logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka światełek choinkowych - sterowanie ciągłym światłem

maniej210 20 Gru 2020 17:01 1491 10
REKLAMA
  • #1 19126783
    maniej210
    Poziom 5  
    Witam jak przerobić światełka choinkowe że sterownikiem tak żeby świeciły ciągłym światłem?
  • REKLAMA
  • #2 19126811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19126823
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1736
    Na zdjęciu widoczny jest mostek prostowniczy, więc raczej triaki odpadają. W większości lampek LED są tam tranzystory. Co nie zmienia faktu, że zwarcie odpowiednich nóżek spowoduje świecenie na stałe. Jednak ktoś kto nie ma o tym pojęcia nie powinien grzebać w takich układach, ponieważ nie mają one separacji od sieci zasilającej.
  • REKLAMA
  • #4 19126841
    maniej210
    Poziom 5  
    Dodaje jeszcze kilka zdjęć
    Przeróbka światełek choinkowych - sterowanie ciągłym światłem Przeróbka światełek choinkowych - sterowanie ciągłym światłem
  • #5 19126843
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19126882
    maniej210
    Poziom 5  
    Awyrdonyt napisał:
    Ogólnie - światełka są sterowane jakimś tyrystorem czy triakiem. Zwierając anodę z katodą tyrystora lub anody triaka można uzyskać ciągłe świecenie lampek. W szczególe trzeba bardzo uważać, żeby nie spalić urządzenia. Jedno zdjęcie to za mało, żeby powiedzieć koledze, które co pozwierać.
    Lampki są trójkolorowe?

Lampki są koloru białego
  • #7 19126884
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19126904
    maniej210
    Poziom 5  
    Nie wiem czy to coś pomoże ale te światełka posiadają 8 trybów świecenia

Dodano po 10 [minuty]:

Znalazłem jeszcze taki stary temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3117202-30.html

Czyli te dwa przewody 2 i 3 odlutować połączyć razem i wlutować w to miejsce gdzie zaznaczyłem, czy dobrze to zrozumiałem?
  • #9 19127158
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19127361
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat przeróbki światełek choinkowych w celu uzyskania ciągłego światła. Użytkownicy wskazali, że światełka są sterowane za pomocą tyrystora lub triaka, a ich modyfikacja wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić urządzenia. Wskazano, że w przypadku lampek LED mogą być używane tranzystory, a także zwrócono uwagę na obecność mostka prostowniczego. Użytkownicy sugerowali przelutowanie przewodów z wyprowadzeń 2 i 3 oraz ich połączenie z mostkiem, co powinno umożliwić stałe świecenie lampek. Wspomniano również o różnych trybach świecenia lampek oraz o konieczności sprawdzenia połączeń elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA