logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Techniki lutowania hot air: Użycie pasty lutowniczej Easy print, topnika kalafonii, IPA i SMD 1206

Royeroscillator 03 Sty 2021 15:21 1347 6
  • #1 19156074
    Royeroscillator
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie technik lutowania gorącym powietrzem.

Posiadam pastę lutownicza Easy print z cyna, topnik na bazie kalafonii, IPA i hot air oraz elementy 1206 oraz zestawy do lutowania SMD z przeróżnymi rozmiarami elementów. Mam pytanie odnośnie technik, czy prawidłowe jest nakładanie odpowiedniej ilości pasty lutowniczej i ułożenie elementów pensetą następnie przytrzymanie go od góry grzanie gorącym powietrzem z góry, czy z dołu od spodu? Jaka temperatura, siła nadmuchu, Kiedy używamy topnika. Jak zabierałem się za lutowanie pierwszych elementów SMD 1206 zakładałem właśnie trochę pasty na pola lutownicze i dodatkowo duży topnika i od góry grzałem element. Niektóre elementy na przykład Power LED 3W nie chciały się przylutować do płytki PCB aluminium a pasta lutownicza zamieniała się w twardy nalot bez połysku. Wtedy odkryłem, że wystarczy zalać topnikiem element i grzać od spodu płytki. Wyprowadzenia LEDów idealnie przygotowały się rozpływająca cyną do PCB.
    Kiedy rzutowaniu gorącym powietrzem używamy cyny? Jak gotuje się układy scalone? Nie nakładając pastę napady grzejąc gorącym powietrzem zrobiłem jedno wielkie zwarcie na wszystkich pinach
  • #2 19156089
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19156192
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9187
    Royeroscillator napisał:
    Power LED 3W nie chciały się przylutować do płytki PCB aluminium
    I czemu mnie to nie dziwi? "Amelinium się nie lutuje"... ;)
  • #4 19156220
    Royeroscillator
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    No to co się robi przecież po co są te płytki PCB na aluminium punkty lutownicze żeby tam przylutować diody.

Dodano po 3 [minuty]:

Koderr napisał:
    Royeroscillator napisał:
    Witam!
    [...]Wyprowadzenia LEDów idealnie pokryły się rozpływająca cyną na PCB.
    Kiedy przy lutowaniu gorącym powietrzem używamy cyny? Jak lutuje się układy scalone? Nakładając pastę na pady i gorącym powietrzem traktując zrobiłem jedno wielkie zwarcie na wszystkich pinach
    Może za dużo pasty dałem kropka W sumie nawet nie wiem ile powinno jej się dawać
    Możesz jaśniej?
    Po jakiem to jest?
  • #5 19156241
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    A co to za pola lutownicze z aluminium?
    Po za tym takie coś HA ja bym wolał stacją
  • #6 19156256
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9187
    Piszesz w taki sposób, że nie można zrozumieć o co Ci chodzi. Punkty lutownicze to co innego niż "Power LED 3W nie chciały się przylutować do płytki PCB aluminium"
    . Po prostu są to pola lutownicze, ale ponieważ są one termicznie połączone z podstawą aluminiową (radiatorem) zanim osiągną odpowiednią temperaturę - zdążą się schłodzić. Musisz użyć większej temperatury lutownicy (nie HA) i tyle. Samo lutowanie nie powinno trwać dłużej niż 1 sek.
    I jeszcze jedno: Diody L:ED mocy mają co prawda podstawę aluminiową, ale nie jest ona wystarczająca do odprowadzenia ciepła jakie się wytworzy w czasie świecenia LED, a to ważne ponieważ zbyt duża temperatura jest dla LED zabójcza. Te LED powinny być więc dodatkowo chłodzone za pomocą większego radiatora, do którego należy przykręcić "płytkę LED" stosując dodatkowo warstwę pasty termoprzewodzącej ("Pasta H").
    Bez dodatkowego radiatora LED nie można testować na pełnej mocy, jedynie na dużo mniejszej a i to najlepiej tylko chwilkę.
    Dodatkowa informacja - NIEZBĘDNA ZANIM ZACZNIESZ COKOLWIEK PODŁĄCZAĆ - poczytaj dlaczego należy zapewnić dla LED mocy stały prąd o wielkości zależnej od mocy nominalnej LED.
    Bez zapewnienia do zasilania takich LED stosownego zasilacza możesz bardzo szybko je spalić.
  • Pomocny post
    #7 19156264
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Royeroscillator napisał:
    Mam pytanie odnośnie technik, czy prawidłowe jest nakładanie odpowiedniej ilości pasty lutowniczej i ułożenie elementów pensetą następnie przytrzymanie go od góry grzanie gorącym powietrzem z góry, czy z dołu od spodu?
    Elementów nie trzeba trzymać podczas grzania, generalnie grzejemy od góry ale są przypadki kiedy to nie wystarcza
    Royeroscillator napisał:
    Jak zabierałem się za lutowanie pierwszych elementów SMD 1206 zakładałem właśnie trochę pasty na pola lutownicze i dodatkowo duży topnika i od góry grzałem element.
    Tu nie potrzeba dużo topnika, tylko przeszkadza bo będziesz później musiał to bajoro zmyć. Duża ilość topnika przydaje się kiedy wymieniamy elementy o gęsto rozmieszczonych nóżkach, ale kiedy lutujesz scalak po raz pierwszy na pastę wystarczy że pasty jest właściwa ilość i zwarć nie będzie, tu dodatkowy topnik nie jest konieczny, pasta zawiera topnik. Niektórzy stosują bardzo dużo topnika bo to ułatwia pracę trudniej zrobić zwarcie łatwiej zwarcie usunąć, ale nadmiar topnika trzeba zmyć, po co się męczyć z myciem jeśli sobie poradzić bez nadmiaru topnika.

Royeroscillator napisał:
    Niektóre elementy na przykład Power LED 3W nie chciały się przylutować do płytki PCB aluminium a pasta lutownicza zamieniała się w twardy nalot bez połysku. Wtedy odkryłem, że wystarczy zalać topnikiem element i grzać od spodu płytki. Wyprowadzenia LEDów idealnie przygotowały się rozpływająca cyną do PCB.
    MCPCB to specjalny przypadek, płytka dobrze przewodzi ciepło jeśli jest duża to może się okazać że samym gorącym powietrzem jej nie rozgrzejesz, trzeba grzać od dołu.
    Royeroscillator napisał:
    Kiedy rzutowaniu gorącym powietrzem używamy cyny?
    To nie ma sensu, cyny używamy kiedy używamy lutownicy

Royeroscillator napisał:
    Nie nakładając pastę napady grzejąc gorącym powietrzem zrobiłem jedno wielkie zwarcie na wszystkich pinach
    Jak nałożysz odpowiednią (małą) ilość pasty na pady na PCB i położysz na tym scalak, to zwarć po zlutowaniu nie będzie.
    Produkcyjnie pastę nakłada się przez szablon, szablon ma grubość 0,1-0,2mm i taką grubość ma nakładana w fabryce pasta.

W internecie jest dużo filmów o lutowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono techniki lutowania gorącym powietrzem z użyciem pasty lutowniczej Easy Print, topnika kalafonii oraz elementów SMD 1206. Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowego nakładania pasty lutowniczej i techniki grzania elementów. Odpowiedzi wskazują, że grzanie powinno odbywać się głównie od góry, ale w przypadku płytek aluminiowych, takich jak MCPCB, konieczne może być grzanie od dołu, aby uniknąć schłodzenia elementów. Zwrócono uwagę na to, że nadmiar topnika może być problematyczny, a odpowiednia ilość pasty wystarczy do skutecznego lutowania. Dodatkowo, podkreślono znaczenie chłodzenia diod LED, aby uniknąć ich przegrzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA