Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skradziony telefon, imei, czy go odzyskam?

gornik333 12 Mar 2021 08:22 8076 23
Nazwa.pl
    gornik333
    Level 6  
    Witam. Został mi skradziony telefon. Byłem na policji podałem nr imei itd i powiedzieli, że zrobią co w ich mocy. Jaka jest szansa, że odzyskam swój telefon. Jak jest szansa to ile zajmie policji namierzenie mojego telefonu i czy jest możliwe, że jak ktoś się zalogował na mój telefon na swoje konto google to, czy policja bd wiedziała kto to. Z góry dzięki nie wiem, czy odpowiednie forum na takie tematy.

Ps. Mojego imei nie ma na czarnej liście. Muszę to zrobić sam?
  • Nazwa.pl
    60jarek
    Level 27  
    Policja takie zgłoszenia ma w dupie. Jak by chcieli namierzyli by w kilka sekund - z czasem ktoś się zajmie ta sprawą lub nie. Po włamaniu i kradzieży dopiero za to się wzięli po trzech tygodniach -"po napisaniu skargi na nich że nic nie robią z tą sprawą".
    Sam przecież możesz go spróbować namierzyć przez konto Microsoft. Do puki złodziej nie zmieni numeru imei zawsze będzie go można odnaleźć. Nr imei też idzie zmienić choć to zabronione. Sprzeda go na części. Zgłoś u operatora kradzież.
    ADB-6
    Level 31  
    gornik333 wrote:
    ile zajmie policji namierzenie mojego telefonu

:D

60jarek wrote:
    Policja takie zgłoszenia ma w dupie.

;)

Może kiedyś, przy okazji legitymowania jakiegoś przechodnia, albo przy okazji aresztowania jakiegoś przestępcy Twój telefon przypadkiem trafi w ich ręce.
    60jarek
    Level 27  
    Operator zamieszczając nr imei w bazie kradzionych uprzykrzy życie złodziejowi.
    Jak myślisz skąd te często używane wyświetlacze oryginalne w sprzedaży?
    Zacznij zbierać na nowy, a swoją droga próbowałeś namierzyć za pomocą konta Microsoft?
    Skradziony telefon, imei, czy go odzyskam?
    ADB-6 wrote:
    Może kiedyś, przy okazji legitymowania jakiegoś przechodnia, albo przy okazji aresztowania jakiegoś przestępcy Twój telefon przypadkiem trafi w ich ręce.

Tak było u mnie kilka ulic dalej dziupla -policja nalot zrobiła.
    78db78
    Level 42  
    Nie namierzą go bo to za dużo spraw by mieli dziennie. Kiedyś jak sprzedany będzie w całości przez przypadek może wpadnie im sam w ręce i tyle zrobią.
  • Nazwa.pl
    ADB-6
    Level 31  
    gornik333 wrote:
    Został mi skradziony telefon.

Jeśli domyślasz się okoliczności i miejsca kradzieży, pobiegaj po lombardach. Telefon pewnie tam już na Ciebie czeka.
    staś pytalski
    Level 39  
    Jeżeli to telefon z androidem i było konto Google, można próbować poszukać w historii lokalizacji o ile była taka zgoda by aplikacja rejestrowala takie dane.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    gornik333 wrote:
    ile zajmie policji namierzenie mojego telefonu i czy jest możliwe

Policja nie będzie go szukać gdyż to zbyt błaha sprawa. Zajmują się tym o ile chodzi o jakieś poważne przestępstwo.

60jarek wrote:
    Jak by chcieli namierzyli by w kilka sekund

Nie jest to takie proste, gdyż zgoda sądu musi być na takie szukanie i dopiero wtedy policja zwraca się do operatora a on analizuje logowania do btsów danego numeru IMEI i wtedy ewentualne szukanie powiązań.

Skradziono mi kilkadziesiąt telefonów i znaleźli tylko jeden i to przez przypadek.
    60jarek
    Level 27  
    tino2003 wrote:
    Nie jest to takie proste, gdyż zgoda sądu musi być na takie szukanie i dopiero wtedy policja zwraca się do operatora a on analizuje logowania do btsów danego numeru IMEI i wtedy ewentualne szukanie powiązań.

Chyba żyję w niewiedzy -takiej wykładni prawa to jak żyję nie słyszałem, chyba pomyliłeś się mając na myśli podsłuch (poza pegazem). Nieźle odleciałeś od rzeczywistości. Pokaż no ten rzekomy przepis -choć w tym kraju to już mnie nic nie zdziwi.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Do tej wykładni zapomniałem dodać, że sąd wydaje zgodę na wniosek prokuratora.

Co do procedur to miałem dwa włamania do firmy, włóczenie się po sądach i jeden jak już wyżej pisałem odzyskany telefon.
    Po więcej info zgłoś się do jakiegoś prawnika. :D
    60jarek
    Level 27  
    tino2003 wrote:
    Po więcej info zgłoś się do jakiegoś prawnika.

Zadałem se trud i zadzwoniłem do kolegi prawnika -przykro mi ale powiedział:" że pierdoły wypisujesz i herezje".
    Poszukiwania skradzionego sprzętu po jego zgłoszeniu policja wszczyna z urzędu.
    To że policja umarza dochodzenie -np ze względu na małą szkodliwość czynu lub nie wykrycia sprawcy lub znikoma wartość telefonu. Na to wytłumaczenia nie ma.
    Z zaświadczeniem z policji zgłasza się utratę telefonu w celu zablokowania w sieciach komórkowych całej Uni -nowe prawo -dokonuje tego operator sieci.

Właśnie sprawdzałem telefon na Androidzie idzie namierzyć z konta Gmail, telefon na Windowsie z konta Microsoft.
    Jak działa w telefonie internet nawet bez karty sim w przypadku Androida -ciekawostka.
    Na telefonie z Windows nie sprawdzałem -mało realne.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Zmień prawnika w takim razie bo taki sam geniusz jak i ty. 😃
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Policja szuka, prowadzi czynności itd itp lecz policja nie szuka telefonów i nie namierza po IMEI, takie czynności podejmuje jak pisałem wcześniej w poważnych sprawach.
    Rozumiesz to czy dużym literami trzeba napisać?
    60jarek
    Level 27  
    tino2003 wrote:
    itd itp lecz policja nie szuka telefonów i nie namierza po IMEI

Coś nowego -to poco im kupili taki drogi sprzęt i zatrudnili techników do tego?
    To co jak zgłaszasz kradzież to dla statystyki?
    -choć u nas tak się dzieje (przynajmniej popiszą se trochę za karę).
    tino2003 wrote:
    takie czynności podejmuje jak pisałem wcześniej w poważnych sprawach

To co to za sprawy napisz nam chętnie się dowiemy?
    Czekamy na kolejne odkrycia jest ciekawie.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Sprzęt do namierzania IMEI? Hmmm, skoro masz kumpla prawnika to na bank masz też jakiegoś policjanta, zadzwoń i wypytaj jaki to model mają do namierzania. :D
    blahfff
    Level 40  
    tino2003 wrote:
    Policja szuka, prowadzi czynności itd itp lecz policja nie szuka telefonów i nie namierza po IMEI, takie czynności podejmuje jak pisałem wcześniej w poważnych sprawach.

To zalezy. Sa w stanie czasem cos znalezc. Jakis czas temu sam dostalem wezwanie na komisariat w celu zlozenia wyjasnien, bo telefon - uwaga - Xiaomi Redmi 4X, czyli majacy w zasadzie wartosc sentymentalna zostal skradziony. Po historii logowan do sieci okazalo sie, ze byl u nas na usuniecie blokady FRP i wlozona byla (zarejestrowana) karta SIM. Po rozmowie z prowadzacym dochodzenie udalo mi sie dowiedziec, ze telefon odzyskali, po przeszukaniu mieszkania u innej osoby. Kwestia checi.

Cala reszta tez sie zgadza, czyli zglaszasz sprawe na policji i dopiero wowczas zglaszasz sie do operatora w celu zablokowania numeru IMEI, co z kolei jednak zmniejsza szanse na odzyskanie urzadzenia.

60jarek wrote:
    Właśnie sprawdzałem telefon na Androidzie idzie namierzyć z konta Gmail, telefon na Windowsie z konta Microsoft.
    Jak działa w telefonie internet nawet bez karty sim w przypadku Androida -ciekawostka.

Nie dziala. Albo podalo ostatnia znana lokalizacje, albo w telefon polaczony byl z internetem np poprzez WiFi. Opcja z WiFi oczywiscie odpada po wykonaniu przywrocenia ustawien fabrycznych bo starego konta w telefonie juz nie ma.

60jarek wrote:
    Coś nowego -to poco im kupili taki drogi sprzęt i zatrudnili techników do tego?

O jakim sprzecie mowisz, bo chyba nie tym slawnym Pegasusie?
    badboy84
    Level 43  
    blahfff wrote:
    ...
    Nie dziala. Albo podalo ostatnia znana lokalizacje, albo w telefon polaczony byl z internetem np poprzez WiFi. Opcja z WiFi oczywiscie odpada po wykonaniu przywrocenia ustawien fabrycznych bo starego konta w telefonie juz nie ma.

...

Pierwsze co zrobi telefon po przywróceniu ustawień fabrycznych to będzie wołał hasło do poprzedniego konta google. Chyba że to konto zostanie z telefonu usunięte PRZED wykonaniem przywracania a do tego trzeba mieć odblokowany telefon.

Pytanie czy telefon miał jakąkolwiek blokadę ekranu? PIN albo odcisk palca czy cokolwiek innego co trochę uprzykrzy życie złodziejowi? Tak czy inaczej pewnie pójdzie na części, choć sama płyta główna raczej do śmieci.
    60jarek
    Level 27  
    Telefon Android włączone WiFi internet połączony. Bez karty włączam śledzenie z komputera na koncie Gmail i bez problemu znajduje. Pierwszy raz z Gmail to robiłem i to z wyjętą kartą a tu niespodzianka i na ekranie informacja że telefon był namierzany przez Gmail. Czyli działa na bieżąco. Nie mam tej blokady na ekran założonej. Po prostu nowy telefon i go testuje na wszelkie sposoby to w innym temacie.Co ciekawsze konfigurowałem go wstępnie też bez karty sim. (czysty przypadek ze to w ten sposób robiłem).
    blahfff
    Level 40  
    badboy84 wrote:
    Pierwsze co zrobi telefon po przywróceniu ustawień fabrycznych to będzie wołał hasło do poprzedniego konta google. Chyba że to konto zostanie z telefonu usunięte PRZED wykonaniem przywracania a do tego trzeba mieć odblokowany telefon.

To, ze bedzie wolal o dane logowania do poprzedniego konta nie znaczy, ze po stronie serwera telefon nadal jest widoczny i mozliwy do zlokalizowania. Ba, wrecz nie jest, bo blokada FRP jest blokada tylko i wylacznie po stronie urzadzenia wiec ustawienia fabryczne opcje sledzenia tak czy inaczej dezaktywuja.

60jarek wrote:
    Telefon Android włączone WiFi internet połączony. Bez karty włączam śledzenie z komputera na koncie Gmail i bez problemu znajduje.

To jak najbardziej normalnie zachowanie. Przyblizona lokalizacja na postawie danych o sieci WiFi, okolicznych sieci, numerze IP itp.
    Mierzejewski46
    Level 36  
    blahfff wrote:
    czyli zglaszasz sprawe na policji i dopiero wowczas zglaszasz sie do operatora w celu zablokowania numeru IMEI, co z kolei jednak zmniejsza szanse na odzyskanie urzadzenia.

Czyli chcąc odzyskać telefon lepiej nie zgłaszać do operatora o blokadę IMEI. Blokując IMEI tylko uprzykrzy się życie złodziejowi ale zmniejszy szansę na jego odnalezienie. Pozostaje mieć nadzieję, że złodziej jest na tyle mało roztropny, ze tylko kartę SIM zmieni. Tak sobie myślę, że jak to jakiś Iphone za 3-4 tys. to może do agencji detektywistycznej zgłosić poszukiwania. Działają skuteczniej niż Policja, a często pracują tam ludzie z Policji lub innych służb.
    blahfff
    Level 40  
    Mierzejewski46 wrote:
    Czyli chcąc odzyskać telefon lepiej nie zgłaszać do operatora o blokadę IMEI. Blokują IMEI tylko uprzykrzy się życie złodziejowi ale zmniejszy szansę na jego odnalezienie.

Teoretycznie tak. W obu przypadkach telefon oczywiscie zaloguje sie do sieci i zostawi slad, ale jesli nie zablokujesz IMEI to masz wieksza szansze, ze ktos wlozy tam jednak karte i moze zacznie z niego korzystac. Moze za tydzien, moze za miesiac, moze telefon pojdzie na sprzedaz gdzies do lombardu i trafi pozniej do bogu ducha winnej osoby...
    conrad9210
    Level 25  
    Cześć,

Jak telefon trafił do jakiegoś " Sebka" osiedlowego i sam aparat nie był zabezpieczony hasłem to będzie on w użyciu i co za tym idzie będzie można go namierzycie po imei. Natomiast jak był zabezpieczony hasłem i miał blokadę googla a "Seba" miał znajomy "serwis" to telefon mógł zostać sprzedany za grosze na części i zapomnij o namierzeniu go. (zwłaszcza jak to był np. Samsung na amoledzie).

Pozdrawiam