logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice MC424 - brama nie zamyka się po wykryciu ruchu na fotokomórce.

Miszka_lw 20 Sty 2021 15:05 2919 9
REKLAMA
  • #1 19197717
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam,
    Posiadam sterownik do siłowników wingo 2024 oraz sterownik MC424. Parametr zamknij po foto (L2) mam ustawiony jako włączony ale mimo to po przejechaniu przez bramę siłowniki jej nie zamykają. Proszę o jakąś pomoc w tym temacie.
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 19198031
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    Ta funkcja działa tylko przy włączonym automatycznym zamykaniu - skraca pauzę.
    Poza tym włączenie tej funkcji to zapalenie diody L4 a nie L2
  • REKLAMA
  • #3 19198171
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Wg instrukcji ta funkcja działa również przy wyłącznej funkcji automatycznego zamykania. Wg mojej instrukcji jest to L2 a nie L4. Nice MC424 - brama nie zamyka się po wykryciu ruchu na fotokomórce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19198384
    kotbury
    Czyli masz MC424LR10 (nie dopisałeś...) - różni się od starszej 424. Chyba że masz jednak starszą (z owalnymi przyciskami) a ustawiasz wg instrukcji od nowszej (z prostokątnymi przyciskami).
    A może być (jeśłi jednak masz nowszą) że w instrukcji jest byk - włącz autozamykanie i wtedy potestuj zamknięcie po foto.
  • #5 19200296
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Niestety nie działa po włączeniu autozamykania.
    Już nie mam pomysłu jak to podłączyć aby działo po foto.
    W załączniku zdjęcie podłączenia. Nice MC424 - brama nie zamyka się po wykryciu ruchu na fotokomórce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19200511
    kotbury
    Dwie sprawy:
    1. Co robi zworka 9-12? I niebieski kabel podpięty do 12? Ogólnie bardziej przydałby się schemat podpięć z kolorami bazujący na rysunku centralki bo ze zdjęcia nie widać (znaczy nie czaję - gdzie idą poszczególne kable skrętki).
    2. Jak się zdaje - zasilanie fotek podpiąłeś w układzie z rys 7A (a resztę wg 7B czyli ogólnie jest misz-masz...) - czyli fotki pracują w układzie STANDBY - więc w ogóle nie zadziałają jako wyzwalacz zamykania bo zasilanie na nich pojawi się dopiero po użyciu pilota a przestaną dostawać prąd minutę po ukończeniu otwierania. Podepnij wszystko DOKŁADNIE wg rysunku 7B
  • #7 19204161
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Podłączyłem wszystko wg 7B. Zamknij po foto działa ale tak pisałeś tylko z automatycznym zamykaniem(włączona L1).
    Czy jest jakiś sposób aby brama zamykała się przejechaniu samochodu bez względu jak długo jest otwarta?

Zworka 8-12 to otwieranie bramy z domofonu. Nice MC424 - brama nie zamyka się po wykryciu ruchu na fotokomórce.
  • Pomocny post
    #8 19204203
    kotbury
    W instrukcji poprzedniej wersji centrali (bez LR10) w opisie stoi:
    Cytat:
    Podczas automatycznego zamykania bramy funkcja ta
    umożliwia skrócenie czasu trwania przerwy do 4 sekund, po uprzednim przecięciu
    i odsłonięciu linii FOTO.
    i nie ma tam mowy o odpaleniu zamykania po foto w trybie ręcznym (zresztą taka funkcja mnie wydawałaby się mało logiczna - bramę zamykałoby byle zakłócenie fotek np liściem...).
    Może opcja zamykania po foto w trybie manualnym to radosna nadinterpretacja tłumaczy instrukcji od LR10?

Tu w pełnym rozjaśnieniu sprawy pomoże chyba tylko telefon do "przyjaciela" czyli do Nice Polska w Pruszkowie.

PS. Jeśli b. ci zależy - można dosztukować taką funkcję używając dodatkowych zwykłych przekaźnikowych fotek we współpracy wejściem AUX ustawionym na "tylko zamykanie" i dodatkowym sterowaniu wywołującym sygnał przy ODSŁONIĘCIU (a nie zasłonięciu) tych fotek.
    Albo użyć innego wzwalania - np. czujka mikrofalowa lub pętla indukcyjna.
    Ale wszystko to rewolucja w kablach.
  • #9 19208588
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Dzięki za radę. Dzwoniłem do NICE, jest to błąd w instrukcji, brama sama się nie zamknie po przekroczeniu foto.
  • #10 19208590
    Miszka_lw
    Poziom 4  
    Dzięki za radę. Dzwoniłem do NICE, jest to błąd w instrukcji, brama sama się nie zamknie po przekroczeniu foto.

Dodano po 34 [sekundy]:

Możemy zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bramą Nice MC424, która nie zamyka się po wykryciu ruchu na fotokomórce, mimo że parametr "zamknij po foto" (L2) jest włączony. Odpowiedzi wskazują, że funkcja ta może wymagać włączenia automatycznego zamykania oraz że istnieje możliwość błędu w instrukcji. Po podłączeniu zgodnie z rysunkiem 7B, funkcja "zamknij po foto" zaczęła działać, ale użytkownik poszukiwał sposobu na zamknięcie bramy niezależnie od czasu otwarcia. Ostatecznie, kontakt z producentem ujawnił, że brama nie zamknie się automatycznie po przekroczeniu fotokomórki, co potwierdziło błąd w instrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA