logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpiecznik termiczny 250V - lutowanie

OskiA3 08 Lut 2021 14:23 5796 11
REKLAMA
  • #1 19242063
    OskiA3
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Witam. W elektrycznym piecyku „strzelił” bezpiecznik termiczny. Niestety mocowanie jest beznadziejne i aby ów bezpiecznik dobrze siedział wpadłem na pomysł, aby go przylutowac. Pytanie teraz czy w obwodzie na 230v są przeciwwskazania do lutowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19242088
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    OskiA3 napisał:
    wpadłem na pomysł, aby go przylutowac. Pytanie teraz czy w obwodzie na 230v są przeciwwskazania do lutowania?

Nie ma przeciwwskazań ogólnych, ale w tym przypadku jest nie tylko 230V ale też temperatura, więc lutowanie odpada, nawet gdybyś zdołał bezpiecznik polutować bez jego zadziałania.
  • REKLAMA
  • #3 19242095
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7753
    OskiA3 napisał:
    Pytanie teraz czy w obwodzie na 230v są przeciwwskazania do lutowania?

Niema ale @jdubowski już Ci to wytłumaczył. Zrobić jak było oryginalnie czyli w tulejkę i zaprasować razem z końcówkami przewodu.
  • #4 19242103
    OskiA3
    Poziom 11  
    Temperatura w sensie, iż lut puści?
  • #5 19242134
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    OskiA3 napisał:
    Witam. W elektrycznym piecyku „strzelił” bezpiecznik termiczny. Niestety mocowanie jest beznadziejne i aby ów bezpiecznik dobrze siedział wpadłem na pomysł, aby go przylutowac. Pytanie teraz czy w obwodzie na 230v są przeciwwskazania do lutowania?

"Strzelił" to znaczy odpadł z mocowania. , zepsuł się, spalił czy źle łączą zaciski przewodów ? Możesz zrobić zdjęcie?
    Jeżeli to pierwsza okoliczność to zwykle są mocowane obejmką na 2 wkręty i wystarczy wziąć 2 wkręty o troszkę większej średnicy lub przynitować.
  • REKLAMA
  • #6 19242143
    jdubowski
    OskiA3 napisał:
    Temperatura w sensie, iż lut puści?

Tak, albo lutując przegrzejesz bezpiecznik i będzie przylutowany ale z przerwą.
  • REKLAMA
  • #7 19242389
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Można próbować lutowania, ale trzymając nogę bezpiecznika pęsetą, lub szczypcami. Wolniej się będzie ciepło przenosić na sam bezpiecznik i (przy odrobinie wprawy) uda się to bez ryzyka uszkodzenia topika. Ja w każdym razie tak robiłem i się udawało.
    Oczywiście jeśli ma on pracować poprawnie musi mieć możliwość "sporzęgni8ęcia termicznego" z zabezpieczanym elementem, więc i izolacja na metalowych nóżkach jest wymagana - zwłaszcza dla napięcia sieciowego.
  • #8 19242479
    OskiA3
    Poziom 11  
    Udalo mi sie przyutowac bezpiecznik bez jego niszczenia. Pierwotnie bezpiecznik siedzial w tych 2 "łapach" bez żadnej izoalcji. Wlutowałem go w miejsce gdzie owe łapy są nitowane. Niestety nie da sie go osadzic w oryginalnym miejscu, bo przy probie rozgiecia łapki się niszczą i nie da się ich ponownie wykorzystać. Szczerze to cala konstrukcja tego "grzejnika" mnie poraża. Wszystko na wierzchu w metalowej obudowie ;)

[Rozwiązano] Bezpiecznik termiczny 250V - lutowanie [Rozwiązano] Bezpiecznik termiczny 250V - lutowanie
  • #9 19242552
    jdubowski
    OskiA3 napisał:
    Pierwotnie bezpiecznik siedzial w tych 2 "łapach" bez żadnej izoalcji.

Łapami nazywasz blaszki okuwające mikanit?

OskiA3 napisał:
    Wlutowałem go w miejsce gdzie owe łapy są nitowane.

Sugerowałbym go przynitować na nity zrywalne do tych blaszek okuwających. A jeszcze lepiej byłoby wyciąć sam bezpiecznik zostawiając końcówki i do tych końcówek tulejkami zaciskanymi przyłączyć nowy.

OskiA3 napisał:
    Szczerze to cala konstrukcja tego "grzejnika" mnie poraża. Wszystko na wierzchu w metalowej obudowie

Musisz mieć PE ciągły...
  • #10 19242592
    OskiA3
    Poziom 11  
    Łapkami nazywam te blaszki, w których były zaciśnięte nóżki bezpiecznik. O wycięciu starego nie pomyślałem, już teraz za późno niestety. Czy takie zamocowanie czymś grozi (oprócz puszczenia lutu)?
  • #11 19242899
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    OskiA3 napisał:
    Czy takie zamocowanie czymś grozi (oprócz puszczenia lutu)?
    Obawiam się, że... niczym. Tak czy inaczej - bezpieczni8k w obwodzie jest. I (o ile ma taki sam prąd i temperaturę zadziałania) swoje zadanie spełni. A był zaciskany bo prościej i szybciej na taśmie tak zrobić - przynajmniej nie ma odrzutów z powodu przegrzanego przy lutowaniu bezpiecznika.
  • #12 19242909
    OskiA3
    Poziom 11  
    No to git ;) 121C/10A takie wartosci mial stary i wg niego dobieralem. Odlutowalem, wsunalem troche glebiej, odgialem koncowki nozek na zewnatrz, przylutowalem na nowo i kaloryferek grzeje :) Dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego bezpiecznika termicznego w elektrycznym piecyku, który "strzelił" z mocowania. Użytkownik rozważał lutowanie bezpiecznika, jednak otrzymał wiele wskazówek, że lutowanie może prowadzić do przegrzania i uszkodzenia bezpiecznika. Zamiast tego, sugerowano mocowanie bezpiecznika za pomocą wkrętów lub nitów. Użytkownik ostatecznie przylutował bezpiecznik, zachowując ostrożność, co pozwoliło na jego prawidłowe działanie. Podkreślono również znaczenie odpowiedniej izolacji oraz ciągłości uziemienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA