logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mikrofon MOZOS MKIT-800PRO i mini mixer - jak nagrywać dwie ścieżki audio?

konr8th 12 Sty 2021 23:39 759 10
REKLAMA
  • #1 19179545
    konr8th
    Poziom 2  
    Witam,
    To mój pierwszy post więc bardzo proszę o wyrozumiałość :)
    Mój zamysł jest następujący: Chciałbym nagrywać 2 ścieżki audio tzn. puszczać jedną ścieżkę następnie móc ją na chwilę wyciszyć, aby coś skomentować a następnie móc wyciszyć komentarz i kontynuować nagrywanie pierwszej ścieżki. Wiem, że taki efekt mógłbym uzyskać samym mikrofonem przybliżając głośnik z audio w odpowiednim momencie i odsuwając go od mikrofonu w momencie komentowania, ale bardzo zależy mi na wysokiej jakości tej ścieżki dźwiękowej bez straty na mikrofonie, dlatego zaopatrzyłem się w niedrogi zestaw, który w moim zamyśle miał mi to zagwarantować:

- mini mixer ( toys from boys) - wiem że to śmieszne urządzonko, ale ma tylko jedną funkcję na której mi zależy i nie chciałem przepłacać
    - mikrofon MOZOS MKIT-800PRO (wyjście mini-jack)
    - przejściówka z USB na MIC+słuchwaki ( aby to podpiąć do komputera)

Teraz problem
    - Mikrofon podpięty do komputera za pomocą przejściówki - działa ( czyli przejściówka ok i mikrofon ok)

Gdy w mikserze jako jedno z źródeł dźwięku podepnę mikrofon, a drugie smartfona ze ścieżką dźwiękową to na mikserze powinienem móc suwakiem płynnie przechodzić miedzy tymi dwoma urządzeniami eksportując końcowy efekt na żywo przez wyjście w mikserze do wejścia mikrofonowego w laptopie. Niestety efekt jest taki, że słychać tylko ścieżkę ze smartfona, gdy suwak przesunę na mikrofon nie słyszę nic. Oczywiście mikrofon ze smartfonem zamieniałem miejscami w mikserze i efekt taki sam.
    Jest w kropce. Mixer- działa, mikrofon - działa, przejściówka - działa, ale komplet ze sobą nie współpracuje.

Czy byłby ktoś tak miły i wyjaśnił na czym polega błąd? Czemu mikrofon podpięty do komputera działa, a za pośrednictwem mixera już działać nie chce?

Wszystkich pozdrawiam i będę wdzięczny za choćby najmniejszą wskazówkę :)
  • REKLAMA
  • #2 19179600
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2965
    Sygnał z mikrofonu jest bardzo słaby w porównaniu do sygnału słuchawkowego ze smartfona. Komputer wykryje, co jest do niego podłączone i zastosuje odpowiednie wzmocnieniem natomiast mixer zabawkowy już niekoniecznie.

Dlaczego kolega nie zastosuje jakiegoś programu do edycji dźwięku na komputerze. Są również darmowe programy.
  • #3 19179633
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    To mikrofon pojemnościowy, więc do zadziałania potrzebuje zasilania phantom (48V) a ten mikser go nie zapewnia. Ponadto mikser ma wejścia liniowe a mikrofon potrzebuje preampu mikrofonowego, choć po zastosowaniu zasilacza phantom, nawet na wejściu liniowym powinno być coś słychać, ale może być bardzo cicho.
    By to działało bezproblemowo, musiał byś się zaopatrzyć w przedwzmacniacz mikrofonowy z zasilaniem phantom i wpiąć go w tor sygnału pomiędzy mikrofon a wejście miksera.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 19179695
    konr8th
    Poziom 2  
    Panowie czy taki najtańszy wystarczy?
    allegro.pl/oferta/przedwzmacniacz-mikrofonowy-vivanco-ma225-promo-7076891058
  • REKLAMA
  • #5 19180034
    DjMapet
    Poziom 43  
    W opisie nie ma nic o zasilaniu phantom, więc nie bardzo. Chyba że zasilacz phantom kupisz osobno.

Pozdrawiam.
  • #6 19180358
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    @konr8th Jeszcze powstrzymaj się z zakupami. Niby to preamp mikrofonowy, ale na stronie piszą: Możliwość regulacji dla mikrofonów dynamicznych mono lub stereo. A ty masz pojemnościowy. Bez zasilania nie ruszy. Można dość łatwo przerobić, ale czy sens i czy umiesz?
    O zasilaniu mikrofonów pisałem trochę w FAQ

@DjMapet To mikrofon konsumencki. I nawet jeżeli używa złącz XLR, to z drugiej strony kabla ma minijack do podpięcia bezpośrednio do komputera. Czyli używa standardu BIAS a nie Phantom. Zresztą potwierdza to
    konr8th napisał:
    - Mikrofon podpięty do komputera za pomocą przejściówki - działa ( czyli przejściówka ok i mikrofon ok)

Czyli typowy zasilacz phantom nie ma tu racji bytu.

Tak prawdę mówiąc to zakup jako całość nieco nietrafiony, ciężko będzie coś z tego sklecić bez modyfikacji i/lub dodatkowych zakupów. Szkoda że wcześniej nie spytałeś. Tu bym polecił mały mikserek z USB i phantomem plus jakiś tani mikrofon. Choć tyle w tym mozosie fajne że ma statyw i popfiltr.

Natomiast pytanie czy musisz to robić na żywo? Jeżeli nie, to zamiast sprzętowo, taką rzecz zrobił bym w samym programie. Tzn w jakimś DAW, czy choćby prostym i darmowym Audacity:
    - W pierwszej kolejności na jedną ścieżkę stereo zaimportował bym mp3.
    - Następnie utworzył bym drugą ścieżkę i na nią nagrał Twoje komentarze.
    - Po nagraniu wystarczy odpowiednio ścieżki pociąć, poukładać, zająć się ustawieniem poziomów (miksem), i wygenerować plik wyjściowy.

Tym samym:
    - uzyskujesz najlepszą możliwą jakość ścieżki muzycznej.
    - Przy pomyłce nie powtarzasz całej sesji, tylko poprawiasz (nagrywasz) moment w którym się machnąłeś i podmieniasz. Przy kilku minutowej sesji to nie problem, ale jak nagrywasz dłużej, to żal z konieczności powtarzania rośnie proporcjonalnie do długości całego nagrania.
    - Jak układasz i docinasz ścieżki po nagraniu zrobisz to niebo dokładniej niż potencjometrem podczas nagrania.
    - Ustawienie poziomów to mały problem.

Minusem jest to że nie robisz tego na żywo, czyli wszelakie live odpada. Ale pisałeś że chcesz nagrywać. Czyli zamiast robić sobie pod górkę, możesz wykorzystać mikrofon i tę przejściówkę do samego nagrania mikrofonu, a resztę zrobić na spokojne na komputerze.
  • #7 19180404
    DjMapet
    Poziom 43  
    adambyw napisał:
    Czyli używa standardu BIAS a nie Phantom.

Tak, ale z phantoma też może być zasilany.

adambyw napisał:
    Czyli typowy zasilacz phantom nie ma tu racji bytu.

Jednak ma, W sieci można znaleźć sporo na temat tego że podpięty do karty dźwiękowej laptopa (Bias) działa słabo a po zastosowaniu zasilacza phantom, jest sporo głośniejszy. https://www.youtube.com/watch?v=JDfyiu1LDAE
    Tu o tym w opisie: https://eflash.pl/pl/p/MOZOS-MKIT-800PRO-V2-XLR-zestaw-mikrofon-statyw-Pop-Filtr-koszyk/3463

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 19180548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19186850
    konr8th
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za szeroki odzew i wiele ciekawych wskazówek. Podsumowując zdecydowałem się kupić przedwzmacniacz, który wkleiłem w linku. Niestety efekt jest taki że sygnał z mikrofonu przepuszczony przez przedwzmacniacz do komputera wcale nie trafia. Efekt jest taki jakby przedwzmacniacz wcale nie działał, a kupiłem nowy. Teraz jestem na etapie takim że w poniedziałek będę oddawał przedwzmacniacz do reklamacji. Tylko tak na prawdę nie wiem czy to przedwzmacniacz nie działa czy jest nieodpowiedni do mikrofonu ( ?)
    Odpowiadając na pytanie, które padło wcześniej - tak zamysł jest taki żeby całość działa się na żywo i to w zasadzie jeden z najważniejszych aspektów - postprodukcja nie wchodzi w grę.
  • #10 19186954
    DjMapet
    Poziom 43  
    Przecież pisałem:
    DjMapet napisał:
    W opisie nie ma nic o zasilaniu phantom, więc nie bardzo. Chyba że zasilacz phantom kupisz osobno.

Przedwzmacniacz pewno jest sprawny, tyle że nie ma zasilania phantom, bez którego ten mikrofon nie będzie działał.
    DjMapet napisał:
    By to działało bezproblemowo, musiał byś się zaopatrzyć w przedwzmacniacz mikrofonowy z zasilaniem phantom i wpiąć go w tor sygnału pomiędzy mikrofon a wejście miksera.

Pozdrawiam.
  • #11 19200056
    konr8th
    Poziom 2  
    Poradziłem sobie w następujący sposób:
    - mikrofon pojemnościowy - taki jak kupiłem, nie powinien być zasilany przedwzmacniaczem. Podłącza się go do karty dźwiękowej najlepiej przez USB lub do profesjonalnego miksera z wzmacniaczem.
    - mikrofon dynamiczny - taki właśnie musiałem kupić. Okazało się że przedwmacniacz działa i współprcaluje z takim właśnie mikrofonem.

Teraz zestaw działa tak jak opisałem to w pierwszym poście. Dziękuję za wskazówki. Mam nadzieję że rozwiązanie pomoże innym.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na nagrywanie dwóch ścieżek audio z mikrofonem MOZOS MKIT-800PRO i mini mikserem. Wskazano, że mikrofon pojemnościowy wymaga zasilania phantom (48V), którego mini mikser nie zapewnia. Użytkownik rozważał zakup przedwzmacniacza, jednak napotkał problemy z jego działaniem. Ostatecznie zdecydował się na mikrofon dynamiczny, który współpracował z przedwzmacniaczem, co pozwoliło na osiągnięcie zamierzonego efektu nagrywania. Podkreślono, że dla uzyskania wysokiej jakości dźwięku, mikrofon powinien być podłączony do karty dźwiękowej przez USB lub do profesjonalnego miksera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA