logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Paczka z aliexpress i pseudo profesjonalizm Poczty Polskiej

michas 25 Paź 2022 16:04 3465 6
REKLAMA
  • #1 20252525
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Chciałem się troszkę pożalić na forum :) i opisać butną postawę wobec klienta (adresata) Poczty Polskiej Pocztex

Otóż zamówiłem sobie wzmacniacz klasy D do zrobienia elektroniki subwoofera z Chin do Polski przyszło szybko problem zaczął się na ostatnim hopie (obsługa PP) zamieszcze proces śledzenia:
    Paczka z aliexpress i pseudo profesjonalizm Poczty Polskiej

jak widać przesyłka tkwi w WER Niepołomice od 8.10 tudzież zaistniała próba dostawy była fikcją brak w skrzynce awiza próba podjęta w sobotę gdy oddziały pocztowe są pozamykane.

Były próby ponaglenia w końcu napisałem reklamacje do PP
    a odpowiedź od szanownej Pani jest taka:
    Poczta Polska S.A
    Biuro Wsparcia Klientów
    Regionalny Dział Obsługi Klientów w Warszawie

Dotyczy Przesyłki: Data: 2022-10-25
    Nr nadawczy: Nr reklamacji: BWK.RDOK-WAWA.051.310794.2022.KT.o
    Rodzaj usługi: POCZTEX Data złożenia: 2022-10-10
    Data nadania: 2022-09-28 Przyczyna: Opóźnienie

Poczta Polska S.A. działając zgodnie z art. 92 Ustawy z dnia 23 listopada 2012 roku Prawo pocztowe (tekst jednolity Dz.U. z 2022r.
    poz. 896) informuje, że prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
    1. nadawcy
    2. albo adresatowi – gdy nadawca zrzeknie się na jego rzecz prawa dochodzenia roszczeń, albo gdy przesyłka zostanie doręczona
    adresatowi.
    W związku z niespełnieniem powołanych powyżej warunków przedmiotową reklamację uznajemy za niewniesioną, zgodnie z § 7 Rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 26 listopada 2013 roku w sprawie reklamacji usługi pocztowej (tekst jednolity Dz.U. z 2019r., poz. 474).

Jakaś totalna kpina ! Na domiar wszystkiego na aliexpress zamknęli proces sporu gdyż uznali ,że nie ma wystarczających dowodów ,że nie otrzymałem paczki.
    A paczka oczywiście opłacona.

jak głową w mur! pozdrawiam forumowiczów

Michał
  • REKLAMA
  • #2 20252569
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Przykro mi, póki nie odbierzesz paczki do rąk własnych, nie jesteś jej właścicielem, dysponentem, ani stroną w sporze.
    Tylko nadawca może wnieść reklamację, a ty tylko możesz poinformować sprzedawcę, że paczka nie dotarła w deklarowanym terminie. Nie warto za wcześnie zaczynać sporu i lepiej najpierw poprosić sprzedawcę, żeby to on "popchnął" sprawę. Co on zrobi - to już jego sprawa. Spór zakładasz dopiero jak termin minie naprawdę wyraźnie.

Powiem tak, że kiedyś w podobnej sytuacji, listonosz przyniósł mi paczkę do domu (bez awiza o dziwo), pół roku po tym jak uzyskała w systemie status "zaginiona".
    Za to logi, do pewnego momentu były arcyciekawe. Paczka zwiedziła Stany, Polskę (dwa razy), Niemcy, Litwę, Leningrad... przepraszam, Petersburg, pojechała na Łotwę i tam zaginęła... A pół roku później, listonosz puka... A że to był jakiś duperel za psie pieniądze, to nawet nie zgłaszałem reklamacji... ;)

W sumie - na logi poczty patrz ze sporym przymrużeniem oka. Jak ściągnąłem kiedyś coś ze Stanów, to widziałem, kiedy się kurier na siku zatrzymał, gdzie i na jak długo. Im bliżej kraju tym gorzej, a jak trafiła paczka do sortowni na Okęciu, to wg systemu była w niej, jeszcze tydzień po tym, jak ją odebrałem z poczty.
    Cierpliwości i czekaj. ;)
  • REKLAMA
  • #3 20253621
    michas
    Poziom 23  
    Dzięki za pokrzepienie, cóż mam zrobić tylko pozostaje czekać a jak nie dojdzie to odwołać się od decyzji w aliexpress. No cóż może niektórzy forumowicze uświadomią sobie w jakim położeniu prawnym znajdujemy się podczas oczekiwania na przesyłkę szczególnie tej z Chin kiedy kontakt ze sprzedawcą jest utrudniony. Możemy sobie pokiwać palcem w bucie jedynie.
    Ale też myślę ,że wyciągną wnioski z "empatii" i wsparcia ze strony naszej rodzimej umoczonej na pewno w postkomunistycznych układach Poczcie Polskiej.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 20253643
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 919
    Witam

Też zaobserwowałem że przesyłki w usłudze Pocztex mają problem z dotarciem do adresata z tej placówki WER.
    Ja reklamowałem 3 razy na infolinii Poczty. W moim przypadku skończyło się szczęśliwie - odebraniem przesyłki w UP.
    Sądzę że poczta może mieć braki w obsadzie kurierów ....ale to tylko moje domysły.
  • REKLAMA
  • #5 20254993
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Witam to prawda że są braki w usłudze kurierskiej.
    po rozmowie z kurierem pocztexu.
  • #6 20255062
    michas
    Poziom 23  
    A ja słyszałem ,że ludzie przyjeżdżają osobiście do Niepołomic po paczkę, spotykają się z odmową wydania i ponoć dochodzi nawet do rękoczynów :) -ponoć jakaś firma zewnętrzna przejęła i sobie nie radzą.
    Pozdrawiam
    Michał
  • #7 20263670
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Od kiedy to WER jest odpowiedzialny za doręczanie paczek? WER to tylko sortownia,

Ja pare tygodni miałem podobną sytuacje, że trackingu mojej paczki z aliexpress tez pojawil się status "Przygotowana do doręczenia", jednak nazwa urzędu pocztowego obok tego statusu to nie była poczta w moim mieście (X), tylko w sąsiednim (Y).

Z ciekawości pojechałem na tą pocztę Y, Pani po kilku minutach przyniosła moją paczke i powiedziała, że paczka omyłkowo trafiła do samochodu, który rozwozi u nich w mieście paczki. Gdybym nie pojechał, pewnie następnego dnia paczka trafiłaby do mojego miasta i dopiero wtedy została dostarczona.

U Ciebie pewnie wydarzyła sie podobna sytuacja. Z tym, że przez WER pewnei przechodzi dziennie kilkadziesiąt razy więcej paczek niż przez zwykłą poczte, więc zanim się skapjną że paczka źle trafiła, może troche minąc czasu.

Nie rozumiem natomiast Twoich kłopotów na platformie aliexpress. Jesli paczka nie została jeszcze doręczona to jej status w aliexpress powinien być wciąż "w drodze". Jeśli po iluś tam dniach od zamówienia (30? 60?) nie dostaniesz paczki, wtedy dopiero zakładasz spór i możesz się starac o odszkodzowanie. Akurat adres miejsca doręcznia w trackingu się pojawia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum skarży się na problemy z dostarczeniem paczki z Aliexpress przez Pocztex, która utknęła w WER Niepołomice. Zgłoszenie reklamacyjne do Poczty Polskiej nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, a użytkownik zauważa, że nie jest właścicielem paczki do momentu jej odbioru. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają problemy z dostarczaniem przesyłek przez Pocztex, sugerując braki kadrowe w obsłudze kurierskiej. Pojawiają się również doniesienia o osobach próbujących osobiście odebrać paczki, co prowadzi do konfliktów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z błędnym kierowaniem paczek oraz opóźnieniami w dostawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA