logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie dobrej jakości elektrolity do Meratronik K937

Nigiri 06 Sty 2021 22:53 1248 23
REKLAMA
  • #1 19164504
    Nigiri
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam. Jakie kondensatory elektrolityczne polecacie do serwisowania starszych urządzeń warsztatowych. Zależy mi, abyście się podzielili opiniami jakie markowe elektrolity będą miały bardzo dużą żywotność i niskie ESR. Nie interesują mnie jakieś chińskie kondensatory "no name" o nieznanej jakości i nieznanej żywotności, tylko coś sprawdzonego, aby tego sprzętu już nie musiały serwisować przyszłe pokolenia, działając dzielnie przez bardzo bardzo długie lata. Jaką markę polecacie i jaką serię? Jamicon? Panasonic? Elna? Vishay? Rubycon? A może coś z tantalowych?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19164634
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    Jak chcesz kupować pewne i gwarantowanej jakości części to w TME, RS, FARNELL, MOUSER, ASWO na pewno będzie drogo ale będziesz miał wybór, pewność i wiedzę (czas pracy, ESR, podzielone na określone zastosowanie - AUDIO, ZASILACZE, ODSPRZĘGAJĄCE, FILRY, i inne) przy każdej pozycji Karta katalogowa producenta

Nigiri napisał:
    A może coś z tantalowych?

Nie powinno zamieniać się typów kondensatorów nawet jak teoretycznie powinny być lepsze, szczególnie w urządzeniach pomiarowych i medycznych.
  • REKLAMA
  • #3 19164872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19164906
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    Nigiri napisał:
    ... aby tego sprzętu już nie musiały serwisować przyszłe pokolenia, działając dzielnie przez bardzo bardzo długie lata.

Każda znana powszechnie firma produkująca kondensatory będzie odpowiednia. Natomiast to czy te "renomowane" kondensatory wytrzymają długo, to na takie pytanie nikt nie zna odpowiedzi. Zwróć uwagę na fakt, że oryginalne elwy jakie stosowano w K937 wytrzymują kilkadziesiąt lat. Przynajmniej mój K937 dotąd ma oryginalne elwy i działa nadal bez zarzutu. Zanim zaczniesz te elektrolity wymieniać, to upewnij się, że taka wymiana jest naprawdę konieczna.
  • #5 19165013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19165050
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Bieda z nędzą napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Zanim zaczniesz te elektrolity wymieniać, to upewnij się, że taka wymiana jest naprawdę konieczna.

Bo teraz taka sezonowa moda nadeszła na wymianę elektrolitów. Nawet jak poobserwujesz elektroniczne grupy na pejsbuku to wszędzie masz "recaping".

Wiesz, ja tam nie jestem przeciwnikiem "rekondensatorowania", ale wymiana dobrych na dobre inaczej jest dla mnie nieuzasadniona. Jak trzeba to jak najbardziej jestem za wymianą na jakieś dobre zamienniki.

Dużo tych różnych urządzeń już w swym życiu reperowałem, jednak przyznam, że elektrolity w starych, PRLowskich urządzeniach są niezwykle trwałe. No co jak co, ale potrafią bez szwanku wytrzymać nawet 50 lat. Mierząc je często nie mogę się nadziwić, że nadal mają parametry w normie - pojemność, ESR, upływność. Generalnie trafiają się jakieś pojedyncze do wymiany. Niemniej jednak nigdy nie trafiło się urządzenie, że trzeba by wszystkie wymieniać "jak leci".
  • #7 19165111
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Witam. Polecam kondensatory firmy ELWA w Bielsku Podlaskim.
  • #8 19165284
    ^ToM^
    Poziom 42  
    sp4olh napisał:
    Witam. Polecam kondensatory firmy ELWA w Bielsku Podlaskim.

Haha, to chyba nie ta Elwa - wątpię aby produkowali kondensatory. :)
  • REKLAMA
  • #9 19165321
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    sp4olh napisał:
    Witam. Polecam kondensatory firmy ELWA w bielsku podlaskim

Tam coś chyba powstało kiedyś (80-te).

Z ciekawości poczekam co :arrow: sp4olh odpowie
  • #10 19165840
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Ja stosuję kondensatory kupowane w TME Nichicon i nie mam problemów. Jeszcze czasem Jamicon. Inne poza zasięgiem w tme.

Zaś co do wymiany to nie jest to panaceum na awarie urządzenia ale taka moda na wymianę bo legenda głosi że wysychają :) ruskie to owszem bo kubeczki się zdejmuje palcami bo jakas zalewa felerna chyba a wersja militarna to jakimś epoksydem zalewają. Więc w ruskich wynalazkach wymiana kondków pomaga.

Stare ELWY potrafią zwiększyć parametry z latami tak jak by dojrzewały :)
    A no name chńczyki rdzenne potrafia fermentować i puchnąc.

Zaś foliowe to VIMA i kemet jak dobrze pamietam nazwę jak sie trafi to i miflex.
  • #11 19167121
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    zdzisiek1979 napisał:
    Stare ELWY potrafią zwiększyć parametry z latami tak jak by dojrzewały

Ale jak więcej o 15-20% pomimo dobrego ESRa, to absolutnie do wymiany.
  • #12 19171100
    Nigiri
    Poziom 9  
    Odpowiadając na pytanie dlaczego chce wymieniać Elwy to po prostu chce wykonać poważniejszy remont tego wobulatora, bo:
    - jeden potencjometr kręci się w kółko, tak jakby ułamała się ta blokada przy minimalnym i maksymalnym położeniu potencjometra
    - same potencjometry chodzą tak jakby w nich już smaru nie było, a bardziej piasek
    - żarówki dla każdej skali są o innej mocy i chce wymienić na takie same jakie zaleca producent
    - sinusoida na wyjściu jest już mało sinusoidalna, jakby lekko trójkątna.
    Za to ostatnie prawdopodobnie mogą odpowiadać elektrolity, które po pomiarze nie mają już swoich znamionowych parametrów.

Dodano po 1 [minuty]:

zdzisiek1979 napisał:
    Ja stosuję kondensatory kupowane w TME Nichicon i nie mam problemów. Jeszcze czasem Jamicon. Inne poza zasięgiem w tme.

Zaś co do wymiany to nie jest to panaceum na awarie urządzenia ale taka moda na wymianę bo legenda głosi że wysychają :) ruskie to owszem bo kubeczki się zdejmuje palcami bo jakas zalewa felerna chyba a wersja militarna to jakimś epoksydem zalewają. Więc w ruskich wynalazkach wymiana kondków pomaga.

Stare ELWY potrafią zwiększyć parametry z latami tak jak by dojrzewały :)
    A no name chńczyki rdzenne potrafia fermentować i puchnąc.

Zaś foliowe to VIMA i kemet jak dobrze pamietam nazwę jak sie trafi to i miflex.

Tylko co z tego, że pojemność się zwiększy jak ESR też się zwiększy. Już wiele wymieniałem kondensatorów 1uF, które po zmierzeniu miały pojemność 3-4uF i ESR na poziomie 15Ω
  • #13 19171255
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    ESR ma znaczenie przy pracy impulsowej, w układach zasilania i m.cz. liczy się raczej niska upływność.

Elwy potrafią mieć po 150-200% nominalnej pojemności (zresztą nominalnie mają -20/+50%). Raczej mają niską upływność i przyzwoite ESR. Jednak jeśli układzie trafi się jeden, czy dwa, które już "płyną", to zwykle uznaję, że nie ma co czekać, aż "popłyną" kolejne i wymieniam wszystkie. Zwłaszcza jeśli wymiana wymaga uciążliwego demontażu, którego nie mam ochoty powtarzać za pół roku. Ostatnio się przemogłem i zrobiłem recap mojego V640... niby wszystkie wymontowane kondensatory były "jako takie", ale po wymianie, w cudowny sposób, zero przestało pływać, a wskazówka przestała się "bujać" przez kilka sekund wokół właściwego wskazania.

Do takich zastosowań nie przejmuję się specjalnie marką kondensatorów, mam zapas chińskich Cheng i na nich zrobiłem, tylko dawałem na dużo wyższe napięcie niż w oryginale (i tak gabarytowo są mniejsze). Chyba tylko osiowy przy ustroju poszedł Philips i na zasilaniu hybrydy Jamicon.
  • #14 19171532
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    tzok napisał:
    Ostatnio się przemogłem i zrobiłem recap mojego V640... niby wszystkie wymontowane kondensatory były "jako takie", ale po wymianie, w cudowny sposób, zero przestało pływać, a wskazówka przestała się "bujać" przez kilka sekund wokół właściwego wskazania.

Serio? Przecież tam są trzy elektrolity na krzyż - jeden od gałęzi dodatniej, drugi od ujemnej, trzeci przy ustroju. U siebie wymieniałem ten przy ustroju - żadnych zmian w pracy miernika nie zauważyłem.
  • #15 19172066
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Ja się doliczyłem 6... u mnie największe zmiany były po wymianie tego przy ustroju i C25. Teraz widzę, że jednego przeoczyłem - C24 (osiowy), czyli jest 7.
  • #16 19173243
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    No fakt, są jeszcze te w przetworniku AC/DC..... Kiedyś w wolnym czasie poświęcę jeden egzemplarz i sprawdzę, czy te elektrolity faktycznie coś zmienią. Do tej pory największy wpływ na prace ustroju miał..... rok produkcji miernika. Im starszy tym lepszy.
  • #17 19173912
    ^ToM^
    Poziom 42  
    tzok napisał:
    Ostatnio się przemogłem i zrobiłem recap mojego V640... niby wszystkie wymontowane kondensatory były "jako takie", ale po wymianie, w cudowny sposób, zero przestało pływać, a wskazówka przestała się "bujać" przez kilka sekund wokół właściwego wskazania.

Wiesz, w V640 to często wystarczy zdjąć obudowę i poruszać płytkami przełącznika albo PCBi miernik cudownie zaczyna znowu działać jak należy. Taki to już był wyśmienity przyrząd. Jak objawy już ustaną na zawsze to będzie można uznać że rekonkondensatorowanie w V640 ma sens. :lol: :lol:
  • #18 19173957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19174063
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Bieda z nędzą napisał:
    ^ToM^ napisał:

Wiesz, w V640 to często wystarczy zdjąć obudowę i poruszać płytkami przełącznika :lol:

W V-562 wystarczy poprzełączać isostatami. :)

No właśnie! Nawet nie trzeba rozkręcać obudowy. :D
  • REKLAMA
  • #20 19362271
    Nigiri
    Poziom 9  
    Ze względu na brak czasu wobulator leżał w kącie, czekając na swoją kolej, ale wreszcie się doczekał. Jeśli chodzi o wymianę elektrolitów to 2 kondensatory 1000uF zostawiłem, bo zachowywały w miarę dobre parametry. Pojemności 220uF i 47uF zamieniłem na kondensatory firmy Vishay o niskim ESR i długim czasie pracy, a elektrolity 2,2uF zastąpiłem foliowymi Kemetami.

Gdyby ktoś chciał w swoim wobulatorze wymienić elektrolity to podaje jakie tam siedzą:
    2x1000uF/63V średnica 26mm
    2x220uF/25V raster 5mm
    2x47uF/40V raster 5mm
    4x47uF/25V raster 5mm
    8x2,2uF/40V raster 2mm

Jeśli chodzi o słuszność wymiany elektrolitów to po sprawdzeniu pojemności 220uF wykazywały dobre parametry, ale już te dwa kondensatory profilaktycznie wymieniłem, 47uF to niektóre miały jeszcze w miarę dobre parametry, a niektóre miały zawyżoną pojemność o 50-100%, więc wymieniłem wszystkie. Najgorzej było z kondensatorami 2,2uF, bo jeden z nich miał około 200nF pojemności, drugi był jeszcze dobry, bo miał jakoś 2,4uF, a pozostałe sześć już 4-5uF, więc za wszelkie problemy z wobulatorem najpewniej te pojemności odpowiadały. Zresztą z Elwami jest to częste zjawisko, że najprędzej padają małe pojemności.

Wątku na razie jeszcze nie zamykam, bo nie wiem czy jeszcze mi jakieś kwiatki z tym wobulatorem nie wystąpią
  • #21 19367681
    Thorgus
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Uważam na podróbki kondensatorów. Ja natrafiłem w zasilaczu laboratoryjnym Korad KA3005P na podrobione rubycony które wylały
  • #23 19368296
    Nigiri
    Poziom 9  
    Kondensatory Robicon (nie Rubicon) spotkałem kiedyś w radiu samochodowym z lat 90-tych spod marki Pionier (nie Pioneer)
  • #24 19429111
    Nigiri
    Poziom 9  
    Mam jeszcze do was takie pytanie, bo tworzę repliki akcesoriów do wobulatora i z nich wszystkich nie wiem jakie zastosowanie ma tu antena sztuczna typ E425? Służy ona do strojenia odbiorników samochodowych?
    Jakie dobrej jakości elektrolity do Meratronik K937

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany kondensatorów elektrolitycznych w urządzeniach warsztatowych, w szczególności w modelu Meratronik K937. Użytkownicy zalecają stosowanie kondensatorów renomowanych marek, takich jak Nichicon, Panasonic, Rubycon, Jamicon, Elna, Vishay oraz EPCOS, ze szczególnym uwzględnieniem niskiego ESR i długiej żywotności. Wiele osób podkreśla, że oryginalne kondensatory w K937 mogą działać przez dziesięciolecia, co sugeruje ostrożność przy ich wymianie. Wymiana kondensatorów powinna być uzasadniona, a nie wynikać z mody na "recaping". Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z wymianą kondensatorów, wskazując na różnice w parametrach pojemności i ESR, a także na ryzyko związane z podróbkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA