logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mikrofonów do zestawu nagłośnienia

IXerPL 16 Sie 2021 12:19 648 12
REKLAMA
  • #1 19565932
    IXerPL
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Cześć. Mam w planach zrobić fajne miejsce karaoke w domu. Nagłośnieniem ma zostać subwoofer creative, wzmacniacz z niego i kolumny samoróbki podpięte pod jego kanały. Z podłączeniem do źródła dźwięku, to całkiem nieźle daje. Do zestawu karaoke przydałyby się też mikrofony. Cena DOBRYCH bezprzewodowych wychodzi poza skale budżetu, bo chcemy zrobić to jak najmniejszym kosztem, więc w grę wejdą mikrofony przewodowe. I teraz mam rozkminę, jak to podłączyć (głośniki, urządzenie nadające dźwięk i dwa mikrofony) aby nie wydać za dużo pieniędzy. Miksery są bardzo drogie dlatego raczej w grę nie wchodzą (chyba że jest jakiś, który nie przekroczy 50 zł). Puszczenie dźwięku przez komputer też nie wyjdzie bo można tylko jeden mikrofon użyć oraz jest spora latencja. Więc pytam się was, jakie wy macie pomysły aby to podłączyć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19565965
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2045
    Witam,
    nie bardzo rozmumiem wiele slow w twoim zapytaniu. Z ogolnej tresci chcesz podlaczyc miktofony aby uzyskac karaoke z jakiegos subwoofera creative (jakiego?) i jego wzmacniaczykazjakimis satelitkami wlasnej roboty? Nie chcesz uzywac miksera - ogolnie chyba nie zdajesz sobie sprawy z zagadnienia.
    - kolumny glosnikowe do przenoszenia wokalu roznia sie zasadniczo od zwyklych do sluchania muzyki a to ze wzgledu na charakterystyke zrodla sygnalu i jego dynamike. Ogolnie na kolumienkach do sluchania muzyki bedzie to slabo brzmialoz duzym ryzykiem uszkodznia samych kolumn.
    - kolumny samorobki - mamy zgadywac co to?
    - wzmacniacz z subwoofera to raczej wzmacniaczyk podejzewajac ze to glosniki komputerowe, zadnych sensownych parametrow nie zapewni.
    - zapewne nie masz wejscia z czuloscia mikrofonowa a mikserow nie zyczysz sobie, bez dodatkowyc przedwzmacniaczy sie nie obejdzie no i ich zasilaczy.
    - zapewne chcesz kilka mikrofonow i zapewne podklad muzyczny a wiec co najmniej 3 zrodla sygnalu - a nie chcesz miksera, jak to chcesz zsumowac i zapewnic wzajemna regulacje poziomow?
    Odpowiedz na twoje ostatnie pytanie: do obecnej atrapy systemu naglosnieniowego nie da sie tego sensownie podlaczyc. rozumiem ze koszty sa ograniczone ale jak sie przekonasz zakup wszelkich dodatkow do obcnego zestawu przekroczy kosztprostego miksera do karaoke.
    Pozdrawiam
  • #4 19565987
    IXerPL
    Poziom 4  
    Dobra rozumiem, nie warto tego tak obchodzić. Ogólnie znalazłem takie cudo (w liknu niżej) i czy ono odpowiednio by zasiliło te mikrofony? Widziałem na YouTube jak podłączył do niego gitarę elektryczną, więc z mikrofonem pewnie też da radę.

Link
  • REKLAMA
  • #5 19566026
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    IXerPL napisał:
    Ogólnie znalazłem takie cudo (w liknu niżej) i czy ono odpowiednio by zasiliło te mikrofony?

To "cudo" wygląda na to że jest mono i na poziom liniowy.
    Jakie mikrofony będą zastosowane?
  • #6 19566131
    IXerPL
    Poziom 4  
    Na pewno dynamiczne. Myślę nad AU-K04.
  • #7 19566178
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    IXerPL napisał:
    Ogólnie znalazłem takie cudo (w liknu niżej) i czy ono odpowiednio by zasiliło te mikrofony?

Nie. To mikser do sygnałów liniowych nie mikrofonowych.

Dla twoich potrzeb konieczny był by mikser z dwoma wejściami mikrofonowymi i jednym liniowym (bądź USB) do puszczania podkładu. Ale za 50zł, to ciężko będzie używany zdobyć.
    Ale np coś takiego może być niezłą propozycją: Muslady AI-4 https://allegro.pl/oferta/muslady-ai-4-mikser-4-drozny-z-bluetooth-100-240-v-8842954555
    Ma praktycznie wszystko co potrzebujesz. 2 wloty mikrofonowe, jeden wlot stereo, odtwarzacz mp3, bluetooth, USB

A jak nie to szukać po portalach jakiś używek i wynalazków typu: https://www.olx.pl/d/oferta/mikser-karaoke-dw...senkami-karaoke-CID99-IDKuEoH.html#802907a2c3
  • #8 19566260
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    IXerPL napisał:
    Myślę nad AU-K04.

Maono, hmm, jak możesz do dołóż te ok 20 kilka zł do XM-8500.

Pozdrawiam.
  • #9 19566374
    IXerPL
    Poziom 4  
    Znalazłem taki mikserek od DNA bardzo podobny jak ten z chin tylko troszkę droższy. Czy to jest w miarę to samo?

Link

A i przy mikrofonach dynamicznych phantom wyłączony tak?
  • REKLAMA
  • #10 19566453
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    IXerPL napisał:
    Znalazłem taki mikserek od DNA bardzo podobny jak ten z chin tylko troszkę droższy. Czy to jest w miarę to samo?

Link

Ten do budżetowego karaoke idealny. Fantom przy dynamicznych bez znaczenia, ale lepiej wyłączyć, bo kable mogą być "robione". Z tym, że ma logitechu albo nic nie będzie słychać albo pierdzenie ;)
  • #11 19566537
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9252
    jdubowski napisał:
    Mikrofon wymaga przedwzmacniacza, mikser to mniejszy problem.
    Każdy chyba mikser ma co najmniej jedno wejście mikrofonowe.
    nagrywamy.com napisał:
    Ten do budżetowego karaoke idealny.
    Zgadza się, jednak może być faktycznie problem z Logitechem. To, mimo wszystko, nie jest dobry sprzęt do tego typu nagłośnienia.
  • #12 19567253
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    IXerPL napisał:

Jest duża szansa że różnią się tylko etykietą. Popatrz też skąd pójdzie Ci przesyłka. W przypadku tego Muslady przesyłka idzie z chin, i to trwa około 30 dni. DNA mają chłopaki w Music Express to do dwóch dni dostaniesz towar, plus ewentualna późniejsza reklamacja może się okazać mniej problematyczna. Sam oszacuj czy warto dopłacić.

IXerPL napisał:

Tak. Dobra zasada - włączaj phantom dla urządzeń które tego potrzebują. W przeciwnym wypadku wyłączaj. Mikrofony dynamiczne zazwyczaj nie potrzebują phantomu.
  • #13 19568211
    IXerPL
    Poziom 4  
    Okej, a jeżeli chodzi o mój sprzęt do odtwarzania dźwięku to mam taką samoróbke. W skrócie: chińskie radio samochodowe z bluetooth jest podłączone do wzmacniacza 2.1 wyjściami line out z tyłu, gdzie do wzmacniacza jest wpięty soobwoofer creative z zepsutym transformatorem w środku, ale ma wyprowadziłem kable z jego głośnika oraz 2 kolumienki samoróbki po 80W. Wszystko zasilone wzmacniaczem 12V 2A (który o dziwo wystarcza, ale w razie czego mam mocniejsze). Wiem że to do karaoke to tak trochę średnio ale będzie to działać z mikrofonami dynamicznymi i na przykład tym mikserkiem od dna?
    Podłączenie mikrofonów do zestawu nagłośnienia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć domowe karaoke, wykorzystując subwoofer Creative oraz wzmacniacz z kolumnami samoróbkami. Poszukuje sposobu na podłączenie dwóch mikrofonów przewodowych, unikając kosztownych mikserów. W odpowiedziach podkreślono, że mikrofony wymagają przedwzmacniacza, a kolumny do wokalu różnią się od tych do słuchania muzyki. Proponowane rozwiązania obejmują mikser Muslady AI-4, który ma odpowiednie wejścia mikrofonowe oraz możliwość podłączenia źródła dźwięku. Użytkownik rozważa mikrofony dynamiczne, takie jak AU-K04, oraz pytania dotyczące zasilania i kompatybilności sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA