logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie efektywności grzewczej klimatyzatorów Amber Prestige i Mirai w domu 137m2

prezzess 28 Gru 2020 19:03 4374 2
REKLAMA
  • #1 19142607
    prezzess
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich interesujących się tematyką ogrzewania elektrycznego w różnych formach.

Planuję ogrzewać mój dom klimatyzatorem typu split i mam w związku z tym kilka pytań do użytkowników podobnych rozwiązań.

Na wstępie zaznaczę, że nie interesuje mnie czy coś jest na taką powierzchnię, a coś na inną wg suchych danych z tabelek lecz czy dane rozwiązanie pozwoli efektywniej dostarczyć odpowiednią ilość energii do konkretnego budynku.

Budynek: centralna Polska, parter + poddasze użytkowe łącznie 137 m2, dach dwuspadowy w najprostszej formie, ściany ceramika PW 24+ styropian grafit 20 cm, w podłodze 15 cm, na górze wełna 15 cm, okna 3-szybowe. rekuperacja z odzyskiem ciepła. Wg obliczeń na cieplowlasciwie budynek potrzebuje 5,2 kW energii żeby utrzymać 22 stopnie Celsjusza przy mrozie -20, a 2,6 kW przy temp. 0 na zewnątrz. I tutaj pojawia się podstawowe pytanie. Który zestaw powinienem wybrać do ogrzewania by zminimalizować koszty eksploatacji? Rozprowadzenie powietrza załatwia rekuperacja

Biorąc pod uwagę te dane, okazuje się, że odpowiednią ilość energii powinien spokojnie dostarczyć Rotenso Mirai 3,5 kW, który może osiągać nawet 7,2 kW w odpowiednich warunkach.

W podobnej kwocie mogę mieć dużo większe Gree Amber Prestige 7 kW z mocą maksymalną aż 9 kW, czyli z dużo większym zapasem.

Jednak...
    Nie chcę dobierać rozwiązań tak, jak kiedyś dobierał mi moc kotła węglowego znajomy i ceniony pan hydraulik, który ten sam budynek obszedł, coś policzył na kartce i powiedział, że tu trzeba kotła 22 kW.... Chcę, by ogrzewać dom optymalnie wykorzystując pobraną energię elektryczną.

Bardzo proszę o sugestie i konstruktywną dyskusję w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 19144993
    manitou
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Czy zamierzasz mieć zawsze otwarte drzwi do wszystkich pokoi? Inaczej nie uzyskasz sensownie równego rozkładu temperatur w każdym pokoju. Amber prestige możesz kupić na styk bo ma dwustopniowy kompresor i nominalną wydajność do niskich temperatur. Jak chcesz grzać klimą to pomyśl o jednostkach przypodłogowych albo kanałowych.
  • #3 21206875
    msroka1974
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    I co kupiłeś?
REKLAMA