logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odłączanie Funbox 2.0 od dekodera - możliwości i ograniczenia

Wuwhwhwhw 17 Mar 2021 14:36 987 27
REKLAMA
  • #1 19324084
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Witam mam takie pytanie
    Czy mogę sobie "odpiąć" funbox 2.0 od dekodera kiedy chce czy takiej możliwości nie ma?
  • REKLAMA
  • #2 19324103
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15463
    No a co to za dekoder?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19324155
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Aktualnie posiadam Sagemcom UHD 88
  • #4 19324158
    sosarek

Poziom 43  
    Możesz, nie ma on nic do pracy samego FB.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19324162
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Nic nie wybuchnie :D . Jeśli masz iptv to po prostu nie będzie telewizji, jeśli masz tvsat to będzie działać - komunikat 'brak połączenia z routerem' można wyłączyć pilotem. W drugim przypadku nie będzie można także skorzystać z VoD.
  • #6 19324175
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Czyli tylko bedzie działać jak posiadam tvsat?? Czy jest jakaś możliwość coś dokupić żeby działało jak odłącze??
    Dlatego się pytam bo kolega wyżej napisał, że wszytsko będzie normalnie pracowało bez funbox'a 2.0
    A to VoD co oznacza?
  • #7 19324241
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1142
    Może bardziej wyjaśnij co chcesz uzyskać odłączając dekoder od Funboxa?
  • #8 19324261
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Ja mam tak
    Na dole TV razem z funbox 2.0 i dekoder
    A na górze posiadam wzmacniacz sygnału adapter rpt-n12
    A bym chciał zabrać na górę Funboxa 2.0 bez dekodera aby mieć lepszy zasięg
  • REKLAMA
  • #9 19324267
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    O ile wiem to dekoder musi się komunikować z funboxem w celu odbioru uprawnień. O ile pamiętam to dekoder z funboxem można połączyć poprzez wifi.
  • #10 19324273
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Czyli nie ma takiej możliwości odłączenia od dekodera?
    Czy lepiej się spytać kogoś osobiście z orange?
  • #11 19324280
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Najlepiej odłącz i sprawdź.
  • #12 19324282
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    A mogę też nacisnąć przycisk wył. I włącz?
  • #13 19324298
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Możesz. Nie bój się. Odłączenie nie spowoduje żadnych uszkodzeń. Jak nie zadziała to co planujesz to możesz połączyć z powrotem tak jak było.
  • #14 19324302
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Okej spróbuję jak się nie uda to będę dalej tutaj pisał o problemie i też pójdę do orange
  • #15 19324305
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Żaden problem zajrzeć do dekodera i zobaczyć, czy jest podpięty kabel antenowy do wejścia SAT. Dekoder UHD88 nie posiada WiFi, to raz. Druga sprawa funbox na górze jest do czego podpiąć? On "czerpie" internet z linii telefonicznej.
    VoD - od angielskiego skrótu - wideo na żądanie; jeśli nie korzystacie, to bez znaczenia.
  • #16 19324392
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Czyli nic z tym nie zrobię???
    W sensie nigdzie nie podłącze funbox'a
    U góry?
  • #17 19324402
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Dekoder musi być podłączony do FB bo okresowo sprawdza uprawnienia do korzystania z programów SAT. Jak odłączysz to podziała kilka dni a potem będzie prosiło o podłączenie w celu pobrania uprawnień.
    Natomiast zamiast kombinować z FB i takim g... jak ten repeater, to po prostu poprowadź z dołu na górę przewód UTP i zainstaluj na górze lokalny access point. Będziesz miał zrobione tak jak ma to być zrobione.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19324409
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    Okej spróbuję zrobić jak mówisz. Dzięki za radę.
    A i jeszzce jedno
    Ja dlatego mam ten wzmacniacz zasięgu wifi bo nie tylko ja używam Internetu u góry
    Oczywiście jakbym był sam to bym se podpiął RJ-45 ( Czy jak to się nazywa )
    Ale tak to nie ma szans
    Chyba że się da tak zrobić że na 2 urządzenia to wtedy ok
  • #19 19324435
    IC_Current
    Wuwhwhwhw napisał:
    Chyba że się da tak zrobić że na 2 urządzenia to wtedy ok

Jeśli wyprowadzisz przewód na górę, to na końcu możesz podłączyć switch a do niego acces point, komputer i ile innych jeszcze urządzeń tam chcesz (byle switch miał odpowiednią liczbę portów)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 19324448
    Wuwhwhwhw
    Poziom 4  
    A te switche to pudełko takie gdzie masz około 5 wejść RJ-45??? Czy to coś innego???
    A i ten acces Point to taki jakby router A z tylu ma wejścia RJ-45??

Dodano po 43 [minuty]:

IC_Current napisał:
    Dekoder musi być podłączony do FB bo okresowo sprawdza uprawnienia do korzystania z programów SAT. Jak odłączysz to podziała kilka dni a potem będzie prosiło o podłączenie w celu pobrania uprawnień.
    Natomiast zamiast kombinować z FB i takim g... jak ten repeater, to po prostu poprowadź z dołu na górę przewód UTP i zainstaluj na górze lokalny access point. Będziesz miał zrobione tak jak ma to być zrobione.

A możesz wysłać linka jak to się robi ??
    Ja patrzyłem Ale nie mogłem znalesc z góry dzięki
  • #21 19324605
    IC_Current
    Jakich prędkości oczekujesz na tym WiFi i jakie masz obecnie łącze internetowe (przepustowość).

Switch przykładowy:
    https://www.tp-link.com/pl/business-networking/unmanaged-switch/

To co Ty nazywasz router, to tak naprawdę urządzenie wielofunkcyjne zawierające switch, router, translator NAT i acces point w jednej obudowie i można go też użyć jako typowy AP ze switchem, ale po poziomie Twoich pytań wątpię czy poradzisz sobie z konfiguracją. Łatwiej chyba Ci będzie jednak podłączyć switch i dedykowany AP.

AP od routera najprościej odróżnić po liczbie portów RJ-45. AP posiada nie więcej jak dwa takie porty i nigdy nie są w kolorze niebieskim.
    Przykładowy AP: https://www.tp-link.com/pl/home-networking/access-point/
    lub: https://www.tp-link.com/pl/home-networking/deco/deco-m4/
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 19324807
    sosarek

Poziom 43  
    Czy ten FB nie ma tak że jedno z gniazd ETH jest na stałe przypisane do usługi tv?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 19324814
    IC_Current
    sosarek napisał:
    Czy ten FB nie ma tak że jedno z gniazd ETH jest na stałe przypisane do usługi tv?

Ma. Dlatego musi zostać na dole obok dekodera i TV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 19324816
    sosarek

Poziom 43  
    Nie musi - przecież skrętke może położyć ale z tego portu nie postawi u góry AP.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 19324835
    IC_Current
    sosarek napisał:
    Nie musi - przecież skrętke może położyć ale z tego portu nie postawi u góry AP.

Tylko że po pierwsze musi na górę doprowadzić przewód od operatora (to chyba jakiś DSL) a potem na dole nie będzie zasięgu i znowu na dół trzeba w przyszłości skrętkę do lokalnego AP. Czyli suma sumarum zamiast jednego przewodu do zrobienia byłyby trzy a minimum dwa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #26 19324837
    andk1eltd
    Poziom 37  
    sosarek napisał:

Nie ma. To już historia. Jest tak jeszcze w livebox 2, funbox 1, starszych livebox 3 ale do usługi iptv orange ich już nie daje. A UHD88 musi być połączony skrętką, bo nie ma WiFi. Skrętka nie musi mieć 2 metry długości...
  • #27 19324865
    sosarek

Poziom 43  
    [/quote]
    IC_Current napisał:
    Tylko że po pierwsze musi na górę doprowadzić przewód od operatora (to chyba jakiś DSL) a potem na dole nie będzie zasięgu i znowu na dół trzeba w przyszłości skrętkę do lokalnego AP.

No to w końcu się zastanów bo wcześniej napisałeś coś zupełnie innego [quote="IC_Current"]Jeśli wyprowadzisz przewód na górę, to na końcu możesz podłączyć switch a do niego acces point, komputer i ile innych jeszcze urządzeń tam chcesz (byle switch miał odpowiednią liczbę portów)
    @Pan.Kropa Odłącz dekoder z prądu, przepnij kabel ethernet do innego portu w FB, włącz dekoder i sprawdź czy otrzyma uprawnienia.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 19324877
    IC_Current
    sosarek napisał:
    IC_Current napisał:
    Tylko że po pierwsze musi na górę doprowadzić przewód od operatora (to chyba jakiś DSL) a potem na dole nie będzie zasięgu i znowu na dół trzeba w przyszłości skrętkę do lokalnego AP.

No to w końcu się zastanów bo wcześniej napisałeś coś zupełnie innego
    IC_Current napisał:
    J

No przecież wszystko się zgadza w tym co napisałem. Jak autor zostawia FB na dole to prowadzi tylko jedna skrętkę na górę i tam stawia switch i AP
    Jeśli robi tak jak Ty piszesz, czyli FB przenosi na górę to potrzebne trzy przewody (lub minimum dwa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odłączenia Funboxa 2.0 od dekodera Sagemcom UHD 88. Odpowiedzi wskazują, że odłączenie jest możliwe, ale może prowadzić do problemów z dostępem do IPTV, ponieważ dekoder wymaga komunikacji z Funboxem w celu weryfikacji uprawnień. W przypadku korzystania z telewizji satelitarnej (TVSAT) dekoder będzie działał, ale użytkownik nie będzie miał dostępu do VoD (wideo na żądanie). Użytkownik rozważa przeniesienie Funboxa na górę, aby poprawić zasięg, ale sugerowane jest poprowadzenie kabla UTP do lokalnego punktu dostępowego (AP) zamiast przenoszenia Funboxa. Wskazówki dotyczące instalacji switcha i AP są również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA