Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] - Naprawa/kodowanie pilota zmiennego kodu (Keeloq) / Alarm Minicar

wldkw 19 Jan 2021 22:56 933 7
Altium Designer Computer Controls
    wldkw
    Level 4  
    Dzień dobry!
    Mam w aucie centralkę Minicar (alarm + sterowanie centralnym zamkiem), model bliżej nieokreślony, z dwoma pilotami. Jakiś czas temu jeden z pilotów przestał działać. W serwisie autoalarmów dowiedziałem się, że niesprawny pilot nadaje bardzo dobrze, ale jest to pilot zmiennego kodu – nie da się go zaprogramować bez instrukcji serwisowej, a model alarmu nieznany. Zaproponowano mi założenie nowej centralki z nowymi pilotami.

Wolę jednak naprawiać niż kupować nowe. Czy jest jakiś sposób na uruchomienie pilota? W środku widzę chip HCS301 (Keeloq). Drugi pilot działa dobrze. Centralka wygląda tak:
    - Naprawa/kodowanie pilota zmiennego kodu (Keeloq) / Alarm Minicar

Dzięki!
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    JayRo
    Level 34  
    wldkw wrote:
    W serwisie autoalarmów dowiedziałem się, że niesprawny pilot nadaje bardzo dobrze, ale jest to pilot zmiennego kodu – nie da się go zaprogramować bez instrukcji serwisowej, a model alarmu nieznany.

Może się pilot rozkodował, tak jak i niektóre fabryczne potrafią np. po wymianie baterii. Spróbuj procedury kodowania pilota z tego wątku:
    https://pliki.elektroda.pl/336095,minicar686h.html
    Wydaje mi się, że są niemal bliźniacze.
  • Altium Designer Computer Controls
    wldkw
    Level 4  
    Dzięki, niestety to się nie uda – moja centralka nie ma żadnego przycisku.

Próbowałem procedur kodowania dla centralki URZ0221, URZ0222 (przekręcanie kluczyka 8 razy), nie działa.
    Sprawdzałem też procedurę dla firmowych pilotów VW (zamykanie drzwi z kluczykiem w stacyjce), również bez skutku.

Stąd pytanie, czy pilota zmiennego kodu w ogóle da się w ten sposób zaprogramować (zakładając, że znajdę procedurę dla tej centralki). Może bez jakiegoś szczególnego sprzętu serwisowego nie da się tego zrobić, wtedy pozostaje mi kupić nową centralkę.
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    wldkw wrote:
    czy pilota zmiennego kodu w ogóle da się w ten sposób zaprogramować

Tak, da się zaprogramować.
    Potrzebujesz procedurę programowania dedykowaną dla Twojej centralki.
    Potrzebujesz też pilot dedykowany dla Twojej centralki (żadne uniwersalne).
    wldkw wrote:
    moja centralka nie ma żadnego przycisku.

Zamieść dobrej jakości zdjęcie obu stron płytki drukowanej centralki.
    Masz na płytce zworki do konfiguracji ustawień centralki ?

- Naprawa/kodowanie pilota zmiennego kodu (Keeloq) / Alarm Minicar - Naprawa/kodowanie pilota zmiennego kodu (Keeloq) / Alarm Minicar - Naprawa/kodowanie pilota zmiennego kodu (Keeloq) / Alarm Minicar
    wldkw
    Level 4  
    Dzięki za odpowiedzi, oczywiście macie rację, to najprawdopodobniej jest Minicar 686, przynajmniej wygląda identycznie. I rzeczywiście jest przycisk, który wcześniej przegapiłem. Próbowałem procedury z instrukcji (kluczyk w pozycji zapłonu, przycisk przytrzymany przez >5s), ale centralka nie reaguje w żaden sposób (ani syreną, ani kierunkami), pilot się nie koduje.

Do centralki podpięte są tylko 3 wtyki:
    - duży (12 pinów)
    - 5-pinowy przewodów do centralnego zamka
    - 2-pinowy do diody LED
    Być może wysunął się ten od czujnika wstrząsu, albo nigdy go nie było – dostęp jest bardzo kiepski.

Jutro postaram się ją wyciągnąć z auta i zajrzeć do środka, czy i jakie są tam zworki.
    wldkw
    Level 4  
    Tak, jak pisałem powyżej – nie udaje mi się wprowadzić centralki w tryb uczenia.

W międzyczasie obudowa jednego z pilotów rozpadła mi się w ręce :) W tej sytuacji podejrzewam, że łatwiej będzie kupić nową centralkę z zestawem pilotów, o ile tylko uda przełożyć się stare groty. Mojego modelu chyba już nie ma w sprzedaży (a szkoda, bo piloty eleganckie), ale jest Minicar 686-2202 – czy można ją przełożyć plug&play?

Płytka wygląda tak:

JayRo
    Level 34  
    wldkw wrote:
    ale jest Minicar 686-2202 – czy można ją przełożyć plug&play?

Moim zdaniem powinno podejść 1:1.
    wldkw
    Level 4  
    Kupiłem i założyłem nowszą wersję centralki, pasowała plug&play i wygląda na to, że działa. Dało się też w miarę łatwo przełożyć groty i immo do nowych pilotów.

W instrukcji nowej centralki zaznaczono, że programowanie nowych pilotów ma się odbywać przy otwartych drzwiach:
    W celu zaprogramowania nowego pilota należy przy rozbrojonym alarmie otworzyć drzwi, włączyć zapłon, nacisnąć i przytrzymać przycisk programowania (z boku centralki) przez przynajmniej 5s, syrena potwierdzi wejście w stan programowania trzykrotnym piknięciem. Nacisnąć dowolny przycisk w pilocie, pilot zostanie wprogramowany, co zostanie potwierdzone jednym piknięciem syreny

Może komuś się to przyda. Krańcówka w moich drzwiach lubi nie stykać, być może dlatego nie mogłem zaprogramować starego pilota.

Dzięki za odpowiedzi.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozwiązane przez kupno nowej centralki – opis w poprzednim poście