logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Retro PC - Nieprawidłowe wykrywanie dysków na płycie głównej Abit BE6-II

techami 12 Mar 2021 19:02 543 12
REKLAMA
  • #1 19314008
    techami
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, postanowiłem uruchomić sobie starego pc który kilka lat przeleżał w piwnicy (szczelnie zafoliowany).
    Specyfikacja:
    -celeron 1300 + przejściówka zmodowana socket370 >slot1,
    -abit be6-II (kilkakrotnie wymieniane kondensatory),
    -3x256MB ram,
    -radeon 8500
    -karta sieciowa+ sb live,
    Kondensatory nowe wszytko startuje wykrywa cały ram nawet startuje po oc @1750mhz (kiedyś działał tak na co dzień ), jak to w starej zmęczonej płycie czasami nie łączy przejściówka cpu w slocie, karta graficzna czy któraś kość ram. No ale udało się poskładać i działa wszystko problem jest taki, że nie wykrywa dysków, kontroler highpoint370 nie wykrywa dysków więc przełączyłem pod zwykły port ide udma 33 no i w biosie jak kilkukrotnie nacisnę wykryj dysk to 13Gb przeważnie wykrywa jako 136Gb czasami wykryje dobrze 13Gb ale i tak po zapisaniu ustawień ponownie albo wykreuje jako 136Gb no i nie bootouje albo wcale nie wykrywa. Tylko raz udało się załadować windows ale po kilku minutach BSOD i znowu problem z wykryciem. Nigdy wcześniej nie miałem takich problemów z tym komputerem (poza złym kontaktem w slotach), zmieżyłem napięcia zasilacza bo w biosie pokazuje niskie bios 12v=11,6 natomiast -12v "spada" do -10 -11v. Zmierzyłem multimetrem linie 12v i przeważnie utrzymuje 11,7-11,8v (jeśli dobrze pamiętam to 12v zawsze było troszkę niższe poniżej 12v), 5v jest4,8-4,9v innych nie mierzyłem. Zasilacz to huntkey LW-8250 (300W) po rozkręceniu kondensatory wyglądają ok tylko 1 miejsce jakieś podejrzane załączam - zdjęcie.
    Czy zasilacz może powodować problem z wykrywaniem dysków (podłączyłem 2 dysk z innego działającego pc i też go nie wykrywa) ? Bo chyba jak by była winna płyta główna to dodatkowy kontroler (highpoint)by działał lub jeśli by był uszkodzony ten kontroler to sam chipset powinien wykryć a też ma problemy. Nie mam 2 wolnego zasilacza a swojego nowego kompa nie będę rozbierał po drugie nowe zasilacze za bardzo się nie nadają do retro pc ten huntkey na linii 5v ma max 30A.
    Retro PC - Nieprawidłowe wykrywanie dysków na płycie głównej Abit BE6-II Wyżej nad tym potencjometrem jest układ scalony KA7500B.
  • REKLAMA
  • #2 19314038
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Podaj pełna konfiguracje PC retro z zasilaczem.

techami napisał:
    postanowiłem uruchomić sobie starego pc który kilka lat przeleżał w piwnicy (szczelnie zafoliowany).

Zapomniałeś wydmuchać/wyczyścić z brudu, a tak na marginesie to wilgoć zrobiła swoje. PC powinien postać w ciepłym pomieszczeniu i po jakimś czasie być uruchomiony z podpiętym z markowym zasilaczem "certyfikat 80 PLUS".
  • #3 19314042
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    SMART tego dysku zamieść.

Dodano po 1 [minuty]:

@kiss39 podał zasilacz... (edytowano) . Tylko... dysk w innym PC też nie jest wykrywany.
  • REKLAMA
  • #4 19314047
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A jakie max dyski obsługuje ta płyta?
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #5 19314059
    kiss39
    Poziom 39  
    techami napisał:
    Zasilacz to huntkey LW-8250 (300W) po rozkręceniu kondensatory wyglądają ok tylko 1 miejsce jakieś podejrzane załączam - zdjęcie.
    Kondensatory w zasilaczach impulsowych wylutowuje sie następnie sprawdza wartosci pojemność oraz ESR.
  • #6 19314113
    techami
    Poziom 11  
    Nie sądziłem, że będzie aż tyle odpowiedzi więc odpowiem w 1 komentarzu.
    @kiss39 przecież jest pełna specyfikacja w tamtych latach chyba 1999 nie było zasilaczy 80+ to jest retro pc który potrzebuje mocnej linii 3.3v i 5v a nowe zasilacze maja mocną linie 12v. Komputer stał w suchej ciepłej piwnicy i był zafoliowany szczelnie.
    Całość wyczyściłem poza zasilaczem już mi się nie chciało dziś bawić.
    @safbot1st Czy huntkey to zasilacz z czarnej listy ? O ile dobrze pamiętam to kiedyś to był całkiem dobry zasilacz. nawet teraz sprawdziłem na innym forum zasilacz tej marki polecany. Może nie jasno napisałem dysk się kręci tylko problem z wykryciem, więc wyjołem z drugiego pc nowszy dysk 80Gb który działa i też go nie wykrywa.
    @adamjur1 nawet 80Gb działało kiedyś bez problemu.

Pytanie jest czy przez słaby zasilacz mogą być problemy z wykrywaniem dysków czy to jakaś usterka na płycie ale to jak mówiłem dodatkowy kontroler na płycie tez nie wykrywa.
  • #7 19314119
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Masz rację . Huntkey to nie jest czarna lista.
    Za szybko patrzyłem :) Napięcia też są w granicach normy.
  • #8 19314422
    kiss39
    Poziom 39  
    @techami wiesz kolego nie jestesmy od tego abys

techami napisał:
    Pytanie jest czy przez słaby zasilacz mogą być problemy z wykrywaniem dysków czy to jakaś usterka na płycie ale to jak mówiłem dodatkowy kontroler na płycie tez nie wykrywa.
    Widzę ze sprawdzałeś linię +3.3V, +5V, +12V. NORMA napieciowa ponizej tabela. Brak dysku w windows, BIOS może świadczyć o uszkodzonej taśmie IDE lub dysku.

NORMA NAPIĘCIOWA.
    Retro PC - Nieprawidłowe wykrywanie dysków na płycie głównej Abit BE6-II
  • #9 19314588
    techami
    Poziom 11  
    Dysk był z 2 działającego kompa oraz 2 taśmy IDE, także nie wiem napięcia niskie ale się łapią w normie. Może, któryś z pinów procesora nie styka tylko czy to by powodowało problem z wykrywaniem dysków ?
  • #11 19314744
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    techami napisał:

Tak, może być problem tylko z dyskiem. Jak i mogą być inne tego przyczyny - jedno nie wyklucza drugiego.
  • REKLAMA
  • #13 19315300
    techami
    Poziom 11  
    Wyjąłem wszystko i podłączyłem na "pająka" zadziałało od razu... nie wiem co to mogło być na pewno nie zwarcie w obudowie wszystko było ok. Cpu odpalił na 1.8Ghz, chipset projektowany do P2/3 katami max 600Mhz obsługuje "3x szybszy" cpu. Na standardowym napięcia (1.5v) działa na na fsb 133Mhz czyli 1.73Ghz.
    Retro PC - Nieprawidłowe wykrywanie dysków na płycie głównej Abit BE6-II

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik uruchomił retro PC z płytą główną Abit BE6-II, jednak napotkał problem z wykrywaniem dysków twardych. Mimo że system BIOS czasami rozpoznaje dysk 13GB jako 136GB, nie udaje się zbootować systemu operacyjnego. W dyskusji poruszono kwestie związane z zasilaczem, kondensatorami, a także możliwościami płyty głównej w zakresie obsługi dysków. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie napięć, aktualizację BIOS-u oraz testowanie różnych dysków i taśm IDE. Ostatecznie, po podłączeniu komponentów w inny sposób, problem został rozwiązany, a system uruchomił się poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA