logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak połączenia P2P w kamerach Dahua - czy jedyną alternatywą jest VPN?

Rakk 18 Sty 2021 21:47 6660 9
REKLAMA
  • #1 19193814
    Rakk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć,

Korzystałem okazjonalnie, zmuszony brakiem publicznego IP, z połączenia P2P, które oferuje Dahua. Mam wrażenie, że ten system padł (ostatnio kilka miesięcy tego nie używałem). Nie widzę kamery ani na SmartPSS ani na aplikacji mobilnej. Na kamerze jest włączony oczywiście protokół P2P i nawet wyświetla się na zielono informacja "online". Oczywiście w sieci lokalnej kamera jest widoczna.

Na stronie easy4ip widnieje informacja o wyłączeniu serwisu w zeszłym roku. Czy to znaczy, że Dahua nie ma już wsparcia połączeń P2P i jesteśmy skazani na VPN w przypadku braku publicznego IP?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.

Pozdrawiam,
    Rak
  • REKLAMA
  • #2 19193822
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15474
    Dziwne, korzystam cały czas - podaj modele urządzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19193964
    Rakk
    Poziom 11  
    Serio? Może musze update firmware zrobić. Mam kamerę DH-SD22204T-GN.
    Ewentualnie poproszę o podpowiedzi co sprawdzić. Może DNS (nie pamietam jaki wpisałem, a do kamery dostęp bede miał jutro przez chwile)? Tylko dziwne, że się świeci "online". Myślałem, że to tylko problem w łączności z serwerem obsługującym połączenia P2P.
  • #4 19194269
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Rakk napisał:
    Serio? Może musze update firmware zrobić. Mam kamerę DH-SD22204T-GN.
    Ewentualnie poproszę o podpowiedzi co sprawdzić. Może DNS (nie pamietam jaki wpisałem, a do kamery dostęp bede miał jutro przez chwile)? Tylko dziwne, że się świeci "online". Myślałem, że to tylko problem w łączności z serwerem obsługującym połączenia P2P.

"Świeci" się Online, bo kamera nawiązała łączność z serwerem P2P, lecz nie tym który aktualnie zapisany jest w SmartPSS czy gDMSS.
  • REKLAMA
  • #5 19194477
    Rakk
    Poziom 11  
    Rozumiem. Jak sobie z tym poradzić? Upgrade firmware w kamerze? Jeśli dobrze kojarzę, to ręcznie nigdzie nie można zmienić adresów tych serwerów?
  • Pomocny post
    #6 19194544
    Pikczu
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam,  
    Zagadnienie jest proste.   
    Dotyczy to domofonów, kamer i rekorderów. Najczęstsze objawy to brak powiadomień a czasem brak połączenia.  
    Jak sam zauważyłeś w kwietniu 2020 został wyłączony serwer easy4Ip 
    Link
    Aplikacje GDMSS plus, GDMMS lite, IDMMS plus, IDMMS lite nie są już wspierane.
    Konieczna jest przesiadka na nowa aplikacje DMSS.Link 
    Sprawdź jaką masz wersje oprogramowania tzn: build date xxxx i odpisz.   
    Firmware możesz poszukać na stronie Dauha.
    Link
  • REKLAMA
  • #8 19198395
    Rakk
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi, ale niestety nie umiem tego uruchomić. Bardzo dziwne bo w tej samej konfiguracji, z tym samym ruterem - działało.

Podałem troche inny model kamery z pamięci, prawidłowy to:

Typ urządzeniaDH-SD22204UE-GN-W
    Wersja systemuV2.800.0000000.5.R.E4.4a5, Build Date: 2019-08-27
    Wersja WEBV3.2.1.780791
    Wersja ONVIF18.12(V2.4.5.729857)

Wersja firmware wydaje sie aktualna.

Może mam porty poblokowane? Na jakich portach to chodzi? Dawno nie miałem takiej zagwozdki.
  • Pomocny post
    #9 19198547
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15474
    Porty nie mają nic do działania p2p, sprawdź czy w starej DMSS Lite skanując kod QR połączenie działa.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19198845
    Rakk
    Poziom 11  
    Kochani, oniemiałem. Wystarczyło włączyć NTP i zaktualizować datę na kamerze żeby ruszyły P2P przez internet z Orange. W sieci lokalnej działało nawet z datą 2000r. ale P2P nie. Przetestowałem to na 2 kamerach więc jestem pewny, że to była przyczyna.
    Dziekuje za szybką reakcję i gotowość do pomocy!

Wcześniej zmieniłem też adresy dnsów na 1.1.1.1 i 8.8.8.8 bo były jakies dziwne wpisane. Ale to chyba nie miało znaczenia, bo zielone "online" świeciło się tak czy inaczej, ze złą datą również (trzeba minutkę poczekać aż się połączy i zaświeci).

Pozdrowienia,
    Rak

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z połączeniem P2P w kamerach Dahua, zauważając, że mimo statusu "online" kamera nie jest widoczna w aplikacjach SmartPSS i gDMSS. Inni uczestnicy dyskusji wskazali, że serwis easy4ip został wyłączony w 2020 roku, co może oznaczać brak wsparcia dla połączeń P2P. Użytkownik zasugerował aktualizację firmware oraz sprawdzenie ustawień DNS. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez włączenie NTP i aktualizację daty na kamerze, co umożliwiło prawidłowe działanie P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA