logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd wgrywania programu na płytkę Arduino UNO: avrdude, stk500_recv(), stk500_getsync()

STEFANSTEFAN1212 22 Gru 2020 15:09 969 9
REKLAMA
  • #1 19130769
    STEFANSTEFAN1212
    Poziom 4  
    Część,
    Jestem początkujący i mam problem z wgraniem programu na płytkę arduino uno, wyskakiwał taki błąd:
    avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
    avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x0c
    avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x0c

Dowiedziałem się że wypalenie bootloadera może pomóc więc tak zrobiłem, i wydaje mi się że wypalił się dobrze, ale płytka nadal nie odpowiada.
    Wie ktoś jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19131590
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 460
    Port szeregowy w Arduino IDE jest jest ustawiony na właściwy?
  • REKLAMA
  • #3 19131736
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Jak wgrywasz bootloader programatorem to i tak nieźle, sam program możesz wgrać tą samą drogą klikając "wgraj używając programatora", a jeśli używasz tej opcji, to musisz pamiętać że za każdym razem jest wymagane ponowne wgranie bootloadera.
    Wgraj sobie program BLINK z czasem LED ustawionym na 10-50ms, na początku programu dodaj delay(5000), zauważysz moment gdy próbując coś wgrać przez bootloader UNO zostanie zresetowane. Oczywiście nie wgra nic i tak, bo po wgraniu programu programatorem bootloadera nie będzie, ale zobaczysz czy ta, niezbędna do programowania, funkcja działa.
    Poza tym to wymiana kabla i potwierdzenie, że wybrany port COM na pewno pojawia się przy podłączeniu i znika po odłączeniu Arduino. Może wysyłasz kod na jakiś port COM wbudowany w PC na stałe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19131867
    STEFANSTEFAN1212
    Poziom 4  
    Co do portu szeregowego to sytuacja wygląda tak podczas: połączenia programatora działa na COM1 a na kablu na COM3 nie wiem czy to jest jakiś problem.
    w sprawie wgrywania programu przez programator to nie działa i pojawia się ten sam błąd co wyżej
  • REKLAMA
  • #5 19132307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19133162
    kaczakat
    Poziom 34  
    Na początku z Arduino jest bardzo trudno diagnozować samemu co jest zepsute, bo nic nie wiesz. A Twoje opisy tego nie ułatwiają. Kup sobie drugą płytkę i zbieraj wiedzę, może za jakiś czas będziesz wiedział co do czego i wrócisz do tej uszkodzonej z sukcesem przywracając ją do życia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19133876
    STEFANSTEFAN1212
    Poziom 4  
    Błąd wgrywania programu na płytkę Arduino UNO: avrdude, stk500_recv(), stk500_getsync() Błąd wgrywania programu na płytkę Arduino UNO: avrdude, stk500_recv(), stk500_getsync()

To płytka o której mowa i programator USBasp
    Po podłączeniu płytki zostaje ona przypisana do com3 , płytka była wcześniej użytkowana beż żadnych problemów.

Posiadam również płytkę Cytron maker uno ale po podłączeniu jej wyskakuje ten sam błąd a ta płytka w przeciwieństwie do tej pierwszej nie była nigdy używana (ale po jej podłączeniu komputer w ogóle jej nie rozpoznaje)
  • #8 19133930
    kaczakat
    Poziom 34  
    Błąd może być ten sam, ale z innego powodu. Np. jedna jest uszkodzona, a druga nie ma sterowników - zainstalowałeś odpowiednie po przeczytaniu co jest na chipie przy gnieździe USB? Może być też uszkodzony kabel lub port USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19136136
    iftri
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Wgraj sobie bezpośrednio przez programator blinka na tą płytkę i wtedy będziesz wiedział czy wszystko jest okej jak będzie migał to znaczy płytka jest w porządku.

Dodano po 2 [minuty]:

Bootloader jest Ci w zasadzie w ogóle niepotrzebny możesz każdy program wgrywać bezpośrednio przez programator.
  • #10 19136764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wgraniem programu na płytkę Arduino UNO, otrzymując błędy związane z komunikacją z programatorem. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień portu szeregowego w Arduino IDE, a także wymianę kabla USB. Wskazano na możliwość uszkodzenia płytki lub braku odpowiednich sterowników, szczególnie dla konwerterów USB/UART. Użytkownik posiada również płytkę Cytron Maker UNO, która nie była wcześniej używana, ale również generuje ten sam błąd. Rekomendowano instalację odpowiednich sterowników oraz bezpośrednie wgrywanie programów przez programator, co może pomóc w diagnozowaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA