam silnik.
    Skoro transformator podaje prawidłowe napięcie na wyjściu to jakie przewody wychodzące od silnika mam podłączyć bezpośrednio do kondensatora?
  • #9 19112207
    kotbury
    Nieprawidłowo - przecież silnik jest na prąd stały a trafo raczej produkuje zmienny... !
    Podepnij chociaż do zwyklego akku samochodowego. Przy 12V też zakręci.

Cytat:
    jakie przewody wychodzące od silnika mam podłączyć bezpośrednio do kondensatora?

Jakiego kondensatora?
    Jak idzie ci o duży kondensator na płycie sterownika po prostowniku to - tak jak napisałeś wcześniej - czerwony i niebieski.

PS - jeśli podpinasz silnik DC do prądu AC to może jednak (bez obrazy) znajdź kogoś obcykanego w elektronice do tej naprawy ...
    PPS- co do postu poniżej - to nie ironia a stwierdzenie faktu.....
  • #10 19112773
    Tom_123
    Poziom 10  
    Dziękuję za wszelkie uwagi , nawet te ironiczne. Nie jestem ani elektrykiem ani elektronikiem ale rozróżniam prąd stały od zmiennego. Zadaję dużo szczegółowych pytań właśnie w tym celu, żeby nie uszkodzić dodatkowo sprzętu
    przez moją niewiedzę.
    Wracając do mojego problemu, sprawdzę silnik podpinając go do akumulatora
    12V jaki mam do silnika obsługującego ponton wędkarski.
    Nie mam w okolicy dobrego specjalisty od napędów FAAC i dlatego przed wysłaniem całego napędu do diagnozy staram się ustalić, który z głównych elementów napędu sprawiający problem mogę wymienić samodzielnie, a to w moim przekonaniu nie wymaga szczególnej wiedzy. Z mojego dotychczasowego doświadczenia z okolicznymi serwisami wynika, że najczęściej dochodzi do wymiany całych podzespołów urządzeń elektronicznych bez drobiazgowej diagnostyki, dlatego staram się w miarę możliwości przy pomocy fachowych porad pochopnie nie wymieniać sprawnych części.
  • #11 19112917
    kotbury
    Co do uwagi o zasilaniu silnika - to nie ironia a stwierdzenie faktu.
    Co do naprawy przez wymianę podzespołów - niestety tak to wygląda. O ile silnik można mechanicznie naprawić lub elektrycznie przewinąć, o tyle aby naprawić uszkodzoną centralkę nie wystarczy znajomość obsługi multimetru. Zresztą ta centralka jest zrealizowana w montażu powierzchniowym i jakakolwiek naprawa nawet od strony mechanicznej wymaga troszkę bardziej specjalistycznego sprzętu niż nawet precyzyjna lutownica. Elektronikowi to, co ci wysłałem (czyli schemat i od czego zacząć) powinno w zupełności wystarczyć. Jeśli ci nie wystarczy - sorry ale nie da się przeprowadzić skróconego kursu elektroniki w kilku postach.
  • #12 19114127
    Tom_123
    Poziom 10  
    Silnik po podłączeniu do akumulatora kręci bez problemu a zatem pozostaje jedynie sprawdzenie płyty E1000.
    Skoro nie ma sposobu na proste sprawdzenie sprawności pyty zatem poszukam serwisu, do którego wyślę płytę do diagnostyki.
  • #13 19114597
    kotbury
    Z prostych rzeczy możesz jeszcze sprawdzić przekaźniki i czy dostają napięcie na cewki. Reszta to robota dla elektronika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem do bramy garażowej FAAC D1000, który nie uruchamia się pomimo prawidłowego montażu. Na płycie sterującej świecą się diody STOP i FSW, a przycisk SETUP nie działa. Użytkownik sprawdził połączenia, w tym zmostkowanie wejścia STOP z masą, oraz potwierdził, że fotokomórki nie są podłączone. W odpowiedziach zasugerowano, aby użytkownik spróbował dłużej przytrzymać przycisk SETUP oraz sprawdził silnik i transformator. Po podłączeniu silnika do akumulatora 12V, silnik działał, co sugeruje, że problem leży w płycie E1000. Użytkownik planuje wysłać płytę do serwisu w celu diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA