logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Seagate Barracuda 7200.11 1000Gbytes nie odpowiada - Odzyskiwanie danych z dysku

Andrzej42 24 Gru 2020 11:29 1737 31
  • #1 19134492
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    Witam.
    Komputer z danymi szkolnymi - miło by było odzyskać dane.
    Dane komputera:
    płyta Asus Rampage III Formula
    proc Intel I7 X980
    Ram 4x4G
    graf Sappire R9 270 2G
    zas Gamemax G5 550
    Dysk1 to tytułowy Seagate Barracuda 7200.11 1000Gbytes, firmware sd15
    Dysk 2 Samsung HM641JI 640.0 GB, REV.a
    Dysk 3 WD500AAKS-60WWPAO 500GB,

Komputer czasem działał niestabilnie, ale czyszczenie i przepinanie złącz pomagało. Po wyłączeniu wieczorem tytułowy Seagate przestał całkowicie odpowiadać - niewidoczny w biosie, po włączeniu słychać rozruch talerzy oraz chwilowe "trzeszczenie" głowic, i tyle - zero kontaktu.
    Jako drugi siedzi jakiś zapasowy Samsung, widać, że trochę wiekowy ale działa.
    Seagate Barracuda 7200.11 1000Gbytes nie odpowiada - Odzyskiwanie danych z dysku

Próbowałem uruchomić komputer na innym dysku, na którym miałem zapasowy system - WD, po uruchomieniu windowsa zgłosił problem (bo to system z innego komputera), po przełożeniu do właściwego komputera, system się nie uruchomił .
    Przez przejściówkę USB-ATA/SATA po kilku minutach partycję systemową widać, druga jest widziana jako RAW, a trzecia jako nieprzydzielona.
    Widziałem na allecoś identyczny dysk jak problematyczny Seagate
    Seagate Barracuda 7200.11 1000Gbytes nie odpowiada - Odzyskiwanie danych z dysku

A to mój Seagate Barracuda 7200.11 1000Gbytes nie odpowiada - Odzyskiwanie danych z dysku
    Same dyski, jako takie nie mają znaczenia - najważniejsze są dane z Seagate - cała szkoła.
  • #2 19134511
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19134545
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Czy format AAC nie przeszkadza?
    Słychać, jak normalnie rusza, trochę głowicą i na pracujących talerzach czeka. Całkowity czas to ok 15s, potem słychać tylko szum talerzy
    Małe pytanko: zasilacz chyba wystarcza?
    Załączniki:
    • Głos 1.zip (265.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19134547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19134565
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Mam dostęp do laptopa, więc w grę wchodzi łączenie przez USB - nawet WD nie widziany przez CDI, ten nie jest widziany nawet przez bios - płyta "widzi" podłączenie przez SATA, bo czeka odpowiedni czas, ale po, nic nie wyświetla.
  • #6 19134570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19134644
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Umiem,ale będę szukał pod usb - w lapku nie mam DB9. A drugi komp wyświetla jedynie czarny ekran z działającym kursorem - po wetknięciu pendrive tak mu się zrobiło. Muszę jakoś naprawić windę, a że święta, to trochę mi zejdzie - będą święta jak kiedyś: bez komputera...

Widzę, że temat podmiany elektroniki z działającego nie jest podejmowany.
  • #8 19134764
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19141398
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    Pokaż chociaż, jak ten seagate jest widziany prze MHDD lub Wiktorię, Znowu się zaczyna doradzanie bez elementarnej diagnostyki. Co do tego samsunga - wnioski o problemach z mechaniką na podstawie samego SMARTu są zbyt dalego idące. Jeśli zalezy Ci na stabolnej pracy dysków - kup sobie jakiś porządny zasilacz. Najczęstszą przyczyna występowania niestabilnych sektorów są błędy namagnestowania wynikające z niestabilnego zasilania. A przy okazji SMARTy przestaną kolekcjonować inne informacje o błędach.

Wracając do naszego głównego pacjenta - z dużym prawdopodobieństwem masz tę typową usterkę, przez którą 7200.11 dorobiły się miana czarnej serii. Jednym z powodów błędów oprogramowaia układowego jest przepełnienie SMARTu. To też może wynikać z tego, czego uzywasz w komputerze w charakterze zasilacza.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #10 19141401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19141431
    kaleron

Podchodząc w ten sposob jestem w stanie wysłać na złom każdy dysk.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 19141456
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19141995
    kaleron

mjd2018 napisał:
    Miałem Samsunga
    mjd2018 napisał:
    było ok do czasu wykrycia przeze mnie 3 badsektorów.
    mjd2018 napisał:
    podłączyłem Samsunga pod SATA3 i zaczęła klikać głowica.
    mjd2018 napisał:
    raz w tym samym miejscu jest normalny odczyt, raz 500ms a raz bad sektor.
    mjd2018 napisał:
    pomyliłem kable i nastał zgon dysku
    - a teraz zobacz, że z Twojego wywodu można wyciągnąć jak najbardziej logiczny wniosek, że nie należy dysków podpinać do SATA3...a już na pewno Samsungów. Zastanów się nad tym, jaki wpływ na funkcjonowanie dysku może mieć to, do którego kanału został podpięty. Wiem, że na Elektrodzie jest moda odsyłania dysków na szrot wyłącznie na podstawie parametrów SMART. Tak - czasami są to parametry tak tragiczne, że sam się pod tym podpisuję...ale też czy nie rzucamy takich porad na zapas tylko po to, by coś napisać? Bo postępując w ten sposób na serio jestem w stanie zakwestionować każdy dysk. Tak samo, jak nie śpieszę się ze złomowaniem dysku na podstawie parametrów SMARTu, tak samo też nie jest to dostateczna podstawa, by uznać, że dysk na pewno jest sprawny. SMART służy do wstępnej oceny stanu dysku i w zasadzie do tego ogranica się jego wartość diagnostyczna. Pełna diagnostyka, to wielogodzinny proces, który na upartego powinien obejmować nie tylko odczyt, ale i zapis i to nie tylko w trybie liniowym, ale też i losowym. Normalnie, bez wyraźnego powodu nijkt nie chce angażować się w procedury tego typu. Inna sprawa, to to, że SMART powinien być analizowany w ujęciu dynamicznym. Nie takie znaczenie ma sama wartość różnych parametrów, jak dynamika ich zmian. I wiele razy zdarzało mi się, że właśnie po wymianie zasilacza parametry się stabilizowały i dyski przestawały sprawiać problemy. Niestety dla wielu ludzi sam fakt, że komputer się uruchamia jest dostateczną przesłanką, by zasilacz uznać za sprawny i adekwatny dla danej konfiguracji.

Kolejna sprawa - to nie wyciągaj daleko idących wniosków na podstawie pojedynczych przypadków. Wiesz, co się stało Twojemu Samsungowi? Czy jesteś w stanie powiązać uszkodzone sektory w adresacji LBA z konkretną powierzchnią w adresacji fizycznej? I nawet jeśli tak, to i tak jeszcze nie wiesz, czy masz problem z głowicą, czy zdegradowaną powierzchnię. Eksperymentuj, bo widzę, że dyski Cię interesują, ale wnioski wyciągaj dopiero wtedy, kiedy masz powtarzalne rezultaty i niesprzeczny z nimi podkład teoretyczny.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 19142056
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19142257
    kaleron

I do tego czujnik wstrząsów, który rejestruje nawet delikatne wybicia głowicy z trajektorii nie ma szans zarejestrować krytycznego dla stanu technicznego upadku, jeśli akurat dysk w tym momencie nie pracuje. Jeśli pracuje, upadek też z duzym prawdopodobieństwem nie zostanie zarejestrowany - ale to już z zupełnie innych powodów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 19142267
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19142284
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Bo podczas zapisu nie może być żadnych wstrząsów.
  • #18 19142293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19142294
    kaleron

Obejrzyj sobie najlepiej pod mikroskopem, ale moze być i pod jakąś silną lupą ślizgacze (końcówki ramion bloku głowic) Głowica zachowuje stabilną wysokość lotu, kiedy równoważą się siły spręzystości ślizgacza i siły aerodynamiczne strumienia powietrza wywoływanego ruchem obrotowym talerza. Jesli końcówki ramion ulegną mechanicznemu odkształceniu, ta równowaga ulega zaburzeniom. Wtedy tracisz stabilność lotu głowicy, a że pole magnetyczne maleje z kwadratem odległości, pogarsza się też odczytywany sygnał i łatwiej o błędy. Do tego dochodzi zwiększone ryzyko kontaktów głowicy z powierzchnią talerza - tak, z tego dysku nie da się już korzystać, nawet, gdy po upadku się uruchomi i jest rozpoznawany...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 19157798
    Andrzej42
    Poziom 32  
    kaleron napisał:
    Pokaż chociaż, jak ten seagate jest widziany prze MHDD lub Wiktorię

Pisałem na samym początku:
    Andrzej42 napisał:
    przestał całkowicie odpowiadać - niewidoczny w biosie

Więc nie mam jak zrobić skanów.
    Jeśli chodzi o zasilacz, to może coś w tym być, bo syn mówił, że coś jest nie tak z napięciami. Jak pisałem, dmuchanie pomagało - jednak jak przyglądałem się złączom to widziałem jakieś nieco ciemniejsze piny. Na
    razie ważniejszy jest mi mój - wysypał mi się system (win 7 ultimate) po wetknięciu pena botowalnego z nowym systemem. Po dłuższej walce okazało się, że rozpoczął się proces instalacji nowego systemu - bez jakiegokolwiek sygnału. Przeinstalowałem na win 7 home - i znów padł. Dziś zaczynam od początku - także sprawa tego dysku się trochę przesunie.
  • #21 19157986
    kaleron

To, że dysk jest niewidoczny w BIOSie widziałem. Bardziej mnie interesuje, jakie błędy pokaże MHDD. Czy kiedy uruchamiasz komputer z podłączonym tym dyskiem BIOS przywiesza się na 20-30 sekund? Zdaję sobie sprawę, że możesz nie mieć odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, by zwracać uwagę na takie szczegóły, a one mają wartość diagnostyczną i pytam o nie nie po to, by Ci dołożyć ajęć, a po to, by Ci pomóc.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 19164799
    Andrzej42
    Poziom 32  
    kaleron napisał:
    BIOS przywiesza się na 20-30 sekund
    Tak. Umknęło mi o tym wspomnieć w pierwszym poście, ale dalej o tym pisałem:
    Andrzej42 napisał:
    płyta "widzi" podłączenie przez SATA, bo czeka odpowiedni czas

Jak wspomniałem, będę robił ten terminal dyskowy, układ MAX232 gdzieś się wala, ale mam trochę mało czasu, poza tym mój komputer ma jakieś problemy bo drugi raz wysypało system i za obydwa razy jest odpowiedzialny śledź z gniazdami USB - czy ekran ma być podłączony do piątego pinu, czy jak jest na śledziu u mnie, jest połączony z minusami?
    Coś takiego jak ten tylko oba gniazda są na jednej płytce i masy i ekrany są wspólne - oglądałem tę płytkę ale nic ciekawego nie widać, Na razie wywaliłem go i przeinstalowuję system - aż przykro, bo wytrzymał ładnych parę lat...
    PS: z tym śledziem - może przeciąć miedź na płytce i fizycznie oddzielić oba gniazda? Drukarka i mysz ładnie działała, tylko przy włożeniu pamięci USB są takie problemy.
  • #23 19164904
    sylweksylwina
    System przez śledzia nie ma prawa się wysypać.
    Jak pendrive mają problem to po prostu przewody są złe ekranowane i tyle. Ekran ma być podłączony do masy.
  • #24 19164952
    Andrzej42
    Poziom 32  
    sylweksylwina napisał:
    System przez śledzia nie ma prawa się wysypać

Bezpośrednio to nie: potrzebowałem więcej portów USB, znalazłem śledzia i drukarka i mysz działały doskonale. Na jednym pondrivie miałem nagrany system - chciałem go odnaleźć. Po włożeniu do feralnego śledzia, komputer się przywiesił - więc reset. I po uruchomieniu miałem czarny ekran z kursorem zamiast pulpitu. Próba wielokrotnego naciskania shifta aby przez skrót z okna wejść do odzyskiwania systemu się nie udała bo w wyskakującym oknie nie było skrótu. Pomogło wejście do rejestru przez "uruchom DOS z płyty instalacyjnej", wpisania aby po uruchomieniu systemu wyświetliło się okno CMD. Potem standardowo sprawdzenie spójności i pulpit się pokazał., Jednak ciągła masa błędów spowodowała podjęcie decyzji o nowym systemie na innej partycii. Przez kilka dni super (mimo niedziałających aktualizacji) i znów wetknięty feralny któryś pen spowodował zwiechę. restart, skan dysku - wysypało się masa plików systemowych - więc śledź do szuflady, raz jeszcze format i reinstalacja. System stoi, aktualizacje działają, dziś tylko dograć resztę sterowników i programów. I dmucham na zimne - co jakiś czas Norton Ghost zatrudniony - w razie problemów tylko trochę pracy stracę a odzyskanie systemu w kilkanaście minut bezcenne. Oczywiście polak mądry po szkodzie - idzie dysk do kopii zapasowych. Niestety, wersja oszczędna - jeden. A wiem, że powinno być w RAID dwie sztuki.
  • #25 19164994
    sylweksylwina
    Dwie sztuki w RAID nie zabezpieczą przed takim scenariuszem, gdy jakiś inny bodziec uszkodzi system plików/system operacyjny na nim.
  • #26 19168658
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Może i to jednak nie jest wina śledzia - przy instalowaniu systemu miałem masę problemów, w pewnym momencie wszedłem do menadżera zadań i okazało się, że pracują cztery rdzenie, a przecież mój procesor to X3 (na samym początku sprawdzałem ten czwarty i niestety były błędy). Dłubałem w biosie, ale wciąż nie pomagało. Wgrałem bios C i na razie jest OK. Mimo, że https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-M68MT-S2-rev-31/support#support-cpu powinien być raczej A.
    Chę więc zmienić procesor na np FX 8140 ale na aledrogo nie ma, są tylko 8120 po 200 zeta i 8150 za 300. Tylko czy płyta go obsłuży??? Bo raczej FX83xx nie obsłuży?
    Cały czas się zastanawiam, jak ten czwarty rdzeń się włączył? Przez lata było dobrze, więc nie grzebałem bez potrzeby...
  • #27 19183097
    Andrzej42
    Poziom 32  
    No dobra, pająk zrobiony, działa - bez lm78l05 bo zasilanie mam bezpośrednio ze złącza, więc i masy też nie muszę podłączać.
    Efekty są takie:
    1. włączenie wyświetla się po chwili LED:000000CC FAddr:0024A051 i koniec.
    2. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3528990.html#17628357 po
    F3 2>Z

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.148 msecs
    F3 2>u
    otrzymuję LED:000000CC FAddr:0025BF67
    innym razem po
    F3 T>/2

F3 2>Z
    otrzymuję
    LED:000000CE FAddr:00280569

Muszę trochę odpocząć...
  • #28 19183210
    kaleron

Opisz dokładnie, co robisz, bo polecenia U i Z służą do uruchamiania i zatrzymywania silnika. Tak, prawdopodobnie rozwiążesz problem procedurą dla muchy CC, ale tam masz kilka poleceń, jakie musisz wykonać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #29 19183529
    sylweksylwina
    To jest informatyka, tutaj ma znaczenie czy wpisujesz "u" czy "U".
  • #30 19183593
    kaleron

sylweksylwina napisał:
    ma znaczenie czy wpisujesz "u" czy "U".
    - bo tak naprawdę nie wpisujesz liter, tylko wysyłasz w ten sposób do dysku hexy...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Barracuda 7200.11 o pojemności 1TB przestał odpowiadać, nie jest widoczny w BIOSie, a po włączeniu słychać dźwięki rozruchu talerzy i "trzeszczenie" głowic. Użytkownik próbował uruchomić komputer z innymi dyskami, ale napotkał problemy z systemem operacyjnym. W dysku mogą występować typowe usterki związane z firmwarem, a także problemy z zasilaczem, co może prowadzić do niestabilności. Użytkownicy sugerują wykonanie diagnostyki za pomocą programów takich jak MHDD lub Victoria oraz rozważenie budowy terminala dyskowego do naprawy firmware. Po długich próbach udało się odzyskać część danych, jednak z błędami. Użytkownik planuje aktualizację firmware'u i dalsze próby naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA