logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz 24VDC (3A) zepsuty równoległym pomiarem natężenia

marcintom 01 Sty 2021 21:14 642 14
REKLAMA
  • #1 19152267
    marcintom
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Zasilacz 24VDC (3A)
    Jak w temacie miernik wpięty równolegle do zasilacza wskazywał 7A, a po chwili coś strzeliło.
    Co się mogło zepsuć czy naprawa jest możliwa/opłacalna?

"Pomiar" wykonano przy następujących ustawieniach miernika:

Wnętrze zasilacza:

Pomiar napięcia przed "pomiarem natężenia" był 24.4V.
    Po "pomiarze natężenia" 0V :|
  • REKLAMA
  • #2 19152279
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    A może miernik nie wytrzymał? Jakie są objawy uszkodzenia? Bo to że operatorowi brakuje wiedzy to już wiem.
  • #3 19152287
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    Może to tylko bezpiecznik w rogu płytki.
    Czujesz się na siłach zmierzyć się z naprawą przetwornicy skoro zabiłeś ją dziwnym podłączeniem amperomierza?
  • Pomocny post
    #4 19152288
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    miezyles prad zwarciowy? no i zmierzyles 7A.
    Zauwazyles ze miales zasilacz 24V/3A a wymagales od niego 7A, zapewne ulagly uszkodzeniu elementy prostujace (te dwie duze diody na gorze zdjecia) po stronie wtornej ale nie wykluczone ze rownierz tranzystor steujacy po stronie pierwotnej.
    Obejzyj wizualnie moze cos widac, ale na wstepie obejzyj bezpiecznik, na samym dole po lewej.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 19152297
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Zazwyczaj leci to co najsłabsze...czyli półprzewodniki. Stawiał bym na jakiś scalak od przetwornicy/ może tranzystor. Ogólnie ciężko gdybać...to trzeba mieć na biurku. Ogólnie jeżeli to nie jakiś unikatowy egzemplarz o wartości sentymentalnej to osobiście bym sobie darował poszukiwania. Zależy czy masz czas, czy się znasz i czy chcesz się z tym bawić. Uważaj tylko na napięcie sieci bo może nieźle popieścić.
  • REKLAMA
  • #6 19152309
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Kup nowy i może to ciebie nauczy, że amperomierz włącza się szeregowo z obciążeniem, a woltomierz równolegle.
  • #7 19152571
    marcintom
    Poziom 10  
    No cóż elektronikiem/elektrykie nie jestem - co widać :), ale na siłach się czuje bo z tego co widzę wchodzi w grę wymiana elementów na płytce, a zdarzało mi się naprawiać np monitor przez wymianę starych nabrzmiałych kondensatorów. Lutownice mam oporową i transformatorową, cynę z topnikiem też. Chętnie spróbuję, ale bez pomocy na pewno nie wyjdzie.

Ten bezpiecznik sprawdzałem od razu, ale nie widzę tam przerwy w szkiełku. Zmierzyłem rezystancję na nim (wlutowanym) piszczy i mam 0,4 Ohm'a (chyba - tyle mi pokazuje na ustawieniu miernika z sygnałem dźwiękowym). Ogólnie wszystko pachnie spalenizną no i był wyraźny strzał. Po podłączeniu do prądu niebieska dioda się nie świeci, no i jest 0V.
    Jak sprawdzić czy te diody są ok? Wizualnie nic nie wygląda na przepalone itd.

A jednak zauważyłem jeszcze nieciągłość w malowaniu rezystora. i ślad spalenizny obok. Zmierzyłem rezystancję (wlutowanego w plytce rez.) pokazuj 108... Ohm? Kalkulator rezystorów mi podpowiada, że "Rezystor ma opór znamionowy 270mΩ przy tolerancji 5%" Czy to może być to?

Śledząc dalej przekleiłem gąbeczkę bo tam wychodzi nóżka tego rezystora no i po odklejeniu zobaczyłem jeszcze inny element chyba usmażony w każdym razie odszedł kawałek z gąbeczką Q3M5. Co to takiego? Na tym obok jest napis LP. Na tym zniszczonym było coś innego. Coś jak góra od CL może CI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19152635
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 19152648
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    Jak strzelił 270mΩ to z miejsca sprawdzi kolega tranzystor kluczujący.
    Ten rezystor jest z nim w szeregu i takie uszkodzenie świadczy o przepływie znacznego prądu.

Jeśli w diabły poszedł tranzystor to bardzo możliwe, że reszta również i wymieniać by trzeba było prawie wszystko.
  • REKLAMA
  • #10 19152664
    marcintom
    Poziom 10  
    Dzięki, jutro sprawdzę to co jeszcze mogę. A ten napis na tym "tranzystorze sterującym tym dużym z radiatorem" to ja czytałem do góry nogami. Tam jest coś bardziej jak T3, ale mało widać, a tę część odklejoną - raczej pokruszoną - wyrzuciłem do kwiatka i nie mogę znaleźć, ale jak będzie trzeba jutro jeszcze przycisnę poszukiwania ;) Ten element, który sklasyfikowałem jako LP z bliska okazał się LF.

Przyglądam się temu, raczej to są 2 znaki. No i teraz T3, a może T5. W dużym powiększeniu ogonek wygląda bardziej jak 3. Czyli zakładam, że T3.

Znalazłem to. Pytanie czy to jest faktycznie to? Tzn czy to ma sens elektronicznie :

Pytanie gdzie to kupić najtaniej. Znalazłem tu coś, ale nie opłaca się z przesyłką:
    https://www.reichelt.com/pl/pl/tranzystor-smd...-v-0-1-a-0-33-w-bss-63-smd-p41440.html?&nbc=1
    https://www.digikey.pl/product-detail/pl/BSS63/BSS63CT-ND/3025323/?itemSeq=349496574
    https://www.aliexpress.com/item/32973033937.html
  • #11 19152828
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 19152904
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    pawelr98 napisał:
    Jak strzelił 270mΩ to z miejsca sprawdzi kolega tranzystor kluczujący.
    Ten rezystor jest z nim w szeregu i takie uszkodzenie świadczy o przepływie znacznego prądu.

Jeśli w diabły poszedł tranzystor to bardzo możliwe, że reszta również i wymieniać by trzeba było prawie wszystko.

Prawdopodobnie praktycznie wszystkie elementy smd i część przewlekanych, coś się mogło ostać dobre i czy rozszyfrujesz wszystkie spalone elementy.
    Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej kupić nowy, tym bardziej, że jest to zwykły zasilacz.
  • #13 19154627
    marcintom
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc, chyba jednak kupie nowy. Swoją drogą gdzie można kupić taki za 20zł? Ja dałem 36zł ;)
    A do naprawy wrócę jak będzie można bezpiecznie wyjść do stacjonarnego sklepu z elektroniką.
  • #14 19154689
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19154969
    marcintom
    Poziom 10  
    Ok dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zasilaczem 24VDC (3A), który po podłączeniu amperomierza równolegle do zasilacza wskazał 7A, co spowodowało uszkodzenie urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano, że mogły ulec uszkodzeniu elementy prostujące (diody) oraz tranzystor sterujący. Użytkownik sprawdził bezpiecznik, który nie wykazywał przerwy, ale zauważył zapach spalenizny i brak napięcia na wyjściu. Wskazano na możliwość naprawy poprzez wymianę uszkodzonych elementów, jednak wielu uczestników dyskusji zalecało zakup nowego zasilacza, ze względu na niskie koszty i trudności w naprawie. Użytkownik rozważał naprawę, ale ostatecznie zdecydował się na zakup nowego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA