logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do sterowania wentylatorem na podstawie wilgotności i temperatury

nowyyy31 07 Sty 2021 20:28 1038 3
REKLAMA
  • #1 19166511
    nowyyy31
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Dzień dobry,

W domu mam zamontowane wentylatory które włączają się o określonej godzinie za pomocą programatora czasowego do gniazdka.
    Chciałbym zastąpić to urządzeniem które będzie wykrywało wilgotność w domu oraz temperaturę. Czyli jak w danym pomieszczeniu zrobi się wilgotność na 70% to wentylator się włączy, lub jeżeli temperatura podejdzie do 25 stopni Celsiusza. Czy istnieje takie urządzenie albo klika które można ze sobą połączyć i będą włączać wentylator?
  • REKLAMA
  • #2 19166517
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Czyli potrzebujesz termometr z higrometrem elektroniczny z wyjściem bezpotencjałowym.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19166738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19166912
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Doprecyzuj wymagania.
    TH16 - wspomniany wyżej czy TH10 ma atrakcyjną cenę, ale też wady: połączenie przez WiFi i domyślnie chmura - problem z WiFi czy internetem może powodować problemy ze sterowaniem. Z aplikacji ustawisz sterowanie albo na podstawie temperatury, albo wilgotności - nie obu jednocześnie (możesz dać 2 połączone równolegle - jeden na podstawie temperatury, drugi wilgotności).
    Na plus cena, sterowanie i odczyty w aplikacji, możliwość użycia z innymi urządzeniami sonoff w ramach aplikacji.
    Droższym rozwiązaniem z kategorii tanie to urządzenia na zigbee - np. tuya - minusy potrzebna bramka Zigbee (ta akurat droga nie jest jak na bramkę), ale stabilność znacznie lepsza, nie wpływa na sieć WiFi (ale nadal praca w chmurze), możesz dobrać urządzenia i w ramach aplikacji więcej automatyzacji zrobić - zestaw może składać się np. z czujnika wilgotności i temperatury (np. ZigBee T1 Tuya lub z wyświetlaczem - wpisz w google "Czujnik temperatury wilgotności ZigBee TUYA LCD") + element wykonawczy - np. switch dopuszkowy.
    To tylko przykłady, możliwych rozwiązań jest wiele....

Wszystko oczywiście należy dobrać do mocy wentylatorów (lub zastosować stycznik), wymaganego stopnia ochrony, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA