Przynajmniej fajniutka obudowa jest a z wnętrzem to nawet czasem jest sie troche samemu natrudzić niż grac z fabrycznych "wnętrzości: kupowanego wzmaka.......a i można też coś miec z odzysku
zrobić wzmacniacz to żaden problem ale zrobić do niego zasilacz (przetwornice napięcia) to już tak.Jeśli interesuje cie moc większa niż 30W To musisz zrobić przetworke.Inaczej nieda rady,no chyba że wsadzisz 2 akusy 24V w szeregu to sie da bez przetworki
Witam.
To bez przetwornicy napięcia się nie obejdzie. Jeśli nie masz więc za dużego pojęcia o elektronice to kup sobie jakiś fabryczny albo zrób coś mniejszego np 20W na scalaku.
A ja namawiam kolegę do budowy przetwornicy ja zrobiłem już ich pare i nie miałem żadnych poważnych problemów których nie można było by rozwiązać w pół godzinki.
✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza samochodowego o mocy minimum 100W RMS. Poruszono kwestie schematów i konstrukcji wzmacniaczy, zwłaszcza problem zasilania – konieczności zastosowania przetwornicy napięcia przy mocy powyżej 30W, gdyż standardowe 12V z akumulatora nie wystarczą do uzyskania wysokiej mocy. Proponowano zasilanie z dwóch akumulatorów 24V połączonych szeregowo lub użycie scalaka TDA1562Q, który ma wbudowaną przetwornicę kondensatorową i może dostarczyć około 55W mocy przy niskich zniekształceniach. Wspomniano o kosztach i trudnościach związanych z wykonaniem transformatora do przetwornicy, zwłaszcza nawijaniem rdzenia. Zwrócono uwagę, że kupno gotowego wzmacniacza od chińskich producentów jest tanie, ale ich jakość jest dyskusyjna. Zachęcano do samodzielnej budowy przetwornicy, podając link do strony z projektami. Moc wzmacniacza zależy od impedancji głośników – na 4 omach można uzyskać ponad 200W, na 8 omach około 100W w układzie mostkowym. Podkreślono, że bez odpowiedniego zasilania (przetwornicy) nie da się osiągnąć wymaganej mocy. Wygenerowane przez model językowy.