logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Agregat prądotwórczy Verbergs VG 9900 nie daje prądy

Stonka36 12 Gru 2020 22:34 1977 14
REKLAMA
  • #1 19109731
    Stonka36
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam.
    Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny braku podawania prądu przez agregat prądotwórczy Verbergs VG 9900.
    Dzisiaj podczas pracy z łuparką do drewna (moc silnika 1,5 kW), przez prawie godzinę działał bardzo dobrze. W pewnym momencie jakby ktoś odciął prąd. Silnik spalinowy pracuje normalnie, ale żadne napięcie nie idzie do gniazda (zarówno 200 V jak i 380). Odnoszę wrażenie jakby silnik pracował bez żadnego obciążenia. Myślałem, że to szczotki się zawiesiły, ale nic takiego, one są po prostu jak nowe (agregat ma zaledwie rok i używam go sporadycznie). Czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Z góry dziękuje za pomoc. :D
  • REKLAMA
  • #2 19109977
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1118
    Czyli potwierdza się stare chińskie przysłowie. Kupisz sprzęt katuj go jak jeszcze jest na gwarancji.
    Padnie wymienisz na nowy i to czasem z nową gwarancją.
  • #3 19110002
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6680
    Zaczynasz od sprawdzenia wzbudzania.
  • #4 19110027
    trojan 12
    Poziom 40  
    Właściwie żadnych parametrów nie można nigdzie znaleźć za to cena sprzedaży nowych z drugiej ręki jest zastanawiająco niska.
  • #5 19110260
    Stonka36
    Poziom 5  
    kkknc napisał:
    Zaczynasz od sprawdzenia wzbudzania.

Podpowiesz jak to powinienem zrobić?
  • REKLAMA
  • #6 19110373
    trojan 12
    Poziom 40  
    Masz książkę od tego agregatu?.
    Na silniku będzie pisać moc.
  • #7 19110530
    kkknc
    Poziom 43  
    I z tej książki i mocy dowie się jak naprawić......
    Autorze czym dysponujesz?
    Najprostszy sposób to odłączyć przewody od szczotek i podłączyć w ich miejsce zasilanie z akumulatora przez żarówkę. Wystarczy 21W. Odpalasz i sprawdzasz czy generuje napięcie.
  • REKLAMA
  • #8 19110551
    Stonka36
    Poziom 5  
    [quote="kkknc"]I z tej książki i mocy dowie się jak naprawić......
    Autorze czym dysponujesz?
    Najprostszy sposób to odłączyć przewody od szczotek i podłączyć w ich miejsce zasilanie z akumulatora przez żarówkę. Wystarczy 21W. Odpalasz i sprawdzasz czy generuje napięcie.[/quorte]
    Ok, dzięki za podpowiedź. Sprawdzę i dam znać o efektach 🙂.
  • Pomocny post
    #9 19110609
    trojan 12
    Poziom 40  
    Nie chodzi o to żeby z tej książki cokolwiek naprawiać tylko jaka prądnica i układ sterowania, moc agregatu.
    Skoro nie można nic znaleźć na temat tego agregatu trzeba poszukać czegoś o podobnych parametrach.
    Czy jest regulacja obrotami czy inwerter, samo stwierdzenie że obroty spadają przy obciążeniu niczego nie wyjaśnia.
  • REKLAMA
  • #10 19110648
    Stonka36
    Poziom 5  
    trojan 12 napisał:
    Nie chodzi o to żeby z tej książki cokolwiek naprawiać tylko jaka prądnica i układ sterowania, moc agregatu.
    Skoro nie można nic znaleźć na temat tego agregatu trzeba poszukać czegoś o podobnych parametrach.
    Czy jest regulacja obrotami czy inwerter, samo stwierdzenie że obroty spadają przy obciążeniu niczego nie wyjaśnia.

Agregat pożyczyłem od kuzyna, jeszcze nie pytałem o instrukcję. Na pewno nie ma żadnej regulacji obrotów, po prostu zapalasz go, wyłączasz ssanie, a on samoczynnie wchodzi na obroty. W załączeniu dane z naklejki na agregacie:

Agregat prądotwórczy Verbergs VG 9900 nie daje prądy
  • Pomocny post
    #11 19110842
    kkknc
    Poziom 43  
    trojan 12 napisał:

Przecież to chińczyk jakich tysiące, robiony na jedno kopyto.
  • #13 19110849
    Stonka36
    Poziom 5  
    haneb napisał:
    Stonka36 napisał:
    podczas pracy z łuparką do drewna (moc silnika 1,5 kW),
    Jednofazowa?

Nie, silnik w łuparce jest na trzy fazy.
  • #14 19113501
    Stonka36
    Poziom 5  
    Witam. Sprawa wyjaśniła się, a mianowicie spaliłem uzwojenie. Okazało się, że ten tzw. chińczyk posiada uzwojenie aluminiowe, pokryte miedzią. Max. moc takiego urządzenia to 2 KW, a nie jak jest na naklejce 7,2 KW. Oddałem agregat do przewinięcia. Nowy drut będzie oczywiście miedziany. Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #15 19113504
    Stonka36
    Poziom 5  
    Witam. Sprawa wyjaśniła się, a mianowicie spaliłem uzwojenie. Okazało się, że ten tzw. chińczyk posiada uzwojenie aluminiowe, pokryte miedzią. Max. moc takiego urządzenia to 2 KW, a nie jak jest na naklejce 7,2 KW. Oddałem agregat do przewinięcia. Nowy drut będzie oczywiście miedziany. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Oddałem agregat do naprawy, ponieważ nie byłem w stanie uszkodzenia naprawić samemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z agregatem prądotwórczym Verbergs VG 9900, który przestał dostarczać prąd podczas pracy z łuparką do drewna. Silnik spalinowy działał normalnie, ale nie generował napięcia. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia wzbudzania i parametrów agregatu, użytkownik odkrył, że uzwojenie agregatu spaliło się. Okazało się, że uzwojenie było aluminiowe, pokryte miedzią, a maksymalna moc urządzenia wynosiła 2 kW, a nie 7,2 kW, jak podano na naklejce. Agregat został oddany do przewinięcia z nowym drutem miedzianym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA